ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ
Καταγγέλλει τον βάρβαρο αποκλεισμό από τις ΗΠΑ

Μόνο τον τελευταίο χρόνο προκάλεσε ζημιές 5,6 δισ. δολαρίων

Από παλιότερη διαδήλωση: «Κούβα ναι, αποκλεισμός όχι»
Από παλιότερη διαδήλωση: «Κούβα ναι, αποκλεισμός όχι»
Μια πρώτη ενημέρωση έκανε η κυβέρνηση της Κούβας στον εγχώριο και διεθνή Τύπο για τις επιπτώσεις του βάρβαρου πολύμορφου αποκλεισμού από τις ΗΠΑ, παρουσιάζοντας την προηγούμενη βδομάδα την έκθεση - ψήφισμα που θα καταθέσει και κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 29-30 Οκτώβρη, με τίτλο «Ανάγκη τερματισμού του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοοικονομικού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί από τις ΗΠΑ κατά της Κούβας».

Ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια εξήγησε ότι από τον Μάρτη του 2023 έως τις 29 Φλεβάρη 2024 ο αποκλεισμός των ΗΠΑ προκάλεσε υλικές ζημιές στην Κούβα που εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 5,6 δισ. δολαρίων, μια αύξηση 189,8 εκατ. σε σύγκριση με τον αριθμό που αναφέρθηκε στην προηγούμενη έκθεση. Αυτό αντιπροσωπεύει κατά προσέγγιση αντίκτυπο άνω των 421 εκατ. δολαρίων τον μήνα, άνω των 13,8 εκατ. δολαρίων τη μέρα και άνω των 575.683 δολαρίων σε ζημιές για κάθε ώρα αποκλεισμού.

Επίσης, σε τρέχουσες τιμές οι ζημιές στη διάρκεια του 60χρονου αποκλεισμού φτάνουν τα 164,1 δισ. δολάρια.

Οπως τόνισε ο Παρίγια, αν δεν υπήρχε ο αποκλεισμός εκτιμάται ότι το ΑΕΠ της Κούβας θα μπορούσε να είχε αυξηθεί γύρω στο 8% το 2023. Αναγνώρισε ότι δεν οφείλονται στον αποκλεισμό όλες οι δυσκολίες της κουβανικής οικονομίας, «αλλά θα ήταν μέγα λάθος να μην αναγνωρίσει κανείς ότι (ο αποκλεισμός) αποτελεί το κύριο και πιο ουσιώδες εμπόδιο στην ανάπτυξή μας. Καμία χώρα, ακόμα και με πολύ πιο ευημερούσες και εύρωστες οικονομίες, δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια τέτοια αδίστακτη επιθετικότητα».

Ανέφερε ότι οι εκατοντάδες πρόσθετες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ επί Τραμπ συνεχίστηκαν και επί Μπάιντεν, με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν πολλοί τομείς της ζωής του κουβανικού λαού, όπως της Ενέργειας, των τροφίμων και κάποιων φαρμάκων που δεν παράγονται στη χώρα. Μεγάλο είναι επίσης το πλήγμα στον Τουρισμό, ενώ ο ΥΠΕΞ της Κούβας κατήγγειλε ακόμα το τελευταίο βήμα της κυβέρνησης Μπάιντεν και την απαράδεκτη συκοφαντική απόφαση από τον Μάη του 2024 «να συμπεριλάβει την Κούβα στον κατάλογο των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία».

Θυμίζουμε ότι κάθε χρόνο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η πολιτική του βάρβαρου αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ συναντά τη συντριπτική καταδίκη των περισσότερων χωρών του πλανήτη. Πέρυσι το κουβανικό ψήφισμα για την άρση του αποκλεισμού πήρε 187 θετικές ψήφους, δύο αρνητικές (ΗΠΑ και Ισραήλ) και μία αποχή (Ουκρανία).

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Διάβημα διαμαρτυρίας στον Βούλγαρο πρέσβη που αρνήθηκε να το παραλάβει

Επειδή σε συνάντηση των Προέδρων των δύο χωρών δεν είχαν τοποθετηθεί και οι δύο σημαίες. Ηταν ανεπίσημη, σχολιάζει η Σόφια

«Δεν θα ασκούμε πλέον διεθνή διπλωματία με λυγισμένη τη μέση μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αντιδρώντας σε αντιμετώπιση που είχε η Πρόεδρος της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, στη διάρκεια πρόσφατης εμφάνισής της στη Σόφια, όπου και συνάντησε τον Βούλγαρο ομόλογό της, Ρούμεν Ράντεφ, αλλά σε χώρο όπου δεν είχαν τοποθετηθεί οι σημαίες και των δύο χωρών.

Για το συμβάν, το υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της Βόρειας Μακεδονίας προχτές το βράδυ κάλεσε τον Βούλγαρο πρέσβη στα Σκόπια, Ζελιάσκο Ραντούκοφ, για να του επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας, το οποίο ωστόσο εκείνος αρνήθηκε να παραλάβει. Υποστήριξε μάλιστα ότι δεν υπήρχε λόγος να τοποθετηθεί η σημαία της Βόρειας Μακεδονίας στη συνάντηση, αφού αυτή δεν έγινε στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης της Σιλιάνοφσκα, αλλά με αφορμή την άφιξή της στη βουλγαρική πρωτεύουσα για να παρακολουθήσει παράσταση που ανέβαζε η Λυρική Σκηνή της Βόρειας Μακεδονίας.

«Στο παρελθόν, όταν ταπεινώθηκε και ξεπουλήθηκε η μακεδονική αξιοπρέπεια, (κάποιοι) έμειναν σιωπηλοί, λύγιζαν τη ράχη τους, παρασυρμένοι από αυτούς που δεν μας σέβονταν και μας ποδοπατούσαν (...) Πλέον, όταν παραβιάζεται η κόκκινη γραμμή, απαιτείται απάντηση», δήλωσε ο Μίτσκοσκι, ο οποίος πρόσθεσε: «Η πραγματική ατζέντα της Σόφιας δεν αφορά μόνο τις συνταγματικές τροποποιήσεις - αυτό είναι το λιγότερο από τα ζητήματα. Επιδιώκουν να λυγίσουν τους μύες τους και να διεκδικήσουν περισσότερα».

Θυμίζουμε ότι οι δύο πλευρές διατηρούν σημαντικές διαφορές, ενώ η Σόφια έχει διαμηνύσει ότι αν τα Σκόπια δεν αναθεωρήσουν το Σύνταγμα ώστε να αναγνωρίσει την ύπαρξη βουλγαρικής μειονότητας στη χώρα, θα διατηρήσει τις αντιρρήσεις της στην ουσιαστική έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Από τη βουλγαρική πλευρά, ο Ράντεφ επέμεινε ότι «δεν υπήρχε ούτε επίσημη επίσκεψη ούτε επίσκεψη εργασίας. Δεν υπήρξε καμία προβοκάτσια και ας μην κάνουμε εικασίες. Η συνάντηση έγινε σε φιλικό πνεύμα», εκφράζοντας μάλιστα την ελπίδα «σύντομα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Σόφια, η οποία θα γίνει με όλες τις επίσημες τιμές, όπως ορίζεται από την εθιμοτυπία και θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών μας» και ότι «η φιλοδοξία (των Σκοπίων) που έχει διατυπωθεί για άνοιγμα, για εποικοδομητική σχέση να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας».

Στην Ουάσιγκτον ο Σέρβος ΥΠΕΞ

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ εντείνουν την προσπάθειά τους να εδραιώσουν τον γεωπολιτικό τους ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια, με επίκεντρο φυσικά και τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου της περιοχής, αλλά και την αξιοποίησή της ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου. Αυτό επιβεβαιώνει και η επίσημη «τελετή υπογραφής για την προώθηση της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας» που έχει προγραμματιστεί σήμερα στην Ουάσιγκτον, στις 10 π.μ., όπου ο υφυπουργός ΥΠΕΞ με αρμοδιότητα την Οικονομική Ανάπτυξη, Ενέργεια και το Περιβάλλον, Jose W. Fernandez, θα υποδεχτεί τον Σέρβο ΥΠΕΞ, Marko Duric.

Η σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται σε «συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας στη Σερβία» που θα υπογραφεί και «θα διευρύνει τις ευκαιρίες για τις αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν στον ενεργειακό τομέα της Σερβίας, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης των επενδύσεων των ΗΠΑ που θα ενισχύσουν τη σχέση ΗΠΑ - Σερβίας».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Τουλάχιστον 21 νεκροί από την κακοκαιρία «Μπόρις»

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη από την κακοκαιρία «Μπόρις», σύμφωνα με τα μέχρι χτες στοιχεία.

Στην Αυστρία χτες βρέθηκε το πτώμα μιας 81χρονης γυναίκας, ανεβάζοντας τα θύματα σε πέντε. Στην Αυστρία, 26 χωριά εξακολουθούν να παραμένουν αποκλεισμένα. Στη Βιέννη, τέσσερις γραμμές του μετρό παραμένουν εν μέρει κλειστές, όπως και όλα τα πάρκα της πόλης λόγω πιθανής πτώσης δέντρων.

Η Ρουμανία έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 7 θανάτους, η Πολωνία 6 και η Τσεχία 3 νεκρούς και 8 αγνοούμενους.

Μπορεί οι μετεωρολογικές συνθήκες να βελτιώνονται σε πολλά μέρη, όμως το έδαφος παραμένει πλημμυρισμένο και οι ποταμοί υπερχειλίζουν. Ποταμοί εξακολουθούν να υπερχειλίζουν στην Τσεχική Δημοκρατία, ενώ η στάθμη του ποταμού Δούναβη αυξάνεται στη Σλοβακία και την Ουγγαρία. Περιοχές στα σύνορα Τσεχίας - Πολωνίας περιλαμβάνονται μεταξύ εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο από το Σαββατοκύριακο, καθώς τα ορμητικά νερά των ποταμών γεμάτα φερτά υλικά προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε πόλεις και γέφυρες, ενώ κατέστρεψαν σπίτια.

Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά στην Τσεχία και στην Πολωνία παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση. Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα δήλωσε πως περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους.

Στη βορειοανατολική τσεχική πόλη Οστράβα, ένα σπασμένο φράγμα στον Οντερ, στη συμβολή του με τον ποταμό Οπάβα, προκάλεσε τη Δευτέρα πλημμύρα στη βιομηχανική περιοχή της πόλης περιλαμβανομένης της χημικής βιομηχανίας «BorsodChem», της μονάδας οπτάνθρακα OKK Koksovny και άλλων.

Στην Ουγγαρία, στις ιστορικές πόλεις Βίσεγκραντ και Σενταντρέ, βόρεια της Βουδαπέστης, οι αρχές έχουν στήσει κινητά φράγματα προετοιμαζόμενες για πλημμύρες στον Δούναβη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Μετά την προχτεσινή έκρηξη σε εργοστάσιο στη βόρεια επαρχία Σακάρια της Τουρκίας, χτες τυλίχτηκε στις φλόγες κι άλλη παραγωγική μονάδα, αυτήν τη φορά στην κεντρική επαρχία Μελιγκάζι. Η πυρκαγιά επεκτάθηκε γρήγορα σε όλη την έκταση μέσα στη Βιομηχανική Ζώνη Καϊσερί, όπου δεκάδες πυροσβέστες έδιναν μάχη για την κατάσβεσή της.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Τρεις Πορτογάλοι πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους χτες όταν παγιδεύτηκαν μέσα στις φλόγες καθώς επιχειρούσαν με το πυροσβεστικό όχημά τους για την κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς, ανεβάζοντας σε 7 τον αριθμό των νεκρών από τις πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και μέρες στην Πορτογαλία. Προηγούμενος απολογισμός τον οποίο μετέδωσε το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων «Lusa» έκανε λόγο για 4 νεκρούς από τις πυρκαγιές που μαίνονται στην κεντρική και βόρεια Πορτογαλία, και για πάνω από 40 τραυματίες.

ΤΟΚΙΟ.-- Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι μέχρι την 1η Σεπτέμβρη ζούσαν στη χώρα 95.119 άτομα ηλικίας άνω των 100 ετών. Αυτοί υπολογίστηκαν κατά 2.980 περισσότεροι από την περασμένη χρονιά, ενώ οι 83.958 ήταν γυναίκες.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον νυν Πρόεδρο της Βολιβίας Λουίς Αρτσε και στον πρώην, Εβο Μοράλες, με τον τελευταίο να καλεί σε διαδηλώσεις και αποκλεισμούς δρόμων για να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές (είναι προγραμματισμένες για τον Αύγουστο του 2025) και να κατηγορεί τον Αρτσε για «ανικανότητα» και «διαφθορά». Οι δύο πολιτικοί προέρχονται από το ίδιο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, το λεγόμενο «Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό», ενώ δεν είναι ξεκάθαρο τι διαφορετικά επιχειρηματικά συμφέροντα εκφράζουν.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η πασίγνωστη αμερικανική εταιρεία πλαστικών ειδών οικιακής χρήσης «Tupperware Brands» ετοιμάζεται να κηρύξει πτώχευση εντός της βδομάδας - μετέδωσε χτες το «Bloomberg» - μετά από μια μακροχρόνια προσπάθεια να αναζωογονήσει τη δραστηριότητά της εν μέσω φθίνουσας ζήτησης. Η φήμη και μόνο προκάλεσε χτες μείωση της τιμής της μετοχής της εταιρείας κατά 57%.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο «Observer», η παλαιότερη κυριακάτικη εφημερίδα στον κόσμο, πωλείται, μετέδωσε χτες το βρετανικό δίκτυο «Sky News». Ο «Guardian Media Group» βρίσκεται σε συνομιλίες με την «Tortoise Media», που ιδρύθηκε το 2019, για την πώληση του «Observer».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ