ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Ενα βήμα πιο κοντά η επέκταση του πολέμου από το Ισραήλ στον Λίβανο

Τουλάχιστον 11 νεκροί και χιλιάδες τραυματίες στον Λίβανο από εκρήξεις σε βομβητές μελών της Χεζμπολάχ - Ολα δείχνουν υβριδική επίθεση από το Ισραήλ

Copyright 2024 The Associated

Το Ισραήλ κλιμακώνει καθημερινά, με τις πλάτες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, τις απειλές εναντίον του Λιβάνου, εντείνοντας παράλληλα κινήσεις που φέρνουν πιο κοντά την πλήρη επέκταση του πολέμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ακόμα περισσότερο «λάδι στη φωτιά» ήρθε να ρίξει η χτεσινή υβριδική επίθεση κατά της Χεζμπολάχ και Λιβανέζων ανυποψίαστων πολιτών, όπως υγειονομικών, με το χακάρισμα συσκευών επικοινωνίας (βομβητές - pagers) και την πρόκληση ταυτόχρονων εκρήξεων.

Από τις εκρήξεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 4.000, εκ των οποίων περισσότεροι από 200 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μεταξύ των τραυματιών είναι ο Ιρανός πρέσβης στον Λίβανο.

Ο μεγαλύτερος αριθμός εκρήξεων καταγράφηκε στη γειτονιά Νταχιέχ της Βηρυτού, στην κοιλάδα Μπεκάα και στον νότιο Λίβανο.

Ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί βομβητές για την επικοινωνία των μελών και των μαχητών της, αντί των κινητών τηλεφώνων, που θεωρείται πιο πιθανό να χακαριστούν από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ και των συμμάχων του.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και πληροφορίες, φαίνεται ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες κατάφεραν να χακάρουν μια μεγάλη παρτίδα βομβητών πριν αυτή φτάσει στον Λίβανο - κατά ορισμένες εκτιμήσεις, είχαν προεγκαταστήσει στους βομβητές μικρές ποσότητες ισχυρών εκρηκτικών υλών.

Ο Λιβανέζος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ν. Μικάτι, δήλωσε πως πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση της λιβανέζικης κυριαρχίας» και «εγκληματική πράξη», καλώντας «τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της» και να ασκήσει πίεση ώστε να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει την επιθετικότητά του και τις απειλές του.

Η Χεζμπολάχ κατήγγειλε επίσης το Ισραήλ και προανήγγειλε αντίποινα, τονίζοντας ότι θα απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο και στον κατάλληλο χρόνο ώστε το Ισραήλ «να λάβει δίκαιη τιμωρία» μετά από «αυτήν την εγκληματική επίθεση».

Η Χαμάς καταδίκασε «τη σιωνιστική τρομοκρατική επιθετικότητα που είχε στόχο Λιβανέζους πολίτες», τονίζοντας ότι η επίθεση δεν έκανε καμιά διάκριση «μεταξύ των μαχητών της αντίστασης και των αμάχων».

Ανάλογες με τις εκρήξεις στον Λίβανο σημειώθηκαν και στη Συρία, όπου αναφέρθηκε ο θάνατος άλλων 7 ατόμων από εκρήξεις βομβητών.

Στο φόντο υποθέσεων για πιθανή εμπλοκή και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην υβριδική επίθεση στον Λίβανο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μ. Μίλερ, ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται στο συμβάν, δεν γνωρίζουν ποιος ευθύνεται και δεν ήταν ενήμερες εκ των προτέρων. Ανέφερε δε υποκριτικά ότι οι πολίτες δεν είναι «νόμιμοι στόχοι» για οποιαδήποτε επιχείρηση, τη στιγμή που το Ισραήλ δολοφονεί συστηματικά δεκάδες χιλιάδες αμάχους και γυναικόπαιδα με αμερικανικά όπλα...

Από τη μεριά του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου, Stephane Dujarric, εξέφρασε «ζωηρή ανησυχία» για τα γεγονότα στον Λίβανο.

«Ανησυχία» εξέφρασε και ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ.

Σε ετοιμότητα το κράτος - δολοφόνος

Μετά τη μεγάλη υβριδική επίθεση στον Λίβανο, ο ισραηλινός στρατός τέθηκε σε νέα κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση προχώρησε χτες βράδυ σε έκτακτη συνεδρίαση, παρουσία των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Mossad και Shin Bet.

Νωρίτερα, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να κάνει «επίσημο στόχο» του πολέμου την επιστροφή εκατοντάδων χιλιάδων Ισραηλινών πολιτών και εποίκων στο βόρειο τμήμα της χώρας που συνορεύει με τον νότιο Λίβανο.

«Ο μόνος τρόπος για την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ στις εστίες τους είναι μέσω στρατιωτικής δράσης», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ.

Στη Βηρυτό, χτες το πρωί (πριν από το μπαράζ εκρήξεων σε χιλιάδες βομβητές), έφθασε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής το ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), Φ. Λαζαρινί, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Μπέρι. Ο Λαζαρινί συζήτησε με τον συνομιλητή του τη δραματική κατάσταση σε Γάζα και Δυτική Οχθη και του συνέστησε να προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο.

Ο Ν. Μπέρι, που έχει καλές σχέσεις με τη Χεζμπολάχ, δήλωσε πεπεισμένος ότι το Ισραήλ δεν θα τολμήσει μια χερσαία εισβολή στον Λίβανο και ότι θα περιοριστεί σε κλιμάκωση των αεροπορικών επιδρομών σε αριθμό και εύρος στον Λίβανο. Ωστόσο, δήλωσε ότι ο ίδιος θα προτιμούσε «μια άμεση, πρόσωπο με πρόσωπο, σύγκρουση με τους Ισραηλινούς, που είναι πολύ καλύτερη από τους αμοιβαίους βομβαρδισμούς γιατί ο εχθρός ξέρει πως θα πληρώσει βαρύ τίμημα εάν προσπαθήσει να προχωρήσει στο έδαφος».

Ισραηλινά αεροπλάνα συνέχισαν και χτες τις επιδρομές στον νότιο Λίβανο, σκοτώνοντας σε μια από αυτές στην πόλη Μπλίντα τουλάχιστον 3 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 2, σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων «National News Agency».

Η Χεζμπολάχ το ίδιο διάστημα ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε μονάδες του ισραηλινού πυροβολικού στην περιοχή Karantina Hill.

Επίσης, χτες, η ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ ισχυρίστηκε ότι απέτρεψε συνωμοσία της Χεζμπολάχ με στόχο να σκοτώσει πρώην υψηλόβαθμο στρατιωτικό αξιωματούχο, χωρίς να τον κατονομάσει.

Σχεδιασμοί κλιμάκωσης της επίθεσης στον Λίβανο

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της ισραηλινής κυβέρνησης και του ισραηλινού στρατού καταγράφονται διαφοροποιήσεις ως προς τους όρους της κλιμάκωσης του πολέμου εναντίον της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου.

Στο πλαίσιο διεργασιών που διαπερνούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, η κυβέρνηση Νετανιάχου εξετάζει το ενδεχόμενο να προσθέσει στους κόλπους της τον Γκιντόν Σα'αρ του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Νέα Ελπίδα».

Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο αντικατάστασης του νυν υπουργού Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, λόγω διαφωνιών του στην εξαπόλυση χερσαίας επίθεσης στον Λίβανο πριν να υπάρξει συμφωνία για την επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων και για εκεχειρία στη Γάζα. Ο ίδιος φέρεται να επισημαίνει ότι ο ισραηλινός στρατός (ειδικά οι έφεδροι) παρουσιάζει σημάδια κόπωσης μετά από 11μηνο συνεχές πόλεμο.

Το ενδεχόμενο εισόδου του Γκιντόν Σα'αρ στην κυβέρνηση προκάλεσε το βράδυ της Δευτέρας διαδήλωση χιλιάδων ατόμων έξω από το σπίτι του, καθώς εντείνονται κινητοποιήσεις για τη σύναψη συμφωνίας που θα επιτρέψει την επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Πληροφορίες της «Jerusalem Post» ανέφεραν ότι εάν δεν ξεκινήσει το πολύ μέσα στις επόμενες 4 - 6 βδομάδες η χερσαία επίθεση στον νότιο Λίβανο, τότε η κλιμάκωση των συγκρούσεων θα πρέπει να αναβληθεί για τουλάχιστον ένα εξάμηνο λόγω του επικείμενου χειμώνα. Αρθρογράφοι της εφημερίδας τονίζουν ότι σε αντίθεση με την σχεδόν επίπεδη Λωρίδα της Γάζας, ο Λίβανος διαθέτει σημαντικές ορεινές περιοχές και ο χειμώνας είναι συνήθως βαρύς, πράγμα που αναμένεται να δυσκολέψει τις συνθήκες μάχης για τους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Οι κινήσεις και οι προετοιμασίες του Ισραήλ γίνονται σε στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ.

Ισραηλινές πηγές που επικαλέστηκε χτες το ισραηλινό δίκτυο i24News αναφέρουν πως «το αμερικανικό στρατιωτικό κατεστημένο είναι πεπεισμένο ότι μία ευρύτερη σύγκρουση στον βορρά είναι απαραίτητη για να λυθεί η εξίσωση με τη Χεζμπολάχ και να αλλάξει η κατάσταση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ».

Αυτό αποκρυσταλλώθηκε κατά την τελευταία επίσκεψη του διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM) των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Μ. Κουρίλα, όπου - σύμφωνα πάντα με το i24News - είδε και μόνος του «την ανάγκη για δράση» και την «επείγουσα ανάγκη» επιστροφής χιλιάδων Ισραηλινών πολιτών στις εστίες τους στο Βόρειο Ισραήλ.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Εϊμος Χοκστάιν βρέθηκε αυτές τις μέρες για άλλη μια φορά στο Ισραήλ, επισήμως με στόχο μια διπλωματική «μεσολάβηση» εκτόνωσης της έντασης μεταξύ Ισραήλ - Λιβάνου.

Ο Νετανιάχου συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας, Γ. Γκάλαντ.

Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους, ενώ διευκρίνισε πως η τελική απόφαση είναι «θέμα του Ισραήλ» και κανενός άλλου.

Στο Κάιρο αναμενόταν χτες βράδυ και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν όπου θα παραμείνει μέχρι αύριο, για να συμμετάσχει στον στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ - Αιγύπτου και να συνεχίσει το ατέλειωτο παζάρι για μία συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και ανταλλαγή των Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Σε αυτό το φόντο, έφθασε χτες βράδυ εκτάκτως στην Τεχεράνη ο γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Σ. Σοϊγκού, που βρισκόταν μερικές ώρες νωρίτερα στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, Πιονγιάνγκ. Η ξαφνική επίσκεψη συνέπεσε με τις σοβαρές εκρήξεις στον Λίβανο.

Συνεχές το αιματοκύλισμα στη Γάζα και στη Δυτ. Οχθη

Το ίδιο διάστημα, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει το αιματοκύλισμα στη Λωρίδα της Γάζας, βομβαρδίζοντας χτες με ιδιαίτερη σφοδρότητα κυρίως το κεντρικό τμήμα της.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ο θάνατος 26 Παλαιστινίων και ο τραυματισμός 84 άλλων.

Ο νέος συνολικός απολογισμός από τις ισραηλινές επιθέσεις ανέφερε χτες 41.252 νεκρούς Παλαιστίνιους και τουλάχιστον 95.497 τραυματίες.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Παιδείας χτες ανακοίνωσε πως στη διάρκεια των 11 μηνών πολέμου δολοφονήθηκαν από τα ισραηλινά πυρά πάνω από 11.000 μαθητές και φοιτητές.

Μεγάλα γερμανικά ΜΜΕ άρχισαν στο μεταξύ να ζητούν από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις να επιτρέψουν την είσοδο Γερμανών δημοσιογράφων στη Λωρίδα της Γάζας για να καταγράψουν τις συνέπειες του πολέμου. Σε ανοικτή επιστολή των διευθυντών σύνταξης 15 γερμανικών ΜΜΕ τονίζεται πως «ο σχεδόν ολοκληρωτικός αποκλεισμός των διεθνών μέσων ενημέρωσης είναι κάτι πρωτοφανές στην πρόσφατη ιστορία».

Στη Δυτική Οχθη οι κατοχικές δυνάμεις και οι έποικοι συνέχισαν τις επιθέσεις και τις απειλές σε βάρος Παλαιστινίων σε πόλεις και χωριά με αποτέλεσμα να σκοτωθεί χτες ακόμη ένας νεαρός Παλαιστίνιος στο χωριό Τζαρουσίγια (Jarushiya) από ισραηλινά πυρά.

Μεταξύ των δεκάδων Παλαιστινίων που συνελήφθησαν χτες από τις κατοχικές αρχές ήταν και η Α. Σααντάτ, Παλαιστίνια αγωνίστρια, σύζυγος του φυλακισμένου (από το 2006) γγ του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Αχμαντ Σαάντ. Η αγωνίστρια συνελήφθη χτες το πρωί στη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού στο σπίτι της στη Δυτική Οχθη.

Νωρίτερα, στη βόρεια κοιλάδα του Ιορδάνη, ορδές εποίκων επιτέθηκαν σε Παλαιστίνιους που ζούσαν σε σκηνές, προσπαθώντας να κλέψουν τα κοπάδια τους. Οι κάτοικοι αντιστάθηκαν γενναία και απέτρεψαν ακόμη μία ληστρική επιδρομή.

Επιπλέον, μπουλντόζες του στρατού κατεδάφισαν χτες τα σπίτια δύο πολυμελών οικογενειών σε περιοχή νοτίως της πόλης Τουλκαρέμ.

Επίσης, νωρίς το πρωί της Τρίτης, δεκάδες έποικοι εισέβαλαν για πολλοστή φορά στο προαύλιο του τεμένους αλ Ακσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ κάνοντας ταλμουδικές ιεροτελεστίες και προσευχές υπό την προστασία της αστυνομίας κατά παράβαση της συμφωνίας Ιορδανίας-Ισραήλ μετά τον πόλεμο των Εξι Ημερών του 1967.

Χαμάς: Δηλώνει έτοιμη για πόλεμο φθοράς κατά του Ισραήλ

Ο ηγέτης της Χαμάς Γ. Σινουάρ, διαβεβαίωσε τη Δευτέρα πως η παλαιστινιακή οργάνωση παραμένει έτοιμη για εχθροπραξίες διαρκείας με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας, με την υποστήριξη των συμμάχων της.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να διεξαγάγουμε μακρύ πόλεμο φθοράς», τόνισε, προσθέτοντας ότι «οι κοινές προσπάθειες» μαζί με άλλα κινήματα «της αντίστασης» στον Λίβανο, στο Ιράκ και στην Υεμένη «θα τσακίσουν τη θέληση» του Ισραήλ.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε συγχαρητήριο μήνυμα του Σινουάρ προς τους Χούθι της Υεμένης, που εξαπέλυσαν την Κυριακή επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο στο κεντρικό Ισραήλ.

Αδιαπραγμάτευτο το ιρανικό πυραυλικό πρόγραμμα

Την πρώτη συνέντευξη εφ' όλης της ύλης έδωσε το βράδυ της Δευτέρας ο νέος Πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, δίνοντας έμφαση στις σχέσεις με γειτονικές χώρες και τις ΗΠΑ, αλλά και σε «εσωτερικά» ζητήματα, στα οποία επιχείρησε να φιλοτεχνήσει το προφίλ του «μεταρρυθμιστή».

Ερωτηθείς αν το Ιράν είναι ανοιχτό σε άμεσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την αναβίωση της διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Πεζεσκιάν απάντησε ότι θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν συνομιλίες, αν οι ΗΠΑ δείξουν «στην πράξη» πως δεν είναι εχθρικές απέναντι στην Τεχεράνη. «Θα πρέπει να σταματήσουν την εχθρότητά τους απέναντί μας, δείχνοντας καλή θέληση στην πράξη. Είμαστε αδέρφια και με τους Αμερικανούς», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι το Ιράν δεν μετέφερε όπλα στη Ρωσία, τουλάχιστον όχι αφότου ο ίδιος ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα τον Αύγουστο. Ετσι, δεν διέψευσε κατηγορηματικά τη μεταφορά όπλων στη Ρωσία πριν αναλάβει την προεδρία της χώρας.

Τόνισε δε πως δεν προτίθεται «ποτέ» να τερματίσει το ιρανικό πυραυλικό βαλλιστικό πρόγραμμα, διότι «είναι απαραίτητο για την ασφάλεια της χώρας», διαφορετικά «χωρίς πυραύλους θα μας βομβαρδίζουν όποτε θέλουν, ακριβώς όπως στη Γάζα». Κάλεσε έτσι τη διεθνή κοινότητα «πρώτα να αφοπλίσει το Ισραήλ, προτού αυτό εγείρει τέτοιες απαιτήσεις έναντι του Ιράν».

Επιπλέον, διέψευσε ότι το Ιράν έδωσε υπερηχητικούς πυραύλους στους Υεμενίτες Χούθι, αναφέροντας: «Ενας άνθρωπος χρειάζεται μια βδομάδα για να ταξιδέψει στην Υεμένη από το Ιράν. Πώς θα μπορούσε να φτάσει αυτός ο πύραυλος εκεί; Δεν έχουμε τέτοιους πυραύλους να δώσουμε στην Υεμένη». Πρόσθεσε δε πως οι Χούθι στην Υεμένη έχουν τη δική τους τεχνολογία.

Το πρακτορείο «Reuters» υπενθύμισε πάντως ότι πέρυσι το Ιράν παρουσίασε τον πρώτο φτιαγμένο στη χώρα υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο, που ονομάστηκε «Fattah».

Σε άλλο σημείο ο Πεζεσκιάν εξέφρασε την επιθυμία να βελτιώσει τις σχέσεις του Ιράν με όλες τις χώρες της περιοχής, μεταξύ τους και με τη Σαουδική Αραβία, τονίζοντας πως θέλει να την επισκεφτεί με την πρώτη ευκαιρία. «Είμαστε αδέρφια, επομένως δεν υπάρχει χώρος για εχθρότητα. Χαιρετίζω κάθε κίνηση που μπορεί να επιλύσει τις διαφορές μεταξύ μουσουλμάνων», είπε.

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις Ιρανών γυναικών για τον θάνατο της 22χρονης Κούρδισσας Μαχσά Αμινί ενώ ήταν υπό κράτηση από την «αστυνομία ηθών» επειδή δεν φορούσε «ευπρεπώς» την ισλαμική μαντίλα, ο Ιρανός Πρόεδρος εμφανίστηκε να διαβεβαιώνει ότι από εδώ και πέρα ο ίδιος θα προσπαθήσει ώστε η «αστυνομία ηθών» «να μην ενοχλεί» τις γυναίκες που δεν φορούν τη μαντίλα δημοσίως. Προεκλογικά ο Πεζεσκιάν είχε υποσχεθεί να αποσύρει από τους δρόμους την «αστυνομία ηθών».

Τέλος, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να χαλαρώσει τους δρακόντειους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στο διαδίκτυο, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ