ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΑΠ. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Μια απολύτως «συνεπής» επιλογή σε μια ΕΕ - «κοιλάδα των Τεμπών»

Επίτροπος της ΕΕ για «τις Βιώσιμες Μεταφορές και τον Τουρισμό» θα αναλάβει ο Απόστολος Τζιτζικώστας, όπως ανακοίνωσε χτες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Απολύτως «συνεπής» επιλογή για την ΕΕ και όλες τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, καθώς τοποθετήθηκε επίτροπος της ΕΕ αξιωματούχος από μια χώρα που 1,5 χρόνο μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη (κι ενώ η υπόθεση βαλτώνει ακόμα «υπό διερεύνηση») δύο τρένα κινήθηκαν στην ίδια γραμμή στον βασικό σιδηροδρομικό κόμβο της χώρας και ένα καμένο δέντρο καρφώθηκε μέσα σε ένα βαγόνι.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, βέβαια, πανηγύρισε για την εξέλιξη γράφοντας σε ανάρτησή του ανάμεσα σε άλλα ότι το εν λόγω χαρτοφυλάκιο «αντανακλά την αναβάθμιση της θέσης της πατρίδας μας και τον σημαντικό ρόλο της στη διασυνδεσιμότητα και τις μεταφορές (...) και ενισχύεται έτσι η κομβική θέση της Ελλάδας στις διαδρομές - μεταφορών και Ενέργειας - από και προς την Ευρώπη, αλλά και ο ρόλος - γέφυρα με τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική», αναπαράγοντας σχέδια και στόχους των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για γεωστρατηγική τους αναβάθμιση μέσα από την ανάληψη κι άλλων ρόλων στον ευρωατλαντικό καταμερισμό.

Αλλωστε, διαβεβαίωσε αυτούς τους ομίλους ότι «το χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας χειρίζεται σημαντικά έργα και κοινοτικούς πόρους, όπως το Connecting Europe Facility (CEF), το χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ για στρατηγικές επενδύσεις στα δίκτυα μεταφορών, την Ενέργεια και τα ψηφιακά. Πρόκειται για το "ΕΣΠΑ των δικτύων"», όπως τους έκλεισε το μάτι για το μπόλικο παραδάκι που μπορεί να ρεύσει στα ταμεία τους, της τάξης των 26 δισ.

Φουλ του πολέμου στη νέα σύνθεση

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα πόστα στην Κομισιόν, όπως τα ανακοίνωσε η φον ντερ Λάιεν, υπάρχουν καταρχάς έξι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι:

Τερέζα Ριμπέρα για την «πράσινη μετάβαση». Θα είναι υπεύθυνη και για το θέμα της ανταγωνιστικότητας. Χένα Βίρκουνεν (Φινλανδία) για τη Δημοκρατία και την Ψηφιακή Τεχνολογία. Στεφάν Σεζουρνέ (Γαλλία) για τη βιομηχανική στρατηγική και την ενιαία αγορά. Κάγια Κάλας (Εσθονία) ως επίτροπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ροξάνα Μιρζάτου (Ρουμανία) για τα κοινωνικά δικαιώματα. Ραφαέλε Φίτο (Ιταλία) για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις.

Στο μεταξύ ανάμεσα στα άλλα, στα ονόματα των επιτρόπων «ξεχωρίζει» και η επιλογή του Αντριους Κουμπίλιους (Λιθουανία) για θέματα άμυνας και Διαστήματος, αφού θεωρείται από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία.

Πλην αυτούς και του Τζιτζικώστα - οι υπόλοιποι επίτροποι είναι: Μάρος Σέφκοβιτς (Σλοβακία) για το εμπόριο. Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία) για την οικονομία και την παραγωγικότητα. Ντουμπράφσκα Σουίτσα (Κροατία) για τη Μεσόγειο. Ολιβερ Βαρχέλι (Ουγγαρία) για θέματα Υγείας. Βούπκε Χοέστρα (Ολλανδία) για θέματα περιβάλλοντος. Μάγκνους Μπρούνερ (Αυστρία) για Εσωτερικές Υποθέσεις και Μετανάστευση. Μάρτα Κος (Σλοβενία) για θέματα διεύρυνσης. Κώστας Καδής (Κύπρος) για θέματα αλιείας. Μαρία Αλμπουκέρκι (Πορτογαλία) για θέματα οικονομικής πολιτικής. Χάτζα Λαμπίπ (Βέλγιο) για θέματα διαχείρισης κρίσεων. Πιοτρ Σεραφίν (Πολωνία) για θέματα προϋπολογισμού. Νταν Γιόργκενσεν (Δανία) για θέματα Ενέργειας και στέγασης. Εκατερίνα Ζαχάριεβα (Βουλγαρία) για θέματα νεοφυών επιχειρήσεων, έρευνας και καινοτομίας. Μάικλ Μακ Γκραθ (Ιρλανδία) για θέματα Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης και Κράτους Δικαίου. Κρίστοφ Χάνσεν (Λουξεμβούργο) για θέματα γεωργίας και τροφίμων. Γκλεν Μικάλεφ (Μάλτα) για θέματα νεολαίας και αθλητισμού. Γιόζεφ Σίκελα (Τσεχία) για θέματα Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων.

Η νέα Επιτροπή, που θα έχει πενταετή θητεία, αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της είτε 1 Νοέμβρη είτε 1 Δεκέμβρη.

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Κάηκαν ζωντανοί 30 άνθρωποι μετά τη σύγκρουση!

Eurokinissi

Επιβεβαίωση των μέχρι τώρα στοιχείων για την έκρηξη και τη φονική πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, παρασύροντας στον θάνατο δεκάδες επιβάτες, που θα μπορούσαν να είχαν επιβιώσει του σιδηροδρομικού εγκλήματος, αποτελεί η έρευνα που διενήργησε ο Faisal Khan, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, ειδικός σε θέματα εκρήξεων.

Σύμφωνα με την έκθεση, η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε αρωματικούς υδρογονάνθρακες και εξαιτίας αυτών κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών δημιουργήθηκε η πυρόσφαιρα, απόρροια της οποίας ήταν υψηλότατες θερμοκρασίες, άνω των 1.000 βαθμών, με αποτέλεσμα 30 από τα 57 θύματα να καούν και να πεθάνουν ακαριαία!

Από το βιντεοληπτικό υλικό και τα δεδομένα του δυστυχήματος «καθίσταται εμφανές ότι η αμαξοστοιχία μετέφερε πιθανότατα πτητικούς υδρογονάνθρακες», αναφέρει η έκθεση και προσθέτει ότι η χημική ανάλυση δειγμάτων που ελήφθησαν στην περιοχή του ατυχήματος, των υπολειμμάτων στα θύματα καθώς και στα κατεστραμμένα υλικά από υποδομές της περιοχής, δείχνει την παρουσία των χημικών ενώσεων βενζολίου, τολουολίου και ξυλολίου (ή ξυλενίου).

«Λόγω της πρόσκρουσης που προκλήθηκε από τη σύγκρουση, αυτές οι ουσίες εκλύθηκαν από τα κοντέινερ που τις περιείχαν και έτσι σχηματίστηκε το νέφος ατμών, που αναμείχθηκε αποτελεσματικά με τον αέρα και δημιούργησε την πύρινη σφαίρα», αναφέρει ο ειδικός επιστήμονας και καταλήγει: «Η πυρόσφαιρα κάλυψε την περιοχή της επιβατικής αμαξοστοιχίας, προκαλώντας σοβαρές βλάβες και θανατηφόρα ατυχήματα».

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει το επικίνδυνο φορτίο και τις πραγματικές συνέπειες της έκρηξης, όλες οι σχετικές έρευνες καταδεικνύουν ότι η φωτιά που προκλήθηκε ήταν η κύρια αιτία για τον ακαριαίο θάνατο των 30 από τους 57 νεκρούς επιβάτες.

ΣΥΡΙΖΑ
Οργιο διεργασιών και «ευχές» συμπλεύσεων με ΠΑΣΟΚ

Τη θέσπιση κριτηρίων προκειμένου να μπορεί κάποιος να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος, όπως η κατάθεση δήλωσης πόθεν έσχες και το λευκό ποινικό μητρώο, συζήτησε χτες στη συνεδρίασή της η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της διαδικασίας εκλογής προέδρου. Ως προς τις προϋποθέσεις για την κατάθεση υποψηφιότητας εξετάστηκαν επιπλέον οι 50 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής (από 30) και αρκετές υπογραφές μελών και στελεχών του κόμματος. Η ΠΓ που συνεδρίαζε έως αργά το βράδυ αποφάσισε κατά πλειοψηφία για έκτακτο συνέδριο και όχι καταστατικό ή διαρκές, 1-3 Νοεμβρίου. Ο πρώτος γύρος για την εκλογή προέδρου θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοέμβρη και μια βδομάδα μετά ο δεύτερος αν απαιτηθεί.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή, η οποία και θα οριστικοποιήσει το χρονοδιάγραμμα για την εσωκομματική κούρσα ανάδειξης της νέας ηγεσίας, ενώ πληροφορίες φέρουν τον Στ. Κασσελάκη να ανακοινώνει την υποψηφιότητά του στο μεσοδιάστημα.

Στο μεταξύ, η Ολγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στο Newsbomb.gr δήλωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η υποψηφιότητα που θα εκπροσωπήσει τους «87» στις εσωκομματικές εκλογές για τον νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής του Αλ. Τσίπρα, τονίζοντας πάντως ότι αυτή «δεν θα μπορούσε να συμβεί αύριο το πρωί».

«Αυτοί που θα θελήσουν να παίξουν ρόλο ως υποψήφιοι, θα ξετυλίξουν πολιτικά σχέδια με βάση αξίες της Αριστεράς, συμφωνημένες αρχές και θέσεις από το προηγούμενο συνέδριο, θέσεις που υποστηρίζουμε στο ελληνικό κοινοβούλιο και προτάσεις για το πώς το πολιτικό σύστημα πρέπει να αναταχθεί ώστε η κοινωνία να αντιληφθεί ότι υπάρχει εναλλακτική διακυβέρνηση για τη χώρα», περιέγραψε η ίδια. Αυτές τις προδιαγραφές «δεν τις πληροί ο Στέφανος Κασσελάκης», ανέφερε η Ολγα Γεροβασίλη, στον αντίποδα της παραδοχής χτες του Ν. Παππά πως όλα τα στελέχη όλων των πλευρών δεσμεύονται απ' το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο και υπηρετούν χωρίς διαφωνίες.

Ο Κ. Ζαχαριάδης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον ρ/σ «ΣΚΑΪ», χαρακτήρισε θλιβερή την κατάσταση, μίλησε για επερχόμενη διάλυση του κόμματος, καθώς αναλόγως του ποιος θα επικρατήσει η αποχώρηση των αντιπάλων θεωρείται βέβαιη. «Τα μαντάτα δεν είναι προβληματικά μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ευρύτερα για το πολιτικό σύστημα», ανέφερε, δείχνοντας τη μεγάλη εικόνα και προτείνοντας, με έγνοια για το αστικό πολιτικό σύστημα και την ικανότητά του να εγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις, σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ.

«Θα ήθελα να αλλάξουν οι σχέσεις (σ.σ. μεταξύ των δύο κομμάτων), η χώρα έχει ανάγκη μια ισχυρή φωνή αντιπολίτευσης, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κυβερνητικό κόμμα, δύο κυβερνητικές παρατάξεις, η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά, δύο κόμματα μη κυβερνητικά στον χώρο της κεντροαριστεράς, εμείς παλεύουμε το δικό μας κόμμα να γίνει ξανά κυβερνητικό κόμμα, για να μπορέσουμε να το πετύχουμε χρειάζεται στρατηγική συμμαχιών», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, απαντώντας σε μια φημολογία που τον θέλει να στηρίζει τον Χ. Δούκα πρόσθεσε στα παραπάνω ότι «εγώ θέλω όποιος κι αν κερδίσει στο ΠΑΣΟΚ να έχουμε έναν καλό διάλογο για την κυβερνητική προοπτική του ευρύτερου χώρου, δεν θέλω να παρέμβω στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ (...) πιστεύω ότι ο Χ. Δούκας είναι ένας καλύτερος δήμαρχος απ' τον Κ. Μπακογιάννη. Οποιος όμως κι αν κερδίσει θα ήθελα να γίνει και στην Ελλάδα αυτό που έγινε και στη Γαλλία ή αυτό που κάνει η αυτοδιοίκηση εδώ και 80 χρόνια στη Γαλλία, στην Ιταλία, δηλαδή συζήτηση, διάλογος, συνεργασίες».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξεσπιτώνουν και κοροϊδεύουν τον λαό

Συνεχίζεται η προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ως μέτρα που ανακουφίζουν τάχα τα λαϊκά νοικοκυριά. Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός προήδρευσε χθες το πρωί σε σύσκεψη στο Μαξίμου για τα προγράμματα για τη στέγη που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας για... τρίτη φορά σε μιερικές μέρες τα ίδια προγράμματα που αφορούν ελάχιστους, επιβάλλουν τον τραπεζικό δανεισμό των «ωφελούμενων» για την απόκτηση κατοικίας ή την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να παραμένουν «ενοικιαστές» του σπιτιού τους, με μόνους κερδισμένους κατασκευαστικούς όμιλοι και εταιρείες real estate, που θα εισπράξουν «ζεστό» κρατικό παραδάκι και χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης που πληρώνει σκληρά ο λαός. Ενώ την ίδια ώρα με το νομικό πλαίσιο όλων των κυβερνήσεων μόνο για το β' εξάμηνο του χρόνου προβλέπονται πάνω από 10.234 πλειστηριασμοί ακινήτων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορά περιουσία χρεωμένων, φτωχών λαϊκών ανθρώπων.

Χτες στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης πανηγύριζε γιατί «ο οίκος αξιολόγησης "Moody's" προχώρησε στην αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας» (χωρίς πάντως να δώσει «επενδυτική βαθμίδα»), λέγοντας ότι επιβράβευσε την κυβερνητική «ισχυρή προσήλωση στη δημοσιονομική σύνεση και έχει εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια μια σειρά δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ενισχύσει τα έσοδα» και ότι «η βελτίωση της οικονομίας αποδεικνύεται και από την αύξηση των φορολογικών εσόδων, χωρίς ταυτόχρονα όμως να αυξηθεί κανένας φορολογικός συντελεστής», όπως ισχυρίστηκε.

Ντράπηκε και η ντροπή, καθώς τα λαϊκά νοικοκυριά συνεχίζουν να «ματώνουν» από την ακρίβεια και τη φοροαφαίμαξη που μόλις προχτές ανακοινώνονταν ότι το πρώτο 8μηνο του έτους εκτοξεύτηκαν στα 43,092 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,989 δισ. ευρώ ή 4,8% έναντι του στόχου.

Οσο για το ψέμα περί «μείωσης των φόρων», η πραγματικότητα είναι ότι μέσα σε μια τετραετία (2020 - 2023) ο φόρος εισοδήματος αυξήθηκε κατά 41%, σε εντελώς αντίθετη πορεία με την κατρακύλα του λαϊκού εισοδήματος, ενώ έστησε στο φορολογικό «απόσπασμα» των τεκμηρίων πάνω από 400.000 μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ