ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΟ - ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ
Μόνο για «συμμετοχή» ο λαός πλήρωσε πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ το 2023

Ενα ακόμα εργαλείο λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος αποτελεί η αυξημένη συμμετοχή στις πληρωμές για το φάρμακο - εμπόρευμα, κάτι που επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της μελέτης του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) και του ΙΟΒΕ (Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) για τη «φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα 2023».

Πιο συγκεκριμένα, στον τομέα των δαπανών για φαρμακευτική κάλυψη, το συνολικό ποσό (εξωνοσοκομειακή και νοσοκομειακή δαπάνη) για το 2022 διαμορφώθηκε στα 6,2 δισ., σε σύγκριση με 5,6 δισ. το 2021, ενώ εκτιμάται ότι το 2023 η δαπάνη ανήλθε στα 7,1 δισ.

Από τα παραπάνω ποσά, η δημόσια δαπάνη για το 2022 ήταν μόλις στα 2,7 δισ., με εκτίμηση για 2,8 δισ. το 2023.

Επομένως, μόνο για τη «συμμετοχή» στα φάρμακα, οι ασθενείς πλήρωσαν το 2022 698 εκατ. ευρώ και 734 εκατ. το 2023! Από τα 167 νέα φάρμακα που εγκρίθηκαν κατά την περίοδο 2019 - 2022, μόλις τα 79 (47%) εισήχθησαν στην Ελλάδα, ενώ μόνο 43 από αυτά είναι σήμερα ευρέως διαθέσιμα στη χώρα, καταρρίπτοντας την πρόφαση για «είσοδο των καινοτόμων φαρμάκων» που συνοδεύουν κάθε νέα αύξηση σε εκατοντάδες κωδικούς.

Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρονται από τον ΣΦΕΕ και το ΙΟΒΕ, όχι φυσικά για να υπερασπιστούν τις λαϊκές ανάγκες, αλλά προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημά τους για κατάργηση του clawback και νέες φοροελαφρύνσεις.

Εφιάλτης η αύξηση των τιμών για ογκολογικά φάρμακα

Το εφιαλτικό αδιέξοδο που βιώνουν χιλιάδες ογκολογικοί ασθενείς, που επωμίζονται και το οικονομικό βάρος φαρμάκων, των οποίων οι τιμές - όπως κι εκατοντάδων σκευασμάτων - αυξήθηκαν μέχρι και 400%, σκιαγραφείται στην καταγγελία της Ενωσης Ασθενών Ελλάδας, υπογραμμίζοντας για τα κυβερνητικά μέτρα ότι «δεν μπορούν να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους ασθενείς, καθώς σε κάθε παρέμβαση που αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι το ποσό που δαπανούν από την τσέπη τους οι Ελληνες ασθενείς για φάρμακα είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ ταυτόχρονα το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 ετών με πολλαπλές χρόνιες παθήσεις αγγίζει το 40%».

Υπενθυμίζεται ότι οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν αυξημένες συμμετοχές κατά περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ (δηλαδή οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων) θα επιβαρυνθεί περίπου με 60 εκατομμύρια ευρώ.

Η Ενωση Ασθενών Ελλάδας ζητά μέτρα ανακούφισης, όπως παρεμβάσεις στο νομικό πλαίσιο που αφορά τα ποσοστά συμμετοχής των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων, και δη για κατηγορίες χρονίως ασθενών που δεν είναι σήμερα ενταγμένες στο καθεστώς της μηδενικής συμμετοχής ή αυτής του 10% καθώς και για ηλικιωμένους ασθενείς με συννοσηρότητες και χαμηλά εισοδήματα, επεκτείνοντας με στοχευμένα εισοδηματικά κριτήρια το θετικό μέτρο της πλήρους απαλλαγής πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

Επίσης, ζητά τη δωρεάν και έγκαιρη πρόσβαση όλων των ασθενών σε γιατρούς των κατάλληλων ειδικοτήτων που θα προβαίνουν στη συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Ντράπηκε και η ντροπή» με τις δηλώσεις του υπουργού «εμπορίου της Υγείας»

«Ντράπηκε και η ντροπή», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ, με αφορμή την επίσκεψη και τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Αδωνη Γεωργιάδη, στο Νοσοκομείο Λαμίας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «άκρως εξοργιστική» την προσπάθεια υπουργών της κυβέρνησης και στελεχών της ΝΔ να αντιστρέψουν την τραγική πραγματικότητα που επικρατεί στο Νοσοκομείο και βιώνει ο λαός της περιοχής

«Η προσπάθεια του κ. Γεωργιάδη, του κ. Σταϊκούρα και των άλλων στελεχών της ΝΔ να παρουσιάσουν το κατάμαυρο άσπρο είναι άκρως εξοργιστική. Ολοι αυτοί που είναι άφαντοι, όταν το ιατρικό προσωπικό και ο λαός καθημερινά εκπέμπουν συναγερμό για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Λαμίας και στα ΚΥ της Φθιώτιδας, έδωσαν ρεσιτάλ εμπαιγμού, προσπάθησαν να μας πείσουν πως δεν υπάρχει κανένα σημαντικό πρόβλημα», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΤΕ Φθιώτιδας.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αδωνη Γεωργιάδη, σημειώνει ότι «ο δε υπουργός "εμπορίου της υγείας" το πήγε ακόμα παραπέρα μιλώντας για αδιανόητη αναβάθμιση του Νοσοκομείου Λαμίας με αυτόν υπουργό. Μάλλον για τον υπουργό αδιανόητη αναβάθμιση είναι το ΓΝΛ να λειτουργεί με λιγότερους από τους μισούς μόνιμους γιατρούς. Θέλει να περάσει στα ψιλά γράμματα ότι ολόκληρες κλινικές υπολειτουργούν (όπως η Πνευμονολογική και η Παιδιατρική) ή πάνε να κλείσουν».

Κάνει επίσης αναφορά στην πληρότητα και την αναμονή για ένα κρεβάτι στη ΜΕΘ, την ώρα που κλίνες ΜΕΘ δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, στην τραγική κατάσταση στο ΤΕΠ που πολλές φορές λειτουργούν χωρίς απαραίτητες ειδικότητες γιατρών, στα εντέλλεσθε της διοίκησης για μετακινήσεις ώστε να καλυφθούν τα κενά, αλλά και τα εντέλλεσθε για διακομιδές από γιατρούς χωρίς την κατάλληλη ειδικότητα και εκπαίδευση.

Παράλληλα, σχετικά με τα έργα για κατασκευή κτιρίου που θα στεγάσει την ογκολογική κλινική και τις εργασίες αναβάθμισης του ΤΕΠ, η ΤΕ Φθιώτιδας σημειώνει ότι «όχι μόνο δεν μπορούν να κρύψουν την τραγική κατάσταση που υπάρχει στο νοσοκομείο, αλλά είναι απορίας άξιο το πώς θα λειτουργήσει η ογκολογική κλινική, πώς θα βρει γιατρούς όταν οι ήδη υπάρχοντες φεύγουν ο ένας μετά τον άλλον, γιατί δεν μπορούν να αντέξουν αυτήν την κατάσταση».

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τον λαό της Φθιώτιδας να μην εφησυχάσει από «τα μεγάλα λόγια του υπουργού και των παρατρεχάμενων του» και αξιοποιώντας την πείρα από την κατάσταση στις δομές Υγείας και συνολικότερα τα όσα βιώνει καθημερινά «να δυναμώσει τον αγώνα για την υγεία που πραγματικά έχει ανάγκη. Να παλέψει οργανωμένα μέσα από τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς του νομού για την Υγεία και τις υποδομές που έχουμε ανάγκη όλοι μας σύμφωνα με τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας».

Επικίνδυνη η πολιτική που κάνει την Υγεία εμπόρευμα και τον ασθενή πελάτη

Μια προσωπική μαρτυρία ασθενούς που πάσχει από τη νόσο Crohn

Μια προσωπική μαρτυρία εργαζόμενης που χρειάστηκε να νοσηλευτεί και να χειρουργηθεί σε δημόσιο νοσοκομείο δημοσιεύει ο «Ριζοσπάστης». Μια ακόμα μαρτυρία που αναδεικνύει την άθλια κατάσταση που επικρατεί ως αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης στις δομές Υγείας από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αναλυτικά η μαρτυρία της Δ. Γ.:

«Πάσχω από τη νόσο του Crohn από το 2014 και στις 23/5/24 χρειάστηκε να κάνω εισαγωγή στο ΓΝ "Ευαγγελισμός" για να χειρουργηθώ. Καθώς έχω νοσηλευτεί κι άλλες φορές μέσα σε αυτή τη δεκαετία στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, η πρώτη εντύπωση ήταν ότι "κάθε φορά και χειρότερα".

Αυτή η διαπίστωση δεν αφορά σε καμία περίπτωση το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που και με αυτήν την ευκαιρία ευχαριστώ τα μέγιστα για όλη την επιστημονική φροντίδα αλλά και πραγματική ανθρωπιά με την οποία με περιέβαλαν ...και συνεχίζουν να το κάνουν.

Η εικόνα της κλινικής αποκαρδιωτική, τοίχοι που έχουν πιθανά να βαφτούν από όταν χτίστηκαν, θάλαμοι με ανεπαρκή ή και καθόλου κλιματισμό που διαμόρφωναν συνθήκες αφόρητες για χειρουργημένους ανθρώπους όλο το καλοκαίρι.

Ενας νοσηλευτής και μια νοσοκόμα να βγάζουν βάρδια για δέκα θαλάμους με 5 και 6 ασθενείς ο καθένας. Χωρίς να πληρώσει αποκλειστική κάποιος που πονάει ή έχει πυρετό, αλήθεια, πώς θα βγάλει τη νύχτα; Ρητορικό το ερώτημα.

Καθώς όμως αυτά είναι πάνω κάτω γνωστά και χιλιοειπωμένα, θα ήθελα να σταθώ περισσότερο σε ένα άλλο κομμάτι της νοσηλείας. Αυτό της εξόδου. Της υπέροχης εκείνης μέρας που χάρη στις προσπάθειες των γιατρών μπορείς να πας σπίτι σου, με μία βασική προϋπόθεση: Να έχεις αρκετά χρήματα στην άκρη. Για φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται. Για νοσηλευτή που μπορεί να χρειάζεσαι σπίτι. Για μετακινήσεις.

Μα καλά, δεν παίρνεις και χρήματα από τον ΕΦΚΑ; Θα πει κάποιος.

Η απάντηση είναι: Κάποια, κάποτε.

Οταν έχω να δουλέψω από τον Μάη και έχουμε Σεπτέμβρη και μετά από ήδη δύο νοσηλείες και άλλη μία που επίκειται για ένα τρίτο χειρουργείο, έχω να λαμβάνω χρήματα με το καλό ...το 2025!

Καθότι πρέπει να περάσω και επιτροπή και να περάσει ένα τρίμηνο για να μπουν.

Χωρίς να υπολογίζουμε όλα τα άλλα έξοδα που έχει ένας εργαζόμενος και σε κανονικές συνθήκες, δηλαδή νοίκι, λογαριασμοί, τα οποία φυσικά δεν σταματούν και κατά της διάρκεια της νοσηλείας. "Στο νοσοκομείο δεν έχεις έξοδα", μου είχε πει κάποιος του ΙΚΑ πριν κάποια χρόνια...

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι για τους εργαζόμενους το κόστος της υγείας καταλαμβάνει ένα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του εισοδήματός τους. Πόσο δε μάλλον για τους ανθρώπους με χρόνια νοσήματα, που πρέπει να πληρώνουν εξετάσεις, φάρμακα κ.ά. Κανένα όμως επίδομα δεν δικαιούμαι ως ασθενής με βαρύ νόσημα εφόσον εργάζομαι. Ενώ πρέπει κάθε δύο χρόνια να αποδεικνύω στο ΚΕΠΑ ότι το χρόνιο νόσημα ...δεν έγειανε!

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, ποια είναι η στάση του κράτους; Η αύξηση της τιμής των φαρμάκων "για να έχουμε φάρμακα", η μετά βαΐων και κλάδων πρόσληψη 163 νοσηλευτών όταν χρειάζονται.

Δεν είναι να απορεί κανείς που οι επισκέψεις του υπουργού Υγείας γίνονται σε συνθήκες άκρας μυστικότητας, ίσα ίσα να βγουν οι δηλώσεις και οι φωτογραφίες. Γιατί αν ανέβαινε ο κ. Γεωργιάδης σε καμιά από τις κλινικές, θα είχε να αντιμετωπίσει την αγανάκτηση εργαζομένων και ασθενών.

Πόσες φορές είδα να αναβάλλονται εξετάσεις, ακόμα και χειρουργεία, ελλείψει προσωπικού... Τον Αύγουστο μάλιστα λειτουργούσαν οι μισές (από τις μισές) χειρουργικές αίθουσες.

Το συμπέρασμα είναι ένα: Αυτή η πολιτική που κάνει την Υγεία εμπόρευμα και τον ασθενή πελάτη είναι επικίνδυνη για τους εργαζόμενους που δουλεύουν στα νοσοκομεία, αλλά και τους εργαζόμενους που μπαινοβγαίνουν στα νοσοκομεία.

Οπως ανέφερε μια νοσοκόμα στον θάλαμο την ημέρα επίσκεψης του υπουργού, "έχουν αποθρασυνθεί, γιατί υπάρχει ανοχή".

Καμία ανοχή λοιπόν δεν χωράει στην υπεράσπιση της υγείας μας. Μόνο με αγώνα και διεκδίκηση θα κερδίσουμε μια ποιοτική ζωή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ