ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /32
ΣΥΡΡΕΟΥΝ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΗΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ»
Κόσμος όλων των ηλικιών στο καθιερωμένο ραντεβού

Το σύνθημα «φεύγουμε όλοι από το Φεστιβάλ με τουλάχιστον ένα βιβλίο στο χέρι» δίνει και φέτος στίγμα, με χιλιάδες κόσμου να ανταποκρίνεται με θέρμη στο καθιερωμένο πια ραντεβού στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Ολα αυτά τα χρόνια, εξάλλου, η «Σύγχρονη Εποχή» έχει αδιάλειπτη παρουσία στο Φεστιβάλ, φέρνοντας το προοδευτικό και επαναστατικό βιβλίο κοντά στη νεολαία, στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους, στις γυναίκες.

Πόσοι και πόσες δεν πήραν το πρώτο τους βιβλίο από κάποιο Φεστιβάλ, ξεκίνησαν την επαφή τους με την επαναστατική θεωρία, εμπλούτισαν τη βιβλιοθήκη τους. Γιατί η γνώση είναι δύναμη για να αλλάξουμε τον κόσμο.

Ετσι, από τις πρώτες ώρες άνθρωποι όλων των ηλικιών έχουν ζώσει τους πάγκους με τα βιβλία, διαλέγουν τις εκδόσεις που θα προμηθευτούν, άλλες που θα κάνουν δώρο σε συγγενείς και φίλους, διαβάζουν προσεκτικά τα οπισθόφυλλα, συζητάνε ζωηρά με αφορμή το περιεχόμενό τους.

Ολοι οι «τύποι αναγνωστών» δίνουν το «παρών»: Αυτοί που ξέρουν ποια έκδοση θα προμηθευτούν, άλλοι που κάνουν μια πρώτη έρευνα και θα επανέλθουν τις επόμενες μέρες, όσοι αναζητούν αναφορά σε κάποιο πιο συγκεκριμένο αντικείμενο που τους ενδιαφέρει, νεότεροι που ρωτάνε με ποιο βιβλίο να κάνουν το «ξεκίνημα», γονείς που ψάχνουν εκδόσεις για τα παιδιά τους κ.ά.


Η γκάμα επιλογών είναι μεγάλη, ενώ εξαιρετικές είναι οι προσφορές με ειδικές τιμές σε τίτλους και έκπτωση έως και 75%. Στο βιβλιοπωλείο θα βρει κανείς κλασικές και νέες εκδόσεις, ανάμεσά τους κορυφαία έργα των Μαρξ - Ενγκελς - Λένιν, σύγχρονες επεξεργασίες του ΚΚΕ, καθώς και για όλα τα επίκαιρα ζητήματα. Επίσης ξένη και ελληνική λογοτεχνία, εκδόσεις που αφορούν ένα ευρύ πεδίο κοινωνικών επιστημών, φιλοσοφίας, πολιτικής οικονομίας, Πολιτισμού, Ιστορίας, βιβλία για παιδιά.

Ξεχωρίζουν οι τέσσερις θεματικές προτάσεις που κάνει η «Σύγχρονη Εποχή», παίρνοντας υπόψη τις σύγχρονες εξελίξεις αλλά και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που εκφράζεται κάθε χρόνο: «Για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο». «Το αστικό κράτος, ο χαρακτήρας και ο ρόλος του». «Συμπεράσματα από την Ιστορία». «Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα».

Σε μια πρώτη «σφυγμομέτρηση», την τιμητική τους στις επιλογές των επισκεπτών έχουν εκδόσεις που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, όπως τα υλικά της ημερίδας του ΚΣ της ΚΝΕ αφιερωμένης στα 100 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν, «Τεχνητή Νοημοσύνη: Η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί μια νέα εποχή στην κοινωνία. Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα», ή «Το Παλαιστινιακό Ζήτημα. Ιστορική αναδρομή στις ρίζες και την εξέλιξή του», του Α. Γκίκα.

Σημειώνεται ότι στον χώρο του Φεστιβάλ βρίσκεται και το 4ο τεύχος 2024 της ΚΟΜΕΠ, που μόλις κυκλοφόρησε.

  • Το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη στις 6.30 μ.μ. η Λιάνα Κανέλλη και ο Φώντας Λάδης θα βρίσκονται στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» στο 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και θα υπογράφουν τα βιβλία τους. Η Λ. Κανέλλη θα υπογράφει την «Αντιγόνη στη Χάγη» και ο Φ. Λάδης το «Ντα ζβιντάνιγια» («Στο Επανιδείν»), που μόλις κυκλοφόρησε.

ΣΤΕΚΙ ΝΕΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
Στην «αναφορά» η εμπλοκή της χώρας στους εγκληματικούς ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Ξεχωριστή θέση στις εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», όπως κάθε χρόνο, έχει ο χώρος φαντάρων κι αξιωματικών ενάντια στον πόλεμο, με πλούσιο πρόγραμμα και τις τέσσερις μέρες. Από την πρώτη κιόλας μέρα του Φεστιβάλ, στον χώρο των νέων στρατευμένων και των αξιωματικών ενάντια στον πόλεμο, δεκάδες φαντάροι αλλά και νέοι που θα υπηρετήσουν τη θητεία τους το επόμενο διάστημα έρχονται σε επαφή με τις θέσεις και τις διεκδικήσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Δίνοντας ραντεβού στο στέκι και φτιάχνοντας τα πρώτα «πηγαδάκια», κινήθηκαν προς τον χώρο της Διεθνούπολης για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση «Κοιτώντας τη βαναυσότητα στα μάτια - Οι πολεμικές συγκρούσεις στην πρώτη γραμμή».

Στον χώρο του στεκιού λειτουργεί έκθεση ενάντια στην εγκληματική εμπλοκή της χώρας μας εκτός συνόρων, για να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στους πολέμους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Επίσης λειτουργεί έκθεση με τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ ενάντια στην «εμπρηστική» πολιτική των κυβερνήσεων, αναδεικνύοντας τις τραγικές ελλείψεις σε αντιπυρικά έργα, καθώς και τις διεκδικήσεις του ΚΚΕ το προηγούμενο διάστημα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Στεκιού τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει:

Σήμερα Πέμπτη, στις 8 μ.μ., προβολή βίντεο με τη συνέντευξη - μαρτυρία του κομμουνιστή Κώστα Δρόσου, ο οποίος τον Ιούλη του 1974 ήταν φαντάρος στην Κύπρο και στάθηκε παράδειγμα αγωνιστικής στάσης ενάντια στη χούντα και στην τουρκική εισβολή.


Αύριο Παρασκευή θα επισκεφτεί τον χώρο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.


Στην καρδιά του Πάρκου το περίπτερο της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

RIZOSPASTIS

Στην καρδιά του Πάρκου, εκεί που παλαιότερα ήταν το συντριβάνι και φέτος έχουν τοποθετηθεί τα μεγάλα μόνιτορ, βρίσκεται το περίπτερο της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Αποτελεί σημείο συνάντησης για μέλη και φίλους της μεγαλύτερης Οργάνωσης του Κόμματος, ενώ είναι στολισμένο με ταμπλό που περιέχουν εικόνες από εμβληματικές κινητοποιήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος και της νεολαίας, όπου το ΚΚΕ και η ΚΝΕ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Επίσης, μεγάλες συγκεντρώσεις του Κόμματος, στιγμές που έγινε πράξη το σύνθημα «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό» κ.λπ.

Στο περίπτερο της ΚΟ Αττικής υπάρχουν και διακινούνται φυλλάδια και ανακοινώσεις της Οργάνωσης, για διάφορα ζητήματα, καθώς και άλλο υλικό του Κόμματος. Επίσης, όποιος επιθυμεί μπορεί να προμηθευτεί αφίσες που μεταξύ άλλων ανατυπώθηκαν με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν, όπως και άλλες επετειακές εκδόσεις της ΚΟ Αττικής.


Θερμή υποδοχή στους συνδικαλιστές από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Παλαιστίνη

Τον χώρο του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» επισκέφτηκαν οι συνδικαλιστές Chris Smalls, ιδρυτής του Συνδικάτου Εργαζομένων της «Amazon» (Amazon Labor Union), από τις ΗΠΑ, Olivier Mateu, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Περιφέρειας Bouches-du-Rone, από τη Γαλλία, και Suzan Tayseer Salam, πρόεδρος της Ενωσης Παλαιστινιακών Συνδικάτων της Ιερουσαλήμ.

Κατά την άφιξή τους στον χώρο του Φεστιβάλ, στην πύλη της Λαϊκής Σκηνής τούς υποδέχθηκε εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ ο Γιώργος Γαρουφαλάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ. Καλωσορίζοντάς τους, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά που βρίσκεστε στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Ανυπομονούμε για την αυριανή (σ.σ. σημερινή) εκδήλωση και να μας μεταφέρετε τις εμπειρίες σας από τις χώρους δουλειάς σας και τις χώρες σας. Από το 1ο μέχρι και σήμερα το 50ό Φεστιβάλ, βασικό χαρακτηριστικό του είναι η διεθνιστική αλληλεγγύη. Στεκόμαστε στο πλάι όλων των λαών που παλεύουν για το δίκιο τους και τα δικαιώματά τους».

Εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ προσφέρθηκε στους τρεις συνδικαλιστές μεταφρασμένη στα Αγγλικά η μπροσούρα της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και Ψέματα για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», ο «Οδηγητής» και κάποια άλλα αναμνηστικά από τον χώρο του Φεστιβάλ. Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στον χώρο και παρακολούθησαν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Οι τρεις αγωνιστές συνδικαλιστές θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση - συζήτηση που πραγματοποιείται σήμερα στο Στέκι Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων, με θέμα «Σε έναν κόσμο που φλέγεται, νικητές θα είναι οι λαοί!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ