ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για να ανακληθούν τα «λουκέτα»

Μεγαλώνουν οι αντιδράσεις στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπου αποκαλύπτεται η «σφαγή» στα τμήματα

Από την κινητοποίηση στην Ελευσίνα
Από την κινητοποίηση στην Ελευσίνα
Με κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις ενάντια στα «λουκέτα» σε σχολεία μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας. Απαίτησαν να λειτουργήσουν όλες οι κατευθύνσεις των ΓΕΛ και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ που το υπουργείο Παιδείας έχει δώσει οδηγία να καταργηθούν. Ταυτόχρονα διεκδίκησαν να μη συγχωνευθούν τμήματα στα σχολεία τους, διαδικασία που οδηγεί σε σχολικές τάξεις με 28 και 30 παιδιά.

Ηδη σε όλη την Ελλάδα, και στην Αθήνα, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων και των αγωνιστικών παρεμβάσεων μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών τέθηκαν σε λειτουργία ορισμένες κατευθύνσεις, ενώ ήδη έχουν εγκριθεί αρκετές ειδικότητες των ΕΠΑΛ που αρχικά δεν είχαν εγκριθεί.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των μαθητών προσπάθησε να συναντηθεί με τους αρμόδιους της Περιφερειακής Διεύθυνσης, αλλά για άλλη μια φορά βρήκε κλειστές πόρτες. Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας κατήγγειλε τη στάση αυτή των υπευθύνων και δεσμεύτηκε ότι με ενημερώσεις σε όλα τα σχολεία και τις τάξεις οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, μέχρι να παρθούν πίσω οι άδικες καταργήσεις ειδικοτήτων - κατευθύνσεων και οι συγχωνεύσεις τάξεων.

Σήμερα, οι δάσκαλοι του Πειραιά προχωρούν σε 2ωρη στάση εργασίας και σε όλα τα σχολεία - ειδικά εκεί που συγχωνεύονται τμήματα - διοργανώνουν κοινές δράσεις με τους γονείς έξω από τα σχολεία. Στις 9 π.μ. είναι προγραμματισμένη και η νέα παράσταση διαμαρτυρίας των Ενώσεων Γονέων στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, όπου θα επιδοθούν οι εκατοντάδες υπογραφές που έχουν μαζευτεί στα σχολεία ενάντια στο κλείσιμο τμημάτων.

Στην Ελευσίνα

Από τη διαμαρτυρία στο Λασίθι
Από τη διαμαρτυρία στο Λασίθι
Κινητοποίηση ενάντια στα «λουκέτα» πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα από τον Σύλλογο Γονέων 3ου Δημοτικού Σχολείου Ελευσίνας, την Ενωση Γονέων Ελευσίνας - Ασπροπύργου και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ «Κ. Βάρναλης», με τη συμμετοχή και εκπαιδευτικών της Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν αποχή τις δύο πρώτες ώρες των μαθημάτων, ενώ παρευρέθηκε σε αυτήν ο Νίκος Βουρδουμπάς, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε έξω από το 3ο Δημοτικό, στο οποίο δύο μαθητές απειλούνται με μετακίνηση σε άλλα Δημοτικά Σχολεία, καθώς τα μορφωτικά τους δικαιώματα θεωρούνται από την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας «κόστος», και με πορεία κατευθύνθηκαν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής και στο δημαρχείο Ελευσίνας.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο Χρήστος Τσοκάνης, βουλευτής του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος.

Σε άλλες πόλεις

Στη Λιβαδειά, χθες το μεσημέρι, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί από περιοχές της Βοιωτίας, με εκπροσώπους συνδικάτων και φορέων στο πλευρό τους, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, απαιτώντας την έγκριση των συνολικά 13 τμημάτων κατεύθυνσης σε 8 Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ της Βοιωτίας όπου μπήκε «λουκέτο» τη φετινή χρονιά.

Παράλληλα οι μαθητές στο Λύκειο του Αγίου Γεωργίου Βοιωτίας προχώρησαν σε κατάληψη, ενώ για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προετοιμάζονται μαθητές και γονείς στο ΕΠΑΛ Ορχομενού Βοιωτίας.

Σε συμβολική κατάληψη των Δημοτικών Σχολείων Προκοπίου και Κηρίνθου στη βόρεια Εύβοια, αντιδρώντας στην υποβάθμισή τους, προχώρησαν χτες οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των δύο σχολείων. Παράλληλα σχεδιάζουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αύριο Παρασκευή, με διακοπή της κυκλοφορίας του δρόμου Χαλκίδας - Ιστιαίας στο ύψος του Προκοπίου στις 5.30 μ.μ.

Επίσης σε κατάληψη προχώρησαν μαθητές, γονείς και εκπρόσωποι φορέων στο Λύκειο Μοσχοχωρίου Λαμίας, απαιτώντας την έγκριση ολιγομελούς τμήματος ανθρωπιστικών σπουδών στην Γ' Λυκείου.

Στον Νομό Λασιθίου, η συνέχεια δόθηκε χτες με νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας Συλλογών Γονέων, της Ενωση Γονέων, της ΕΛΜΕ και του ΣΕΠΕ Μεραμπέλου - Λασιθίου που έγινε έξω από τα γραφεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Αγιο Νικόλαο. Απαίτησαν την ανάκληση όλων των λουκέτων, καθώς και τη στήριξη της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης με κοινό ψήφισμα που κατέθεσαν.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας "ξεχάσει" και θα παλέψουμε για το δίκαιο των παιδιών μας αποφασισμένοι και ενωμένοι. Τρία τμήματα λιγότερα γενικής παιδείας και 33 τμήματα λιγότερα πληροφορικής/τεχνολογίας οικιακής οικονομίας είναι το αποτέλεσμα της απόφασης στη Δευτεροβάθμια για το νομό. Η απόφαση διακινδυνεύει την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά κυρίως είναι αντιπαιδαγωγική, υποβαθμίζει το μάθημα στα σχολεία και έχει άμεσο αντίκτυπο στους μαθητές. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση σημειώθηκαν ανάλογες αντιπαιδαγωγικές αποφάσεις, με τις 3 ανακλήσεις συγχωνεύσεων να μοιάζουν σταγόνα στον ωκεανό. Ζητάμε την ανάκληση όλων των αποφάσεων συγχώνευσης τμημάτων» τονίζουν στο κοινό ψήφισμα τους, οι φορείς.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Καταδίκασαν την πολιτική που βλέπει τους μαθητές σαν αριθμούς

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για τη 10χρονη μαθήτρια από τα Σήμαντρα Χαλκιδικής, που η Διεύθυνση Εκπαίδευσης αποφάσισε να διώξει με την αστυνομία από το σχολείο και να την στείλει να φοιτήσει σε σχολείο διπλανού χωριού, για να μη χρειαστεί να δημιουργήσει δεύτερο τμήμα στην Ε' Τάξη του Δημοτικού και ανέθεσε την ευθύνη της μεταφοράς του παιδιού στους γονείς του.

Σε αυτήν την περίπτωση προβάλλει ολοκάθαρα το αποκρουστικό πρόσωπο του κράτους που μετράει μόνο ως κόστος τη μόρφωση των παιδιών και αδιαφορεί για τα ψυχικά τραύματα που τους προκαλεί.

Καταγγέλλοντας αυτήν την πολιτική, χτες, Τετάρτη, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής προκήρυξε στάση εργασίας και πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Χαλκιδικής στον Πολύγυρο.

Ο διευθυντής Εκπαίδευσης, που έδωσε την εντολή να επέμβει η αστυνομία, προσπάθησε να αποφύγει κάθε συγκεκριμένη δέσμευση και αρκέστηκε να πει ότι προτίθεται να σπάσει το τμήμα με την επόμενη φουρνιά των αναπληρωτών, δηλαδή αν και όταν τοποθετηθούν νέοι εκπαιδευτικοί.

Στο πλευρό των εκπαιδευτικών και της οικογένειας βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, ο οποίος αρχικά επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο στα Σήμαντρα όπου συνομίλησε με τους εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια παραβρέθηκε στην κινητοποίηση στον Πολύγυρο. Κάλεσε την κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας και τη ΔΙΠΕ Χαλκιδικής να αναλάβουν την ευθύνη τους για να φοιτήσει η μαθήτρια στο σχολείο του τόπου κατοικίας της, καθώς υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό. Και δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση.

Η οικογένεια του Αλτίν Τοτσίλα αναγκάστηκε να μετακομίσει από την Ημαθία στη Χαλκιδική, αναζητώντας ένα πιο σταθερό εισόδημα και καλύτερες συνθήκες ζωής. Εγκαταστάθηκε στα Σήμαντρα Χαλκιδικής. Ο ίδιος εργάζεται σε ένα εργοστάσιο τροφίμων (επεξεργασία ελιάς, κ.λπ.) και η γυναίκα του είναι άνεργη.

Οπως είπε, «την πρώτη μέρα πήγαμε κανονικά στο σχολείο στα Σήμαντρα. Πήγε το παιδί στον αγιασμό. Την επόμενη μέρα η διευθύντρια μας ενημέρωσε ότι ο διευθυντής Εκπαίδευσης έδωσε εντολή το παιδί να πάει σχολείο στην Πορταριά, επειδή το τμήμα της Ε' Τάξης έχει 26 παιδιά και δεν μπορεί να σπάσει την τάξη. Εγώ τους είπα ότι θέλω να κρατήσετε το παιδί να ξεκινήσει μαθήματα. Θέλω το παιδί να σπουδάσει, όχι να κάνει βόλτες. Μετά καλέσανε την αστυνομία για να βγάλει το παιδί μου έξω από τον χώρο του σχολείου. Το παιδί τρόμαξε και άρχισε να κλαίει.

Για να μην κλαίει το παιδί και για να απομακρυνθεί η αστυνομία ώστε να μη φοβηθούν και τα παιδιά, πήραμε το παιδί και φύγαμε. Αναγκάστηκα να πάρω το παιδί μου στη δουλειά εκείνη τη μέρα γιατί η σύζυγός μου είχε πάει στα Μουδανιά να ολοκληρώσει την εγγραφή του άλλου μας παιδιού στην Α' Λυκείου στο σχολείο των Μουδανιών.

Τώρα αναγκάζομαι να φεύγω από τη δουλειά για να πηγαίνω κάθε πρωί το παιδί μου στο σχολείο της Πορταριάς, 8 χιλιόμετρα μακριά. Αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται. Ούτε μπορώ να στέλνω το παιδί μου με το λεωφορείο. Ποιος γονέας θα άφηνε 10 χρόνων παιδί να πάει με το λεωφορείο μόνο του, χωρίς συνοδό; Ζητάω το παιδί να επιστρέψει στο σχολείο του χωριού που μένουμε ή να εξασφαλιστεί η μεταφορά του με ευθύνη του κράτους. Και ευχαριστώ όσους με στηρίζουν σε αυτήν την προσπάθεια».

Πανελλαδική κινητοποίηση για την Ειδική Αγωγή

Συγκέντρωση γονέων, ΑμεΑ, εκπαιδευτικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού στις 28 Σεπτέμβρη στο υπουργείο Παιδείας

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε μία ακόμη σχολική χρονιά χειρότερη από την προηγούμενη. Ειδική Αγωγή της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα που προσβάλλει εμάς, τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς, γιατί λειτουργεί στη λογική του κόστους - οφέλους, για τα κέρδη των λίγων». Με αγωνία για την κατάσταση των δομών Ειδικής Αγωγής και διεκδικώντας πραγματικά σύγχρονους όρους λειτουργίας της, φορείς των γονιών, των εκπαιδευτικών, των ΑμεΑ, του εκπαιδευτικού, ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού, δίνουν ραντεβού το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη στις 12 μ. σε πανελλαδική κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας.

Το κάλεσμα υπογράφουν μέχρι τώρα η ΣΕΑΑΝ, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Ειδικών Σχολείων και φορείς ΑμεΑ από διάφορες περιοχές της χώρας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής, το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπήρων Πολιτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ