ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣ ΣΤΗ ΓΣΕΕ
Δράση σε κάθε σωματείο, σε κάθε χώρο και πανελλαδική απεργιακή κλιμάκωση

Υιοθετήθηκε η πρότασή της για απεργία τον Νοέμβρη

Κάλεσμα προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να συνεδριάσουν τώρα και με σχέδιο να απευθυνθούν στους εργαζόμενους, πραγματοποιώντας Γενικές Συνελεύσεις έτσι ώστε με αγωνιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις να θέσουν στο επίκεντρο τις διεκδικήσεις του κάθε κλάδου, απευθύνουν οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με αφορμή και την πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ.

Εκεί άλλωστε υιοθετήθηκε η πρόταση της ΔΑΣ για κλιμάκωση της δράσης με 24ωρη απεργία μέσα στον Νοέμβρη.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση της ΓΣΕΕ η ΔΑΣ εξέφρασε την ανάγκη η εργατική τάξη να δώσει οργανωμένα, μαχητικά, μαζικά και αποφασιστικά αγωνιστική απάντηση στην επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στα δικαιώματά της, στη ζωή της. «Να οργανώσει την πάλη της ενάντια στο τεράστιο κύμα ακρίβειας που κατατρώει το εισόδημα των εργαζομένων, για την υπογραφή ΣΣΕ με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Υγείας, της Παιδείας, της στέγης».

Και καλεί τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα σε ξεσηκωμό: «Στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Αποτελούν φωτεινά παραδείγματα η πρόσφατη νίκη των μεταλλωρύχων, που τσαλάκωσαν την προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει 12ωρες βάρδιες και υπέγραψαν ΣΣΕ με σημαντικές αυξήσεις».

Παράλληλα οι δυνάμεις της ΔΑΣ κατέθεσαν το πλαίσιο πάλης για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, του οποίου οι βασικές αιχμές είναι οι εξής:

-- Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων για τις ΣΣΕ και τους μισθούς.

-- 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, σταθερή δουλειά με δικαιώματα. ΟΧΙ στην 6ημερη εργασία, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, στην απλήρωτη εργασία και τις απλήρωτες υπερωρίες, στη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας.

-- Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό και ονομαστική αύξηση του κατώτατου αυτή που ζητούν τα συνδικάτα, τα 950 ευρώ, τώρα και όχι το 2027 που λέει η κυβέρνηση.

-- Επαναφορά κατακτήσεων όπως οι τριετίες, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου 2012 - 2023, η αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, η μετενέργεια, η κυριακάτικη αργία, η πληρωμή υπερωριών.

-- Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, χορήγηση όλων των μισθολογικών κλιμακίων, κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στη μισθολογική εξέλιξη ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσης κ.ά.

-- Ουσιαστική προστασία των εργαζόμενων γυναικών και της μητρότητας.

-- Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού.

-- Επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης.

-- Κατώτατη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 760 ευρώ.

-- Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.

-- Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, τα 55 και τα 50 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Χαράσσοντας το σχέδιο δράσης για τις επόμενες εβδομάδες, η ΔΑΣ υπογραμμίζει:

«Οι Ομοσπονδίες, τα συνδικάτα ήδη προετοιμάζουν κινητοποιήσεις των κλάδων τους. Τα συνδικάτα προχωρούν στις συλλογικές διαδικασίες των Γενικών Συνελεύσεων, συσκέψεων, παρουσίας στους χώρους δουλειάς, ώστε να υπάρξει αγωνιστική - απεργιακή απάντηση των κλάδων, που θα τροφοδοτήσει την επιτυχία της γενικής απεργίας. Να φουντώσει η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και την πολιτική της.

Πρότασή μας ήταν όλη αυτή η αγωνιστική - απεργιακή δράση να κλιμακωθεί με 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία τον Νοέμβρη, όπως τελικά αποφασίστηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ».

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δίνει χρόνο και χώρο στην κυβέρνηση

Σχολιάζοντας τη στρατηγική που έχει επιλέξει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η ΔΑΣ σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Η στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ έχει δώσει χώρο και χρόνο στην κυβέρνηση και στα επιχειρηματικά συμφέροντα να περνάει η επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη. Θυμίζουμε τη στάση της στο εξαήμερο, όπου η ΓΣΕΕ επί της ουσίας συμφώνησε.

Είναι επικίνδυνο να συνδέει κορυφαίες διεκδικήσεις των συνδικάτων, όπως η επαναφορά των ΣΣΕ, η υποχρεωτικότητα, η επεκτασιμότητά τους, οι αυξήσεις των μισθών, με τις απαιτήσεις της κυβέρνησης, της εργοδοσίας, την εθνική ανάπτυξη, την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Οπως επίσης είναι επικίνδυνη η λογική της συναίνεσης, των κοινωνικών διαλόγων, μια αναπτυξιακή συμφωνία, ένα κοινωνικό συμβόλαιο, όπως λέει, όπου εργοδότες και εργαζόμενοι θα είμαστε στην ίδια βάρκα».

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση η ΔΑΣ απευθύνει «κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να συνεδριάσουν τώρα και με σχέδιο να απευθυνθούν στους εργαζόμενους, πραγματοποιώντας Γενικές Συνελεύσεις, ώστε με αγωνιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις να θέσουν στο επίκεντρο τις διεκδικήσεις του κάθε κλάδου».

Τη Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη η μεγάλη σύσκεψη σωματείων της Αττικής

Συλλογικές διαδικασίες, διαμόρφωση πλαισίου αιτημάτων και οργάνωση αγωνιστικών πρωτοβουλιών για τη διεκδίκησή τους, περιλαμβάνει η ημερήσια διάταξη των συνδικάτων σε όλη τη χώρα. Επιταχύνοντας και συντονίζοντας τον βηματισμό τους, θέτουν στόχο την κλιμάκωση των επιμέρους πρωτοβουλιών με απεργιακή κινητοποίηση το επόμενο διάστημα, κόντρα στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, κλαδικά συνδικάτα και επιχειρησιακά σωματεία της Αττικής έχουν απευθύνει πλατύ κάλεσμα σε σύσκεψη για τον συντονισμό της δράσης, την ανάπτυξη αγώνων σε χώρους δουλειάς και κλάδους. Το κάλεσμα έχει αποδέκτες το σύνολο των σωματείων και των Εργατικών Κέντρων της Αττικής, αλλά και τις Ομοσπονδίες. Η σύσκεψη θα γίνει τη Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21).

Το κάλεσμα έχουν απευθύνει: Τα Συνδικάτα Εργαζομένων Μετάλλου ν. Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Τύπου και Χάρτου, Φαρμάκου Αττικής, Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Οικοδόμων Αθήνας. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», το Σωματείο Εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO (ΕΝΕΔΕΠ) και το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο».

Συνελεύσεις και συσκέψεις

Παράλληλα, μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:

Σήμερα, Πέμπτη, ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων στο ΨΝΑ Δαφνί καλεί στις 11.30 π.μ. σε Γενική Συνέλευση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του νοσοκομείου και προκηρύσσει διευκολυντική στάση εργασίας (11.30 - 13.30).

Κυριακή 22 Σεπτέμβρη

-- Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση καλεί η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Προσωπικού Χημικής Βιομηχανίας Αττικής στις 5.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη

-- Σύσκεψη με όλα τα επιχειρησιακά σωματεία της Αττικής οργανώνει το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, στις 7 μ.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Κοδράτου 21 - Μεταξουργείο, Αθήνα, 3ος όροφος) με θέματα συζήτησης: Την υπογραφή κλαδικής και επιχειρησιακών ΣΣΕ, εξελίξεις στον κλάδο, σχεδιασμός δράσης για το επόμενο διάστημα.

-- Σε Γενική εκλογοαπολογιστική Συνέλευση προχωρά στις 10 μ.μ. το Συνδικάτο Διανομέων - Ντελιβεράδων νομού Αχαΐας, στον χώρο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας (Κολοκοτρώνη 20, ισόγειο).

Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη

-- Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών ν. Πειραιά - Αττικής και Νήσων, στις 6 μ.μ., στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ ΤΗΣ «WOLT»
Απεργία στη Θεσσαλονίκη, στάση εργασίας στην Αθήνα

Σε στάση εργασίας (10 π.μ. έως 2 μ.μ.) και συγκέντρωση στις 11 π.μ. στη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισιάς προχωρούν την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη οι διανομείς στην ψηφιακή πλατφόρμα «Wolt». Οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει την κινητοποίηση σε Γενική Συνέλευση, στην οποία συζήτησαν και για το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους, με τη στήριξη και τη συμβολή του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.«Ο αγώνας μας τώρα ξεκινάει. Με όπλο την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης προχωράμε στην κινητοποίησή μας, οργανωμένα, για να καταθέσουμε στην εταιρεία τα δίκαια αιτήματά μας», τονίζουν οι εργαζόμενοι. Οπως εξηγούν, προετοιμάζονται για κλιμάκωση των πρωτοβουλιών τους σε περίπτωση που η στάση της εργοδοσίας είναι αρνητική απέναντι στα αιτήματα που διεκδικούν.

Μεταξύ άλλων παλεύουν για: Αύξηση των αμοιβών, πρόσληψη των διανομέων απευθείας από τη «Wolt» και κατάργηση των «στολαρχών - διαχειριστών» που δρουν ως ενδιάμεσοι εργολάβοι, κάλυψη του εργατικού «ατυχήματος» και των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους freelancers, άμεση χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας χωρίς καμία χρηματική εγγύηση από τους εργαζόμενους.

Στη Θεσσαλονίκη οι διανομείς της «Wolt» αποφάσισαν απεργία στις 28 Σεπτέμβρη, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για αυξήσεις και μέτρα προστασίας. Μέσα από Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν έκαναν απολογισμό της δράσης τους μέχρι τώρα και αποφάσισαν να «ανεβάσουν ταχύτητες» για το επόμενο διάστημα. Ορισαν συντονιστική επιτροπή που θα αναλάβει την οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης, ενώ την ημέρα της απεργίας θα πραγματοποιήσουν νέα συνέλευση.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Στην Αθήνα από αύριο η συνάντηση για τα Περιφερειακά Γραφεία

Δίνουν το «παρών» δεκάδες συνδικαλιστές από όλο τον κόσμο

Στην Αθήνα θα χτυπάει η καρδιά του διεθνούς ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών της ηγεσίας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) με τα Περιφερειακά Γραφεία της και τους επικεφαλής των Trade Union Internationals (TUIs, διεθνή κλαδικά συνδικάτα).

Οι εργασίες θα διεξαχθούν αύριο Παρασκευή και το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη. Το «παρών» θα δώσουν συνδικαλιστές τόσο από τη χώρα μας, αφού το ΠΑΜΕ εντάσσεται στην ΠΣΟ διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία της, όσο και από την Κύπρο, χώρες της Λατινικής Αμερικής, την Κούβα, από την Τουρκία, την Ινδία, την Αφρική, τη φλεγόμενη Μέση Ανατολή κ.α.

Πρόκειται για συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες που εκπροσωπούν εκατομμύρια εργαζομένων σε όλο τον κόσμο, δίνοντας σημαντικές μάχες σε κάθε χώρα, ενώ μεταξύ των θεμάτων θα συζητηθούν οι προτεραιότητες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, ο ρόλος των ΤUIs και των Περιφερειακών Γραφείων, η βελτίωση της λειτουργίας τους στις σημερινές συνθήκες.

Σήμερα στα ΕΛΠΕ οι Γάλλοι συνδικαλιστές

Συνδικαλιστές από τη Γαλλία, με αφορμή τη συμμετοχή τους στο 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» (βλ. επόμενες σελίδες), θα βρεθούν σήμερα στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, όπου θα συζητήσουν με εργαζόμενους του χώρου.

Τη συνάντηση οργανώνει το «Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ». Οι εργαζόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν πείρα από τους αγώνες τους με τον Olivier Mateu, γενικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας, και την Virginia Piazzolla. Αρχικά θα συναντηθούν με το επιχειρησιακό σωματείο (ΠΣΕΕΠ) και μετά με εργαζόμενους στον χώρο της συντήρησης.

Σε ανακοίνωσή του για την επίσκεψη των δύο Γάλλων συνδικαλιστών στα ΕΛΠΕ το «Αγωνιστικό Μέτωπο» υπενθυμίζει τον μεγαλειώδη αγώνα που έδωσαν εκατομμύρια απεργοί εργαζόμενοι σε όλη τη Γαλλία ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης Μακρόν, την περίοδο Οκτώβρη 2022 - Απρίλη 2023, και επισημαίνει ότι το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας πρωτοστάτησαν, βάζοντας τη σφραγίδα τους σε αυτόν τον αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ