ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΒΣΑ
Σύσκεψη με σωματεία και ενώσεις για κοινή αγωνιστική απάντηση

Στις 25/9 στην αίθουσα της ΓΣΕΒΕΕ

Σε πλατιά σύσκεψη καλεί τα ΔΣ των ενώσεων, των κλαδικών σωματείων και των εμπορικών συλλόγων της Αττικής το ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) την Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της ΓΣΕΒΕΕ (Καποδιστρίου 24, 3ος όροφος).

Η ΟΒΣΑ σημειώνει ότι το φθινόπωρο μπήκε με νέες δυσκολίες και αδιέξοδα για τους επαγγελματίες και όλοι αναρωτιούνται «πώς θα πληρωθούν οι νέες μεγάλες αυξήσεις στην εφορία που έχουν έρθει, μετά την ψήφιση του φορολογικού εκτρώματος». Ακόμα πώς θα πληρωθούν οι αυξημένες εισφορές «ενώ μας απειλούν ότι όποιος δεν τα καταφέρει θα αποκλειστεί αυτός και η οικογένεια από την πρόσβαση σε παροχές Υγείας», τι θα γίνει με την ανεξέλεγκτη ακρίβεια και με τα συσσωρευμένα χρέη που «μας φέρνουν αντιμέτωπους με την καταστολή του κρατικού μηχανισμού που κλιμακώνει τις κατασχέσεις και εξώσεις ακόμα και από την πρώτη κατοικία».

Τώρα είναι η ώρα, τονίζει, «αυτά τα ερωτήματα να τα φέρουμε στο προσκήνιο. Τώρα η κυβέρνηση να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας. Τώρα τα σωματεία, οι ομοσπονδίες στην Αττική να οργανώσουμε την κοινή μας αγωνιστική απάντηση».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΡΟΥ
«Κομπάζει» ο υπουργός Υγείας ενώ λείπουν βασικές ειδικότητες

Την ώρα που ο υπουργός Υγείας έδινε συνέντευξη όπου έκανε το μαύρο άσπρο για το Νοσοκομείο Λέρου, οι γιατροί σε αυτό είχαν άλλη μία μέρα με τεράστια προβλήματα, όπως αναδεικνύει ανακοίνωση της Ενωσης Ιατρών Θεραπευτηρίου Λέρου (ΕΙΘΕΛ).

Αυτό που προκάλεσε την οργή τους ήταν άλλη μια παρουσία του Αδ. Γεωργιάδη σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου ως «τεκμήριο» έφερε διαδικτυακή ανάρτηση κάποιου επισκέπτη του καλοκαιριού ο οποίος ευχαριστούσε τους γιατρούς, τον διοικητή του νοσοκομείου και τον δήμαρχο Λέρου, προσθέτοντας ότι στο νησί το σύστημα Υγείας λειτουργεί «πάρα πολύ καλά» και κλείνοντας το αφήγημα με το ρητό «ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, αλλά περισσότερο τον νοικοκύρη».

Οπως σημειώνει η ΕΙΘΕΛ, προφανώς θα ...ξέχασε ο υπουργός να κοιτάξει στο συρτάρι του γραφείου του, στο οποίο κάθε μήνα υπάρχει αναφορά με τις ελλείψεις σε ιατρικό και άλλο προσωπικό.

«Θα μπορούσε βέβαια να ρωτήσει για να τον πληροφορήσει ο διοικητής ότι την ίδια μέρα της συνέντευξης, στο νοσοκομείο δεν υπήρχαν στο πρόγραμμα εφημέρευσης (ή και καθόλου ως ειδικότητα στο νοσοκομείο) ορθοπεδικός, ακτινολόγος, νευρολόγος, νεφρολόγος, ωτορινολαρυγγολόγος και πνευμονολόγος.

Οτι αυτήν ακριβώς την ημέρα σηκώθηκαν δύο ελικόπτερα με συνολικά τρία περιστατικά, λόγω των ελλείψεων αυτών των βασικών ειδικοτήτων! Δεν τον είχαν πληροφορήσει επιπλέον ότι ακριβώς την ώρα της εκπομπής γινόταν διακομιδή τραυματία από τροχαίο λόγω έλλειψης ορθοπεδικού!

Οι υγειονομικοί του νοσοκομείου με υπερβάλλοντα ζήλο δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους προσπαθώντας να σώσουν ανθρώπινες ζωές, παρά τις τεράστιες ελλείψεις, και τα καταφέρνουν».

Η ΕΙΘΕΛ καταγγέλλει το υπουργείο Υγείας ότι όχι μόνο δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να καλύψει τα κενά, «αλλά και αυτόν τον αγώνα ο υπουργός και οι παρατρεχάμενοί του με αδιαντροπιά και περίσσιο θράσος καπηλεύονται για προσωπικό όφελος, και για να συνεχίσουν απρόσκοπτα χωρίς αντιδράσεις την εφαρμογή της καταστροφικής πολιτικής τους, προσβάλλοντας τη νοημοσύνη των κατοίκων του νησιού μας αλλά και του υπόλοιπου κοινού. Τον αγώνα αυτόν, επιπλέον, προσβάλλουν με υβριστικό τρόπο, κατάφωρα υποτιμώντας και διασύροντας δημοσίως τους ίδιους τους υγειονομικούς που υπερβάλλουν εαυτούς, για να πληρώνουν ακριβότερα οι ασθενείς την παντελή έλλειψη επείγουσας και σύγχρονης αντιμετώπισης του κάθε απειλητικού για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα περιστατικού!».

«Να θυμίσουμε στον υπουργό εμπορίου της Υγείας ότι ο σοφός λαός μας λέει και το ρητό "μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και τον τσακώσαμε!"», καταλήγουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Λέρου.

ΠΥΡΓΟΣ
Με μαζική συμμετοχή η συναυλία - αφιέρωμα συνδικάτων στον Δ. Μητροπάνο

Μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον αξέχαστο τραγουδιστή Δημήτρη Μητροπάνο με τίτλο «Της ψυχής το παρακάτω» πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, στο Πάρκο Ξυστρή του Πύργου.

Στο κάλεσμα των Σωματείων Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου, Συνταξιούχων ΙΚΑ Αμαλιάδας και των Συνδικάτων Οικοδόμων και Εργαζομένων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Καταστήματα Ηλείας ανταποκρίθηκαν εργαζόμενοι από πολλούς κλάδους και χώρους δουλειάς, συνταξιούχοι, νεολαία, αλλά και απλός λαϊκός κόσμος απ' όλο τον νομό, τραγουδώντας αξέχαστα τραγούδια του μοναδικού ερμηνευτή.

Στη σκηνή βρέθηκαν οι Δημήτρης Μπάσης, Κώστας Τριανταφυλλίδης και Δήμητρα Σταθοπούλου, που με τις ερμηνείες τους συγκίνησαν αλλά και ξεσήκωσαν το κοινό, ενώ συμμετείχε η ορχήστρα του Δημήτρη Μητροπάνου, με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιάννη Παπαζαχαριάκη.

Πριν την έναρξη της συναυλίας, χαιρετισμό απηύθυνε ο Κώστας Γιάνναρος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων.

ΠΑΤΡΑ
Διαμαρτυρία σήμερα για το Ιδρυμα ΑμεΑ «Κιβωτός της Αγάπης»

Να διαφυλαχθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του και κανένα παιδί να μην κινδυνεύσει

Να διαφυλαχθεί ότι κανένα παιδί που φιλοξενείται στο προνοιακό ίδρυμα ΑμεΑ «Κιβωτός της Αγάπης» δεν θα κινδυνεύσει να χάσει τη ζωή του από μια επικείμενη διακοπή ρεύματος, αλλά και όλα θα απολαμβάνουν τις υπηρεσίες που τους αξίζουν με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, απαιτεί το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, που καλεί συνδικάτα, εργαζόμενους και νεολαία σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας σήμερα, Πέμπτη, στις 11.30 π.μ., στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας (Πανεπιστημίου 254, όπισθεν INTRACOM).

Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα, αποτράπηκε η δεύτερη, μέσα σε περίπου έναν χρόνο, απόπειρα διακοπής της ηλεκτροδότησης στο ίδρυμα λόγω των χρεών του στη ΔΕΗ, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή παιδιών με οξυγόνο, γεγονός που καταγγέλθηκε τόσο από τον συνδικαλιστικό φορέα, όσο και από το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία και τα Προνοιακά Ιδρύματα.

«Είναι προκλητικό και απαράδεκτο να απειλούνται με διακοπή ρεύματος προνοιακές δομές, όταν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι απολαμβάνουν φθηνό και πολλές φορές ακόμα και δωρεάν ρεύμα!», αναφέρει το ΕΚ Πάτρας, προσθέτοντας:

«Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη και παίρνει το ρίσκο να χάσουν τη ζωή τους παιδιά που υποστηρίζονται από οξυγόνο, από μια διακοπή ρεύματος;».

Παράλληλα, τονίζει για τις ευθύνες που υπάρχουν γι' αυτήν την κατάσταση: «Υπεύθυνοι για μια τέτοια επικίνδυνη εξέλιξη θα είναι αποκλειστικά η περιφερειακή αρχή, με τον εκλεκτό της κυβέρνησης Ν. Φαρμάκη, καθώς και οι παρατάξεις που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αφού την ίδια απαράδεκτη πολιτική, που βάζει στο ζύγι του κόστους - οφέλους τις ανάγκες και τις ζωές αυτών των παιδιών, υπηρέτησαν και υπηρετούν όλοι τους!».

Προειδοποιεί ότι δεν θα δεχθεί και δεν θα επιτρέψει να «μπει λουκέτο στα ήδη υποστελεχωμένα προνοιακά ιδρύματα, συνολικά της περιοχής, ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής που μετακυλίει την κρατική ευθύνη για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες σε ΜΚΟ και ιδιώτες, ανοίγοντας ακόμη περισσότερο το πεδίο κερδοφορίας τους!». Και καταλήγει: «Ξεκαθαρίζουμε πως θα μας βρουν μπροστά τους! Γινόμαστε ασπίδα προστασίας για τα παιδιά μας!».

Τη σημερινή κινητοποίηση του ΕΚ Πάτρας στηρίζει και συμμετέχει και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων Αχαΐας.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Αύριο η παρέμβαση στα υπουργεία για να σταματήσει η κοροϊδία

Με άμεσο αίτημα την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης και τη διασφάλιση του εισοδήματος όλων των απολυμένων, τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουν τον αγώνα και αύριο Παρασκευή το μεσημέρι θα βρεθούν στην Αθήνα για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να σταματήσει τον εμπαιγμό και να αναλάβει τις ευθύνες της.

Αρχικά τα Σωματεία είχαν εξαγγείλει παρεμβάσεις στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών για σήμερα Πέμπτη, χωρίς να υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συνάντηση. Κάτω από την πίεση της αποφασιστικότητας των απολυμένων και των Σωματείων τους, αλλά και της αδιαμφισβήτητα τραγικής πραγματικότητας που έχουν διαμορφώσει οι εγκληματικές αποφάσεις και το μπάχαλο της κυβέρνησης στη ΛΑΡΚΟ, υπήρξε επικοινωνία με τα Σωματεία για ορισμό συνάντησης αύριο στις 3 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας.

Οι απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους απαιτούν τη διασφάλιση του εισοδήματος και της επιβίωσής τους μέσα από την άμεση καταβολή οικονομικής ενίσχυσης 1.000 ευρώ σε όλους τους απολυμένους για κάθε μήνα που παραμένουν χωρίς εισόδημα. Διεκδικούν επίσης την αντιμετώπιση με νομοθετική ρύθμιση όλων των σοβαρών ζητημάτων που έχουν προκύψει με την ένταξή τους στα προγράμματα απασχόλησης, και ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους κάτω των 55 ετών και τους εργολαβικούς, καθώς και το άνοιγμα θέσεων στην περιοχή της Λοκρίδας.

Παράλληλα, τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ απαιτούν τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος και τη φύλαξη των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ, ενώ μετά και τις εξελίξεις με τη ματαίωση των διαγωνισμών εκποίησης καλούν την κυβέρνηση σε διάλογο για την επαναλειτουργία της βιομηχανίας, με βάση τις προτάσεις τις οποίες έχουν ήδη καταθέσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ