ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /32
ΧΩΡΟΣ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
Το χθες με το σήμερα συναντήθηκαν με έναυσμα μια συγκλονιστική αφήγηση

Με μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε η χτεσινή εκδήλωση στον χώρο των φαντάρων και των αξιωματικών ενάντια στον πόλεμο, στο 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», ο οποίος από το 1ο κιόλας Φεστιβάλ της ΚΝΕ «αγκάλιασε» νέους στρατευμένους, αποτελώντας πόλο συζήτησης και προβληματισμού στην 50χρονη πορεία του Φεστιβάλ.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε βιντεοπροβολή με τη συνέντευξη-μαρτυρία του Κ. Δρόσου, κομμουνιστή Ελληνα φαντάρου ο οποίος αποτέλεσε παράδειγμα αγωνιστικής στάσης ενάντια στη χούντα και στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλη του 1974. 50 χρόνια μετά την εισβολή, τα διδάγματα και τα γεγονότα εκείνων των ημερών ξαναζωντάνεψαν μέσα από μια συγκλονιστική μαρτυρία, συγκίνησαν και προβλημάτισαν τους παρευρισκόμενους, με την ιδιαίτερη παρουσία φαντάρων και αξιωματικών που υπηρετούν σήμερα στην ΕΛΔΥΚ. Μέσα από μια συναρπαστική περιγραφή, που καθήλωσε, παρουσιάστηκε το κατόρθωμα του Κ. Δρόσου και του πληρώματός του: Μέσα από ένα κυριευμένο τουρκικό άρμα Μ47 μπήκαν «σφήνα» σε ίλη τουρκικών αρμάτων, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί λόγω των τουρκικών διακριτικών, κατέστρεψαν 5 τουρκικά άρματα μάχης και απεγκλώβισαν 3.000 άτομα!

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία, μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας και βουλευτής του Κόμματος. Ανέδειξε ότι η ηρωική πράξη λαϊκού πατριωτισμού του Κ. Δρόσου θα έπρεπε να διδάσκεται σε όλες τις στρατιωτικές σχολές, ενώ υπογράμμισε την ολοένα και πιο επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στα πολεμικά μέτωπα που εξελίσσονται αυτήν τη στιγμή σε όλο τον κόσμο. Εκανε λόγο για την πιο «κρυφή» πλευρά των ιμπεριαλιστικών πολέμων, αυτή που δεν προβάλλεται από τα ΜΜΕ και αφορά την πραγματική αιτία των πολέμων, που δεν είναι άλλη από τα αντιμαχόμενα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, καθώς και την οικονομική διάσταση των συγκρούσεων, αφού όπως σημείωσε χαρακτηριστικά πρόκειται για μια τεράστια μπίζνα δισεκατομμυρίων, όπου οι καπιταλιστές πλουτίζουν την ίδια ώρα που σκοτώνονται οι λαοί.


Ακολούθως ο Κώστας Γιαννάκος, ανθυποπυραγός ε.α., πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος, και ο Μπάμπης Βορτελίνος, μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, στις παρεμβάσεις τους παρέθεσαν τόσο τα προβλήματα όσο και τις διεκδικήσεις των πυροσβεστών, ενώ μέσα από μια ιστορική αναδρομή στα πρώτα βήματα συνδικαλισμού στους πυροσβέστες, το πρώτο ένστολο σώμα που ήδη από το 1987 ανέπτυξε συνδικαλιστικό κίνημα, κάλεσαν τους πυροσβέστες να ενισχύσουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της ΕΑΚΠ στις επερχόμενες εκλογές του Νοέμβρη.

Τέλος μίλησε ο Παντελής Αρζόγλου, φαντάρος και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, δίνοντας μια ζωντανή εικόνα από την εικόνα των στρατοπέδων, από τις συζητήσεις και τους προβληματισμούς των νέων στρατευμένων. «Γιατί να στέλνουμε πολεμικό υλικό και δυνάμεις εκτός συνόρων;», «τι δουλειά έχει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές εκτός συνόρων;», «πώς γίνεται να μας λένε συνέχεια ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τις ανάγκες των φαντάρων και των οικογενειών μας, ενώ την ίδια στιγμή δίνονται 500.000 ευρώ κάθε μέρα για να βρίσκεται η φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα;», είναι κάποια από τα ερωτήματα που συζητιούνται καθημερινά στις μονάδες.

Το πρόγραμμα του Στεκιού συνεχίζεται σήμερα με την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στον χώρο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.


«Διαλέξτε την πλευρά της Ιστορίας, την αντίθετη από αυτή που το σύστημα θεωρεί σωστή»

Το χιούμορ, συστατικό στοιχείο του Φεστιβάλ, βρήκε εκπρόσωπο στον γνωστό και αγαπημένο «Τσολιά» που έδωσε ρέστα ακόμα μια φορά καυτηριάζοντας την επικαιρότητα, το βράδυ της Τετάρτης.

Ο «Τσολιάς and the tsolia band» γέμισε τη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων με τους πιστούς fans του. Δεν άφησε σε «χλωρό κλαρί» κυβέρνηση και αστικά κόμματα, πιάνοντας το νήμα από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, τις πυρκαγιές, τη φτώχεια, τους πρόσφυγες, την καταστολή, φτάνοντας μέχρι τα Τέμπη και την Πύλο. Αιχμηρά λόγια και αιχμηρός στίχος που επιδιώκουν να κινητοποιήσουν. Αυτός ήταν ξανά ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης.

Στο στόχαστρο οι «εξόριστοι» Μητσοτάκηδες, ρηξικέλευθες προτάσεις για αντιπρόεδρο Καμμένο στο Ινστιτούτο Τσίπρα, ενώ δεν ξέφυγαν και οι αποκρουστικές lifestyle αντιπαραθέσεις με πρωταγωνιστές Κασσελάκη, Πολάκη και άλλους.

Δεν έλειψαν οι αναφορές στην Παλαιστίνη και τον πολύπαθο λαό της. Σε αυτό το σημείο ο Αποστόλης κάλεσε τους παρευρισκόμενους να διαλέξουν την πλευρά της Ιστορίας που το σύστημα θεωρεί λάθος, φωνάζοντας πως η δίκαιη κοινωνία είναι στο χέρι μας και πρέπει να παλέψουμε γι' αυτή!

Κλείνοντας ευχαρίστησε τη διοργάνωση του Φεστιβάλ ευχόμενος να είμαστε άλλα 50 χρόνια εδώ, ενώ αφιέρωσε την παράσταση στη μνήμη του Παύλου Φύσσα τραγουδώντας το «Τώρα - τώρα» του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.


Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής οι διεθνείς αντιπροσωπείες

RIZOSPASTIS

Στο πλαίσιο της συμμετοχής των αντιπροσωπειών των 44 Κομμουνιστικών και Εργατικών Νεολαιών από 35 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής στο 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Τις αντιπροσωπείες υποδέχτηκε ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος, συνοδευόμενος από την Χρύσα Γκίκα, αντιδήμαρχο Νέας Γενιάς και Επικοινωνίας, και τον Κώστα Γαβριλάκη, πρόεδρο του Παραρτήματος Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και δημοτικό σύμβουλο Καισαριανής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Ηλίας Σταμέλος υποδέχτηκε και χαιρέτισε τα μέλη των αντιπροσωπειών, και τους ευχήθηκε καλή δύναμη και συμμετοχή στις εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», ενώ μίλησε για την Ιστορία και τον χαρακτήρα της Καισαριανής.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε ξενάγηση των αντιπροσώπων στο Σκοπευτήριο, στο μνημείο του, στο μνημείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) και στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ