ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ - ΕΣΗΕΑ
«Ενσωμάτωση» νέων δημοσιογράφων στην προπαγάνδα της ΕΕ

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με το λεγόμενο Πρόγραμμα Κατάρτισης Νέων Ευρωπαίων Δημοσιογράφων 2024 - 2025, το οποίο διοργανώνεται από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, τη Συμβίωση - Σχολή Πολιτικών Σπουδών του Συμβουλίου της Ευρώπης και το InsideStory, με την υποστήριξη της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» καταγγέλλει το πρόγραμμα και σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Στην πρόσκληση συμμετοχής προκειμένου οι νέοι δημοσιογράφοι να μάθουν πώς να συλλέγουν τις πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες και να τις διατυπώνουν με τρόπο που θα φτάνουν όσο πιο μακριά, περιγράφονται και τα εφόδια που θα λάβουν.

Τέτοια είναι: "Να κατανοήσουν τη διαδικασία με την οποία χαράσσονται οι πολιτικές της ΕΕ στα θεσμικά όργανα. Να αποκτήσουν γνώσεις - εργαλεία για να καλύπτουν θέματα της ΕΕ, ακόμα κι αν δεν βρίσκονται στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο. Να εξοικειωθούν με τον δημοκρατικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Να μάθουν να αναγνωρίζουν και να καταπολεμούν την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Να μάθουν να ερευνούν και να αναλύουν τα θέματα από ευρωπαϊκή και όχι αποκλειστικά ελληνική σκοπιά. Να μάθουν να βλέπουν το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι μέσα στο τοπικό και το τοπικό γίγνεσθαι μέσα στο ευρωπαϊκό. Να δημιουργήσουν δίκτυο φίλων / συνεργατών σε Βρυξέλλες - Στρασβούργο".

Δηλαδή να μαθαίνουν οι νέοι δημοσιογράφοι, από τα πρώτα κιόλας βήματά τους, πώς να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην εξοικείωση και στην αποδοχή και ενεργητική στήριξη της αντεργατικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, που ενισχύουν αποκλειστικά τα συμφέροντα των μονοπωλίων, των επιχειρηματικών ομίλων και των ιδιοκτητών τους. Ουσιαστικά εκπαιδεύουν δημοσιογράφους που θα γίνονται αντίπαλοι των συμφερόντων, του δίκιου, των αναγκών των ανθρώπων του μόχθου».

ΚΥΝΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΔΑΛΙΑ
«Η Αττική είναι αθωράκιστη από πλημμύρες»

Συνεχίζοντας τις επικοινωνιακού χαρακτήρα «αυτοψίες» σε καθαρισμούς ρεμάτων στην Αττική, την Παρασκευή ο περιφερειάρχης Αττικής Ν. Χαρδαλιάς βρέθηκε στο ρέμα Καινούργιο, στον Μαραθώνα, στην Ανατολική Αττική, όπου χιλιάδες στρέμματα γης έγιναν στάχτη στην τελευταία μεγάλη πυρκαγιά.

Σε δηλώσεις του «ομολόγησε» ότι «η Αττική δεν είναι θωρακισμένη». Και ενώ είναι συνυπεύθυνος, γιατί στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική που βλέπει την πολιτική προστασία συνολικά ως «κόστος», κάλεσε την κυβέρνηση «να εξασφαλίσει όλους τους απαραίτητους πόρους. Γιατί εξαγγελίες χωρίς χρήματα είναι εξαγγελίες χωρίς δέσμευση».

Πάντως, έσπευσε να την καλύψει: «Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει δημοσιονομική πίεση, όμως οτιδήποτε αφορά στην ανθρώπινη ζωή, στην ανθρώπινη περιουσία και στο φυσικό περιβάλλον είναι συνταγματικές επιταγές και νομίζω ότι είναι στην άμεση προτεραιότητα».

Η περιφερειακή αρχή έχει ευθύνη, γιατί η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής προϋποθέτει ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα λαμβάνει υπόψη όλη τη λεκάνη απορροής στην περιοχή, κάτι που δεν υπάρχει. Στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής όλες οι περιφερειακές αρχές, προηγούμενες και η σημερινή, για τα αντιπλημμυρικά έργα αλλά και την αντιπυρική προστασία, διαθέτουν κάτω από το 3%, που δεν μπορεί να καλύψει ούτε τα πιο στοιχειώδη απαραίτητα έργα.

Είναι χαρακτηριστικό - με βάση και τις δηλώσεις του περιφερειάρχη - ότι στην Ανατολική Αττική καθαρίζονται συνολικά 38 ρέματα και όπως είπε «ήδη έχουμε ολοκληρώσει 19 ρέματα, περίπου 10,4 χιλιόμετρα και μέχρι τέλος Οκτωβρίου έχουμε περίπου 20,9 χιλιόμετρα ακόμα σε άλλα 19 ρέματα». Δηλαδή, πάλι τελευταία στιγμή ...ευελπιστώντας ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεγάλη νεροποντή, που τότε θα αποδοθεί στην «κλιματική αλλαγή».

Εκδήλωση στο Μουχαρέμ Χάνι

Εκδήλωση προς τιμήν των ηρωικών νεκρών των νικηφόρων μαχών του 30ού Συντάγματος του ΕΛΑΣ διοργανώνουν η ΤΕ Πέλλας του ΚΚΕ και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί, στα Στενά του Μουχαρέμ Χάνι Εδεσσας. Στον χώρο θα υπάρχει έκθεση ιστορικών φωτογραφιών.

ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ
Αθώωση Παπαντωνίου λόγω αμφιβολιών

Την αθώωση του πρώην υπουργού Αμυνας του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Παπαντωνίου για το αδίκημα του «ξεπλύματος» βρώμικου χρήματος αποφάσισε την Παρασκευή το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών λόγω αμφιβολιών. Αντίστοιχη ήταν η ετυμηγορία και για τη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου, και για τον συνεργάτη του Ανδρέα Μπάρδη. Ο Γιάννος Παπαντωνίου κατηγορήθηκε ότι έλαβε «δώρο» - μίζα (περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ) στο πλαίσιο της σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό 6 φρεγατών από την «Thales Nederland B.V.», καθώς και ότι μέσω συγκατηγορουμένων του και άλλων προσώπων, για τα οποία παραγράφηκε το αξιόποινο, επιχείρησε να νομιμοποιήσει τα ποσά αυτά, διακινώντας τα σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού. Να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είχε εισηγηθεί την ενοχή του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας και των υπολοίπων.

Νεκρός σμηνίτης στη Σκοτίνα

Νεκρός εντοπίστηκε, την Παρασκευή, ένας 23χρονος σμηνίτης που υπηρετούσε στη Σκοτίνα Πιερίας. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, ο σμηνίτης Γ. Π., ο οποίος υπηρετούσε στο Κέντρο Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας Σκοτίνας, βρέθηκε λιπόθυμος στη θέση εργασίας του και διακομίσθηκε στο Κέντρο Υγείας Λιτόχωρου, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Τα αίτια διερευνώνται.

ΠΕΥΚΟΧΩΡΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Πόρισμα για το λούνα παρκ - σκοτώστρα

Το βράδυ της Πέμπτης κατατέθηκε στο ΑΤ Κασσάνδρας το πόρισμα του διορισμένου πραγματογνώμονα για το τραγικό δυστύχημα στο λούνα παρκ του Πευκοχωρίου, όπου έχασε τη ζωή του ο 19χρονος Γιάννης όταν έπεσε από το παιχνίδι «crazy dance».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα αναφέρεται ότι το μοιραίο παιχνίδι ήταν ιδιοκατασκευή, ενώ είχε γίνει και συρραφή με άλλα εξαρτήματα. Επίσης γίνεται αναλυτική αναφορά συνολικά στις ελλείψεις και στα προβλήματα στη λειτουργία της εγκατάστασης.

Ηδη στην αστυνομία έχει κατατεθεί και το πόρισμα του έκτακτου τεχνικού ελέγχου στο συγκεκριμένο παιχνίδι, τον οποίο διενήργησε εταιρεία που πιστοποιεί λούνα παρκ, ύστερα από αίτημα του πατέρα του 19χρονου.

Στο μεταξύ, η δήμαρχος Κασσάνδρας αρνείται κάθε ευθύνη για τη συνέχιση της λειτουργίας του λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Σε πολυσέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε την περασμένη Τρίτη στην πταισματοδίκη, δείχνει την αστυνομία ως υπεύθυνη για τη συνέχιση της λειτουργίας της εγκατάστασης, υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να προχωρήσει σε αυτόφωρες συλλήψεις.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΡΗ ΚΑΙ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΚΡΟΑΤΩΝ
Κακουργηματικές πράξεις σε αστυνομικούς

Αντιμέτωποι με κακουργηματικές πράξεις βρίσκονται πέντε υψηλόβαθμοι αστυνομικοί, στους οποίους έχουν αποδοθεί ευθύνες για την είσοδο στην Ελλάδα των φασιστών Κροατών οπαδών, το καλοκαίρι του 2023, με αποτέλεσμα τον θάνατο του φιλάθλου της ΑΕΚ, Μιχαήλ Κατσουρή, στη διάρκεια συμπλοκών. Οι πέντε αξιωματικοί αστυνομικοί που ήταν αρμόδιοι για τον επιχειρησιακό χειρισμό της οργανωμένης έλευσης των Κροατών οπαδών στη χώρα, στο πλαίσιο προγραμματισμένου αγώνα μεταξύ της Dinamo Zagreb και της ΑΕΚ, ελέγχονται για το κακούργημα της έκθεσης με ενδεχόμενο δόλο. Παρά τη θέση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ότι η δικογραφία θα πρέπει να τεθεί στο αρχείο, η Εισαγγελία Εφετών έκρινε πως συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για να ασκηθούν διώξεις.

Οπως σημειώνεται, δεν ενήργησαν ως όφειλαν, αλλά, άλλοτε με παραλείψεις και άλλοτε με εσφαλμένες ενέργειες, συντέλεσαν στη δημιουργία πρόσφορων συνθηκών, όχι μόνο να διατρέξουν τρία κράτη (Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ελλάδα) αλλά και να εισέλθουν στην Αθήνα, να κινηθούν ανενόχλητοι με μέσα μαζικής μεταφοράς, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και οπλισμένοι, να προσεγγίσουν το γήπεδο της ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια και να επιδοθούν σε συμπλοκές, εμπρησμούς και καταστροφές, προκαλώντας εν τέλει, μεταξύ άλλων, τον τραυματισμό πολλών και τον θανάσιμο τραυματισμό του άτυχου Μιχάλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ