ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ»
Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και κατοίκους!

Συγκέντρωση στους Αγίους Θεοδώρους το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη από σωματεία και φορείς

Από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Τρίτη
Από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Τρίτη
Σειρά παρεμβάσεων και κινητοποιήσεων για το ζήτημα της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς αλλά και των κατοίκων στις περιοχές που γειτνιάζουν με βιομηχανικές μονάδες, με αφορμή το πρόσφατο σοβαρό «ατύχημα» στα διυλιστήρια της «Motor Oil» στους Αγίους Θεοδώρους, οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, καλώντας σωματεία και φορείς να στηρίξουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στους Αγίους Θεοδώρους, στην περιοχή που έζησε το πρόσφατο σοβαρό «ατύχημα», την πυρκαγιά και τις εκρήξεις, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό εργαζομένων και μόνο από τύχη δεν οδήγησαν σε ακόμα χειρότερες καταστάσεις.

Θα προηγηθούν παραστάσεις διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη, στις 4 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας και την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη, στις 10 π.μ., στην Επιθεώρηση Εργασίας Κορίνθου.

«Το ζήτημα δεν αφορά μόνο έναν χώρο δουλειάς ή κλάδο, αφορά όλους τους εργαζόμενους», τονίζει το Σωματείο και καλεί τα σωματεία, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής και της Πελοποννήσου να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις.

Το Σωματείο εκφράζει την οργή του για την ανακοίνωση με την οποία η εταιρεία καθησυχάζει τους επενδυτές, ότι είναι «πλήρως ασφαλισμένη» για τις υλικοτεχνικές βλάβες που υπέστη και για τη «λειτουργική απώλεια κερδών».

Τρελά κέρδη από την εξυπηρέτηση του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ

«Τα κέρδη είναι ασφαλισμένα, οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν», σχολιάζει. «Ολα θυσιάζονται στον βωμό της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου», προσθέτει και υπενθυμίζει ότι η «Motor Oil» αποκομίζει «τρελά κέρδη ανεφοδιάζοντας δεξαμενόπλοια αμερικανικών συμφερόντων στο λιμάνι των Αγίων Θεοδώρων για λογαριασμό του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ, για να συνεχίζει με τις ευλογίες και της κυβέρνησης της ΝΔ τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού». Πρόκειται για «κέρδη βουτηγμένα στων εργατών και των λαών το αίμα», καταγγέλλει και απαιτεί να σταματήσουν η περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και ο ανεφοδιασμός από το λιμάνι των Αγίων Θεοδώρων.

«Είναι δικαίωμα όλων μας να γυρνάμε από τη δουλειά αρτιμελείς και σε αυτό δεν κάνουμε καμία διαπραγμάτευση. Δεν μπορούμε το 2024 να πηγαίνουμε στη δουλειά και να μην ξέρουμε πώς και αν θα βγούμε από το εργοστάσιο. Εξίσου σοβαρό είναι το ζήτημα της ασφάλειας των κατοίκων και των περιοχών που γειτνιάζουν στο διυλιστήριο, όπως και σε άλλες επιβαρυμένες βιομηχανικές περιοχές.

Πρέπει να υπάρχουν πρόβλεψη και ανάλογος σχεδιασμός για την αποφυγή βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης, με ουσιαστικό κρατικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης και με κριτήριο την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος και όχι το κόστος - όφελος για το κεφάλαιο. Με τη δική μας πάλη, με τις αγωνιστικές μας διεκδικήσεις μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας, να πετύχουμε να τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα, να δουλεύουμε τελικά με ασφάλεια», καταλήγει το Σωματείο.

ΟΧΙ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ...ΕΦΗΜΕΡΑΤΖΙΔΙΚΑ
Στάση εργασίας και κινητοποίηση στη 2η ΥΠΕ την Τετάρτη

Σε στάση εργασίας την Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη προχωρούν οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία «Αττικόν», Νίκαιας, Ασκληπιείο και «Θριάσιο», με κοινή απόφαση που πήραν τα Σωματεία τους, απαιτώντας να μην περάσει το νέο καθεστώς της καθημερινής εφημέρευσης. Απόφαση συμμετοχής πήρε και ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί, κατά τη διάρκεια της ΓΣ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη.

Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας θα πραγματοποιηθεί και κινητοποίηση στις 12 μ. στα γραφεία της 2ης ΥΠΕ. Επίσης το Σωματείο του «Ευαγγελισμού» θα πραγματοποιήσει κινητοποίηση στις 12.30 μ.μ. στην 1η ΥΠΕ.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την επικινδυνότητα της απόφασης της κυβέρνησης για καθημερινή εφημέρευση σε αυτές τις συνθήκες, «αφού ακόμα και με τη σημερινή μορφή να μείνει το εφημεριακό καθεστώς, αποδεικνύεται ότι απαιτείται πολλαπλάσιο προσωπικό από το υπάρχον».

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία μαζί με τοπικούς φορείς προγραμματίζουν πολύμορφες κινητοποιήσεις σε κάθε νοσοκομείο το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη, ενώ δουλεύουν ήδη για τη μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτώβρη.

Με συναυλίες ξεκινάει η πολύμορφη δράση στην Κρήτη

Σε αγωνιστικό αναβρασμό για την υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας βρίσκονται για ακόμα μια φορά οι μαχόμενοι υγειονομικοί και ο λαός της Κρήτης, οργανώνοντας το επόμενο διάστημα σε κάθε νομό ένα πολύμορφο πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης. Με πρώτο σταθμό τις δύο συναυλίες σε Ηράκλειο και Αγιο Νικόλαο, με τις οποίες ξεκινά το πρόγραμμα πολύμορφης δράσης για την Υγεία, στο πλαίσιο των κοινών πρωτοβουλιών που αποφασίστηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη των υγειονομικών σωματείων της Κρήτης. Μια αγωνιστική δράση που θα κορυφωθεί με μεγάλο παγκρήτιο συλλαλητήριο, το οποίο προγραμματίζεται για τις 6 Νοέμβρη στο Ηράκλειο.

Στον Αγιο Νικόλαο, η συναυλία διοργανώνεται από την «Ανοικτή επιτροπή για τη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία και το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου», το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ., στο θεατράκι της πλαζ ΕΟΤ. Η πρωτοβουλία στηρίζεται και από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Λασιθίου «Τάλως», που καλεί τα μέλη του, όλους τους εργαζόμενους και τον λαό να συμμετάσχουν μαζικά.

Αντίστοιχα, στο Ηράκλειο η συναυλία με τίτλο «Μαζί για το ΕΣΥ» διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών και τη στήριξη υγειονομικών και εργατικών σωματείων, την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, στις 8 μ.μ. στο ΕΛΜΕΠΑ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Συνεχίζουν με ενότητα και αγώνα για την επιβίωσή τους

Συλλογικά και οργανωμένα μέσα από τα Σωματεία τους, οι απολυμένοι εργάτες της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουν αποφασιστικά τον αγώνα τους και σε αυτήν τη φάση των εξελίξεων, καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει την κοροϊδία και να διασφαλίσει το εισόδημα και την επιβίωση των οικογενειών τους.

Οι απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους απαιτούν την άμεση καταβολή οικονομικής ενίσχυσης 1.000 ευρώ για κάθε μήνα που παραμένουν χωρίς εισόδημα, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και κάλυψης βασικών αναγκών των οικογενειών τους, την αποπληρωμή δανείων, την κάλυψη των εξόδων των σπουδών των παιδιών τους κ.ά. Διεκδικούν επίσης την αντιμετώπιση με νομοθετική ρύθμιση όλων των σοβαρών ζητημάτων που έχουν προκύψει με την ένταξή τους στα προγράμματα απασχόλησης, ιδιαίτερα για τους απολυμένους κάτω των 55 ετών και τους εργολαβικούς, καθώς και το άνοιγμα θέσεων στην περιοχή της Λοκρίδας.

Τα συγκεκριμένα αυτά αιτήματα μετέφερε η αντιπροσωπεία των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ στη συνάντηση που είχε με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας και της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) το μεσημέρι της Παρασκευής, τονίζοντας για μία ακόμα φορά την τραγική κατάσταση και το επικίνδυνο μπάχαλο που έχουν διαμορφώσει οι αποφάσεις της κυβέρνησης.

Ωστόσο, ούτε αυτήν τη φορά δεν πήραν συγκεκριμένες απαντήσεις τα Σωματεία, μόνο δεσμεύσεις ότι μέσα στη βδομάδα θα δρομολογηθούν κάποια ζητήματα που αφορούν την απορρόφηση στα προγράμματα απασχόλησης, ενώ σχετικά με το αίτημα της οικονομικής ενίσχυσης το υπουργείο Εργασίας παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών.

«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, πλέον απολυμένοι με απόφαση της κυβέρνησης, ξέρουμε καλά ότι μόνο με την ενότητα και με τον αγώνα θα μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια και να επιβιώσουμε. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει με τις οικογένειες και τη ζωή των παιδιών μας», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, σημειώνοντας παράλληλα ότι «μέσα στο Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσουν τα Σωματεία, θα ενημερωθούν οι απολυμένοι εργάτες και συλλογικά θα σχεδιαστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα».

ΝΑΟΥΣΑ - ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΥ
Να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από δεδουλευμένα και αποζημιώσεις!

Κατεβαίνουν στην Αθήνα την Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη

Μαχητική συγκέντρωση έξω από τη ΔΥΠΑ Νάουσας πραγματοποίησαν οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί της Βαρβαρέσος, που συνεχίζουν τον αγώνα τους για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, για μέτρα στήριξης των οικογενειών τους και διασφάλιση της εργασίας.

Μάλιστα, κλιμακώνουν τον αγώνα τους με κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη στις 11.30 π.μ., για την οποία θα αναχωρήσουν μαζικά με λεωφορεία την Πέμπτη στις 12 το βράδυ, από το Εργατικό Κέντρο Νάουσας.

Με δήλωσή του ο πρόεδρος του Σωματείου, Αντώνης Γκαντές, σημειώνει: «Διεκδικούμε με ευθύνη εργοδοσίας και κυβέρνησης να μη χαθεί ούτε 1 ευρώ από δεδουλευμένα και αποζημιώσεις.

Να υλοποιηθούν από την κυβέρνηση τώρα οι δεσμεύσεις που δόθηκαν στο υπουργείο Εργασίας τον Μάιο του 2024 και είναι οι εξής:

Να δοθεί από τον ΔΥΠΑ σε όλους τους απολυμένους επίδομα 1.000 ευρώ και σταδιακά άλλα 3.000 ευρώ.

Οσοι απολυμένοι είναι πάνω από 54 χρονών να προσληφθούν σε δημόσιες υπηρεσίες μέχρι τη συνταξιοδότησή τους και όσοι είναι κάτω από 54 για 3 χρόνια εργασία και κατάρτιση.

Να συμβάλει άμεσα ο ΔΥΠΑ έτσι ώστε οι 12 απολυμένοι, που με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας δεν πήραν καταγγελία σύμβασης και στερούνται ακόμα και το δικαίωμα στο ταμείο ανεργίας.

Με απόφασή της η κυβέρνηση εξαιρεί - τιμωρεί απολυμένους, που μετά την απόλυσή τους εργάστηκαν εποχικά για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ η απόφαση του ΔΥΠΑ ενέκρινε κονδύλι για όλους τους απολυμένους».

Ο πρόεδρος του Σωματείου ξεκαθαρίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν ζήτησαν ποτέ «ελεημοσύνη», ούτε απαίτησαν «επιδόματα φτώχειας». «Δώσαμε μάχες για την καταβολή των δεδουλευμένων μας, την υπογραφή ΣΣΕ, την προστασία μητρότητας, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας κ.λπ. Απαιτήσαμε να καταβληθούν από την εργοδοσία τα χρωστούμενα να πληρωθεί και το ΙΚΑ, ΔΕΗ, νερό και μικροί επαγγελματίες κ.λπ. Εμείς δηλώνουμε ότι θέλουμε τα εργοστάσια ανοιχτά, δουλειά με δικαιώματα, θέλουμε να μείνουμε στον τόπο μας εμείς και τα παιδιά μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ