ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Συνεχίζουμε με Δύναμη για τη Νίκη

Σήμερα κορυφώνεται, μέσα σε μια 50χρονη πορεία, το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», παραμένοντας άτρωτο στον χρόνο, αναντίρρητα καταξιωμένο, ως το μεγαλύτερο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός της χώρας, συνεπαίρνοντας στην πορεία του και διαπαιδαγωγώντας χιλιάδες και χιλιάδες νέους και νέες.

Αυτήν την περίοδο, κυρίαρχο θέμα ανησυχίας και προβληματισμού, χωρίς να υποβαθμίζονται οι δραματικές συνέπειες στον λαό, της ακρίβειας, των αμοιβών - ψίχουλα, της υποβάθμισης της Υγείας, της Παιδείας, του περιβάλλοντος, της άμεσης και έμμεσης φοροληστείας κ.ά., αποτελούν οι πολεμικές εστίες στην περιοχή μας, κυρίως στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

Είναι σε εξέλιξη μάχες σκληρές, με σαφή κλιμάκωση της αναμέτρησης ανάμεσα στον ευρωατλαντικό άξονα και την υπό διαμόρφωση ευρασιατική συμμαχία, για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, για τον έλεγχο των σφαιρών επιρροής, το ξαναμοίρασμα των αγορών και εδαφών με οικονομική και στρατιωτική σημασία. Ηδη, πέρα απ' τις στρατιωτικές ενέργειες, υπάρχουν η κλιμάκωση της διαπάλης και η προσπάθεια διαχωρισμού των δύο στρατοπέδων στο ενεργειακό, στο τεχνολογικό και στο νομισματικό επίπεδο.

Τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι τεράστια και φυσικά δεν είναι άσχετες η κατασκευή και η ένταξη στα σχέδια των πυρηνικών δυνάμεων, ακόμη και πυρηνικών όπλων μικρότερης ισχύος (τακτικά πυρηνικά όπλα), που όμως μπορούν να αξιοποιηθούν σε συνδυασμό με τα συμβατικά όπλα, εγκαταλείποντας ταυτόχρονα και τις όποιες δεσμεύσεις και σχετικές συμφωνίες περιορισμού τους υπήρχαν. Πρόσφατα μάλιστα η Ρωσία δήλωσε ότι «...αν η δυτική βοήθεια στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις απειλήσει σημαντικές κρατικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ρωσίας, θα χρησιμοποιηθούν τα τακτικά πυρηνικά όπλα της».

Ο κίνδυνος διεύρυνσης του πολέμου πλέον είναι τεράστιος. Μέχρι σήμερα οι ελληνικές κυβερνήσεις καλλιεργούσαν την ψευδαίσθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μια σύμπραξη «ειρήνης και ασφάλειας». Προβάλλοντας και ενισχύοντας αυτό το τεράστιο ψεύδος, συσκότιζαν περίτεχνα τον βρώμικο ρόλο της ΕΕ στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία το 1999, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, τις επεμβάσεις σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Λίβανο, Λιβύη, Συρία και αλλού, τη γενοκτονία των Παλαιστινίων. Συσκότιζαν την ευρωενωσιακή αντικομμουνιστική καμπάνια για τα δήθεν «100 εκατομμύρια θύματα του κομμουνισμού», τις αναφορές στη «σοβιετική επιθετικότητα», στον «ολοκληρωτικό κομμουνισμό», στον «κομμουνιστικό κίνδυνο», αλλά και την ταύτιση της ναζιστικής Γερμανίας με την ΕΣΣΔ. Ο λαός, αγωνιστικά, με μπροστάρισσα την εργατική τάξη και σε συμμαχία με την αγροτιά και τους επαγγελματίες, αποκαθήλωσε αυτήν τη σαθρή και άθλια προπαγάνδα.

Σε αυτά τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, καθημερινά βαθαίνει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ουκρανία, αλλά και στα υπόλοιπα μέτωπα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που κλιμακώνεται με ανυπολόγιστους κινδύνους για τους λαούς.

Σήμερα και με αφορμή το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», καλούμε να συναντηθούν μαζί μας όσους πιστεύουν στη δύναμη του συλλογικού αγώνα, στη δύναμη του λαού, όσους απορρίπτουν τη μοιρολατρία και τη λογική ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, όσους δεν αρκούνται στα ψίχουλα που μας πετά απ' το τραπέζι η άρχουσα τάξη και απαιτούν να ζήσουν τη ζωή που τους αξίζει, να ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους, όσους δεν βολεύονται στον σημερινό βάλτο της εκμετάλλευσης, της ανασφάλειας, της φτώχειας, της ανεργίας.

Καλούμε να έρθουν να συζητήσουμε, ακόμη κι αν δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας, όσους θεωρούν ότι μπορεί και πρέπει να ανατραπεί ο κόσμος της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, όσους είναι υποψιασμένοι, προβληματισμένοι και δεν τρώνε το κουτόχορτο της αστικής προπαγάνδας, για τη σταδιακή βελτίωση που θα έρθει τα επόμενα χρόνια.

Καλούμε κάθε τίμιο υπαξιωματικό κι αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων, παιδιά από λαϊκές οικογένειες, που η θέση τους είναι δίπλα στον λαό, στους αγώνες και στις ανάγκες του, να κοιτάξουν πίσω στην Ιστορία της πατρίδας μας και να διαβάσουν τα κεφάλαια που ποτέ δεν γράφτηκαν στα επίσημα βιβλία κι αυτά είναι χιλιάδες. Τους καλούμε να διαβάσουν για τους 1.100 αξιωματικούς του αστικού στρατού που προσχώρησαν στον ΕΛΑΣ, με κάποιους από αυτούς μέλη του ΚΚΕ ή να εντάχτηκαν σε αυτό στην πορεία. Τους καλούμε να διαβάσουν για τα γεγονότα της 11ης Δεκέμβρη του 1944, που οδήγησαν στην άλωση της Σχολής Ευελπίδων στον χώρο των σημερινών Δικαστηρίων, όπου στις σφοδρότατες μάχες σώμα με σώμα, όροφο τον όροφο, δεκαπέντε Ευέλπιδες αρνήθηκαν να πολεμήσουν κατά του ΕΛΑΣ. Ο επικεφαλής λοχαγός τούς έστησε μπρος στα πολυβόλα και τους απείλησε με εκτέλεση αν δεν δέχονταν να πολεμήσουν. Οι Ευέλπιδες περήφανα και πάλι αρνήθηκαν και εκτελέστηκαν. Τους καλούμε να θυμηθούν την περήφανη στάση ναυτών, υπαξιωματικών και αξιωματικών του αντιτορπιλικού «Θεμιστοκλής» που «έγραψε ιστορία», όταν «ευπειθώς» και με το κεφάλι ψηλά, αρνήθηκαν να υπηρετήσουν το ΝΑΤΟ και τις εντολές του τον Μάρτη του 1999, καταφέρνοντας να αδρανοποιήσουν τη ΝΑΤΟική συμμετοχή του πολεμικού πλοίου στον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Ολα αυτά αποτελούν λόγους για μια διαρκή πρόσκληση συστράτευσης με το ΚΚΕ. Η πραγματική ελπίδα για να έρθουν πραγματικά καλύτερες μέρες βρίσκεται στην ιστορία του λαϊκού κινήματος, βρίσκεται στην απόφαση του λαού να τολμήσει να συγκρουστεί με το κεφάλαιο και την κάθε μορφή εξουσίας του για τα δικαιώματά του και τις ανάγκες του. Για να μεταφραστούν οι σημερινές δυνατότητες σε μια πραγματικά καλύτερη ζωή, πρέπει να βγει απ' τη μέση ένα μεγάλο εμπόδιο, που δεν είναι άλλο απ' την εξουσία του κεφαλαίου.

Ξέρουμε ότι ο ταξικός πόλεμος είναι σκληρός και αδυσώπητος, δεν είναι περίπατος.

Συνεχίζουμε τον αγώνα με επαναστατική αισιοδοξία, γιατί είμαστε βέβαιοι ότι ο λαός αργά ή γρήγορα θα κοιτάξει μπροστά.

Ελάτε να παλέψουμε ενάντια στην πολιτική που μετατρέπει τη χώρα σε σημαιοφόρο του ΝΑΤΟ, που μπλέκει τους λαούς στο δίχτυ ενός νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου, που στέλνει φρεγάτες στο στόμα του λύκου για τα κέρδη εφοπλιστών και μονοπωλίων, που ρίχνει λάδι στη φωτιά της Ουκρανίας στέλνοντας εκεί ελληνικά όπλα και πυρομαχικά. Να απαιτήσουμε μαχητικά να κλείσουν οι αμερικανικές βάσεις και να επιστρέψουν τώρα όλοι οι στρατευμένοι που υπηρετούν σε αποστολές του ΝΑΤΟ έξω από τα σύνορά μας.

Τα συμφέροντα του λαού δεν μπορεί να ταυτίζονται με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων της χώρας μας ούτε με τα επικίνδυνα σχέδια των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, που μετατρέπουν την πατρίδα μας σε ορμητήριο πολέμου σε βάρος άλλων λαών, αλλά και σε μαγνήτη επιθέσεων.

Ελάτε να βαδίσουμε μπροστά, να παλέψουμε με την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, της άρχουσας τάξης που θυσιάζει τις ανάγκες μας στον βωμό του κέρδους. Να ανοίξουμε αγωνιστικά τον δρόμο της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Με περηφάνια και δύναμη, συνεχίζουμε αποφασιστικά μέχρι τη Νίκη.


Νίκος ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Βουλευτής του ΚΚΕ, αντισυνταγματάρχης ε.α.

Δεν είναι παντοδύναμοι!

Υπηρετώντας τη στρατιωτική μου θητεία στο Διδυμότειχο, ενώνω τη φωνή μου με τους χιλιάδες νέους και νέες που επισκέπτονται αυτήν την περίοδο το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε όλη τη χώρα. Η μεγάλη συμμετοχή που είχε το Φεστιβάλ από νέους που ζουν, σπουδάζουν ή υπηρετούν τη θητεία τους στην Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα μάς έδωσε κουράγιο να συνεχίσουμε τη θητεία μας με το κεφάλι ψηλά, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι πως δίπλα μας έχουμε το ΚΚΕ και την ΚΝE.

Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και η συνεπής δράση του είναι η απάντηση και η διέξοδος στις αγωνίες και τους προβληματισμούς που έχουμε οι φαντάροι αλλά και αξιωματικοί. Είναι σημαντικό πως όλοι όσοι είμαστε ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους στη γύρω περιοχή έχουμε το ΚΚΕ να μας στηρίζει. Γιατί μόνο το ΚΚΕ σήμερα λέει καθαρά το αυτονόητο: Κανένας Ελληνας φαντάρος και αξιωματικός εκτός συνόρων.

Είναι εξοργιστική η επιλογή της κυβέρνησης με τη σύμπνοια όλων των αστικών κομμάτων, την ίδια στιγμή που η ακρίβεια σπάει κόκαλα, να μας ρουφάει εκατομμύρια για να βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όπως αυτόν που διεξάγεται στο έδαφος της Ουκρανίας μεταξύ Ρωσίας - ΝΑΤΟ, να στηρίζει το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ στη γενοκτονία που διεξάγει στην Παλαιστίνη. Να ξοδεύει κάθε μέρα μισό εκατομμύριο με την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά θάλασσα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του προσωπικού των ελληνικών ΕΔ εκατοντάδες χιλιόμετρα έξω από τα σύνορα.

Είναι δίκαιη η εναντίωση και η αγανάκτηση των στρατιωτικών, που είδε το φως της δημοσιότητας, ενάντια στη διαταγή στους σχηματισμούς του Γ' Σώματος Στρατού για την αποστολή ελληνικού στρατού, με απόφαση της ΕΕ και της κυβέρνησης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη («EUFOR Althea»).

«Μα καλά γιατί κανείς δεν μιλάει για αυτά;» «Μπορούμε να κάνουμε κάτι;»

Η στάση των κατοίκων του Εβρου, που φέτος τον Μάρτη έστησαν μπλόκο σε τρένο που μετέφερε αμερικανικά άρματα μάχης από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, είναι ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα περηφάνιας και υπευθυνότητας. Σε όλον τον πλανήτη βλέπουμε συγκλονιστικές διαδηλώσεις υπέρ του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και ενάντια στο Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Παράλληλα, είναι μεγάλης σημασίας να πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων στο Ισραήλ εν μέσω πολέμου, ενάντια στην πολιτική της αστικής κυβέρνησης.

Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό στον αγώνα με το ΚΚΕ.

Οι λαοί έχουν αποδείξει ότι μόνο αυτοί έχουν τη δύναμη και μπορούν να δώσουν τη διέξοδο, για να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του. Αυτό δείχνει η πλούσια και ηρωική ιστορία του τόπου μας, από τα συγκλονιστικά χρόνια της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ηρωικού αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ). Σε αυτόν τον ένοπλο αγώνα του λαού μας με μπροστάρη το ΚΚΕ πέρασαν χιλιάδες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, παιδιά από αγροτικές και εργατικές οικογένειες, οι οποίοι έθεσαν τις υπηρεσίες τους στον αγώνα για το δίκιο του λαού μας, πυκνώνοντας τις γραμμές του ΕΛΑΣ και αργότερα του ΔΣΕ. Μία προσωπικότητα που αποτελεί παράδειγμα ήταν ο Βασίλης Βενετσανόπουλος, αξιωματικός του Πεζικού, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ από το 1973. Τον Μάη του 1942 πέρασε στον ΕΛΑΣ. Παρά τις φυλακίσεις και τις εξορίες κατάφερε να δραπετεύσει και να είναι πάντα παρών στην πρώτη γραμμή, συμβάλλοντας στην πορεία ως ανώτατος αξιωματικός στη συγκρότηση και δράση στην τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ.

Τέτοια παραδείγματα φωτίζουν τον δρόμο του αγώνα ενάντια σε αυτό το βάρβαρο και αποκρουστικό σύστημα που δικαιολογημένα απωθεί τους νέους ανθρώπους, αφού στηρίζεται στην αδικία, στην απόκρυψη και διαστρέβλωση της πραγματικότητας, στο ξαναγράψιμο της Ιστορίας για να μην πιστέψει ο λαός στη δύναμή του. Δεν είναι τυχαίο ότι η 80ή επέτειος της απελευθέρωσης του Διδυμότειχου από τον ΕΛΑΣ εορτάστηκε στην πόλη μόνο από το ΚΚΕ και την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ παρότι είναι μια πόλη που «σφραγίζεται» από την παρουσία του ελληνικού στρατού. Οι κομμουνιστές μαζί με τον λαό θα εντείνουν τις προσπάθειες για να «ξημερώσουν για τη χώρα μας καλύτερες, ευτυχισμένες μέρες, χωρίς πείνα και πολέμους» (Απολογία Ν. Μπελογιάννη).


Αντώνης ΜΟΧΙΑΝΑΚΗΣ
Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, στρατιώτης ΕΠ ΧVΙ Μ/Κ ΜΠ Διδυμοτείχου

ΕΜΠΝΕΟΜΑΣΤΕ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ - ΟΛΟΙ ΣΤΟ 50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ