ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /40
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Για την 50ή επέτειο της νόμιμης επανέκδοσης, συνδικαλιστές από διάφορους χώρους και άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών μάς τιμούν με τα όμορφα λόγια και τις ευχές τους. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς, με τη δέσμευση ότι θα δίνουμε πάντα τον καλύτερό μας εαυτό, για να στέκεται η εφημερίδα του Κόμματός μας στο ύψος των καιρών και των αναγκών, για το δίκιο και τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, του λαού, της νεολαίας! Ο «Ριζοσπάστης» θα δώσει συνέχεια με νέες δηλώσεις τις επόμενες μέρες.

Στις σελίδες του γράφεται η Ιστορία

Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ

Παναγιώτης Πολίτης
Παναγιώτης Πολίτης
«Ο Ρίζος γράφει για την κινητοποίηση», «ο Ρίζος έχει ρεπορτάζ για την ΛΑΡΚΟ», «ο Ρίζος μάς πήρε συνέντευξη και την έχει πρωτοσέλιδο».

Είμαι 42 ετών, το έχω ακούσει να το συζητούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και οι κάτοικοι στα ΛΑΡΚΟχώρια από πολύ μικρή ηλικία, έχω διαβάσει και συνεχίζω να ακούω διηγήσεις από ανθρώπους εργάτες της μεγάλης απεργίας το 1977. Κάποιοι μάλιστα έχουν αρχείο τα τότε ημερήσια φύλλα του «Ριζοσπάστη».

5 χρόνια κινητοποιήσεις στη ΛΑΡΚΟ, κάθε μέρα, ο «Ριζοσπάστης» έχει ανταπόκριση και οι σημερινοί εργάτες έχουν το δικό τους αρχείο.

Αυτός είναι ο «Ριζοσπάστης», η ενημέρωση και παράλληλα ο καθοδηγητής της εργατικής τάξης. Προβάλλει τους αγώνες των εργαζομένων και παράλληλα δείχνει τον δρόμο μέχρι τη ριζοσπαστική λύση των προβλημάτων.

Στις σελίδες του, γράφεται η Ιστορία του κινήματος, η Ιστορία του κόμματος της εργατικής τάξης, η δική μας Ιστορία.

Νόμιμος ή παράνομος, ήταν, είναι και θα είναι πάντα και για πάντα η εφημερίδα που καλεί τους προλετάριους όλων των εθνών να ενωθούν.

Ζήτω ο «Ρίζος».

Πάντα στο πλευρό μας

Γιάννης Νιβορλής, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών και Τυποποιημένων Τροφίμων (ΠΟΕΕΠ)

Γιάννης Νιβορλής

RIZOSPASTIS

Γιάννης Νιβορλής
50 χρόνια νόμιμα και άλλα τόσα πριν...

Πάντα στο πλευρό των εργαζομένων, να στηρίζει και να προβάλλει τους αγώνες τους. Μαχητικά, με επιχειρήματα, να φωτίζει τον δρόμο που πρέπει να βαδίσουν οι εργαζόμενοι, για να αποκρούσουν την επίθεση της εργοδοσίας, να κερδίσουν νέες κατακτήσεις, να απαλλαγούν από τα δεσμά της εκμετάλλευσης.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου των εμφιαλωμένων ποτών νιώσαμε και νιώθουμε στον «Ριζοσπάστη» τον σταθερό συμπαραστάτη και σύμμαχό μας.

Πρωτοπόρος και στα θέματα της μόρφωσης

Σπύρος Μαρίνης, πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας

Σπύρος Μαρίνης
Σπύρος Μαρίνης
Ο «Ριζοσπάστης» σταθερά και αδιάλειπτα όλα αυτά τα χρόνια, σε καθημερινή βάση, φωτίζει τα θέματα της Εκπαίδευσης, τους αγώνες των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών. Στις σελίδες του πάντοτε βρίσκουν φιλόξενο χώρο οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα των σωματείων και των ομοσπονδιών μας. Η αρθρογραφία του «Ριζοσπάστη», το αποκαλυπτικό του ρεπορτάζ, η ανάδειξη των πραγματικών στοχεύσεων των πολιτικών της ΕΕ και των κυβερνήσεων για την Εκπαίδευση, αλλά και η σταθερή προβολή των δυνατοτήτων και της προοπτικής για μια Παιδεία και μια κοινωνία στο ύψος των αναγκών μας, αποτελούν ουσιαστικό στήριγμα στην καθημερινή προσπάθεια χιλιάδων αγωνιστών εκπαιδευτικών μέσα και έξω από το σχολείο.

Η φωνή μας στην Ελλάδα και σε κάθε λιμάνι του κόσμου

Αποστόλης Κυπραίος, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ

Αποστόλης Κυπραίος
Αποστόλης Κυπραίος
50 χρόνια συμπληρώθηκαν από τις 25 Σεπτέμβρη του 1974, που η έντυπη φωνή της εργατικής τάξης, του εργατικού - λαϊκού κινήματος, γίνεται νόμιμη, μετά από 27 χρόνια ασίγαστης, παράνομης κυκλοφορίας.

Μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στη χώρα μας.

Μέσα από πολυετείς, δίκαιους και σκληρούς αγώνες, η εργατική τάξη, ο λαός, κατακτά τη δυνατότητα να έχει τη δική του φωνή στη νόμιμη ενημέρωση, απέναντι στη συμβιβασμένη, υποταγμένη στο αστικό κράτος, δημοσιογραφία.

Συνοδοιπόρος, προπαγανδιστής, οργανωτής, η δική μας φωνή, στους αγώνες των ναυτεργατών, απ' άκρη σε άκρη στην Ελλάδα και σε κάθε λιμάνι του κόσμου, για εμάς τους ναυτεργάτες.

Φέτος, που συμπληρώνονται 50 χρόνια μαχητικής παρουσίας στη διεκδίκηση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, ενάντια στη βαρβαρότητα των εφοπλιστών, των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού, ευχόμαστε στον «Ριζοσπάστη» να συνεχίσει να αποτελεί καθημερινό στήριγμα και του τελευταίου ναυτεργάτη, του τελευταίου εργάτη, μέχρι την εκπλήρωση του ιστορικού ρόλου της τάξης μας.

Ο «Ριζοσπάστης» είναι η εφημερίδα μας

Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας

Γιάννης Τασιούλας
Γιάννης Τασιούλας
Ο «Ριζοσπάστης», ως όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, είναι η εφημερίδα της εργατιάς, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Το στήριγμα των αγώνων μας, της προβολής των διεκδικήσεών μας.

Η δύναμη να κατακτάμε και να κατανοούμε την πείρα και τα συμπεράσματα της πάλης, ως παρακαταθήκη για την οργάνωση νέων πιο μαζικών, μαχητικών, καλύτερα προετοιμασμένων αγώνων.

Είναι η εφημερίδα που προβάλλει μαχητικά τις μεγάλες αλήθειες για τη ζωή, τη δουλειά και την προοπτική που έχουν ανάγκη οι άνθρωποι του μεροκάματου, του μόχθου, για έναν κόσμο χωρίς καπιταλιστική εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά, με τους εργάτες να κουμαντάρουν τον πλούτο που παράγουν.

Ο «Ριζοσπάστης» είναι η εφημερίδα μας. Γι΄ αυτό και μεις θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις να γίνει όπλο στα χέρια όλο και περισσότερων εργατών.

Σάρκα από τη σάρκα των βιοπαλαιστών

Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας

Γιώτα Ταβουλάρη

RIZOSPASTIS

Γιώτα Ταβουλάρη
Μισός αιώνας από τη νόμιμη επανέκδοση του «Ριζοσπάστη», που επέβαλαν de facto η εργατική και λαϊκή πάλη μαζί με τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ.

Το Οργανο της ΚΕ του Κόμματός μας, πολύτιμο εργαλείο στην ταξική πάλη, και όταν ο αντίπαλος επιδεικνύει το καρότο και όταν κραδαίνει το μαστίγιο!

Σάρκα από τη σάρκα των εργατών και των βιοπαλαιστών, σε συνθήκες είτε βαθιάς παρανομίας, είτε αστικής νομιμότητας, βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή, αναδεικνύοντας τα προβλήματα και τη ζωή της εργατικής τάξης μέσα κι έξω από τον χώρο δουλειάς, προβάλλοντας και στηρίζοντας τους αγώνες και τις διεκδικήσεις της, διαφωτίζοντας και καθοδηγώντας την να εκπληρώσει το ιστορικό της καθήκον για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού και τη σοσιαλιστική οικοδόμηση!

Είναι η φωνή του δίκιου μας

Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Κώστας Τζέλλας
Κώστας Τζέλλας
Να είσαι μερόνυχτα πολλά στα μπλόκα. Με το ψύχος και την υγρασία να σου τρυπάνε τα κόκαλα. Να ξέρεις ότι παλεύεις για το ψωμί των παιδιών σου. Για να κρατήσεις τη γη σου και να παραμείνεις στον τόπο σου. Να έχεις το δίκιο με το μέρος σου. Κι απέναντί σου να είναι μια εξουσία που όχι μόνο δεν σου αναγνωρίζει το δίκιο σου, όχι μόνο δεν ικανοποιεί τα ζωτικής σημασίας αιτήματά σου, αλλά στέλνει τους ροπαλοφόρους των ΜΑΤ να σε τρομοκρατήσουν και να σε δείρουν και σε απειλεί συνεχώς ότι θα σε στείλει σιδηροδέσμιο στα δικαστήρια.

Και η φωνή σου, η διαμαρτυρία σου, ο αγώνας σου για την επιβίωση να μην ακούγονται πουθενά. Ενα πέπλο σιωπής να έχει απλωθεί παντού. Κι όταν κάτι γράφεται ή ακούγεται στα ΜΜΕ, τις περισσότερες φορές να είναι για να διαστρεβλώσει τις διεκδικήσεις σου, να συκοφαντήσει τον αγώνα σου, να παραπλανήσει και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να σε φέρει σε αντιπαράθεση με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους εν δυνάμει συμμάχους σου.

Και μέσα σ' αυτή τη μαυρίλα να ξεπροβάλλει ένα φως. Μια εφημερίδα που πάντα είναι με τη δική σου πλευρά. Με τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους. Που πάντα προβάλλει σε περίοπτη θέση τις δίκαιες διεκδικήσεις μας, υποστηρίζει τους αγώνες μας, τα βάζει με τις κυβερνήσεις που μας πολεμούν.

Αυτός είναι ο «Ριζοσπάστης». Οι δημοσιογράφοι του δεν φεύγουν ούτε λεπτό από τα μπλόκα. Μαζί μας στο κρύο, στην υγρασία. Μοιράζονται τις δικές μας αγωνίες, στενοχωριούνται μαζί μας για τις κυβερνητικές αρνήσεις να ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας, χαίρονται μαζί μας όταν ο αγώνας έχει κάποια θετικά αποτελέσματα.

Το ίδιο έκανε ο «Ριζοσπάστης» κι όταν ο «Daniel» έπνιξε τα χωριά μας, τους συγχωριανούς μας, τα σπίτια μας, τα ζώα μας, τα χωράφια μας. Δίπλα μας βρίσκεται κι όταν, μαζί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αγωνιζόμαστε για να φέρουν γιατρούς στα Κέντρα Υγείας και στα νοσοκομεία, για να μην κλείσουν τα σχολειά, για ν' αυξηθούν οι συντάξεις των γερόντων.

Ο «Ριζοσπάστης» είναι το δικό μας αποκούμπι, το δικό μας «όπλο». Δεν ευχόμαστε απλώς να συνεχίσει αυτήν την πορεία του, υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε σ' αυτό.

Μας υπενθυμίζει καθημερινά την ιδεολογία μας

Λεωνίδας Βαρδαρός, σκηνοθέτης

Λεωνίδας Βαρδαρός

RIZOSPASTIS

Λεωνίδας Βαρδαρός
Είμαι σίγουρος ότι ο «Ριζοσπάστης» θα συνεχίσει να μας υπενθυμίζει κάθε μέρα την ιδεολογία μας που σκοπό έχει την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος στη χώρα μας. Το επιβεβαιώνουν οι φωτογραφίες χιλιάδων αγωνιστών που βλέπουμε στις σελίδες του που έδωσαν τη ζωή τους γι' αυτόν τον σκοπό και για την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης.

Που ξεσηκώνει τον λαό μας

Μαριάνθη Σοντάκη, ηθοποιός

Μαριάνθη Σοντάκη
Μαριάνθη Σοντάκη
Συμπληρώθηκαν ήδη 50 χρόνια από την επανέκδοση του πρώτου νόμιμου φύλλου του «Ριζοσπάστη». Η πρόσφατη επώδυνη δικτατορία είχε σημαδέψει τους Ελληνες, έτσι για πολλά χρόνια ακόμα η εφημερίδα συνέχιζε να μεταφέρεται στις σακούλες με τα ψώνια ή μέσα από τα πουκάμισα. Θυμάμαι την εντύπωση που μου έκαναν τα τρομαγμένα βλέμματα στο σπίτι όταν ερχόταν ο θείος μου - αμετανόητος κομμουνιστής καλλιτέχνης - με την εφημερίδα σημαία του. Λίγο λίγο ο φόβος έγινε περηφάνια και ο «Ριζοσπάστης» είναι σταθερά η αλογόμυγα που ξεσηκώνει τον λαό μας και το σύμβολο του οργανωμένου αγώνα. Εύχομαι όταν θα συμπληρώνει τα 100 χρόνια του οι αγώνες να έχουν δικαιωθεί και τα παιδιά μας να ζουν σε έναν δικαιότερο κόσμο.

Είτε νόμιμος είτε παράνομος...

Φώντας Λάδης, στιχουργός, δημοσιογράφος

Φώντας Λάδης
Φώντας Λάδης
Πενήντα χρόνια μεταπολίτευση, δηλαδή 50 χρόνια νόμιμο το ΚΚΕ, και μαζί και το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και ο «Ριζοσπάστης». Oι αγώνες των λαών αποδίδουν. Δύσκολη μάχη τόσο για μας όσο και παγκόσμια, με κατακτήσεις και με πισωγυρίσματα, με εξάρσεις, νίκες, επιτυχίες αλλά και λάθη, αγώνες γεμάτοι βιώματα και πολύτιμη πείρα. Αρκεί να σκύψεις και να την συλλέξεις σπυρί - σπυρί. Ο «Ριζοσπάστης» έχει, λοιπόν, γενέθλια. Εχει όμως, πίσω από αυτήν τη δεύτερη, νόμιμη ζωή του, πάνω από μισό αιώνα ακόμα ύπαρξης και δημιουργίας, με μικρές διακοπές. Σε πιάνει δέος, αν το σκεφτείς. Είτε παράνομος, είτε νόμιμος, είτε κρυμμένος μέσα στα ρούχα της δουλειάς, είτε αναρτημένος στο περίπτερο ή κρατημένος ψηλά, σαν σημαία, είτε, τέλος, στις μέρες μας σε ηλεκτρονική μορφή, παραμένει ένας πολύτιμος συμπαραστάτης στους καθημερινούς αγώνες του λαού μας. Παλιός συνεργάτης του κι εγώ, του εύχομαι να βρει τα μέσα και τις δυνάμεις να εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο, και διαρκώς ανανεωμένος, στις συνειδήσεις των εργαζομένων και να γίνει - γιατί όχι; - η καθημερινή «καλημέρα» των κομμουνιστών σε μία αληθινή σοσιαλιστική δημοκρατία στη χώρα μας.

Οι φωνές και οι αγώνες δεν αλυσοδένονται

Μαρία Παπαγιάννη, λογοτέχνης

Μαρία Παπαγιάννη
Μαρία Παπαγιάννη
«Είμαστε εμείς που κλάψαμε πάνω απ' τη θάλασσα

εμείς που μετρήσαμε τη θάλασσα σταγόνα τη σταγόνα

εμείς που χαράξαμε τα χνάρια μας πλάι στη βροχή

για να στεριώσουμε τούτο το γεφύρι στις δυο άκρες του ορίζοντα»

Γιάννης Ρίτσος

Και να που συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τότε που ο «Ριζοσπάστης» επανακυκλοφόρησε νόμιμος και είναι σίγουρα μια μεγάλη ιστορική νίκη για όλο τον κόσμο που πιστεύει πως οι φωνές και οι αγώνες δεν αλυσοδένονται. Μια νίκη για όσους πάλεψαν «να συντηρήσουν φωλιές νερού μέσα στις φλόγες» στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας, τα μετεμφυλιακά χρόνια, τα χρόνια της παρανομίας. Μια μεγάλη νίκη για όλους τους ανθρώπους που μάτωσαν, που άνοιξαν δρόμους και δεν σταμάτησαν να ονειρεύονται μια πιο δίκαιη κοινωνία.

Σχολείο δημιουργικότητας και ονείρου

Οδυσσέας Ιωάννου, στιχουργός

Οδυσσέας Ιωάννου
Οδυσσέας Ιωάννου
Την πόρτα του «Ριζοσπάστη» την πέρασα 18 χρόνων, πρωτοετής φοιτητής στην ΑΣΟΕΕ και ήδη συντάκτης του περιοδικού «Μουσική», όταν μου προτάθηκε να αντικαταστήσω δοκιμαστικά για λίγους μήνες την Δήμητρα Κουντή που κάλυπτε το ρεπορτάζ της μουσικής. Εμεινα περίπου τρία χρόνια πριν περάσω με άλλους δημοσιογράφους της εφημερίδας στο δυναμικό του νεοσύστατου «902 Αριστερά στα FM».

Ο ήχος των γραφομηχανών σε αυτό το πολύβουο εργαστήρι λέξεων που δεν σταματούσε σχεδόν ποτέ, οι συζητήσεις, οι αγωνίες των χρονικών περιορισμών, και τα γέλια, ήταν μία καθημερινότητα που για έναν πολύ νέο άνθρωπο λειτουργούσε σαν ένα μεγάλο σχολείο δημιουργικότητας αλλά και ονείρου. Πάνω από δώδεκα ώρες την ημέρα, γιατί το ήθελα, γιατί ήταν ένας κόσμος που δεν είχα φανταστεί πως θα μπω από αυτήν την ηλικία. Μία ανοιχτή στον κόσμο εφημερίδα που μαζί της απλωνόμασταν στον κόσμο κι εμείς.

Να παραμείνει αληθινός και αγωνιστικός

Δρ Χρήστος Ηλ. Κολοβός, διευθυντής ορχήστρας

Δρ Χρήστος Ηλ. Κολοβός
Δρ Χρήστος Ηλ. Κολοβός
«Εμείς τον θέλουμε το Βασιληά (δις)

Να τον πάμε στο παλάτι

Να πουλάει "Ριζοσπάστη"

Κι ό,τι άλλο τον προστάξ' η εργατιά».

(στον σκοπό του «Γιούπι για...»)

Πρώτα άκουσα αυτό το τραγουδάκι από τη γιαγιά μου την ΕΠΟΝίτισσα, κατόπιν, έμαθα ορθογραφία καθ' υπαγόρευσιν και ανάγνωση από τον «Ρίζο». Στα 24 μου πρωτοδημοσίευσα ολοσέλιδο κείμενο στον «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ». Μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια. Συνεργάζομαι πάνω από 20 χρόνια, γράφοντας απλά και επιστημονικά για τον Λαό.

Εύχομαι στα 100χρονά του να ξαναευχηθώ! Να παραμείνει καθημερινός, πολυσέλιδος, αληθινός, αγωνιστικός, να ενημερώνει και να μορφώνει σωστά και με σεβασμό, όπως πάντα, κάθε επιστήμονα, διανοούμενο, εργάτη, αγρότη, νέο, καλλιτέχνη.

Πολύτιμη η παρουσία της εφημερίδας μας

Ερη Ρίτσου, λογοτέχνης

Ερη Ρίτσου
Ερη Ρίτσου
Πενήντα χρόνια νόμιμης κυκλοφορίας και δεκαετίες ολόκληρες με διώξεις, διακοπές κυκλοφορίας, παράνομης έκδοσης. Ο «Ριζοσπάστης», με τις ειδήσεις που δεν τις βρίσκεις πουθενά αλλού, με τις αναλύσεις που σε κάνουν να σκέφτεσαι, με την ουσιαστική προσφορά στη ζωή του εργάτη, του εργαζόμενου και του πολιτισμού, είναι η εφημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ, που δείχνει πάντα τον στόχο των κομμουνιστών: Τη δημιουργία μιας κοινωνίας δικαίου για τους λαούς της Γης, τον σοσιαλισμό, τον κομμουνισμό. Και αυτό κάνει πολύτιμη την παρουσία της εφημερίδας μας.

Χτες δεν ήταν;

Ελένη Γερασιμίδου, ηθοποιός

Ελένη Γερασιμίδου
Ελένη Γερασιμίδου
Πέρασαν κιόλας 50 χρόνια με τον «καθημερινό μου σύντροφο», όπως πέρασαν και τα 50 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»;

Δηλαδή μεγάλωσα αρκετά και δεν το κατάλαβα; Τι μου λες τώρα; Χτες δεν ήταν που πρωτοπήρα στα χέρια μου το τιμημένο φύλλο, το επίσημο Οργανο του Κόμματός μας, που το 'φεραν συγκινημένοι και περήφανοι οι δικοί μου στο σπίτι, διάπλατα ανοιγμένο να φαίνεται το σφυροδρέπανο, να φαίνεται ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», να φαίνεται από πού βγαίνει και πού απευθύνεται; Και φυσικά μου φαίνεται σαν χτες... μια και... «ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου»!

Το πρώτο νόμιμο φύλλο του «Ριζοσπάστη» μας...

Γιάννης Καλατζόπουλος, ηθοποιός, σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Γιάννης Καλατζόπουλος
Γιάννης Καλατζόπουλος
Στις 25 Σεπτέμβρη 1974 έφυγα νωρίς απ' το σπίτι και πήρα τους δρόμους. Τότε τρέχαμε, θυμάμαι, και ενημερώναμε συναδέλφους, μαζεύαμε υπογραφές για την επανασύσταση του ιστορικού ΣΕΗ, που είχε σφραγίσει η χούντα βάζοντας στη θέση του το λεγόμενο «Εθνικόν» ΣΕΗ, ένα παράρτημα της Ασφάλειας. Δεν είχα κάνει 20 βήματα όταν είδα κρεμασμένο στο περίπτερο το πρώτο νόμιμο φύλλο του «Ριζοσπάστη» μας. Εμεινα ασάλευτος κανά πεντάλεπτο και τον κοίταζα, μετά είδα μια γυναίκα να τον αγοράζει, έχει γούστο να 'ναι ο τελευταίος αυτός που κρέμεται, σκέφτηκα, κι έτρεξα να προλάβω. Τον δίπλωσα με το εξώφυλλο προς τα μέσα - παλιά συνήθεια της παρανομίας - κι έτρεξα πάλι πίσω στο σπίτι. Η μάνα μου είχε σηκωθεί κι έφτιαχνε καφέ του πατέρα μου που ήταν ακόμη στο κρεβάτι - τυπογράφος βλέπετε και δούλευε νύχτα σε μια αστική εφημερίδα.

-- Ξύπνα, του λέω, βγήκε ξανά ο «Ριζοσπάστης», κοίτα!

Ανοιξε πονηρά το ένα του μάτι, έβγαλε κάτω απ' το μαξιλάρι του ένα άλλο φύλλο και μου λέει:

-- Σιγά μην περίμενα να μου το πεις εσύ. Πέρασε ο Θεμιστοκλής (ο Υψηλάντης) χαράματα απ' όλα τα τυπογραφεία και μας τον μοίρασε.

-- Και γιατί δε με ξύπνησες όταν ήρθες, να μου τον δείξεις, ρε πατέρα;

-- Για να μη σου στερήσω τη χαρά να τον αγοράσεις, ρε συντροφάκο.

Και τον πήραν τα δάκρυα. Ξέχασα να σας πω ότι ο πατέρας μου μαζί με τον θείο μου τον Νίκο τύπωναν τον «Ριζοσπάστη» της κατοχής, κάτω απ' τη μύτη των Γερμανοτσολιάδων.

Αντε, και στα 100 και βλέπουμε!

«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», ο πιστός σύντροφος

Βασίλης Κολοβός, ηθοποιός

Βασίλης Κολοβός
Βασίλης Κολοβός
Κάθε πρωί για 50 χρόνια, μας λέει την αλήθεια που οι άλλοι μας κρύβουν επιμελώς. 50 χρόνια μάς ακονίζει το μυαλό και μας αποκαλύπτει την αθέατη πλευρά της παρακμής και της σαπίλας που κυριαρχούν στον γερασμένο κόσμο, που οι άλλοι προσπαθούν να μας επιβάλουν ως σωστό, ως δίκαιο, ως μονόδρομο.

Αυτά τα 50 χρόνια, σταθερά, αταλάντευτα είναι δίπλα στον άνθρωπο, εκεί που πονάει, εκεί που αγωνίζεται, εκεί που μάχεται, εκεί που σφυρηλατεί το μέλλον ανοίγοντας δρόμο για τις μεγάλες λεωφόρους που θα μας οδηγήσουν στην κοινωνία των ανθρώπων. Ετσι, θα συνεχίσει να μεταφέρει ως φωτεινός οδηγητής τη ματωμένη κλωστή της δικής μας ιστορίας στις νέες γενιές που έρχονται ελπιδοφόρα, όμορφα, αποφασιστικά για τη μεγάλη έφοδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ