ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οριακή πρωτιά για τους Σοσιαλδημοκράτες στο Βρανδεμβούργο

Οριακή πρωτιά κατάφερε να εξασφαλίσει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) στις εκλογές της Κυριακής στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών εδώ και δεκαετίες και τόπο καταγωγής του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου, Ολ. Σολτς.

Συγκεκριμένα, το SPD έλαβε ποσοστό 30,9% (+4,7% από το 2019), αφήνοντας πίσω την ακροδεξιά - εθνικιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), η οποία πάντως ενισχύθηκε κατά 5,7 μονάδες φθάνοντας στο 29,2%. Η νεοσύστατη σοσιαλδημοκρατική «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) - που είναι διάσπαση της «Αριστεράς» - κατέλαβε την τρίτη θέση με 13,5%, ενώ το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) ήρθε τέταρτο με 12,1% (-3,5%).

Οι Πράσινοι έλαβαν 4,1% (-6,7%) και οι Φιλελεύθεροι (FDP), που ποτέ δεν είχαν πιάσει ισχυρές ρίζες στα ανατολικά κρατίδια, καταγράφονται στα «λοιπά κόμματα». Η «Αριστερά» είχε μεγάλη μείωση (-7,7%) λόγω και της διάσπασης με την BSW και έλαβε 3%, και όλα αυτά τα κόμματα μένουν εκτός Βουλής.

Η οριακή νίκη του SPD θεωρείται προσωπική επιτυχία του - από το 2013 - Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού, Ντίτμαρ Βόιντκε, ο οποίος στην προεκλογική του εκστρατεία φρόντισε να μην κάνει καμιά αναφορά στον κυβερνητικό συνασπισμό και τον Σολτς προσωπικά. Επιπλέον, με έναν πολιτικό εκβιασμό, οδήγησε στην πόλωση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση αν δεν κατακτήσει την πρώτη θέση.

Σύμφωνα με τα exit polls, οι ψηφοφόροι του SPD δηλώνουν ότι η ψήφος τους δεν ήταν «θετική» αλλά περισσότερο εκδήλωση επιθυμίας να τεθεί φραγμός στην AfD. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του γειτονικού κρατιδίου της Σαξονίας, Μίχαελ Κρέτσμερ, ο οποίος απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του κόμματός του στο Βρανδεμβούργο, τόνισε ότι περισσότερο νόημα έχει η παρεμπόδιση της πρωτιάς της AfD διά της ψήφου στο SPD, παρά η ενίσχυση της CDU, η οποία έτσι κατέγραψε τοπικό ιστορικό χαμηλό.

Επιπλέον, η επίδοση του SPD στο Βρανδεμβούργο εξασφαλίστηκε κυρίως χάρη στις ψήφους των εκλογέων άνω των 60 ετών, ενώ στις παραγωγικές ηλικίες 30 έως 59 η AfD κυριάρχησε.

Σε ρόλο ρυθμιστή για τον σχηματισμό της επόμενης τοπικής κυβέρνησης αναδεικνύεται η BSW.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΑΡΝΙΕ
Μέλημά της η «αξιοπιστία της Γαλλίας»

«Πρέπει να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία της Γαλλίας», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ, με φόντο την ανακοίνωση του 39μελούς υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησής του και ενόψει της συζήτησης που ξεκινά στη Βουλή την 1 Οκτώβρη για τον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς.

Υποστηρίζοντας ότι δεν θέλει να επιβαρύνει «περισσότερο τους φόρους για το σύνολο των Γάλλων», ο Μπαρνιέ ιεράρχησε φυσικά νέους γύρους παζαριών με ζητούμενο την «κοινωνική συνοχή», με θέμα μεταξύ άλλων «βελτιώσεις» στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που ξεσήκωσε πολύμηνους και πολύμορφους αγώνες εκατομμυρίων εργαζομένων, που βέβαια ζητούσαν την απόσυρση, όχι την αναπροσαρμογή της. «Εχουμε έναν νόμο που προβλέπει ένα οικονομικό πλαίσιο και πιστεύω ότι αυτό το οικονομικό πλαίσιο πρέπει να διαφυλαχθεί», είπε από τη μεριά του ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι θα εμπιστευθεί «τους κοινωνικούς εταίρους για τη βελτίωση του νόμου, για τη μεταρρύθμισή του».

Στο νέο υπουργικό συμβούλιο συμμετέχουν στελέχη προερχόμενα από τη μακρονική «Αναγέννηση» (όπως ο Αντουάν Αρμάν που αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών) και συμμάχους της (όπως ο 41χρονος Ζαν - Νοέλ Μπαρό, από το MoDem, που αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών), αλλά και τους Ρεπουμπλικάνους, όπως ο Μπρουνό Ρετογιό (υπουργείο Εσωτερικών) και η Ανίκ Ζενεβάρ (υπουργείο Γεωργίας).

Στο μεταξύ, ο Τιερί Μπρετόν, ο οποίος την περασμένη βδομάδα παραιτήθηκε από υποψήφιος για μια δεύτερη θητεία στην Κομισιόν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπαρνιέ είναι «κεντροδεξιά» αλλά και «λίγο υπό τον έλεγχο της ακροδεξιάς και της Μαρίν Λεπέν». Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο Μακρόν είχε «δίκιο» που διόρισε τον Μπαρνιέ πρωθυπουργό γιατί εκπροσωπεί έναν συνασπισμό που «είναι πιο σταθερός».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεργασία με τον «δυτικό κόσμο» αλλά «δεν παραμελούμε την Ανατολή»

«Η Τουρκία είναι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους του ΝΑΤΟ (...) εν μέσω διαφορών με την κυβέρνηση των ΗΠΑ», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τη Νέα Υόρκη, όπου στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ συνεχίζει σειρά συναντήσεων με ηγέτες (σήμερα αναμένεται συνάντηση και με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ μεταξύ άλλων πιθανολογείται και συνάντηση με τον Σύρο ομόλογό του, Μπασάρ Αλ Ασαντ).

«Ανεξάρτητα από το ποιος θα γίνει Πρόεδρος ως αποτέλεσμα των εκλογών (του Νοέμβρη), η άποψή μας για την Αμερική και ο διάλογος υψηλού επιπέδου στις σχέσεις μας δεν θα αλλάξει», συνέχισε, επισημαίνοντας ότι «ταυτόχρονα είμαστε μια χώρα με προοπτική πλήρους ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Την ίδια στιγμή, στη συνέντευξη που έδωσε στο Τουρκικό Σπίτι της Νέας Υόρκης (έναν ουρανοξύστη απέναντι από το κτίριο του ΟΗΕ) τόνισε ότι «ενώ αναπτύσσουμε τη συνεργασία μας με τον δυτικό κόσμο, δεν παραμελούμε την Ανατολή» αλλά και ότι «είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τον διάλογό μας με τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, τους BRICS και την ASEAN».

Δεν παρέλειψε δε να εκφράσει ξανά τη δυσαρέσκεια που προκαλεί (όχι μόνο) στην Αγκυρα η σύνθεση του Συμβουλίου Αασφαλείας του ΟΗΕ, μιλώντας για «πικρή πραγματικότητα» που διαπιστώνεται σε «κάθε κρίση», «με 5 προνομιούχες χώρες με δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας». Οπως υποστήριξε, «σε κάθε πρόβλημα που παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια, η αυθαιρεσία, τα συμφέροντα και οι προτεραιότητες 5 χωρών αγνοούν τη βούληση εκατοντάδων χωρών στη Γενική Συνέλευση».

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Νέος Πρόεδρος ο υποψήφιος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου

Ο υποψήφιος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου (JVP), Ανούρα Κουμάρα Ντισαναγιάκα, ανέλαβε χτες καθήκοντα Προέδρου στη Σρι Λάνκα, μετά την επικράτησή του στις προεδρικές εκλογές που έγιναν.

Στις πρώτες δηλώσεις μετά την ορκωμοσία, ο Ντισαγιανάκα δήλωσε: «Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να αποκαταστήσω την εμπιστοσύνη του λαού στην πολιτική τάξη (...) Δεν είμαι ταχυδακτυλουργός, δεν είμαι μάγος. Υπάρχουν πράγματα που γνωρίζω, άλλα που δεν γνωρίζω, όμως θα ζητήσω τις συμβουλές των άλλων», καταλήγοντας ότι «έχω την ανάγκη της στήριξης όλων».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο Ντισαναγιάκα συγκέντρωσε 42,3% των ψήφων. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Σρι Λάνκα, ο Σατζίτ Πρεμαντάσα, συγκέντρωσε 32,7% και ο απερχόμενος Πρόεδρος Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε 17,2%.

Ο Ντισαγιανάκα δήλωσε ότι θα επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία που υπογράφηκε το 2023 με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με αντάλλαγμα αρωγή ύψους 2,9 δισ. δολαρίων (2,6 δισ. ευρώ). Οπως δήλωσε το στέλεχος του JVP, Μπιμάλ Ρατναγιάκε, «είναι ένα δεσμευτικό κείμενο, όμως περιέχει έναν όρο επαναδιαπραγμάτευσης».

Ο Γουικρεμεσίνγκε - που αναδείχτηκε μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2022 αλλά προχώρησε σε νέες αυξήσεις φόρων και περικοπές δημόσιων επιδοτήσεων με αντάλλαγμα τη στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - δήλωσε: «Η ιστορία θα κρίνει τις προσπάθειές μου, όμως μπορώ να πω με σιγουριά ότι έκανα το καλύτερο που μπορούσα για να σταθεροποιήσω τη χώρα σε μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές της».

Την παραίτησή του από την πρωθυπουργία υπέβαλε στο μεταξύ ο προερχόμενος από το αντιπολιτευόμενο πλέον κόμμα Sri Lanka Podujana Peramuna (SLPP), Ντινές Γκουναουαρντένα. Σήμερα το JVP έχει μόλις 3 έδρες στο 220μελές κοινοβούλιο.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC Sinhala, ο Ντισαγιανάκα είχε πει ότι αν επικρατούσε θα προκήρυσσε πρόωρες βουλευτικές εκλογές επειδή «δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε με ένα κοινοβούλιο που δεν είναι σύμφωνο με αυτό που θέλει ο λαός».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-- Μια 39χρονη πέθανε από ψύχος όταν έμεινε εγκλωβισμένη όλη τη νύχτα σε ένα λεωφορείο, σε δρόμο του Ντέρμπαν που είχε κλείσει εξαιτίας των ασυνήθιστων σφοδρών χιονοπτώσεων που πλήττουν από την Παρασκευή το ανατολικό τμήμα της Νότιας Αφρικής. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί σε περίπου 30 χιλιόμετρα, ιδίως στον αυτοκινητόδρομο Ν3, έναν από τους κυριότερους οδικούς άξονες της χώρας, που συνδέει το Γιοχάνεσμπουργκ με την πόλη Ντέρμπαν.

ΡΩΜΗ.-- Δύο μικρά παιδιά ανασύρθηκαν νεκρά μετά την κατάρρευση διώροφου κτιρίου στο Σαβιάνο, έξω από τη Νάπολη, που φέρεται να σημειώθηκε εξαιτίας διαρροής φυσικού αερίου. Ζωντανοί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια ο πατέρας της οικογένειας που ζούσε στον πρώτο όροφο του κτιρίου και ένα από τα παιδιά του, δύο ετών. Μέχρι χτες συνεχίζονταν οι προσπάθειες εντοπισμού δύο ακόμη ανθρώπων.

ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υποστηρίζει τη δημιουργία μουσουλμανικού «Βατικανό»

«Εμπνευσή μας είναι να υποστηρίξουμε τη μετατροπή του παγκόσμιου κέντρου Μπεκτασί των Τιράνων σε κυρίαρχο κράτος, ένα νέο κέντρο μετριοπάθειας, ανεκτικότητας και ειρηνικής συνύπαρξης», δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Οι Μπεκτασήδες αντιπροσωπεύουν την τέταρτη σε μέγεθος θρησκευτική κοινότητας της συγκεκριμένης βαλκανικής χώρας, μετά τους σουνίτες μουσουλμάνους, τους ορθόδοξους χριστιανούς και τους καθολικούς. Υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν περίπου το 10% του πληθυσμού της Αλβανίας, σύμφωνα με την απογραφή του 2023. Σύμφωνα με αυτήν λίγο λιγότεροι από το 50% των 2,4 εκατ. κατοίκων της χώρας είναι μουσουλμάνοι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το κρατίδιο θα ονομάζεται «Κυρίαρχο Κράτος του Τάγματος Μπεκτασί» (πρόκειται για ένα τάγμα Σιιτών Σούφι που ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα στην Τουρκία) και θα έχει το ένα τέταρτο του μεγέθους της Πόλης του Βατικανού. Το μουσουλμανικό κρατίδιο θα έχει έκταση 100.000 στρεμμάτων και θα έχει τη δική του διοίκηση, διαβατήρια και σύνορα. Ο Ράμα δήλωσε στους «New York Times» ότι στόχος θα είναι η προώθηση μιας ανεκτικής εκδοχής του Ισλάμ για την οποία υπερηφανεύεται η Αλβανία, αφού «θα πρέπει να φροντίσουμε αυτόν τον θησαυρό, που είναι η θρησκευτική ανοχή και τον οποίο δεν πρέπει ποτέ να θεωρούμε δεδομένο».

Αντιδράσεις στα σχέδια εξέφρασε πάντως μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλεβιτών Τουρκίας, Ζεϊνέλ Αμπιντίν Κοτς, που είπε: «Ως Αλεβίτες που ζούμε στην Τουρκία, διατηρούμε τη θέση μας υπέρ της κοσμικότητας (...) Δεν καταλαβαίνω ακριβώς γιατί υπάρχει ανάγκη για ένα τέτοιο κράτος. Εντάσσεται σε αυτό ο Μπεκτασισμός της Τουρκίας ή μήπως πρόκειται για μια υπόθεση της Αλβανίας; Εμείς σε καμία περίπτωση δεν εγκρίνουμε ένα κράτος που βασίζεται σε μια πίστη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ