ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υποκρισία και σκοπιμότητα πίσω από τις «ανησυχίες» της ΕΕ για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» στην Κούβα

Από τη συλλογή υπογραφών στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» με αίτημα να αφαιρεθεί η Κούβα από τη λίστα των κρατών «χορηγών της τρομοκρατίας»
Από τη συλλογή υπογραφών στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» με αίτημα να αφαιρεθεί η Κούβα από τη λίστα των κρατών «χορηγών της τρομοκρατίας»
Τον σεσημασμένο για τις υπονομευτικές του δραστηριότητες σε βάρος της Κούβας και του λαού της, Χοσέ Ντανιέλ Φερέρ, επέλεξαν να υμνήσουν η ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο, με ψήφισμα που κατέθεσαν ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών, της Ομάδας του Μακρόν, σε πλήρη σύμπνοια με τους ακροδεξιούς («Πατριώτες», «Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές»). Μάλιστα, ετοιμάζονται να «προικίσουν» τον Φερέρ, ο οποίος δημόσια έχει παραδεχτεί ότι χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ και έχει διαπράξει εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου στην Κούβα, με το «Βραβείο Ζαχάρωφ»... Το βραβείο δηλαδή που δίνει η ΕΕ ως επί το πλείστον σε προβοκάτορες όπου Γης, αναγνωρίζοντας τις «υπηρεσίες» τους για την εξυπηρέτηση των ευρωενωσιακών ομίλων.

Στο Ευρωκοινοβούλιο διοργανώθηκε ακόμη μία φαιδρή συζήτηση σκοπιμότητας με θέμα δήθεν την «καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα», όπου μάλιστα απαιτήθηκε να εφαρμοστούν κυρώσεις, οι οποίες θα επιδεινώσουν την πολύ δύσκολη κατάσταση που ζει ο λαός της Κούβας λόγω του πολύχρονου αποκλεισμού των ΗΠΑ, των πάνω από 243 κυρώσεων, λόγω της ένταξης της Κούβας στην απαράδεκτη λίστα «κρατών που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία».

Στην εν λόγω συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο πραγματοποίησε παρέμβαση η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, τόνισε τα εξής:

«Ο Χοσέ Ντανιέλ Φερέρ που υμνείτε δεν έχει καμία σχέση με "ανθρώπινα δικαιώματα", αλλά αποδεδειγμένα έχει διαπράξει εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου κατά του κουβανικού λαού. Είναι σεσημασμένος επικεφαλής προβοκατόρικης οργάνωσης στην Κούβα, που έχει ομολογήσει δημόσια ότι χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, ότι δηλαδή αποτελεί ενεργούμενο τους. Των ΗΠΑ που έχουν επιβάλει εγκληματικό αποκλεισμό, εκατοντάδες κυρώσεις σε βάρος της Κούβας, την περιέλαβαν στη λεγόμενη λίστα "κρατών υποστηρικτών της τρομοκρατίας". Μέτρα που χτυπούν την οικονομία και στερούν πρώτες ύλες, Ενέργεια, φάρμακα, βασικά αγαθά από τον λαό, ενώ βάζουν εμπόδια στο να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο το πρότυπο παράδειγμα ιατρικών αποστολών της Κούβας "Henry Reeve" που έχει σώσει ζωές σε όλο τον κόσμο.

Οι ανησυχίες της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα είναι ψεύτικες και υποκριτικές. Εντάσσονται σε ένα σχέδιο εκβιασμών για τη διείσδυση ευρωπαϊκών ομίλων στην Κούβα για να ανατρέψουν κατακτήσεις της κουβανικής επανάστασης. Συνοδεύονται μάλιστα από κυρώσεις, που επιδεινώνουν όσα βιώνει ο κουβανικός λαός.

Απαιτούμε την άμεση άρση του εγκληματικού αποκλεισμού, των εκατοντάδων κυρώσεων των ΗΠΑ, την αφαίρεση της Κούβας από τη λίστα "κρατών που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία". Καταδικάζουμε τις ξένες αναμείξεις και παρεμβάσεις και αναγνωρίζουμε το αναφαίρετο δικαίωμα του κουβανικού λαού να βαδίζει στον δρόμο που άνοιξε η επανάστασή του».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Παίζουν την «κολοκυθιά» στην πλάτη του λαού

Την «κολοκυθιά» στην πλάτη των λαϊκών νοικοκυριών, που στενάζουν από το κόστος της Ενέργειας, παίζουν ο Ελληνας πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στόχος τους, να κρύψουν κάτω από το χαλί τις πραγματικές αιτίες που εκτοξεύουν στα ύψη τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και δεν είναι άλλες από την πολιτική του κέρδους και τη μετατροπή του ρεύματος σε χρηματιστηριακό προϊόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την επικράτηση των ΑΠΕ στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, οι τιμές χονδρικής τον Σεπτέμβρη διαμορφώνονται στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σκορπίζοντας εγκεφαλικά με τα τιμολόγια που θα εκδοθούν σε λίγες μέρες.

* * *

Στη επιστολή του προς την φον ντερ Λάιεν ο Κυρ. Μητσοτάκης παριστάνει τον ...τουρίστα για το πώς σκαρφαλώνουν σε αυτά τα ύψη οι τιμές χονδρικής. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το σύστημα είναι τόσο πολύπλοκο και αδιαφανές, που είναι σχεδόν αδύνατο να κατανοήσουμε τι ακριβώς επηρεάζει τις τιμές σε κάθε δεδομένη στιγμή. Εχουμε δημιουργήσει ένα ακατανόητο "μαύρο κουτί", ακόμη και για τους ειδικούς. Και δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πειστικά στους πολίτες μας γιατί η τιμή που πληρώνουν αυξάνεται τόσο ξαφνικά. Αυτό είναι, σε πολιτικό επίπεδο, απαράδεκτο».

Ας ανατρέξει ο πρωθυπουργός στους νόμους για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας τους οποίους ψήφισαν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις! Μέχρι και οι πέτρες το ξέρουν ότι οι τιμές αυξάνονται εξαιτίας της δικής του πολιτικής και της πολιτικής της ΕΕ, που τη στηρίζουν και τα άλλα κόμματα. Βασικό στοιχείο της είναι το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το «ιερό δισκοπότηρο» των ενεργειακών ομίλων, που τους εξασφαλίζει τεράστια κέρδη και βυθίζει στην ενεργειακή φτώχεια τον λαό.

Ο πρωθυπουργός αναγκάζεται μάλιστα να ομολογήσει κυνικά ότι ένα από τα τιμήματα που πληρώνει ο λαός από την εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο είναι και η ακριβότερη Ενέργεια. Αναφέρει συγκεκριμένα στην επιστολή του ότι η Ουκρανία είναι πλέον «σημαντικός καθαρός εισαγωγέας» εξαιτίας των καταστροφών στο δίκτυο ηλεκτροπαραγωγής, με αποτέλεσμα «το έλλειμμα να καλύπτεται από τις χώρες της ΕΕ». «Πρόκειται για ένα ακόμα τίμημα που ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας επιβάλλει στις οικονομίες μας», αναφέρει ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος κρύβει φυσικά ότι η συμμετοχή στον πόλεμο είναι επιλογή της αστικής τάξης και όχι του λαού, που πληρώνει τις συνέπειες μεταξύ άλλων και με πανάκριβο ρεύμα.

* * *

Από την πλευρά της η φον ντερ Λάιεν απαντάει στην επιστολή Μητσοτάκη ότι «όσο περισσότερο έχουμε ΑΠΕ, τόσο πιο ανεξάρτητοι είμαστε και τόσο χαμηλότερες είναι οι τιμές» και ότι χρειάζεται περαιτέρω «απεξάρτηση» της ΕΕ από τη ρωσική Ενέργεια. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να κουνάει το δάχτυλο στα λαϊκά νοικοκυριά, λέγοντας πως σημαντικό ρόλο θα παίξει η «εξοικονόμηση Ενέργειας»! Σε άλλο σημείο, αναγνωρίζει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδρά στην ακριβότερη Ενέργεια, ειδικά στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προσπαθεί όμως να το υποβαθμίσει.

Η πραγματικότητα βέβαια λέει ότι οι ΑΠΕ έχουν πλέον κυριαρχήσει στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας. Το ρεύμα που παράγεται πληρώνεται κανονικά με τα λεφτά του λαού από το κράτος, που είναι δεσμευμένο να αποζημιώνει τους ΑΠΕτζήδες, είτε καταναλώνεται είτε όχι. Καταρρίπτεται έτσι ο μύθος ότι οι ΑΠΕ παράγουν φτηνότερο ρεύμα. Στο τέλος της ημέρας, αυτό είτε αποζημιώνεται και πετιέται εκτός δικτύου, αν δεν υπάρχει άμεση ζήτηση, είτε «μοσχοπουλιέται» από τους παραγωγούς και τους παρόχους σε πολύ υψηλές τιμές, μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

* * *

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις της φον ντερ Λάιεν, ένα άλλο στέλεχος της Κομισιόν ήρθε να ξεκαθαρίσει ότι στις αγορές Ενέργειας χονδρικής, που λειτουργούν με το πολυδιαφημισμένο και στην Ελλάδα «Target Model», δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιβληθούν πλαφόν στις τιμές, καθώς απαγορεύονται από την ΕΕ τέτοιες παρεμβάσεις εθνικών αρχών σε ένα σύστημα αγορών με ευρωπαϊκή εμβέλεια. Αντ' αυτού, υποστήριξε ότι η Κομισιόν αφήνει ανοιχτό το πεδίο στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε «παρεμβάσεις» στη λιανική αγορά του ρεύματος, με τις γνωστές επιδοτήσεις, που καταλήγουν στα ταμεία των παρόχων Ενέργειας. Να λοιπόν ποια είναι τα «καλά» της «απελευθέρωσης» της αγοράς, που στηρίζει και η ελληνική κυβέρνηση: Μην τολμήσει κανείς να αγγίξει την κερδοφορία των ενεργειακών ομίλων!

Τελικά, κανείς δεν έγινε σοφότερος από την επιστολή Μητσοτάκη και την απάντηση της Κομισιόν. Γιατί το μόνο που δεν λένε είναι η ουσία του προβλήματος για τον λαό: Το ρεύμα αποτελεί πανάκριβο εμπόρευμα και γι' αυτό «φροντίζουν» οι κατευθύνσεις της ΕΕ για την «απελευθέρωση», τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, την προώθηση των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου ως στρατηγικού καυσίμου - «γέφυρα» στην «πράσινη μετάβαση». Συνένοχες είναι όλες οι κυβερνήσεις, που προώθησαν και προωθούν με σθένος αυτήν την πολιτική, πανηγυρίζοντας σε κάθε βήμα της. Και είναι βέβαιο ότι οι ευθύνες αυτές δεν ξεπλένονται όση «χαρτούρα» κι αν ανταλλάξουν με την Κομισιόν, παριστάνοντας ξεδιάντροπα τους «ανήξερους» για τα βάρη που φορτώνουν στον λαό...


Δ. Μ.




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ