ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
50 ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΜΙΜΗΣ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗΣ
Πλατιά διακινήθηκε ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» με το ειδικό ένθετο

Κέντρισε το ενδιαφέρον το περίπτερο της εφημερίδας στο 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» | Συνεχίζεται η δραστηριότητα των ΚΟ προς τιμή της επετείου

Αύριο 25 Σεπτέμβρη ο «Ριζοσπάστης» γιορτάζει. Συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από εκείνη τη μέρα του 1974, που το Οργανο της ΚΕ του ΚΚΕ ξανακυκλοφόρησε νόμιμα μετά από 27 χρόνια βαθιάς παρανομίας, ακολουθώντας τη νομιμοποίηση του Κόμματος στις 23 Σεπτέμβρη, την οποία επέβαλε de facto ο λαός με την πάλη του.

Οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ συνεχίζουν τη δραστηριότητα γύρω από αυτήν τη σημαντική επέτειο. Μεταξύ άλλων θα πραγματοποιήσουν πλατιά εξόρμηση τόσο με το σημερινό φύλλο του «Ριζοσπάστη», που περιέχει την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ Δ. Κουτσούμπα από το Φεστιβάλ, όσο και με το αυριανό, στα 50 χρόνια ακριβώς από τις 25 Σεπτέμβρη 1974.

Σε χιλιάδες χέρια η επετειακή έκδοση

Σε χιλιάδες χέρια έφτασε ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» 21 - 22 Σεπτέμβρη, ο οποίος κυκλοφόρησε μαζί με ειδικό ένθετο για τα 50 χρόνια από τη νόμιμη επανέκδοση της εφημερίδας. Γι' αυτό φρόντισαν οι Κομματικές Οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, με την πανεξόρμηση που πραγματοποίησαν.

Φυσικά ο «Ριζοσπάστης» είχε ξεχωριστή θέση στον χώρο του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αθήνα, όπου το Σάββατο κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις.

Τα συνεργεία εξόρμησης από μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ από νωρίς το απόγευμα είχαν πάρει τη θέση τους σε κάθε γωνιά του Πάρκου Τρίτση, απευθυνόμενα ακόμα πιο θαρρετά σε κάθε επισκέπτη και επισκέπτρια, για να μη χάσει κανείς την ευκαιρία να προμηθευτεί τον «Ριζοσπάστη», μαζί με την επετειακή ένθετη έκδοση. Ο «Ριζοσπάστης», όπως όλο το τετραήμερο, ήταν πανταχού παρών, στα Στέκια και στα περίπτερα του Φεστιβάλ, στα πηγαδάκια που συνεχώς σχηματίζονταν, στα τραπεζάκια όπου επισκέπτες διάβαζαν τις σελίδες του και ξεφύλλιζαν με πολύ ενδιαφέρον το ένθετο.

Ξεχώρισε το φετινό περίπτερο στο Φεστιβάλ

Παράλληλα, ασταμάτητη ήταν η ροή κόσμου στο ξεχωριστό φετινό περίπτερο του «Ριζοσπάστη» στο Φεστιβάλ, με στιγμές από την 50χρονη διαδρομή του μετά τη νόμιμη επανέκδοση.

Επισκέπτες «στριμώχνονταν» πάνω από τις προθήκες για να δουν ιστορικά φύλλα της εφημερίδας, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό. Να αντικρίσουν το πρώτο φύλλο της νόμιμης επανέκδοσης ή το πρωτοσέλιδο - αφίσα με την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο να ανεμίζει και τον τίτλο «Ελπίδα η πάλη των λαών - Ψηλά τη σημαία!», παρά την υποστολή της κόκκινης σημαίας από τους τρούλους του Κρεμλίνου. Να ψηλαφήσουν μέσω φωτογραφιών αποτυπώματα από τη διακίνηση του «Ριζοσπάστη», την υπεράσπισή του απέναντι σε διώξεις, στιγμιότυπα που μαρτυρούν τη θέση του ανάμεσα στους εργάτες σε αυτήν την 50χρονη πορεία του.

Πολλά ήταν τα ένθερμα λόγια που ακούγονταν από όσους με συγκίνηση περιηγούνταν στο περίπτερο και στα εκθέματα. Πραγματικά λόγια καρδιάς, που ένα κομμάτι τους αποτυπώθηκε στα λευκώματα όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να εκφράσουν τις σκέψεις και τις εμπειρίες τους γύρω από την εφημερίδα.

Στο Κέντρο Υγείας Καλλιθέας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, την Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη θα επισκεφτεί στις 10.30 το πρωί το Κέντρο Υγείας Καλλιθέας (Δαβάκη 11).

80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Συλλαλητήριο της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στις 12 Οκτώβρη

Στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια, θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, το Σάββατο 12 Οκτώβρη στις 19.00 θα μιλήσει στο συλλαλητήριο που πραγματοποιεί στα Προπύλαια η Κομματική Οργάνωση Αττικής, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την Απελευθέρωση της Αθήνας και του Πειραιά από την Κατοχή.

Θα ακολουθήσει μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα, με ενορχήστρωση του Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Θα ερμηνεύσουν: Φωτεινή Βελεσιώτου, Βαγγέλης Κορακάκης, Μαριλίζα Λούντζη, Ασπασία Στρατηγού, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Διονύσης Τσακνής. Κείμενα θα απαγγείλουν οι Δημήτρης Αλεξανδρής και Λίλα Καφαντάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ