ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Τα σοβαρά προβλήματα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας μετέφερε το ΚΚΕ στη Βουλή

Ωμός αντικομμουνισμός αντί για ουσιαστικές απαντήσεις από τον υπουργό Υγείας

Να λυθούν άμεσα τα οξυμένα προβλήματα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτησή του που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Δευτέρα ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Συγκεκριμένα, μετέφερε το σήμα κινδύνου που εκπέμπουν για τη λειτουργία του νοσοκομείου οι γιατροί, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε υλικά πολλών τμημάτων, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα αφενός οι ασθενείς να οδηγούνται στο να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας αδρά από την τσέπη τους, αφετέρου η κατάσταση αυτή να προκαλεί ανασφάλεια στο προσωπικό, λόγω της επικινδυνότητας στην αντιμετώπιση των περιστατικών.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου των γιατρών στο ΠΝ Λάρισας την οποία ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ενδεικτικά τα προβλήματα είναι:

-- Αδυναμία του Τμήματος Παθολογικής Ανατομικής να διενεργήσει αναγκαίες εξετάσεις για τη διάγνωση καρκίνων και αιματολογικών κακοηθειών (π.χ. αντιδραστήρια για την ανοσοϊστοχημεία).

-- Στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο, αντίστοιχα.

-- Στο Ανοσολογικό Εργαστήριο η έλλειψη υλικών καθιστά αδύνατη τη διάγνωση και παρακολούθηση ασθενών με αυτοάνοσα.

-- Η ασυνεχής λειτουργία των μηχανημάτων ακτινοθεραπείας, λόγω συχνών βλαβών, επιβαρύνει τη διαδικασία της θεραπείας των ασθενών στο Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.

Αντίστοιχα είναι και τα προβλήματα του χειρουργικού τομέα, όπου υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις ακόμα και σε ράμματα (!), αλλά και σε εργαλεία υπερήχων, λαβίδες ηλεκτροθερμικής συγκόλλησης, ορθοπεδικά υλικά χειρουργείου, θωρακικούς καθετήρες κ.λπ.

Επίσης, το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας του (στεφανιογραφίες, αγγειοπλαστική), λόγω έλλειψης υλικών.

«Ολα τα ανωτέρω είναι απόρροια της πολιτικής της χρόνιας υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων, που πάει χέρι χέρι με την υποστελέχωση, καθιστώντας τη λειτουργία του ΠΓΝΛ προβληματική και επιβάλλοντας στο υγειονομικό προσωπικό να λειτουργεί σε συνθήκες ανασφάλειας, επικινδυνότητας και υπερκόπωσης», τόνισε.

Ο υπουργός Υγείας επέλεξε να μην απαντήσει ουσιαστικά στην Επίκαιρη Ερώτηση, σπεύδοντας να παρουσιάσει ως ειδυλλιακή την εικόνα της τραγικής κατάστασης και υπερασπιζόμενος μια «αύξηση» του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και της χρηματοδότησης από το 2019.

Από την πλευρά του ο Γ. Λαμπρούλης ζήτησε να απαντήσει ο υπουργός συγκεκριμένα στα ερωτήματα που του τέθηκαν, ενώ απαρίθμησε ξανά όλα τα αιτήματα που έχουν θέσει οι νοσοκομειακοί γιατροί για τις σημαντικές ελλείψεις εξοπλισμού. Για παράδειγμα, επειδή δεν υπάρχουν συσκευές χορήγησης αίματος, η διευθύντρια του Αιματολογικού έχει ζητήσει να ανασταλούν τα τακτικά χειρουργεία, γιατί τα διαθέσιμα αποθέματα είναι ελάχιστα και χρειάζονται για τα επείγοντα περιστατικά. Ανέδειξε επίσης την απαράδεκτη απάντηση του διοικητή της ΥΠΕ, σύμφωνα με την οποία τα νοσοκομεία μπορούν να προμηθευτούν υλικά που αναγράφονται στον προϋπολογισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κανονικά θα έπρεπε «να χτυπήσει πόρτες» και γενικά να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να προμηθευτούν όλα τα νοσοκομεία τα απαραίτητα υλικά.

«Συμμορία της μιζέριας» είναι η κυβέρνηση

«Συμμορία της μιζέριας είστε εσείς και οι όμοιοί σας», ήταν η απάντηση του Γ. Λαμπρούλη στη χυδαία επίθεση που έκανε ο υπουργός Υγείας, με τους γνωστούς αυτούς χαρακτηρισμούς που επιστρατεύει συχνά το τελευταίο διάστημα σε βάρος των υγειονομικών. Και ο βουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε ξανά τις τεράστιες ευθύνες που έχουν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις για την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας που έχουν ακολουθήσει διαχρονικά, απέναντι στην οποία οι υγειονομικοί και ο λαός αντιστέκονται με αγωνιστικές παρεμβάσεις «για τα χάλια του δημόσιου συστήματος Υγείας» ειδικά το τελευταίο διάστημα, οι οποίες, όπως είπε, «ενοχλούν».

«Συμμορία της μιζέριας είναι όσοι καλούν τον λαό να αποδεχθεί μοιρολατρικά αυτήν τη βαρβαρότητα, που έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων, και της δικής σας και των προηγούμενων, αλλά και των κομμάτων που πίνουν νερό στο όνομα της πολιτικής της ΕΕ και του κεφαλαίου. Σε μια περίοδο που η πρόοδος, η επιστήμη, η τεχνολογία και στον τομέα της Υγείας έχει απογειωθεί, αλλά ο λαός μας τα στερείται ή για να τα έχει πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μη μπορώντας να απαντήσει συγκεκριμένα σε όλα τα παραπάνω, ο υπουργός «εμπορίου Υγείας» κατέφυγε στο γνώριμό του καταφύγιο, τον ωμό αντικομμουνισμό, με ένα ακόμα παραλήρημα για τον σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε τον περασμένο αιώνα, υπερασπιζόμενος τόσο τις αντεπαναστατικές ανατροπές σαν «δικαίωση» της βαρβαρότητας της κυβερνητικής πολιτικής, όσο και τις διώξεις σε βάρος των ΚΚ.

Παράλληλα υπερασπίστηκε ως «διέξοδο» τις δωρεές, λέγοντας μάλιστα ότι είναι ευπρόσδεκτες και τις θέλει η κυβέρνηση, ενώ μέσα στο παραλήρημά του ευχαρίστησε «κάθε χορηγό που δίνει ένα κομμάτι από το περίσσευμά του»!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
«Μαγειρέματα» στοιχείων για να αντιστραφεί η εικόνα των νοσοκομείων

Αποκαλυπτική η ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» στο ΠΓΝΙ

Τα ...ταχυδακτυλουργικά κόλπα του υπουργείου Υγείας με το μαγείρεμα στοιχείων σχετικά με την κατάσταση των νοσοκομείων αποκαλύπτονται και στην περίπτωση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης φέρνει στην επιφάνεια πρόσφατη ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» (ΑΣΥ) στο Νοσοκομείο, με αφορμή την προκλητική δημοσίευση παραπλανητικών και επιλεκτικών στοιχείων για τη χρηματοδότηση και στελέχωσή του από τον υπουργό Υγείας στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός σε μια ακόμα προσπάθεια να κατασκευάσει «ειδυλλιακή εικόνα» για τη λειτουργία του νοσοκομείου, επέλεξε να συγκρίνει το 2019 και όχι το 2020 (χρονιά πανδημίας) με το 2023. Διευκρινίζεται ότι το 2019 ήταν η χειρότερη χρονιά στελέχωσης του ΠΓΝΙ, αφού η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενσωμάτωσε στη λειτουργία του το 4ο κτίριο 85 κλινών, με 122 συμβασιούχους, αντί 315 υγειονομικών που απαιτεί η πλήρης στελέχωσή του.

Ο υπουργός Υγείας επικαλείται ότι η αύξηση νοσηλευομένων στο ΠΓΝΙ από 61.000 το 2019 σε 70.000 το 2023 συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση στον προϋπολογισμό και τη στελέχωση σε προσωπικό του νοσοκομείου. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός του ΠΓΝΙ αυξήθηκε από τα 64 εκατ. ευρώ, στα 86 εκατ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων από 2.150 ανήλθε στους 2.306, την ίδια περίοδο.

Ωστόσο η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της υπηρεσίας πληροφορικής που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΠΓΝΙ, οι πραγματικές τελικές δαπάνες του ΠΓΝΙ το 2019 ήταν 57 εκατ. ευρώ και το 2023 μόλις 65 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, αυτή η αύξηση του προϋπολογισμού του ΠΓΝΙ κατά 8 εκατ. ευρώ δεν αρκεί να καλύψει ούτε την αύξηση των δαπανών σε υγειονομικό υλικό που ανέρχεται αυτή την περίοδο στα 9 εκατ. ευρώ, ενώ η σωρευτική αύξηση των συνολικών δαπανών για την κάλυψη των απολύτως βασικών αναγκών (αντιδραστήρια, διατροφή, Ενέργεια κ.ά.) ανέρχεται στα 11 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η κάλυψη των παραπάνω αναγκών επιτεύχθηκε με το πετσόκομμα άλλων.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση της ΑΣΥ αναφέρεται ότι ενώ υπήρχαν υπόλοιπα χρημάτων από τους εγκεκριμένους προϋπολογισμούς του νοσοκομείου, «το υπουργείο, η 6η ΥΠΕ και η Διοίκηση αποφάσισαν να συγκρατήσουν τις δαπάνες, για να καλύψουν τα κενά της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των πλεονασμάτων, μη καλύπτοντας συνειδητά τις ανάγκες του ΠΓΝΙ».

Αντίστοιχα, παραπλανητικά στοιχεία χρησιμοποιούνται και για την παρουσίαση της αύξησης του προσωπικού. Συγκεκριμένα το υπουργείο συμπεριλαμβάνει στους 2.306 εργαζόμενους, 228 ειδικευόμενους ιατρούς και 100 ειδικευόμενους νοσηλευτές που δεν καταγράφονται σε οργανισμούς, διότι είναι εκπαιδευόμενοι. Δηλαδή οι τελικώς 1.978 εργαζόμενοι δεν καλύπτουν ούτε τον ισχύοντα οργανισμό του 2012! «Τον οργανισμό δηλαδή ενός άλλου νοσοκομείου, πριν το 4ο κτίριο των 85 κλινών και των 315 μόνιμων που αντιστοιχούν σε αυτές και πριν το άνοιγμα τμημάτων που δεν υπήρχαν το 2019 δηλ. ΜΕΛ, Εμβολιαστικό Κέντρο, PET-CT, Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Ξενώνας Ψυχιατρικών Ασθενών κ.α. αυξάνοντας τις ανάγκες στελέχωσης σε επιπλέον 100 μόνιμους, που μαζί με τους 315 του 4ου κτιρίου, ξεπερνάνε τους 415», επισημαίνουν οι αγωνιστές υγειονομικοί.

Το μέγεθος της εξαπάτησης γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν υπολογίσει κανείς ότι από τους 2.416 εργαζόμενους στα τέλη του 2020 - χρονιά πανδημίας - το 2023 ο αριθμός των εργαζομένων μειώνεται κατά 110 με ταυτόχρονη αύξηση κατά 10.000 των νοσηλευόμενων ασθενών.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ
«Μαχαίρι» του ΕΟΠΥΥ στα έξοδα μετακίνησης εντός του νομού

Μια ακόμα θηλιά στον λαιμό των ασθενών των λαϊκών στρωμάτων, αυτήν τη φορά στις Σποράδες, περνάει η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού κόβει «μαχαίρι» τη δικαιούμενη αποζημίωση των μετακινήσεων εντός του νομού (π.χ. Νοσοκομείο Βόλου) για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν. Την απαράδεκτη αυτή απόφαση αποκαλύπτει και καταγγέλλει η ΚΟΒ Σκοπέλου του ΚΚΕ. Μάλιστα, σχετική Ερώτηση κατέθεσε το Κόμμα και στη Βουλή, προς τον υπουργό Υγείας.

Με το πρόσχημα ότι οι Σποράδες είναι «μια ανάσα» από τον Βόλο, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ καταργούν με ερμηνευτική εγκύκλιο τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ). Πρόκειται για τον κανονισμό που προβλέπει την αποζημίωση ασθενών - δικαιούχων του ΕΟΠΥΥ που χρειάστηκε να μετακινηθούν, εκτός του τόπου κατοικίας τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν πρόβλημα υγείας που δεν αντιμετωπίζεται σε υγειονομική δομή κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Κι ενώ μέχρι πριν από λίγους μήνες οι ασθενείς έπαιρναν έστω και το αντίτιμο των εισιτηρίων, εδώ και κάμποσο διάστημα αναγκάζονται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Οπως επισημαίνει η ΚΟΒ, «με αφορμή απόρριψη αιτήματος Σποραδίτη ασθενούς για αποζημίωση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και μετά από παρέμβαση του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει ότι "θα αποδίδονται έξοδα μετακίνησης σε ασθενείς οι οποίοι μετακινούνται εκτός των ορίων του νομού που κατοικούν"»...

Δηλαδή, προσθέτει, «με δεδομένη την επίσης υποβαθμισμένη λειτουργία του "Αχιλλοπούλειου", εάν χρειαστεί να μετακινηθεί κάποιος ασθενής από τις Σποράδες εκτός νομού, π.χ. στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, θα αποζημιωθεί μόνο για τα εισιτήρια του ΚΤΕΛ και όχι για τα ακτοπλοϊκά Σποράδες - Βόλος;».

Η ΚΟΒ θυμίζει στην κυβέρνηση ότι η Σκόπελος απέχει σχεδόν εξήντα (60) ναυτικά μίλια (97 χιλιόμετρα περίπου) από τον Βόλο, ότι το Κέντρο Υγείας του νησιού είναι τραγικά υποστελεχωμένο (χωρίς μόνιμο γιατρό Γενικής Ιατρικής, ακτινολόγο, μικροβιολογικό εργαστήριο, ενώ τα αναλώσιμα πολλές φορές τα αγοράζουν οι ασθενείς). Επίσης, ότι τα εισιτήρια έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 2021 και ότι επί 6 μήνες οι Σποράδες βρίσκονται με ένα καράβι στη γραμμή και οι ασθενείς υποβάλλονται σε δύο και τρεις αναγκαστικές διανυκτερεύσεις στον Βόλο με τα ανάλογα έξοδα...

Η ΚΟΒ Σκοπέλου καλεί τον λαό των Σποράδων να δυναμώσει τον αγώνα του για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών στην Υγεία μέσα από τους μαζικούς φορείς και, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, να διεκδικήσουν τόσο την επαναφορά της αποζημίωσης όσο και άλλα μέτρα όπως: Κάλυψη των εξόδων παραμονής και διατροφής, πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου Βόλου και των Κέντρων Υγείας των Σποράδων, δωρεάν εισιτήρια για χρονίως πάσχοντες, στρατευμένους, εκπαιδευτικούς κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ