ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Να μην περάσει η καθημερινή εφημέρευση, η διάλυση της τακτικής λειτουργίας!

Κινητοποιήσεις σήμερα σε ΥΠΕ στην Αθήνα, πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτώβρη

Με νέο γύρο κινητοποιήσεων απαντούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για καθημερινή εφημέρευση, επιδεινώνοντας την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση, με πρόσχημα να αλλάξει η εικόνα αναμονής στα ΤΕΠ και όχι να λυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα με τις μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.Η καθημερινή πρωινή εφημερία, με το ήδη ανεπαρκέστατο προσωπικό, θα οδηγήσει σε μεγάλη υποβάθμιση της τακτικής λειτουργίας των κλινικών και εργαστηρίων του νοσοκομείου, θα μεγαλώσει ο χρόνος αναμονής για ραντεβού για επισκέψεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, θα αυξηθούν οι καθυστερήσεις για την πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων, ακόμη και κρίσιμων για τη ζωή των ασθενών. Χιλιάδες ασθενείς θα αναγκαστούν να ακριβοπληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις που έχουν ανάγκη, και τις οποίες έχουν ήδη πληρώσει με τη φοροληστεία και τις ασφαλιστικές εισφορές για υγειονομική περίθαλψη. Θα αυξηθούν οι λίστες αναμονής, δεδομένου ότι θα μειωθούν οι χειρουργικές αίθουσες που θα είναι διαθέσιμες για τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις. Είναι οι συνέπειες από την τυχόν εφαρμογή της καθημερινής εφημέρευσης και προκαλούν την έντονη αντίδραση των εργαζομένων.

Για σήμερα Τετάρτη, τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία της Αττικής έχουν προκηρύξει στάση εργασίας και κινητοποιήσεις - συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας:

-- Στη 2η ΥΠΕ (Πειραιά και Αιγαίου), στις 12 μ. τα σωματεία από «Αττικόν», Νίκαιας, Ασκληπιείο, «Θριάσιο», ΨΝΑ Δαφνί.

-- Στην 1η ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής), στις 12.30 μ.μ. τα σωματεία από «Ευαγγελισμό», ΚΑΤ, «Αγιο Σάββα». Εκεί θα παραχωρήσουν και συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα, τα Σωματεία Εργαζομένων προγραμματίζουν πολύμορφες κινητοποιήσεις σε κάθε νοσοκομείο (βλ. δίπλα) το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη και ήδη έχουν ριχτεί στη μάχη για την επιτυχία της πανελλαδικής πανυγειονομικής απεργίας στις 17 Οκτώβρη.

Χτες στο «Θριάσιο»

Ηδη χτες οι εργαζόμενοι του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, με πρωτοβουλία του Σωματείου, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου στηλιτεύοντας τον εγκληματικό σχεδιασμό για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε εφημερατζίδικα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι χειρουργικές αίθουσες ενδεχομένως να κλείσουν σε νοσοκομεία, όπως στο «Θριάσιο», όπου τα αναισθησιολογικά τμήματα είναι ήδη υποστελεχωμένα, δεδομένου ότι οι αναισθησιολόγοι θα καλούνται να καλύψουν με αυξημένο προσωπικό την 24ωρη καθημερινή εφημέρευση. Χιλιάδες ασθενείς θα αναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για να χειρουργηθούν, όπως ακριβώς συνέβη και κατά την περίοδο της πανδημίας. Στις κλινικές θα ενταθεί το φαινόμενο των «πρόωρων» (αιματηρών) εξιτηρίων νοσηλευόμενων ασθενών. Θα αυξηθεί η πίεση από τις διοικήσεις των νοσοκομείων για «ταχεία» διεκπεραίωση των περιστατικών, ώστε να αδειάζουν κλίνες για να μπορέσει να ξαναεφημερεύσει το νοσοκομείο. Θα υποβαθμισθεί η παρεχόμενη περίθαλψη και θα αυξηθεί η πιθανότητα λαθών, με κίνδυνο για την υγεία και ζωή των ασθενών. Η αλλαγή στο εφημεριακό καθεστώς θα αξιοποιηθεί για περαιτέρω ανατροπές στο ωράριο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.

«Κόκκινος συναγερμός» στην Αχαΐα

Την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα για την Υγεία επισημαίνουν οι πρόεδροι των Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, Χρήστος Δάβουλος και Μάκης Αραβανής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην Αχαΐα, από τις 141 κενές οργανικές θέσεις μόνιμων γιατρών στα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της Πάτρας (ΠΓΝΠ του Ρίου και ΓΝ «Αγ. Ανδρέας»), έχουν προκηρυχθεί για την κάλυψή τους μόλις 12 (!), με την κατάσταση να χτυπά «κόκκινο συναγερμό» σε κλινικές, όπως π.χ. στην Παθολογική του Ρίου, που απ' τους 19 παθολόγους έχουν μείνει 11, οι οποίοι καλύπτουν κενά μετακινούμενοι για εφημερίες στα ΓΝ Αιγίου και Πύργου!

Την ίδια ώρα, στο ίδιο νοσοκομείο, 20 έως 30 ασθενείς, μετά από κάθε γενική εφημερία, στοιβάζονται σε ράντζα στα ΤΕΠ, νοσηλευόμενοι ακόμη και για 2-3 μέρες, λόγω και της ανεπάρκειας των περιφερειακών νοσοκομείων να καλύψουν τις εφημεριακές τους ανάγκες από την έλλειψη του προσωπικού!

Οπως σημειώνει μάλιστα ο Χρήστος Δάβουλος,«εκτιμάται ότι τουλάχιστον 5-8 περιστατικά μεταφέρονται από το ΓΝ Πύργου στο ΠΓΝΠ του Ρίο σε κάθε εφημερία του, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό του πρώτου ιδρύματος!».

Αντίστοιχα, στην Ψυχική Υγεία, η μοναδική δημόσια μονάδα που λειτουργεί είναι αυτή της κλινικής του Ρίο, όπου 12-20 ασθενείς παραμένουν σε ράντζα, λόγω έλλειψης άλλης δομής, όταν 21 κλίνες στο ΓΝ «Αγιος Ανδρέας» παραμένουν αναξιοποίητες, επειδή δεν υπάρχει χώρος!

«Ενδεικτικό της κατάστασης στην Ψυχική Υγεία και της ανεπάρκειας της πρωτοβάθμιας κοινοτικής ψυχιατρικής, αποτελεί το γεγονός ότι 9 στις 10 εισαγωγές γίνονται κατά εισαγγελική παραγγελία, καθώς έχει απομείνει μόνο μία μονάδα κινητής ψυχικής υγείας για όλο τον νομό», υπογραμμίζει και χτυπά «καμπανάκι» του κινδύνου και για την παιδοψυχιατρική κλινική του Καραμανδάνειου, που στελεχώνεται με 4 από τους 5 γιατρούς, μετακινούμενους από άλλες δομές Υγείας!

«Αντί να προχωρήσουν οι αναγκαίες προσλήψεις, με το πρόσφατο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία επιτρέπονται πλήρως οι μετακινήσεις γιατρών, κάτι που θα σημάνει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα για το προσωπικό, τους νοσηλευόμενους και τις οικογένειές τους», πρόσθεσε.

Μπροστά και στις φιέστες που στήνουν κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας για να καλύψουν την κατάσταση που επικρατεί και με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Αδ. Γεωργιάδη στην Πάτρα, επισημαίνει: «Η λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου στο Καραμανδάνειο που αναφέρεται ότι θα εγκαινιαστεί, αποτελούσε αίτημα πολλών χρόνων των υγειονομικών σωματείων, των εργαζομένων της περιοχής. Αντίστοιχα, η αναγκαία επέκταση της επεμβατικής ακτινολογίας στο Ρίο, με νέα αίθουσα. Ωστόσο, με την πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης, αυτή χρησιμοποιείται για να αυξηθούν τα έσοδα των νοσοκομείων, κύρια στα απογευματινά επί πληρωμή ιατρεία και χειρουργεία. Αντί λοιπόν ο υπουργός να απαντήσει στα καυτά προβλήματα υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης, μισθοδοσίας (είναι καθηλωμένη από το 2012) κ.α. σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε υγειονομικοί, ασθενείς και συνολικά τα λαϊκά στρώματα, καταφεύγει σε επικοινωνιακές φιέστες, μακριά απ' την πραγματικότητα, θέλοντας να παρουσιάσει μια πλαστή εικόνα».

Αντίστοιχα, τα οξυμένα προβλήματα στα ΓΝ Αγρινίου και Μεσολογγίου, όπως και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μεγαλώνουν την ανησυχία και στην Αιτωλοακαρνανία. Στο Νοσοκομείο Αγρινίου παραμένουν 34 κενές οργανικές θέσεις σε κρίσιμα τμήματα όπως ΤΕΠ, Χειρουργική, ΜΕΘ, Αιματολογικό, Ψυχιατρική. Για την ψυχική υγεία έχει απομείνει 1 δημόσιος γιατρός για όλο τον νομό (!), ενώ στην Παθολογική κλινική του ΓΝ Αγρινίου, με την υποστελέχωση που επικρατεί, γιατροί διαχειρίζονται 50-60 περιστατικά μαζί με αυτά των ΤΕΠ!

Στις «μικρότερες» κλινικές (Ουρολογική, ΩΡΛ) οι εφημερίες είναι περίπου 15ήμερες τον μήνα, ενώ σε Αξονικό και Ακτινολογικό επίσης δεν καλύπτονται όλες οι μέρες του μήνα. Η ΜΕΘ εξακολουθεί να λειτουργεί με 2 μόνιμους γιατρούς και οι υπόλοιπες μέρες καλύπτονται από τη μετακίνηση γιατρών από τα Γιάννενα!

«Αντί η κυβέρνηση και το υπουργείο να πραγματοποιούν αλχημείες παρουσιάζοντας μια πλασματική εικόνα για το προσωπικό, προσθέτοντας μόνιμους, ειδικευόμενους, ακόμη και αγροτικούς μαζί, μετακινώντας ταυτόχρονα γιατρούς, θέλοντας να παρουσιάσει ό,τι προσωπικό υπάρχει, έπρεπε να έχει προκηρύξει όλες τις κενές μόνιμες θέσεις που υπάρχουν, να καλύψει όλα τα κενά βάσει των αναγκών, να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας», σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΙΝΝΑΑ, Μάκης Αραβανής.

Εξηγεί ότι αυτό απαιτείται για όλες τις ειδικότητες (παραϊατρικό, διοικητικό κ.ά. προσωπικό), αφού το ΓΝ Αγρινίου λειτουργεί με το οργανόγραμμα του παλαιού Νοσοκομείου της πόλης, των 120 κλινών, ενώ στο σημερινό έχουν αναπτυχθεί έως 240 (!), την ώρα που επιπλέον απουσιάζουν παντελώς σειρά ειδικότητες γιατρών όπως ενδοκρινολόγου, ογκολόγου, κλινικού αιματολόγου και ρευματολόγου, για τις οποίες όποιος έχει ανάγκη μετακινείται... εκτός νομού.

«Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση μία μπορεί να είναι η απάντησή μας: Αγώνας, οργάνωση, συσπείρωση στα σωματεία μας, πάλη των υγειονομικών από κοινού με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Η πανελλαδική απεργία της ΟΕΝΓΕ στις 17 Οκτώβρη μπορεί να δώσει τέτοια απάντηση, όπως και η κλιμάκωση με πανελλαδική, πανεργατική απεργία τον Νοέμβρη», κατέληξε.

Αγωνιστικές δράσεις των επόμενων ημερών

Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται τις επόμενες μέρες:

-- ΨΝΑ Δαφνί: Σε μαζική Γενική Συνέλευση αποφασίστηκε πρόγραμμα δράσης ενάντια στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση με την εφαρμογή του εκτρωματικού νόμου: Σήμερα Τετάρτη συμμετοχή και παρέμβαση στη 2η ΥΠΕ (Θηβών 196). Αύριο Πέμπτη στις 10.45 π.μ. συνάντηση όλων των εργαζομένων με δικηγόρο, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, σχετικά με τα επικίνδυνα κενά που φέρει το ΦΕΚ του νόμου για την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ερμηνευτικές εγκύκλιοι. Την Πέμπτη 3/10 (μέρα εγκαινίων της έκθεσης για τα 100 χρόνια ΨΝΑ Δαφνί) στη 1 μ.μ. πανελλαδική σύσκεψη ομοσπονδιών, σωματείων, φορέων και συλλόγων στον χώρο της Υγείας, της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης, για την κλιμάκωση του αγώνα απέναντι στον νόμο - έκτρωμα. Την Πέμπτη 10/10 24ωρη απεργία στο ΨΝΑ.

-- ΠΑΓΝΗ - Κρήτη: Σήμερα Τετάρτη κινητοποίηση για αγωνιστική υποδοχή στον υφυπουργό Υγείας, Δ. Βαρτζόπουλο, με στάση εργασίας 7 π.μ. - 11 π.μ. και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σαλόνι του νοσοκομείου.

-- Χαλκίδα: Σήμερα Τετάρτη στάση εργασίας των υγειονομικών (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας στις 11 π.μ. στην είσοδο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

-- Νάουσα: Σήμερα Τετάρτη η Ενωση Γιατρών Ημαθίας οργανώνει συγκέντρωση στις 6 μ.μ. έξω από το νοσοκομείο, απαιτώντας να μην κλείσει καμία κλινική (Παιδιατρική, Καρδιολογική), ενίσχυση με γιατρούς και όλους τους αναγκαίους υγειονομικούς. Σε μαζική συμμετοχή καλεί το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς».

-- Γιάννενα (Νοσοκομείο «Χατζηκώστα»): Σήμερα Τετάρτη στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 11 π.μ. μπροστά στο ΤΕΠ, ενάντια στη διάλυση της Μονάδας Σωματικής Αποτοξίνωσης Detox στο Πολυδύναμο Κέντρο του Νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τις προθέσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δ. Βαρτζόπουλου, να λειτουργήσει τη δομή από τις αρχές του νέου έτους με προσλήψεις εργαζομένων με «μπλοκάκι», ανατρέποντας έτσι τις εργασιακές σχέσεις, στο πλαίσιο της «ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Αύριο η σύσκεψη του Ψυχιατρικού Τομέα

Σε σύσκεψη προχωρά αύριο, Πέμπτη, το προσωπικό κάθε ειδικότητας του Ψυχιατρικού Τομέα στον «Ευαγγελισμό», με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 13.30, στην αίθουσα «Γαρδίκα» (5ος όρ., κτίριο Οίκος Αδελφών).

Στόχος της σύσκεψης είναι η ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την εφαρμογή του νόμου για την «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», η καταγραφή ιδιαίτερων προβλημάτων, ο σχεδιασμός της δράσης του επόμενου διαστήματος προκειμένου να μην εφαρμοστεί ο νόμος που διαλύει τις δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ασφαλή αντιμετώπιση των ασθενών όσο και στις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού.

Και η παραπάνω σύσκεψη εντάσσεται στην προετοιμασία της Γενικής Συνέλευσης (1/10), της πανυγειονομικής απεργίας (17/10) και της γενικής απεργίας (13/11).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ