ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ «WOLT» - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μαχητικά στους δρόμους για αυξήσεις, μέτρα προστασίας και απευθείας προσλήψεις

Με στάση εργασίας και μοτοπορεία χτες στην Αθήνα έστειλαν μήνυμα κλιμάκωσης

Με μεγάλη συμμετοχή η χτεσινή κινητοποίηση
Με μεγάλη συμμετοχή η χτεσινή κινητοποίηση
Στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.) και δυναμική κινητοποίηση στα γραφεία της «Wolt» αλλά και σε γραφεία των εργολάβων της - «δουλέμπορους» τους αποκαλούν οι εργαζόμενοι - πραγματοποίησαν χτες το πρωί διανομείς, με «μπλοκάκι» και μισθωτοί, στην Αθήνα, με οργανωτή το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Στις απαιτήσεις των διανομέων ξεχωρίζουν αυτές για αυξήσεις στις αμοιβές τους, τα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια και η απευθείας πρόσληψη των εργολαβικών εργαζομένων από τη «Wolt».

Τα επόμενα βήματά τους είναι νέα στάση εργασίας (7 μ.μ. - 11 μ.μ.) την Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη. Μέχρι τη μέρα εκείνη έχουν δώσει διορία στην εταιρεία να τους απαντήσει για τα αιτήματά τους που της απέστειλαν με e-mail. Ακόμα αποφάσισαν να κατέβουν σε απεργία στις 11 Οκτώβρη μαζί με τους συναδέλφους τους στην «efood».

Η χτεσινή συγκέντρωση έγινε στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας, όπου ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου, απευθυνόμενος στους διανομείς, θύμισε τη μεγάλη απεργία που είχαν κάνει πριν από έναν χρόνο και πάλι μαζί με το Συνδικάτο. Σήμερα, είπε, «είμαστε πιο έμπειροι. Δεν ξεχωρίζουμε κανέναν συνάδελφο, καταλαβαίνουμε πως απέναντί μας είναι η εργοδοσία». Σήμερα, τόνισε, «αρχίζει ένας μεγάλος αγώνας και για να έχουμε αποτελέσματα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί», ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας και το πόστο που έχει ο καθένας και η καθεμία.

Στη συνέχεια συζήτησαν και πήραν απόφαση για την απεργία στις 11 Οκτώβρη και μετά ξεκίνησε η μοτοπορεία που μέσω Βασιλίσσης Σοφίας κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα, όπου έκανε μια σύντομη στάση, με τον Γ. Στεφανάκη να επισημαίνει ότι εκεί βρίσκονται και τα «McDonald's», που όπως και η «Wolt» βγάζουν ένα σωρό κέρδη από το ξεζούμισμα των εργατών. Ακόμα απευθύνθηκε στον κόσμο που περνούσε από την περιοχή καλώντας τον να στηρίξει τον αγώνα των διανομέων. Η πορεία συνεχίστηκε φθάνοντας στα γραφεία της «Wolt» στη λεωφόρο Μιχαλακοπούλου.

Εκεί απαίτησαν να κατέβει κάτω ο διευθυντής προκειμένου να του επιδώσουν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Ο διευθυντής αρχικά έστειλε κάποια εκπρόσωπό του αλλά στη συνέχεια, κάτω από την πίεση των απεργών, κατέβηκε ο ίδιος, ωστόσο αρνήθηκε να παραλάβει το υπόμνημα με τον όρο να υπογράψει την παραλαβή του. Ετσι οι απεργοί το απέστειλαν με e-mail και του έδωσαν διορία έως την Παρασκευή για να δώσει απαντήσεις.

Οι εργολάβοι των ...εργολάβων ή απλά «δουλέμποροι»

Ακολούθησε νέα μοτοπορεία στους Αμπελόκηπους σε δύο γραφεία εργολάβων της «Wolt», οι οποίοι προσλαμβάνουν οι ίδιοι εργαζόμενους για να εκτελούν παραγγελίες της εταιρείας. Οι καταγγελίες των εργαζομένων είναι ότι οι εργολάβοι εκβιάζουν και τρομοκρατούν, ιδιαίτερα τους μετανάστες, δεν τους δίνουν τον κανονικό μισθό τους, δεν τους κολλάνε ένσημα, δεν τους δίνουν άδεια, Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.

Ενώ το ένα από τα δύο γραφεία ήταν «κλειστό», στο δεύτερο ένας από τους διαχειριστές προσπαθώντας να κρυφτεί κατέβασε ...ρολά, αλλά οι απεργοί τον ξετρύπωσαν και απαίτησαν να έρθει ο κυρίως εργολάβος, ο οποίος, όπως κατήγγειλαν, την παραμονή της απεργίας είχε στείλει μήνυμα ότι όποιος απεργήσει την άλλη μέρα δεν θα έχει δουλειά!

Ομως, αντί για αυτόν ήρθε η σύζυγός του (!), η οποία ανεπιτυχώς επιχείρησε να διαψεύσει τις καταγγελίες. «Φέρτε μου έναν να τα πει αυτά», έλεγε η «αντ' αυτού» του εργοδότη, ανεπιτυχώς βέβαια, αφού παρά τις απειλές, εργαζόμενοι μετανάστες που απασχολεί το συγκεκριμένο γραφείο βγήκαν μπροστά! Προσπαθώντας, δε, να αποφύγει την πίεση των καταγγελιών παραδέχθηκε ότι πίσω από τον σύζυγό της βρίσκεται άλλη εταιρεία!

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε στις 2 το μεσημέρι όταν έληξε και η στάση εργασίας. Ακολούθησε σύσκεψη στα γραφεία του Συνδικάτου για μια αποτίμηση της κινητοποίησης και την καλύτερη οργάνωση των επόμενων αγωνιστικών βημάτων.

Στη Θεσσαλονίκη

Διανομείς από τις μεγάλες πλατφόρμες βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας αυξήσεις στο εισόδημά τους, προστασία της υγείας τους.

Στο πλαίσιο κλιμάκωσης της πάλης τους, το Σωματείο Εργαζομένων της «efood» και οι διανομείς της «Wolt», μέσα από Γενικές Συνελεύσεις αποφάσισαν απεργία για το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη, ενώ την ίδια μέρα θα γίνει νέα συνέλευση για τους διανομείς της «Wolt». Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), στηρίζοντας τους αγώνες των διανομέων στις πλατφόρμες, έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία την ίδια μέρα. Επίσης, καλεί σε απεργιακή μοτοπορεία που θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι μπροστά από το Εργατικό Κέντρο.

«Η απεργία της 28ης Σεπτέμβρη είναι σταθμός κλιμάκωσης για τον αγώνα των διανομέων, μισθωτών και freelancers, σε πλατφόρμες και καταστήματα. Οποιες απόπειρες γίνονται από διάφορους "καλοθελητές" να χωρίσουν τους διανομείς σε "μεν και δε", που στόχο έχουν να πλήξουν τις δράσεις τους, θα πέσουν στο κενό», σημειώνει το ΣΕΤΕΠΕ, τονίζοντας παράλληλα ότι την ίδια τύχη θα έχει και η επίθεση στο Σωματείο από τους ίδιους «καλοθελητές». «Οι διανομείς κάνουν πέρα αυτές τις φωνές και με τη μαχητικότητά τους απαντάνε στον δρόμο!», αναφέρει.


ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Κλιμακώνουν την πίεση για τη διασφάλιση του εισοδήματος των απολυμένων

Νέα συνάντηση σήμερα Τετάρτη στο υπουργείο Εργασίας

Νέα συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας θα έχουν σήμερα, Τετάρτη, στις 1.30 μ.μ., τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, συνεχίζοντας την πίεση προς την κυβέρνηση για τη διασφάλιση του εισοδήματος των απολυμένων και την επιβίωση των οικογενειών τους.

Στη νέα συνάντηση, όπου αναμένεται να παρευρίσκονται και στελέχη της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ περιμένουν συγκεκριμένες απαντήσεις για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στην απορρόφηση των απολυμένων, κυρίως σε αυτούς που είναι κάτω των 55 ετών, στα προγράμματα απασχόλησης, καθώς και για την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης 1.000 ευρώ τον μήνα για όσο διάστημα παραμένουν χωρίς εισόδημα.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι τα όσα καταγγέλλουν τα Σωματεία σχετικά με τα προβλήματα στην απορρόφηση των απολυμένων στα προγράμματα απασχόλησης, επιβεβαιώνονται και μέσα από τα στοιχεία της ΔΥΠΑ. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, 1,5 μήνα μετά την έναρξη των προγραμμάτων απασχόλησης, μόλις 300 απολυμένοι έχουν ενταχθεί σε αυτά από τους 658 που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Αυτό οφείλεται στην έλλειψη θέσεων ένταξης κοντά στους τόπους διαμονής των απολυμένων και εντοπίζεται κυρίως στους πρώην εργαζόμενους του εργοστασίου της Λάρυμνας Φθιώτιδας και των μεταλλείων του Νέου Κόκκινου Βοιωτίας. Τα Σωματεία ζητούν να ανοίξουν θέσεις ένταξης από τους φορείς υποδοχής σε αυτές τις περιοχές, ώστε να μην αναγκαστούν οι απολυμένοι να μετακινούνται καθημερινά σχεδόν 200 χιλιόμετρα για να εργαστούν, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει με τις πάνω από 100 θέσεις εργασίας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία.

Επίσης σοβαρά προβλήματα στην απορρόφηση των απολυμένων στα προγράμματα απασχόλησης δημιουργεί και το «προσοντολόγιο» για ένταξη στους φορείς υποδοχής, καθώς ανάμεσα στους απολυμένους βρίσκονται έμπειροι χειριστές μηχανημάτων, εργάτες κ.λπ., που όμως δεν διαθέτουν απολυτήριο ούτε για την υποχρεωτική εκπαίδευση. Παράλληλα και παρά τις αρχικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, στα προγράμματα απασχόλησης δεν έχουν δικαίωμα οι απολυμένοι που εργάζονταν στη ΛΑΡΚΟ μέσα από εργολαβίες.

Μάλιστα, τα Σωματεία, στις συναντήσεις με το υπουργείο Εργασίας και την ΔΥΠΑ έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση των ζητημάτων που έχουν προκύψει και στη σημερινή συνάντηση περιμένουν τις απαντήσεις της κυβέρνησης. Επίσης τα Σωματεία διεκδικούν την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης 1.000 ευρώ τον μήνα για όλους τους εργαζόμενους και μέχρι να αρχίσουν να πληρώνονται από τα προγράμματα απασχόλησης, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχουμε πάρει κάποια συγκεκριμένη απάντηση από την κυβέρνηση.

Προκλητική η στήριξη της ΕΕ στα εγκληματικά κυβερνητικά σχέδια

Στο μεταξύ, το γεγονός ότι τα κυβερνητικά σχέδια για τη ΛΑΡΚΟ υλοποιούνται με την πλήρη στήριξη της ΕΕ προκύπτει και από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, με την οποία ζητούσε την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, τη διασφάλιση του εισοδήματός τους και την επαναπρόσληψη όλου του προσωπικού της από τον νέο αγοραστή.

Η αρμόδια επίτροπος M. Vestager στην απάντησή της περιφρονεί προκλητικά τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων για την επαναπρόσληψή τους και βάζει τη σφραγίδα της ΕΕ στην παράδοσή της ΛΑΡΚΟ σε ιδιώτη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «μετά την πώληση, εναπόκειται στον/στους νέο/-ους ιδιοκτήτη/-ες των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ να αποφασίσει/-ουν σχετικά με την πρόσληψη νέων ή/και πρώην εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ». Kι όλα αυτά ενώ προ ημερών ο ειδικός διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ ανακοίνωσε πως ο διαγωνισμός «για τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ» ματαιώνεται.

Σχετικά με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της ΛΑΡΚΟ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι αυτή θα συνεχίσει να είναι δυνατή, «κλείνοντας το μάτι» στα επιχειρηματικά συμφέροντα που θα αναλάβουν την εκμετάλλευσή τους. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι το βιομηχανικό σχέδιο της λεγόμενης «Πράσινης Συμφωνίας», που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την πρόσφατα ψηφισμένη «Πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες», δεν είναι παρά ένα ακόμη εργαλείο στήριξης και ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, αφού, μεταξύ άλλων, η Επίτροπος παραπέμπει στην απάντησή της στη δημοσιευμένη «ανοικτή πρόσκληση για την αναγνώριση έργων στρατηγικής σημασίας ώστε να τύχουν αποδοτικότερης διαδικασίας αδειοδότησης και να λάβουν στήριξη για την πρόσβαση σε επενδύσεις».

Επίσης υπερασπίζεται τις απαράδεκτες αποφάσεις της ΕΕ περί «παράνομων κρατικών ενισχύσεων» και επιβολής προστίμων στην Ελλάδα, που αξιοποιήθηκαν μεταξύ άλλων από όλες τις κυβερνήσεις για την απαξίωση και το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ. Αναφέρει μάλιστα προκλητικά ότι «η Ελλάδα οφείλει να χρησιμοποιήσει όλα τα προβλεπόμενα στην εθνική νομοθεσία μέσα για την εκτέλεση της εν λόγω απόφασης και τη διασφάλιση της ανάκτησης από τη ΛΑΡΚΟ».

Με αφορμή την απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Κόντρα στα σχέδια της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουν τις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους, έχοντας στο πλάι τους τους εργαζόμενους από κάθε γωνιά της χώρας που εκφράζουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους. Διεκδικούν μέτρα για τη διασφάλιση του εισοδήματος και την επιβίωση των οικογενειών τους, για να σταματήσει ο παραπέρα οικονομικός και κοινωνικός μαρασμός των περιοχών όπου δραστηριοποιούνταν η εταιρεία, αλλά και για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος.

Καμιά ανοχή στην εγκληματική πολιτική της ΕΕ, κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων. Οσο κι αν πασχίζουν δεν θα ξεμπερδέψουν καθόλου εύκολα με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους. Με την πρόσφατη μαζική συμμετοχή τους στη διαδήλωση της ΔΕΘ, συνεχίζουν τον αγώνα για την επιβίωσή τους απαιτώντας άμεσα οικονομική ενίσχυση, καθώς βρίσκονται πάνω από δύο μήνες χωρίς εισόδημα. Διεκδικούν με τα σωματεία τους χίλια ευρώ τον μήνα για όσο χρονικό διάστημα βρίσκονται στην ανεργία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ