ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ QUAD
Διευρύνουν στοχευμένα τη συνεργασία για να «αντέξει μακροπρόθεσμα»

Νέες πρωτοβουλίες σε ασφάλεια, εφοδιαστική αλυσίδα, ημιαγωγούς κ.λπ., με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη συνάντηση

Copyright 2024 The Associated

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη συνάντηση
Νέα Σύνοδος των ηγετών των μελών της πρωτοβουλίας QUAD έγινε το Σαββατοκύριακο, στις ΗΠΑ αυτήν τη φορά, όπου ο Πρόεδρος της χώρας, Τζο Μπάιντεν, υποδέχτηκε τους πρωθυπουργούς Αυστραλίας, Αντονι Αλμπανέζι, Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, και Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, σε μια ακόμα συνάντηση που επιβεβαίωσε την κοινή ανησυχία για τη γοργή ισχυροποίηση της Κίνας.

Η συνάντηση έγινε στην Ακαδημία Archmere στο Κλέιμοντ του Ντελάγουερ.

Αν και η Κοινή Δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν κάνει ρητές αναφορές στην Κίνα, οι στόχοι για τη διεύρυνση της συνεργασίας των «4» ειδικά στον τομέα της ασφάλειας, αλλά και της οικονομίας (με έμφαση σε «ευαίσθητους» κλάδους, όπως αυτός των ημιαγωγών) επιβεβαιώνουν και μαζί προμηνύουν νέα όξυνση του ανταγωνισμού με την Κίνα. «Η Quad συνεργάζεται σε άνευ προηγουμένου εύρος και κλίμακα για να εκπληρώσει τις προτεραιότητες των εταίρων στον Ινδο-Ειρηνικό», τονίζει η Δήλωση, σε θέματα όπως «η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών», «η ευαισθητοποίησή τους στον θαλάσσιο τομέα και την ασφάλεια στη θάλασσα», «η δημιουργία φυσικής και ψηφιακής υποδομής υψηλών προδιαγραφών», «η αντιμετώπιση της απειλής της κλιματικής αλλαγής», «η ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο».

Διασφάλιση πόρων για να εδραιωθεί

Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες της Quad ανακοίνωσαν «νέες πρωτοβουλίες για να εδραιώσουν αυτές τις συνήθειες συνεργασίας και να διασφαλίσουν ότι η Quad θα αντέξει μακροπρόθεσμα». Μεταξύ άλλων, όπως ανακοινώθηκε:

- Κάθε κυβέρνηση μέλους της Quad «έχει δεσμευτεί να εργαστεί μέσω των αντίστοιχων δημοσιονομικών διαδικασιών της για να εξασφαλίσει ισχυρή χρηματοδότηση για τις προτεραιότητες της Quad στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, ώστε να διασφαλίσει διαρκή αντίκτυπο».

- Οι κυβερνήσεις των μελών της Quad θα προτάξουν και συνεργασία «με τα αντίστοιχα νομοθετικά σώματάτους για να εμβαθύνουν τις διακοινοβουλευτικές ανταλλαγές». Είναι ενδεικτικό ότι, ήδη, μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ήδη τη δημιουργία ενός δικομματικού οργάνου που θα συνεδριάζει ειδικά για την περιοχή της Quad.

- Τους επόμενους μήνες, θα γίνει - για πρώτη φορά - σύνοδος των υπουργών Εμπορίου και Βιομηχανίας των «4».

- Οι ηγέτες των χρηματοδοτικών ιδρυμάτων και οργανισμών των «4» πρόκειται να συναντηθούν «για να διερευνήσουν μελλοντικές επενδύσεις» σε τομείς όπως η ασφάλεια υγείας, η επισιτιστική ασφάλεια, η καθαρή Ενέργεια, οι υποδομές.

Μεταξύ άλλων, να σημειωθεί ότι μέσα στο 2025, τα σώματα ακτοφυλακής των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ινδίας και η Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη σχεδιάζουν να διεξαγάγουν για πρώτη φορά αποστολή παρατηρητών πλοίων «Quad-at-Sea» στον Ινδο-Ειρηνικό, «για να βελτιώσουν τη διαλειτουργικότητα».

Τέλος, χαρακτηριστικό και των επενδυτικών προκλήσεων που οι «4» εξετάζουν από κοινού είναι ότι οι ηγέτες χαιρέτισαν την «οριστικοποίηση ενός Μνημονίου Συνεργασίας για το Δίκτυο Εκτακτης Ανάγκης Εφοδιασμού Ημιαγωγών για τη διευκόλυνση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων της εφοδιαστικής αλυσίδας ημιαγωγών».

Συνεχίζονται τα ρωσο-κινεζικά γυμνάσια

Ολα αυτά ενώ το Σάββατο έγινε στο Βλαδιβοστόκ η επίσημη τελετή έναρξης των ρωσο-κινεζικών γυμνασίων «North Joint 2024», που χτες μπήκαν ήδη στη δεύτερη φάση τους, στην Οχοτσκική Θάλασσα.

Εκπρόσωπος των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε ότι στο πλαίσιο των ασκήσεων (που έπονται των πρόσφατων κοινών γυμνασίων, με τον κωδικό «Ocean 2024») έχει αναπτυχθεί ένας «ώριμος μηχανισμός» με τυποποιημένες διαδικασίες και τα σενάριά τους προσομοιάζουν ακόμα περισσότερο σε συνθήκες πραγματικής μάχης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του στόλου Ειρηνικού του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), θα εξασκούνταν στην «απόκρουση επίθεσης από αέρος - θαλάσσης και υποθαλάσσιου περιβάλλοντος από έναν ψευδή εχθρό, αλλά και σε κοινούς ελιγμούς και αμυντικές δραστηριότητες, ενώ είναι σταθμευμένα σε απροστάτευτο οδόστρωμα». Ακόμα, τα ναυτικά πληρώματα των δύο χωρών έχει σχεδιαστεί να εκτελέσουν βολές πυροβολικού και μια σειρά από ασκήσεις μάχης με χρήση αντιαεροπορικών και ανθυποβρυχιακών όπλων.

Στην άσκηση συμμετέχουν τα ρωσικά πλοία «Admiral Panteleyev» και «Admiral Tributs» (μεγάλα ανθυποβρυχιακά), τα MPK-82 και MPK-107 (μικρά ανθυποβρυχιακά πλοία) όπως και η πυραυλάκατος «Smerch». Από κινεζικής πλευράς συμμετέχουν τα αντιτορπιλικά «Xining» και «Wuxi», η φρεγάτα «Linyi» και το πλοίο εφοδιασμού «Taihu» για τις ασκήσεις.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο στρατηγός Γιου Γιανάν, διοικητής της Νότιας Διοίκησης Θεάτρου του κινεζικού Στρατού (PLA), ηγήθηκε αντιπροσωπείας της χώρας του που συμμετείχε μετά από πρόσκληση των ΗΠΑ στη Διάσκεψη αρχηγών Αμυνας Ινδο-Ειρηνικού στη Χαβάη, από τις 18 έως τις 20 Σεπτέμβρη. Μεταξύ άλλων, ο Γιου Γιανάν είχε συνάντηση με τον ναύαρχο Σάμιουελ Παπάροου, διοικητή της διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ, όπου έγινε - σύμφωνα με κινεζική ανακοίνωση - «μια ειλικρινής και σε βάθος ανταλλαγή απόψεων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

  • Την απόσυρση της χρηματοδότησης που ως τώρα ίσχυε για τα Ινστιτούτα Κομφούκιου ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας. «Οπως κάθε διεθνής οργανισμός που δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ινστιτούτα Κομφούκιου πρέπει να λειτουργούν με διαφάνεια και εντός του νόμου και με πλήρη δέσμευση στις αξίες μας», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στάρμερ, που αναφέρθηκε στις «προκλήσεις» που συνεχίζει το Πεκίνο. Τα Ινστιτούτα Κομφούκιου αποτελούν ιδρύματα που με τη στήριξη της κινεζικής κυβέρνησης ενεργοποιούνται σε πανεπιστημιουπόλεις διεθνών κολεγίων προωθώντας τον κινεζικό πολιτισμό και υποστηρίζοντας τη διδασκαλία της κινεζικής γλώσσας.
ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΥΠΕΡΠΟΝΤΙΕΣ ΚΤΗΣΕΙΣ
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και στη Μαρτινίκα

Μετά τις πολυήμερες διαδηλώσεις αυτοχθόνων που έγιναν τον Μάη στη γαλλική εξωχώρια κτήση της Νέας Καληδονίας στον Ειρηνικό, διαδηλώσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής ξέσπασαν τις τελευταίες μέρες και στη Μαρτινίκα, υπερπόντια γαλλική κτήση στην Καραϊβική με περίπου 350.000 κατοίκους.

Οι διαδηλωτές - που καταγγέλλουν το μεγάλο κόστος ζωής - βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής που επιστράτευσαν οι τοπικές αρχές της κυβέρνησης Μακρόν. Μάλιστα χτες έφτασε στο νησί και ομάδα του σώματος «ειδικής αστυνομίας κατά των ταραχών», της οποίας η δράση στη Μαρτινίκα είχε απαγορευτεί πριν από 65 χρόνια.

Ο τοπικός εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης είχε ανακοινώσει απαγόρευση των διαδηλώσεων στους δήμους Fort-de-France, Le Lamentin, Ducos και Le Robert (καταρχάς) μέχρι και χτες, ενώ είχε εκδοθεί και εντολή απαγόρευσης κυκλοφορίας, με σκοπό να μπει «τέλος στη βία και τις ζημιές που διαπράττονται στις συγκεντρώσεις».

Νέος γύρος αντικυβερνητικών διαδηλώσεων άρχισε όμως και στη Νέα Καληδονία, όπου μάλιστα στις 19 του μήνα δύο ακόμα αυτόχθονες της φυλής Κανάκ κατέληξαν αφού πυροβολήθηκαν από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Στελέχη της αντιπολίτευσης που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της νήσου, όπως ο βουλευτής (Κανάκ) Εμανουέλ Τιμπό, καταδίκασαν την κυβέρνηση Μακρόν για «τις ίδιες νεοαποικιακές λογικές» και ζήτησαν «αποαποικιοποίηση».

Για «σοβαρή κατάσταση» μιλά και ο υπ. Οικονομίας

Ολα αυτά ενώ η κυβέρνηση Μπαρνιέ στρώνει το έδαφος για νέες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, καθώς μετά την προχτεσινή ανακοίνωση της σύνθεσης του νέου υπουργικού συμβουλίου, ετοιμάζεται τώρα για τη συζήτηση του νέου σχεδίου προϋπολογισμού στη Βουλή.

Οπως έσπευσε να επισημάνει στις πρώτες του δηλώσεις αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος υπουργός Οικονομίας Αντουάν Αρμάν, «εκτός ενός ή δύο χρόνων εξαιρετικού χαρακτήρα κρίσης τα τελευταία πενήντα χρόνια, έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα της Ιστορίας μας. Η κατάσταση είναι σοβαρή».

Δημοσίευμα της οικονομικής «Λεζ Εκό» σημειώνει ότι το υπουργείο εκτιμά πως το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φτάσει το 6% το 2024, ενώ η τελευταία πρόβλεψη το τοποθετούσε στο 5,1%. Ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει αν η Γαλλία θα τηρήσει την πρόβλεψη για φέτος και δήλωσε ότι εργάζεται ώστε να παρουσιαστεί σύντομα μια «αξιόπιστη πρόβλεψη» για την κατάσταση.

Ανάμεσα σε άλλα ο Αρμάν εξέφρασε πλήρη ετοιμότητα για συνεργασία με τις εργοδοτικές οργανώσεις, όπως η Medef (η ένωση των μεγαλοβιομηχάνων της χώρας), και ξεκαθάρισε ότι «ενδεχόμενες φορολογικές αυξήσεις (...) δεν θα εμποδίσουν την οικονομική μας ανάπτυξη, δεν θα εμποδίσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας», επιβεβαιώνοντας και έτσι ότι προτεραιότητα παραμένει η υπεράσπιση της ανταγωνιστικότητας του γαλλικού κεφαλαίου.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΑΪ ΠΙ ΤΑΟΥ.-- Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, στους 419 νεκρούς υπολογίζονται οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στη Μιανμάρ, ως συνέπεια των καταστροφών που προκάλεσε ο τυφώνας Γιάγκι που σάρωσε στις αρχές Σεπτέμβρη το Βιετνάμ, το Λάος, την Ταϊλάνδη και τη Μιανμάρ, προκαλώντας εκατοντάδες θανάτους. Στη Μιανμάρ, που στην εξουσία βρίσκεται ομάδα στρατιωτικών, η ζωή των λαϊκών στρωμάτων συνεχώς επιδεινώνεται, ενώ οι τωρινές πλημμύρες εξαιτίας παντελούς έλλειψης μέτρων προστασίας κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.

ΜΟΣΧΑ - ΣΑΟ ΤΟΜΕ.-- Σχέδιο συμφωνίας αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα για ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, που αφορά συμφωνία διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας με το αφρικανικό νησιωτικό κράτος Σάο Τομέ και Πρινσίπε και την πρόσβαση ρωσικών ναυτικών δυνάμεων σε ναυτική βάση στον Ατλαντικό Ωκεανό.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής με ξένους διπλωμάτες

Αποφασισμένο «να συνεχίσει τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας» δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν σε ανακοίνωσή του μετά την επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής που μετέφερε ξένους διπλωμάτες, στην κοιλάδα Σαβάτ της περιοχής Χέμπερ Παχτούνχβα στα βορειοδυτικά της χώρας, στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Στα αυτοκίνητα επέβαιναν ο πρέσβης της Ρωσίας και διπλωμάτες από την Πορτογαλία, το Ιράν, το Τουρκμενιστάν, το Τατζικιστάν, το Καζακστάν, τη Βοσνία, τη Ζιμπάμπουε, τη Ρουάντα και το Βιετνάμ.

Ο επικεφαλής των τοπικών αστυνομικών αρχών, Ζαχιντουλά Χαν, ανακοίνωσε ότι «ένας αστυνομικός υπέκυψε στα τραύματά του και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του συμβάντος. Το αυτοκίνητο ήταν αυτό που βρισκόταν στην κεφαλή». Οι διπλωμάτες συμμετείχαν σε επίσκεψη που οργάνωσαν η πακιστανική κυβέρνηση και το εμπορικό επιμελητήριο της Σαβάτ για τη προώθηση του εμπορίου στην περιοχή, που διακρίνεται για τους τεχνίτες της και το φυσικό της πλούτο (πολύτιμοι λίθοι), όπως είπε ο Χαν.

Η ρωσική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ επιβεβαίωσε ότι ο επικεφαλής της βρισκόταν στην αυτοκινητοπομπή και ότι «αστυνομικοί τραυματίστηκαν, αλλά οι διπλωμάτες δεν έπαθαν κακό».

Το Κίνημα των Ταλιμπάν στο Πακιστάν (ΚΤΠ) διέψευσε τη Δευτέρα ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στη βομβιστική ενέργεια, ενώ και χτες υποστήριξε ότι δεν είχε «καμία σχέση με την επίθεση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ