ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους από το βήμα του ΟΗΕ

...και σεβασμό των «νόμιμων συμφερόντων» της Τουρκίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο

Την αναγνώριση του ψευδοκράτους και της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο ζήτησε χτες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Τούρκος Πρόεδρος, λίγες μόλις ώρες πριν τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν ισχυρίστηκε πως «η πλευρά που πάντοτε προέβαλε ειλικρινή βούληση για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού ήταν οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία» και επέμεινε ότι «στο νησί υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί». Ζήτησε δε «να καταγραφούν εκ νέου η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, που αποτελούν τα κεκτημένα δικαιώματά τους, και να τερματιστεί η απομόνωση» και «η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να συνάψει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις» μαζί της.

Την ίδια ώρα, δείχνοντας προς τα σχέδια συνεκμετάλλευσης με ευρωατλαντική σφραγίδα που «τρέχουν» στην περιοχή σημείωσε ότι «θέλουμε να δούμε το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας, όπου τα νόμιμα συμφέροντα όλων των ενδιαφερόμενων μερών γίνονται σεβαστά. Είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής να αναπτυχθεί συνεργασία, ιδίως όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και του θαλάσσιου εμπορίου».

Νωρίτερα, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε χαρακτηρίσει «πολύ εποικοδομητική» τη συζήτηση που είχε με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπου τόνισε ότι στη Λευκωσία «έχουμε αποδείξει την πολιτική μας βούληση, την ετοιμότητά μας για επανέναρξη των συνομιλιών, αξιοποιώντας και το διαπραγματευτικό κεκτημένο».

Πρόσθεσε ότι βρίσκεται «στη διάθεση του γγ ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε, να συναντηθώ τόσο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη όσο και με την τουρκική αντιπροσωπεία» και, μιλώντας για «προσπάθεια» που «ο γγ έχει αναλάβει προς αυτήν την κατεύθυνση εδώ και καιρό» και για την οποία ελπίζει «να καρποφορήσει», επανέλαβε ότι «από δικής μας πλευράς είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο επανέναρξης συναντήσεων και μέσα στον Οκτώβριο, απάντησε: «Ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε. Αυτό ήταν το μήνυμα προς τον γγ». Παρέπεμψε δε και σε συνάντηση Γκουτέρες - Ερντογάν, για την οποία εξέφρασε την ελπίδα «ότι θα υπάρξουν κάποια θετικά αποτελέσματα».

Αναφορικά με τις δικές του επαφές με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι «η έμφαση είναι στις διμερείς μας σχέσεις με τις ΗΠΑ, όπως και στο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από πλευράς των ΗΠΑ για να συμμετάσχουν πιο ουσιαστικά στην ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα», παραπέμποντας και σε νέες «θετικές ανακοινώσεις» που θα γίνουν αρχές του 2025 «σε σχέση με τις διμερείς μας σχέσεις, που θα αποδεικνύουν τη στρατηγική επιλογή της ενίσχυσης των σχέσεών μας».

Επενδύει στις «βαθιά ριζωμένες σχέσεις» με τους «Δυτικούς εταίρους»

Το σύνθετο παζάρι που δυναμώνει ανάμεσα στην Τουρκία και σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αντανακλούν και οι συναντήσεις που συνεχίζει ο Ερντογάν στο περιθώριο της ετήσιας ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Προχτές ο Τούρκος ηγέτης συνάντησε τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, στον οποίο τόνισε ότι «η Τουρκία και η Γερμανία είναι δύο σύμμαχοι με βαθιά ριζωμένες σχέσεις και δεσμούς».

Μετά δε τη συζήτησή τους δήλωσε στα ΜΜΕ ότι «συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη βελτίωση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, για την αξιοποίηση και την αύξηση των ευκαιριών» και ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη για βήματα που θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες». Ακόμα, χαρακτήρισε «απαραίτητο να αναζωογονηθούν οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης», ενώ σημείωσε πως η Αγκυρα «αναμένει υποστήριξη από τη Γερμανία για την επίλυση, το συντομότερο δυνατόν, του ζητήματος των θεωρήσεων» εισόδου των Τούρκων πολιτών στις χώρες της ζώνης Σέγκεν.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια συνάντησης με Τούρκους και Αμερικανούς επιχειρηματίες εξέφρασε προσδοκία «μονομερείς εφαρμογές, όπως οι πρόσθετοι δασμοί στους τομείς του σιδήρου, του χάλυβα και του αλουμινίου, οι έρευνες και οι κυρώσεις του νόμου CAATSA να εγκαταλειφθούν» (κυρώσεις που η Ουάσιγκτον έθεσε σε εφαρμογή λόγω της συμφωνίας Μόσχας - Αγκυρας για τους S-400). Μίλησε για «μέτρα και περιορισμούς της αμυντικής βιομηχανίας που επιβλήθηκαν από τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ» και «επηρεάζουν αρνητικά το αίσθημα εμπιστοσύνης», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «έχουμε μπει σε μια νέα σελίδα με το έργο εκσυγχρονισμού των F-16, και αναμένουμε οριστική άρση των περιορισμών στις εξαγωγές σε αυτόν τον τομέα».

ΝΤΙΜΠΕΪΤ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Διακηρύξεις στήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής

Αποκαλυπτικό για τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ ως ένα διαχρονικό βασικό στήριγμα της αστικής πολιτικής που διεκδικεί σήμερα μερίδιο στην αντιλαϊκή διακυβέρνηση, ήταν το χτεσινό ντιμπέιτ των 6 υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος. Εάν οι δύο παρουσιαστές της ΕΡΤ δεν θύμιζαν κατά διαστήματα ότι πρόκειται για ντιμπέιτ ανάμεσα σε υποψήφιους για το ΠΑΣΟΚ, ήταν λες και άκουγες στελέχη και υπουργούς της ΝΔ να ανταλλάσσουν απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο θα «καλλωπίσουν» την αντιλαϊκή πολιτική και πώς θα την χρωματίσουν με χρώμα «πράσινο».

Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Γιαννακοπούλου, Διαμαντοπούλου, Δούκας και Κατρίνης έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να πείσουν ότι ως αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ θα υλοποιήσουν κατά γράμμα όλο το αντιδραστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα ΝΑΤΟικά σχέδια. Και βέβαια ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική που κάνουν και τώρα ψηφίζοντας σχεδόν το 70% των νόμων που φέρνει η ΝΔ.

Ο Ν. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για το θέμα των «κόκκινων» δανείων και παρουσίασε μάλιστα με στόμφο την πρόταση του ΠΑΣΟΚ που θέλει ...διαφάνεια στη σχέση funds και δανειοληπτών, κάτι που προκαλεί τουλάχιστον γέλια, αφού το θεσμικό πλαίσιο που έχει στηρίξει το κόμμα του, έχει οδηγήσει σε χιλιάδες πλειστηριασμούς και εξώσεις. Οσο για το δικαίωμα του δανειολήπτη να κάνει προσφορά στο fund πριν το τελευταίο πουλήσει το δάνειο, πρόταση του ΠΑΣΟΚ, πραγματικά είναι ένα από τα βασικά αιτήματα των funds.

Ο Π. Γερουλάνος για το ίδιο θέμα ουσιαστικά παρουσίασε διαχειριστικές προτάσεις που δεν αλλάζουν σε τίποτα την ουσία, ενώ για το φορολογικό είπε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι «να μαζεύουμε τους φόρους». Η Α. Διαμαντοπούλου είπε ότι πρέπει να υπάρχει σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα γιατί αυτό βοηθά τους επενδυτές, την ώρα που ο μισθός τελειώνει στα νοικοκυριά στις 15 του μήνα... Ο Χ. Δούκας, όταν ρωτήθηκε για το εάν θα φορολογήσει τις τράπεζες, το έκανε κυριολεκτικά γαργάρα και απλά ανέφερε κάποια νούμερα για εντυπωσιασμό, ενώ κάτι ψέλλισε περί ...αναδιανομής.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι υποψήφιοι στις τοποθετήσεις τους έκαναν μια απίστευτη πλειοδοσία για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων με τον φερετζέ της αναθεώρησης του άρθρου 16, για να είναι και... συνταγματική η ιδιωτικοποίηση.

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, όσοι τοποθετήθηκαν επανέλαβαν τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για «φύλαξη συνόρων», δηλαδή καταστολή και για τήρηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, που είναι η βασική αιτία για το γεγονός ότι η χώρα μας έχει μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών και για τα δουλεμπορικά κυκλώματα που γεμίζουν το Αιγαίο με νεκρούς.

Δεν θα μπορούσε να λείπει από τη χτεσινή συζήτηση η υπενθύμιση ότι το ΠΑΣΟΚ στήριξε το Ισραήλ και τη γενοκτονία που συνεχίζει σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, με κάποιες υποσημειώσεις του τύπου «ναι μεν αλλά...» και βέβαια οι «όρκοι πίστης» στα ευρωατλαντικά σχέδια «διευθετήσεων» και συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, με χαρακτηριστικές τις αναφορές στην «τεράστια επιτυχία του Ελσίνκι» που γκρίζαρε παραπέρα Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο με σφραγίδα ΕΕ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Αξιο» το βραβείο για τις ΝΑΤΟικές υπηρεσίες του

Ντράπηκε κι η ντροπή χτες, με τον Αλ. Τσίπρα να βραβεύεται με βραβείο ειρήνης από ίδρυμα ονόματι Ν. Νικηφορίδης - του εκτελεσμένου αγωνιστή ενάντια στα ευρωατλαντικά σχέδια - για τη συνεισφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στα... ευρωατλαντικά σχέδια, και συγκεκριμένα στη Συμφωνία των Πρεσπών. Για να δικαιώσει πάντως τον λόγο της βράβευσης, ο Τσίπρας παραλαμβάνοντας το βραβείο ζήτησε «να διατηρηθεί η δυναμική που δημιουργήθηκε για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής από τη Συμφωνία των Πρεσπών» στον ανταγωνισμό με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Παράλληλα ζήτησε «σεβασμό της Συμφωνίας από τη νέα πολιτική και πολιτειακή της ηγεσία. Δεν πρέπει να αφήσουμε τα Βαλκάνια να γίνουν ένα ανεξέλεγκτο πεδίο ανταγωνισμού δυνάμεων. Δεν πρέπει να αφήσουμε τον εθνικισμό να θεριέψει στην περιοχή ακόμα περισσότερο. Μια Συμφωνία που αποτελεί πρότυπο επίλυσης διαφορών για τα Δυτικά Βαλκάνια», με βάση τα ΝΑΤΟικά σχέδια και συμφωνίες που όπως αποδείχτηκε όχι μόνο δεν «κλείνουν» το κεφάλαιο των ανταγωνισμών και των εθνικισμών όπως έλεγαν τότε, αλλά αντίθετα ανοίγουν και νέα τέτοια.

Παράλληλα, εξέφρασε και τη στήριξή του στα σχέδια «διευθετήσεων» που τρέχουν στα Ελληνοτουρκικά, ζητώντας «αξιοποίηση της ΕΕ και των συμμαχιών μας» που σπρώχνουν τα σχέδια συνεκμετάλλευσης με τη «στρατηγική σύμμαχο» Τουρκία, με τον ίδιο εξάλλου να ζητάει και «μια σαφή και γενναία στρατηγική για την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ», αλλά και να στηρίζει τα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο ζητώντας «επανεκκίνηση των συνομιλιών από το σημείο που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά, το 2017. Και το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, ότι οι δυσμενείς εξελίξεις στην Κύπρο θα επηρεάσουν αρνητικά όχι μόνο τις ελληνοτουρκικές αλλά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ η πρόοδος στο Κυπριακό θα τις αναβαθμίσει».

Την ίδια ώρα, εξέφραζε και τη στήριξη στα ΝΑΤΟικά σχέδια στην Ουκρανία, ενώ για να μη μείνει αμφιβολία τι εννοούν όταν μιλάνε για «ειρήνη», σημείωσε πως «το θεωρώ ντροπή για την Ευρώπη, οι ευρωπαϊκές δημοκρατικές δυνάμεις να χαρίζουμε τον αγώνα για ειρήνη και τη σταθερότητα στον Τραμπ, στον Ορμπαν και στον τυχοδιωκτισμό της Ακροδεξιάς»!

Ενώ δεν παρέλειψε να δικαιολογήσει και τα προσχήματα με τα οποία το κράτος - δολοφόνος του Ισραήλ (με το οποίο αναβάθμισε τις σχέσεις επί θητείας του) μακελεύει τον παλαιστινιακό λαό, λέγοντας πως «η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα ούτε λευκή επιταγή για τη δολοφονία χιλιάδων αμάχων - κυρίως παιδιών - και για μια πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή», ζητώντας η ΕΕ να συμμετέχει πιο ενεργά για τα συμφέροντά της την «επόμενη μέρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ