ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ - «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ»
Να πάψουν οι ανεφοδιασμοί του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ, απαιτούν σωματεία και φορείς

Το Σάββατο στις 6 μ.μ. το συλλαλητήριο για την προστασία εργαζομένων και κατοίκων | Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό!

Από την πρόσφατη έκρηξη και την κόλαση φωτιάς που ακολούθησε στο διυλιστήριο
Από την πρόσφατη έκρηξη και την κόλαση φωτιάς που ακολούθησε στο διυλιστήριο
Σε μεγάλη κινητοποίηση αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης που σφαγιάζεται από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ και καταδίκης του νέου εγκλήματος που είναι σε εξέλιξη στον Λίβανο, απαιτώντας να πάψει κάθε στήριξη της Ελλάδας στο συνεχιζόμενο μακελειό, εξελίσσεται το συλλαλητήριο που οργανώνουν το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στους Αγίους Θεοδώρους σωματεία και φορείς από την Αττική και την Πελοπόννησο.

Μια κινητοποίηση που γίνεται με αφορμή το πρόσφατο μεγάλο βιομηχανικό «ατύχημα», την έκρηξη και τη φωτιά που ακολούθησε στο διυλιστήριο της «Motor Oil» στην περιοχή, με τα Σωματεία να θυμίζουν ότι ανάμεσα στις δραστηριότητες του Ομίλου είναι και ο ανεφοδιασμός δεξαμενόπλοιων που στηρίζουν τις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ για να συνεχίζουν το μακελειό στη Γάζα, βάζοντας φωτιά σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Τα σωματεία της Πελοποννήσου καλούν σε προσυγκέντρωση στις 6 μ.μ. στην παλιά Εθνική Οδό, στο ύψος του σταθμού του ΟΣΕ, προκειμένου να μεταβούν με πορεία στον χώρο της συγκέντρωσης, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Επίσης, στο πλαίσιο των σχετικών πρωτοβουλιών, και απαιτώντας μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, σήμερα Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας, στις 10 π.μ., στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Κορίνθου.

«Το μεγάλο "ατύχημα" στα διυλιστήρια της "Motor Oil" στους Αγίους Θεοδώρους προστίθεται σε μια μακριά αλυσίδα "ατυχημάτων", αναδεικνύοντας ξανά ότι οι ζωές των εργαζομένων είναι κόστος για τους ομίλους και γι' αυτό κάνουν εκπτώσεις», σημειώνουν στο κάλεσμά τους οι συνδικαλιστικοί φορείς. Σχολιάζουν το γεγονός ότι η επιχείρηση «καθησύχασε τους επενδυτές, ενημερώνοντάς τους ότι τα κέρδη είναι ασφαλισμένα, παρότι οι εργαζόμενοι κινδύνεψαν σοβαρά».

Οσο για τα κέρδη της εταιρείας, επισημαίνουν ότι μεγάλο τμήμα τους «προέρχεται από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ανεφοδιάζει δεξαμενόπλοια αμερικανικών συμφερόντων στο λιμάνι των Αγίων Θεοδώρων για λογαριασμό του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ, για να συνεχίζει με τις ευλογίες και της κυβέρνησης της ΝΔ τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού».

«Κέρδη βουτηγμένα στων εργατών και των λαών το αίμα!», καταγγέλλουν τα σωματεία και απαιτούν να σταματήσει η χρήση του λιμανιού και όλης της περιοχής για τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ.

Παράλληλα, διεκδικούν: Ουσιαστικά μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς σύμφωνα με τις σημερινές δυνατότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την προστασία εργαζομένων και κατοίκων από Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Εκτασης, με ουσιαστικό κρατικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης.

Στην κινητοποίηση έχουν μέχρι στιγμής απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής τα εξής σωματεία της Αττικής και της Πελοποννήσου: Ενέργειας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κορινθίας, Οικοδόμων Μεσσηνίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Μεσσηνίας, ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Μεσσηνίας, Παράρτημα Καλαμάτας Σωματείου Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Μεσσηνίας, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αργολίδας - Κορινθίας, Ενέργειας νομών Πελοποννήσου, Συνταξιούχων Λακωνίας, Εμποροϋπάλληλων Αρκαδίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ΟΤΑ Αττικής και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ ΝΑΤ.

Την κινητοποίηση στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ).

Κάλεσμα συμμέτοχης απευθύνει και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Συντονίζουν την πάλη, διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις, ετοιμάζουν απεργιακή απάντηση

Σε ρυθμούς συντονισμού των πρωτοβουλιών τους και της κλιμάκωσης της αγωνιστικής δράσης κινούνται εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα, θέτοντας στο επίκεντρο την πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Το τοπίο μέσα στο οποίο τα συνδικάτα οργανώνουν τη δράση τους διαμορφώνεται από τη μεγάλη ακρίβεια και την επίθεση στο εισόδημα, τα εργατικά «ατυχήματα» και την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, τα «λουκέτα» και τις συγχωνεύσεις στα σχολεία, την τραγική κατάσταση στο εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα Υγείας. Στο έδαφος αυτό, με την αγανάκτηση των εργαζομένων να εντείνεται, τα σωματεία σχεδιάζουν πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες διεκδίκησης, ενώ στοχεύουν στην κορύφωση της δραστηριότητας αυτής με απεργία μέσα στον Νοέμβρη. Η πραγματοποίηση απεργίας μέσα στον Νοέμβρη ήταν, εξάλλου, η πρόταση που κατατέθηκε από συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και στη ΓΣΕΕ και έγινε δεκτή.

Στις 30 Σεπτέμβρη η σύσκεψη συντονισμού στην Αθήνα

Σταθμό στην καθημερινή δράση αποτελεί η σύσκεψη που οργανώνουν κλαδικά συνδικάτα και επιχειρησιακά σωματεία της Αττικής τη Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21).

Το κάλεσμα έχουν απευθύνει: Τα Συνδικάτα Εργαζομένων Μετάλλου ν. Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Τύπου και Χάρτου, Φαρμάκου Αττικής, Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Οικοδόμων Αθήνας. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», το Σωματείο Εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO (ΕΝΕΔΕΠ), το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο», το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού & Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής - Πειραιά & Νήσων, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων ν. Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων ν. Αττικής.

«Τώρα είναι ώρα οργάνωσης και μάχης των σωματείων ενάντια σε αυτά που μας φέρνουν καθημερινά σε απόγνωση. Τώρα είναι η ώρα του οργανωμένου αγώνα, της μαζικής διεκδίκησης, της μαχητικής απάντησης στις εξαγγελίες της κυβέρνησης στη ΔΕΘ, που για τους επιχειρηματικούς ομίλους κρατάει "μεγάλο καλάθι", τη στιγμή που στους εργαζόμενους επαναλαμβάνει χρεοκοπημένα άλλοθι για να δικαιολογήσει το τσάκισμα της ζωής τους», σημειώνουν τα σωματεία στο κάλεσμά τους. Θέτουν στόχο «να πλατύνει το μέτωπο του αγώνα, της αγωνιστικής ενότητας με νέες δυνάμεις», να δυναμώσει η διεκδίκηση «για να πάρουμε πίσω τις ΣΣΕ, να καταργήσουμε όλες τις αντεργατικές επιλογές, τους αντεργατικούς νόμους».

Κόντρα στον «εθνικό στόχο» της «ανάπτυξης» και στους «δημοσιονομικούς στόχους» της κυβέρνησης, επισημαίνουν ότι «την ίδια ώρα που υπάρχει τεράστια αύξηση των πολεμικών δαπανών και της πολεμικής εμπλοκής της χώρας, για την προστασία του εφοπλιστικού κεφαλαίου και όχι μόνο, για τις λαϊκές ανάγκες δεν περισσεύει τίποτα». Ενώ οι κίνδυνοι που προκαλεί η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους «είναι τεράστιοι για τον λαό, αν σκεφτεί κανείς το ενδεχόμενο γενικευμένης πολεμικής σύρραξης».

ΤΑ «ΤΕΜΠΗ» ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!
Απεργούν αύριο στον σιδηρόδρομο για την ασφάλεια στα τρένα

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο, Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη, οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο, θέτοντας ξανά στο προσκήνιο, ενάμιση χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, το ζήτημα της ασφάλειας εργαζομένων και επιβατών. Στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης, που έχουν προκηρύξει το Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θα γίνουν συγκεντρώσεις στην Αθήνα, στις 8 π.μ., στον Σταθμό Λαρίσης και στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ., στον Επιβατικό Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις καλεί η «Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» Σιδηροδρόμων (ΔΕΣΚ). «Η πολιτική που δεν λογαριάζει τις ζωές μας, που δεν έχει την ασφάλειά μας ως προτεραιότητα, ενάμιση χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, έχει δώσει δείγματα γραφής και στον σιδηρόδρομο. Τίποτε ουσιαστικό δεν άλλαξε στη λειτουργία και στην κυκλοφορία των τρένων. Περίσσεψαν οι δηλώσεις των αρμοδίων, τα σχέδια και τα προγράμματα», σχολιάζει.

Υπενθυμίζεται ότι, μόνο τις τελευταίες μέρες, καταγράφηκε ένα «ατύχημα», όταν τρένο προσέκρουσε σε πεσμένα δέντρα, και μια παραλίγο τραγωδία μέσα στην Αττική, όταν συρμοί του Προαστιακού βρέθηκαν να κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση σε μονή τροχιά.

«Δεν πήραν κανένα μήνυμα. Τώρα πια αποθρασύνθηκαν τόσο πολύ που δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα. Υπουργείο Μεταφορών - ΟΣΕ και "Hellenic Train", με κυνισμό και με αστείρευτο θράσος, ισχυρίζονται πως όλα είναι ασφαλή», καταγγέλλει η ΔΕΣΚ. Οπως επισημαίνει, τα κενά και οι ελλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών είναι και σήμερα παρόντα: Η φωτοσήμανση, η τηλεδιοίκηση, η αξιόπιστη επικοινωνία δεν υπάρχουν σε ένα μεγάλο μέρος του δικτύου. Τα συστήματα ασφαλείας στην κυκλοφορία των τρένων είναι άγνωστο πότε θα λειτουργήσουν. Το προσωπικό μειώνεται ραγδαία. Η ανάγκη για την εκπαίδευση και εξειδίκευσή του υποτιμάται. Προσλήψεις δεν γίνονται. Οι εγκαταστάσεις στα συγκροτήματα παραμένουν απαρχαιωμένες. Το τροχαίο υλικό που δρομολογείται είναι «γερασμένο».

«Για να γίνουν όλα αυτά και ό,τι ακόμα θα εξασφαλίσει την ασφάλεια στην εργασία μας και την κυκλοφορία των τρένων δεν διαθέτουν χρήματα. Την ασφάλεια τη θεωρούν κόστος. Ενώ για να εκσυγχρονίσουν τις γραμμές σύνδεσης με τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, για να μπορεί να μεταφέρεται ο ΝΑΤΟικός στρατιωτικός εξοπλισμός για να σκοτώνονται οι λαοί, βρήκαν και διαθέτουν εκατομμύρια ευρώ», υπογραμμίζει η ΔΕΣΚ.

«Δεν πάει άλλο. Τα τρένα πρέπει να κυκλοφορούν σε ασφαλές δίκτυο και εμείς να εργαζόμαστε σε ασφαλείς συνθήκες», καταλήγει. Καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία να απεργήσουν και να διεκδικήσουν: Αμεσες προσλήψεις προσωπικού με συγκροτημένα δικαιώματα. Διαρκή εκπαίδευση και εξειδίκευση του προσωπικού. Κανένας εργαζόμενος σε αλλότριες εργασίες. Εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού. Ανανέωση του τροχαίου υλικού. Αμεση αποκατάσταση του κατεστραμμένου δικτύου. Εγκατάσταση των συστημάτων ασφαλείας στη λειτουργία και την κυκλοφορία των συρμών. Αμεση επισκευή της γραμμής ΣΚΑ - Οινόη. Τοποθέτηση συστημάτων ασφαλείας στις ισόπεδες διαβάσεις. Μέτρα προστασίας του προσωπικού συνοδείας των αμαξοστοιχιών.

ΧΑΝΙΑ
Νεκρός ηλεκτρολόγος μετά από πτώση από μεγάλο ύψος

Αλλος ένας εργάτης, αυτήν τη φορά στα Χανιά της Κρήτης, δεν επέστρεψε από το μεροκάματο, καθώς έχασε χτες τη ζωή του σε ένα ακόμα εργατικό δυστύχημα. Με το μακελειό να συνεχίζεται στους χώρους δουλειάς, θύμα αυτήν τη φορά ήταν 65χρονος ηλεκτρολόγος, που δούλευε σε οικοδομή στο οροπέδιο Ασκυφού Χανίων. Ο αδικοχαμένος εργαζόμενος έπεσε από την ταράτσα όταν ανέβηκε για να διαπιστώσει τον βαθμό εξέλιξης των εργασιών. Ο 65χρονος παρελήφθη από το ασθενοφόρο χωρίς τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου δυστυχώς εξέπνευσε.

Λεωφορεία για την κινητοποίηση

Λεωφορεία για την κινητοποίηση των σωματείων το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη στους Αγίους Θεοδώρους δρομολογούνται από σωματεία και φορείς, ως εξής: Ολυμπιακό Χωριό (4.15 μ.μ., Κακλαμανάκη 21). Μενίδι (4.30 μ.μ., πλατεία Καράβου). Ανω Λιόσια (4.45 μ.μ., Τριγωνική Πλατεία). Χαλάνδρι (4 μ.μ., από «Cocomat»). Mαρούσι (4.30 μ.μ., από γήπεδο «Σπύρος Λούης»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ