ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΛΙΒΑΝΟΣ
Κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων και προετοιμασία χερσαίας επέμβασης

Με την πολύμορφη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, το Ισραήλ απειλεί να μετατρέψει τον Λίβανο σε δεύτερη Γάζα

Associated Press

Στρατιωτικές προετοιμασίες και απειλές για χερσαία εισβολή στον Λίβανο εντείνει το Ισραήλ, με την πολύμορφη στήριξη από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζει τις δολοφονικές αεροπορικές επιδρομές στη χώρα, από τις οποίες έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άνθρωποι, έχουν τραυματιστεί χιλιάδες και είναι δεκάδες χιλιάδες οι εκτοπισμένοι.

«Ενας ολοκληρωτικός πόλεμος είναι πιθανός, αλλά νομίζω ότι υπάρχει επίσης η ευκαιρία - είμαστε ακόμα στο παιχνίδι - να έχουμε μια διευθέτηση που μπορεί να αλλάξει θεμελιωδώς ολόκληρη την περιοχή», είπε με χαρακτηριστικό κυνισμό χτες το βράδυ στο ABC ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, «ξεπλένοντας» τα νέα ισραηλινά εγκλήματα που γίνονται με αμερικανική στρατιωτική στήριξη, αλλά και επιβεβαιώνοντας ότι πάνω στη σφαγή των λαών της περιοχής παίζεται το «παιχνίδι» για τις «διευθετήσεις» που υπηρετούν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Μέση Ανατολή.

Χτες η ισραηλινή αεροπορία προχώρησε σε διεύρυνση του πεδίου των επιδρομών στον Λίβανο, βομβαρδίζοντας, πέρα από τις νότιες και ανατολικές περιοχές, και βόρειες - βορειοανατολικές, όπως το Χερμέλ Μπαλμπαέκ, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 7 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 38. Επιπλέον, στην κωμόπολη Καντάρα του νότιου Λιβάνου σκοτώθηκε, από ισραηλινή επιδρομή, οπερατέρ του τηλεοπτικού σταθμού της Χεζμπολάχ «Al Manar». Είναι ο πέμπτος εργαζόμενος σε ΜΜΕ ο οποίος σκοτώνεται από ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο από τον περασμένο Οκτώβρη.

Associated Press

Ανάμεσα στις πόλεις που βομβάρδισε χτες ο ισραηλινός στρατός είναι και οι Τζιγίχ, Μπιντ Τζμπέιλ, Τεβνίν, Αΐν Κανά, Ζουν και Μαασράφ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 51 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 223.

Συνολικά από το Σαββατοκύριακο μέχρι χτες καταγράφηκαν τουλάχιστον 630 νεκροί και 2.058 τραυματίες από τις ισραηλινές επιδρομές.

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη το κύμα εκτοπισμού δεκάδων χιλιάδων Λιβανέζων πολιτών που προσπαθούν να αποφύγουν τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Χτες υπολογίστηκε σε πάνω από 90.000 ο αριθμός των εκτοπισμένων αμάχων που έφτασαν στη Βηρυτό, αναζητώντας καταφύγιο σε κάποιο από τα δεκάδες σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πρωτεύουσας.

Ισραηλινές ετοιμασίες για χερσαία επέμβαση

Συγχρόνως ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται εντατικά για το ενδεχόμενο χερσαίας επιχείρησης στον Λίβανο.

Ο αντιστράτηγος Ορι Γκορντίν, της βόρειας διοίκησης, δήλωσε χτες ότι πλέον οι επιχειρήσεις έχουν μπει «σε μια άλλη φάση εκστρατείας». Ανέφερε πως η επίθεση ξεκίνησε πετυχαίνοντας «ένα πολύ σημαντικό χτύπημα στις υποδομές της Χεζμπολάχ, με έμφαση στους εκτοξευτήρες ρουκετών, και ένα πολύ σημαντικό χτύπημα στους διοικητές και στα μέλη της οργάνωσης».

Και πρόσθεσε απροκάλυπτα: «Πρέπει να αλλάξουμε την κατάσταση ασφαλείας. Πρέπει να προετοιμαστούμε πολύ ισχυρά για να εισέλθουμε στο έδαφος του Λιβάνου».

Παρόμοια ήταν η δήλωση του αρχηγού του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Χέρζι Χαλεβί, ο οποίος συναντώντας στρατεύματα στα βόρεια σύνορα τόνισε πως οι αεροπορικές επιδρομές εντείνονται για να προετοιμάσουν πιθανή χερσαία επέμβαση με στόχο την «υποβάθμιση» και «εξασθένιση» της Χεζμπολάχ.

Προηγουμένως, Ισραηλινοί αξιωματούχοι πανηγύριζαν αναφέροντας ότι το διπλό κύμα τρομοκρατικών εκρήξεων που προκάλεσε η Μοσάντ στις 17 και 18 Σεπτέμβρη στον Λίβανο προκάλεσε σοβαρά τραύματα ή εξουδετέρωσε συνολικά 1.500 «μαχητές της Χεζμπολάχ».

Σε μια περαιτέρω ένδειξη κλιμάκωσης, η διοίκηση του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι αναπτύσσονται στο βόρειο Ισραήλ άλλες δύο ταξιαρχίες εφέδρων «απέναντι στη Χεζμπολάχ», στο όνομα της «προστασίας των πολιτών του κράτους του Ισραήλ» και της «δημιουργίας συνθηκών για την ασφαλή επιστροφή των εκτοπισμένων κατοίκων του βορρά».

Την ίδια ώρα που η ισραηλινή ηγεσία προετοιμάζει μια επικείμενη χερσαία επέμβαση στον Λίβανο, ο πρέσβης τους στον ΟΗΕ, Ντ. Ντανόν, ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί χερσαία επέμβαση «πουθενά» στον Λίβανο και θέλει τάχα «διπλωματική λύση» στο όλο ζήτημα...

Απαντήσεις με χτυπήματα από τη Χεζμπολάχ

Απέναντι στην κλιμακούμενη επιθετικότητα του Ισραήλ, χτες το πρωί η Χεζμπολάχ εκτόξευσε για πρώτη φορά στη διάρκεια των συγκρούσεων των τελευταίων ημερών έναν βαλλιστικό πύραυλο «Qader 1» ο οποίος έφτασε μέχρι το Τελ Αβίβ, αλλά αναχαιτίστηκε από την ισραηλινή αντιπυραυλική ασπίδα. Στόχος της οργάνωσης ήταν το στρατηγείο της Μοσάντ, αλλά σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές δεν προκλήθηκαν θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές από τον πύραυλο.

Ακολούθησε η εκτόξευση δεκάδων ρουκετών, κάποιες από τις οποίες έπεσαν στο κιμπούτς Σάαρ στο βόρειο Ισραήλ, με αποτέλεσμα δύο τραυματίες.

Αναφέρθηκε ακόμα ότι πριν τα ξημερώματα δύο drones της σιιτικής πολιτοφυλακής «Ισλαμική Αντίσταση του Ιράκ» αναχαιτίστηκαν φτάνοντας στο Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσουν σοβαρές υλικές ζημιές ή τραυματίες. Χτες το απόγευμα άλλα δύο drones από το Ιράκ έβαλαν στο στόχαστρο την ισραηλινή πόλη Εϊλάτ, αλλά επίσης αναχαιτίστηκαν. Ακολούθησε ανακοίνωση των «Ταξιαρχιών της Χεζμπολάχ στο Ιράκ», η οποία ζήτησε να αυξηθούν και να ενταθούν οι επιχειρήσεις «εναντίον του ισραηλινού εχθρού».

Σταθερή αμερικανική στήριξη στο κράτος - δολοφόνο

Την ίδια ώρα που το ισραηλινό κράτος - δολοφόνος εντείνει το μακελειό στον Λίβανο, οι ΗΠΑ για άλλη μια φορά είδαν ...τις «τρομοκρατικές απειλές» που αντιμετωπίζει το Ισραήλ και δήλωσαν «βαθιά ανησυχία»...

Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κέρμπι, χωρίς να αναφερθεί καθόλου στις δολοφονικές ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο, ανέφερε ότι είναι «βαθιά ανησυχητική» η είδηση της εκτόξευσης του βαλλιστικού πυραύλου της Χεζμπολάχ στο Τελ Αβίβ.

Απογειώνοντας το «ξέπλυμα» των νέων εγκλημάτων του ισραηλινού κράτους, ο Κέρμπι δήλωσε στο CNN ότι «τα στοιχεία και πάλι δείχνουν πως το Ισραήλ αντιμετωπίζει μια νόμιμη απειλή από μία τρομοκρατική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν (...) Καμία χώρα δεν θα έπρεπε να ζει με αυτές τις απειλές ακριβώς δίπλα στα σύνορά της».

Ολα αυτά ενώ προχτές εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είχε παραδεχτεί ότι σε ένα 24ωρο (Δευτέρα προς Τρίτη) η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία χτύπησε πάνω από 1.500 στόχους και έριξε περίπου 2.000 βόμβες.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ήδη από τη Δευτέρα ότι θα αυξήσουν περαιτέρω τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στην περιοχή.

Διπλωματικές διεργασίες

Με φόντο την απειλή γενικευμένης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, εντείνονται μια σειρά διπλωματικές διεργασίες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, του Ιράκ και της Ιορδανίας συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, καταδικάζοντας τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο και προειδοποιώντας ότι το Ισραήλ απειλεί να προκαλέσει ολοκληρωτικό πόλεμο στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Αναφέρθηκαν επίσης στη διοργάνωση μιας τριμερούς Συνόδου Κορυφής μεταξύ των τριών χωρών η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο. Τόνισαν δε ότι για να σταματήσει η «επικίνδυνη κλιμάκωση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή» πρέπει να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.

Προχτές το βράδυ, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, ο Λιβανέζος ΥΠΕΞ Αμπντάλα Μπου Χαμίμπ συναντήθηκε με τους ομολόγους του από Ελλάδα, Γ. Γεραπετρίτη, και Σαουδική Αραβία, Φαϊσάλ Μπιν Φαρχάν.

Στη Βηρυτό, το ίδιο 24ωρο, ο ειδικός απεσταλμένος της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν συναντήθηκε στη γαλλική πρεσβεία με διπλωμάτες των άλλων τεσσάρων χωρών που απαρτίζουν το λεγόμενο «κουαρτέτο» χωρών για τον Λίβανο (ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Κατάρ), εκφράζοντας ανησυχία για τις τελευταίες εξελίξεις.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση στους περίπου 3.000 Ρώσους πολίτες που ζουν ή και εργάζονται στον Λίβανο να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Παράλληλα, στο Ισραήλ το Φόρουμ Συγγενών Ομήρων αποδοκίμασε έντονα την απόφαση του πρωθυπουργού Νετανιάχου να αναχωρήσει χτες για τη Νέα Υόρκη, όπου πραγματοποιείται η ΓΣ του ΟΗΕ. Τα μέλη του Φόρουμ κατηγόρησαν τον Νετανιάχου ότι ενώ «η χώρα καίγεται» και δεκάδες Ισραηλινοί όμηροι παραμένουν «ξεχασμένοι στα τούνελ της Χαμάς επί 355 μέρες», εκείνος προτιμά να κάνει μία «αχρείαστη επίδειξη» στη Νέα Υόρκη.

Προχτές το βράδυ, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, συναντήθηκαν επίσης ο Κινέζος ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι και ο Ιρανός Πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν. Ο Κινέζος υπουργός τόνισε πως η χώρα του «θα υποστηρίξει το Ιράν όποια κι αν είναι η εξέλιξη της διεθνούς και περιφερειακής κατάστασης». «Η Κίνα θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Ιράν, για τη διαφύλαξη της κυριαρχίας του, της ασφάλειάς του, της εδαφικής του ακεραιότητας και της εθνικής του αξιοπρέπειας», είπε χαρακτηριστικά ο Ουάνγκ, διευκρινίζοντας ότι το Πεκίνο «θα αντιταχθεί σε αυτούς που αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν και επιβάλλουν κυρώσεις».

Περαιτέρω, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, που συναντήθηκε επίσης με τον Πεζεσκιάν, παρότρυνε τον Ιρανό Πρόεδρο να υποστηρίξει «γενική αποκλιμάκωση» στην Εγγύς Ανατολή. Επιπλέον, καταδίκασε «έντονα την προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στη Ρωσία» και προειδοποίησε τον Πεζεσκιάν «εναντίον της συνέχισης της υποστήριξης του πολέμου στην Ουκρανία». Τόνισε δε ότι η προϋπόθεση για την όποια βελτίωση των διμερών σχέσεων είναι η απελευθέρωση τριών Γάλλων που είναι φυλακισμένοι στο Ιράν.

Από την πλευρά του ο Πεζεσκιάν, μιλώντας αργότερα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τόνισε ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταματήσει αμέσως τη βία, να εγκαθιδρύσει μόνιμη κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν και να σταματήσει την παράλογη βαρβαρότητα του Ισραήλ στον Λίβανο, πριν αυτό βάλει φωτιά στην περιοχή και στον κόσμο».

Εκτίμησε πως το Ισραήλ απέτυχε στη Γάζα και δεν μπορεί να ξαναχτίσει τον μύθο του αήττητου, ούτε «με τα εγκλήματα, τη βαρβαρότητά του και τις προσπάθειές του να επεκτείνει τον πόλεμο».

Σε ό,τι αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εξέφρασε την προθυμία για επανέναρξη των διεθνών διπλωματικών διεργασιών με σκοπό την «ειρηνική» - διπλωματική επίλυση του θέματος.

Από την Τεχεράνη, πάντως, χτες ο Ιρανός σιίτης ανώτατος ιερωμένος Αλί Χαμενεΐ εξήρε την αντίσταση της Χεζμπολάχ στις ισραηλινές επιθέσεις, εκτιμώντας ότι η οργάνωση «ορθώνει ανάστημα» και ότι εν τέλει ο αγώνας της «θα στεφθεί νικηφόρος».

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να συζητηθεί ο πόλεμος στον Λίβανο.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Νέα αύξηση των θυμάτων από τη συνεχιζόμενη σφαγή στη Γάζα

Με το μακελειό από το Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού να συνεχίζεται χωρίς σταματημό, χτες καταγράφηκε νέα αύξηση των θυμάτων στη Λωρίδα της Γάζας.

Μόνο μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν άλλοι 85 Παλαιστίνιοι στη Γάζα, ενώ συνολικά από τις ισραηλινές επιθέσεις από τον περασμένο Οκτώβρη έχουν σκοτωθεί 41.495 Παλαιστίνιοι (ανάμεσά τους δεκάδες χιλιάδες παιδιά, έφηβοι, γυναίκες) και έχουν τραυματιστεί άλλοι 96.006.

Πλάι στα νέα θύματα που προκάλεσαν οι ισραηλινές ασταμάτητες επιθέσεις, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις είχαν επίσης το θράσος «να παραδώσουν» στις αρχές του Νοσοκομείου Νάσερ στην πόλη Χαν Γιούνις τα πτώματα 88 Παλαιστινίων που άγνωστο πού, πότε και πώς έχασαν τη ζωή τους.

Η διεύθυνση του νοσοκομείου αρνήθηκε να παραλάβει τα πτώματα δίχως κανένα απολύτως στοιχείο για την ταυτότητα των θυμάτων ή το πώς, πού και πότε σκοτώθηκαν.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα τόνισε πως σταμάτησε τις διαδικασίες παραλαβής των πτωμάτων «μέχρι να ολοκληρωθούν τα στοιχεία και οι πληροφορίες ώστε να μπορούν να ενημερωθούν» οι εν ζωή συγγενείς τους. Ετσι, ζητήθηκε από τον οδηγό του ισραηλινού στρατιωτικού φορτηγού να επιστρέψει με τα πτώματα στο ισραηλινό πέρασμα από όπου και αναχώρησε.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός με αφορμή αυτό το περιστατικό τόνισε πως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο επιβάλλει τα πτώματα ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε ένοπλη σύγκρουση να παραδίδονται «με αξιοπρέπεια» και σεβασμό, με την παράδοση στοιχείων για την ταυτότητά τους και για τον τόπο και τον χρόνο κατά τον οποίο έχασαν τη ζωή τους.

Κατεχόμενη Δυτική Οχθη: Νέα εισβολή στην Τζενίν

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ισραηλινές δυνάμεις εντείνουν τις επίσης ασταμάτητες επιθέσεις στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, πραγματοποιώντας άλλη μία εισβολή στην πόλη Τζενίν, περικυκλώνοντας και το νοσοκομείο της.

Σε ανάλογη επιχείρηση στην πόλη Ατζούν τραυμάτισαν σοβαρά πυροβολώντας στην πλάτη δύο Παλαιστίνιους και άλλον έναν στον προσφυγικό καταυλισμό Φαουάρ που βρίσκεται νότια της Χεβρώνας.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν στη Δυτική Οχθη άλλες 35 συλλήψεις.

Η Βρετανία μεταφέρει και άλλα στρατεύματα στην Κύπρο

Στο επίκεντρο της «φλεγόμενης περιοχής» το νησί

Την αποστολή εκατοντάδων ακόμα Βρετανών στρατιωτών στην Κύπρο, επικαλούμενο πιθανή επιχείρηση για την απομάκρυνση Βρετανών πολιτών από τον Λίβανο, ανακοίνωσε το Λονδίνο, με φόντο την επέκταση των δολοφονικών επιχειρήσεων του ισραηλινού κράτους - δολοφόνου και τη στήριξη που του παρέχουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

«Οι Βρετανοί υπήκοοι πρέπει να εγκαταλείψουν τον Λίβανο», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Τζον Χίλι, συμπληρώνοντας ότι «περίπου 700 στρατιωτικοί» θα σταλούν «τις προσεχείς ώρες» στην Κύπρο, επικαλούμενος πιθανή εσπευσμένη επιχείρηση απομάκρυνσης υπηκόων.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, οι εκατοντάδες επιπλέον στρατιώτες θα μεταβούν στην Κύπρο, ενισχύοντας τη βρετανική παρουσία που έχει ήδη αναβαθμιστεί στην περιοχή, με δύο πλοία του πολεμικού Βασιλικού Ναυτικού (RFA Mouts Bay, HMS Duncan), αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Οι δε βρετανικές βάσεις στην Κύπρο έχουν ήδη διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο σε ευρωατλαντικές επεμβάσεις στην περιοχή, μεταξύ άλλων στις αμερικανοβρετανικές επιδρομές στην Υεμένη, στην αναχαίτιση των ιρανικών αντιποίνων για το ισραηλινό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό κ.ά.

Ο Τζον Χίλι μίλησε ακόμα για το «πόσο ευμετάβλητη είναι η κατάσταση» και ξεκαθάρισε πως «η κυβέρνησή μας διασφαλίζει ότι όλες οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί για την υποστήριξη των Βρετανών υπηκόων σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί».

Θυμίζουμε ότι ήδη από το καλοκαίρι καταγράφεται μεγάλη αύξηση πτήσεων μεταγωγικών αεροπλάνων της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας από την Κύπρο προς τη Βηρυτό, με αφετηρία τη βρετανική στρατιωτική βάση στο Ακρωτήρι.

Στην Κύπρο βρίσκεται επίσης από τον περασμένο Οκτώβρη σε ετοιμότητα μια επίλεκτη μονάδα της βρετανικής Ειδικής Υπηρεσίας Αεροπορίας (SAS).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ