ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Η Κίνα έκανε δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου

Μετά από τέσσερις δεκαετίες | Αντιδράσεις από Ιαπωνία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία

Πύραυλος DF-41 μεγάλου βεληνεκούς της Κίνας
Πύραυλος DF-41 μεγάλου βεληνεκούς της Κίνας
Η Κίνα ανακοίνωσε χτες ότι εκτόξευσε με επιτυχία έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) στον Ειρηνικό Ωκεανό, στην πρώτη σχετική δοκιμή εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες, που έρχεται εν μέσω κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο για τον πύραυλο DF-41, με εμβέλεια 12.000-15.000 χλμ., που είναι σχεδιασμένος να μεταφέρει έως και 10 πυρηνικές κεφαλές. Σχετικά ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από την επαρχία Χαϊνάν και έπεσε σε μια περιοχή κοντά στη Γαλλική Πολυνησία στον νότιο Ειρηνικό.

Το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η εκτόξευση ήταν μέρος της συνήθους ετήσιας εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων και ότι ειδοποιήθηκαν εκ των προτέρων οι χώρες της περιοχής. Η εκτόξευση «δοκίμασε αποτελεσματικά την απόδοση των όπλων και του εξοπλισμού, καθώς και το επίπεδο εκπαίδευσης των στρατευμάτων, και πέτυχε τους αναμενόμενους στόχους», ανέφερε το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά».

Οι πυρηνικές κεφαλές της Κίνας υπολογίζονταν το 2023 σε πάνω από 500 (επιχειρησιακές), ενώ το 2030 υπολογίζεται ότι θα έχουν ξεπεράσει τις 1.000, σύμφωνα και με ετήσια έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου.

Στο Τόκιο, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γιοσιμάσα Χαγιάσι, δήλωσε ότι «δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση εκ μέρους της Κίνας» και μίλησε για «σοβαρή ανησυχία» που προκαλούν η «ταχεία ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος του Πεκίνου» και η «έλλειψη διαφάνειας» εκ μέρους του. Εκρινε δε σκόπιμο να συμπληρώσει ότι «η Κίνα συνέχισε να αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό της σε αυξημένα επίπεδα και να ενισχύει ευρέως και γρήγορα τις πυρηνικές και βαλλιστικές δυνατότητές της».

Στην Καμπέρα, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι «η κυβέρνηση της Αυστραλίας ζήτησε εξηγήσεις από την Κίνα» και πρόσθεσε: «Η Αυστραλία ανησυχεί για κάθε αποσταθεροποιητική ενέργεια, που αυξάνει τον κίνδυνο λάθους στην περιοχή, και συμβουλεύεται τους περιφερειακούς εταίρους της για το θέμα αυτό». Ανέφερε επίσης ότι η δοκιμή «σημειώνεται στο πλαίσιο της ταχείας στρατιωτικής ενίσχυσης της Κίνας, η οποία εξελίσσεται χωρίς τη διαφάνεια και τις διασφαλίσεις που ζητά η περιοχή εκ μέρους των μεγάλων δυνάμεων».

Αλλά και στη Νέα Ζηλανδία, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την κινεζική δοκιμή «άτοπη και ανησυχητική», λέγοντας ακόμα ότι «συνεχίζουμε να συλλέγουμε επιπλέον πληροφορίες», όπως και ότι «οι ηγέτες του Ειρηνικού έχουν εκφράσει ξεκάθαρα την προσδοκία τους για μια ειρηνική, σταθερή, ευημερούσα και ασφαλή περιφέρεια».


ΕΛΒΕΤΙΑ
Σάλος για τον πρώτο θάνατο με «κάψουλα αυτοκτονίας»

Το «δικαίωμα στην αυτοκτονία» απαλλάσσει από το κόστος για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αποτελεί πεδίο για μπίζνες

Ακόμα και το «δικαίωμα» στην αυτοκτονία «ικανοποιείται» στο πλαίσιο του σάπιου καπιταλισμού, του ακραίου ατομισμού και της ατομικής ευθύνης. «Δικαίωμα» που - παρεμπιπτόντως - απαλλάσσει το καπιταλιστικό κράτος από την ευθύνη του και το κόστος για δημόσιες, δωρεάν, αναβαθμισμένες υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και για αξιοπρεπείς συνθήκες θανάτου σε ανίατες περιπτώσεις, με τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία και πόνο για τον ασθενή. Και, επιπλέον, «δικαίωμα» που αποτελεί πεδίο για κερδοφόρες μπίζνες.

Σε ένα τέτοιο φόντο, σάλος έχει προκληθεί από τον θάνατο μιας 64χρονης Αμερικανίδας μέσα σε «κάψουλα αυτοκτονίας» στην Ελβετία.

Σύμφωνα με ελβετικά ΜΜΕ η κάψουλα - που έχει ονομαστεί από τον εφευρέτη της, Sarco Pod - χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το απόγευμα της Δευτέρας 23 Σεπτέμβρη, σε ένα δάσος κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, στην πόλη Μερισχάουζεν. Η γυναίκα υπέφερε για χρόνια από μια σειρά σοβαρών προβλημάτων υγείας, που φέρονται να προκαλούνταν από μια αυτοάνοση πάθηση.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε συλλήψεις, ενώ η Εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι άνοιξε έρευνα για υποψίες υποκίνησης και υποβοήθησης σε αυτοκτονία.

Η Ελβετία είναι μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο όπου η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ωστόσο η υπουργός Εσωτερικών αμφισβήτησε την ηθική και νομική διάσταση της διαδικασίας με το Sarco Pod, μια συσκευή που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει σε ένα άτομο μέσα να πιέζει ένα κουμπί που εκλύει αέριο του αζώτου στον σφραγισμένο θάλαμο. Το άτομο στη συνέχεια, σύμφωνα με τον σχεδιασμό των κατασκευαστών, θα αποκοιμηθεί και θα πεθάνει από ασφυξία μέσα σε λίγα λεπτά.

Ενας Γερμανός επιστήμονας, ο Φλόριαν Βίλετ, πιστεύεται ότι ήταν το μόνο πρόσωπο που βρέθηκε στον χώρο του θανάτου της γυναίκας. Είναι ένα από τα κορυφαία στελέχη του «Last Resort», μιας οργάνωσης που χειρίζεται την κάψουλα, καθώς και του ελβετικού σκέλους της, με το όνομα «Exit International», μιας ΜΚΟ που ασκεί πίεση για τη νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-- Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο έλαβε φάκελο που περιείχε μια σφαίρα από άγνωστο αποστολέα, λίγους μήνες μετά την απόπειρα δολοφονίας του τον Μάη, όταν τον πυροβόλησαν σχεδόν εξ επαφής. Ο 71χρονος ποιητής Γιούραϊ Τσίντουλα, ο οποίος συνελήφθη για την επίθεση, προφυλακίστηκε αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για τρομοκρατία. Ο Φίτσο, που παραλίγο να πεθάνει από τα τραύματα, υποβλήθηκε σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις. Επέρριψε την επίθεση στην αντιπολίτευση στην πρώτη του εμφάνιση μετά τον πυροβολισμό.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ακόμη μία έκρηξη - η τρίτη το τελευταίο δεκαήμερο και η έκτη από τον Ιούνη - σημειώθηκε στο κέντρο της Κολωνίας, στη Γερμανία. Η νέα έκρηξη σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, σε καφέ που άνοιξε πρόσφατα, στο ισόγειο πολυκατοικίας. Τραυματίστηκαν ελαφρά δύο άτομα και το καφέ καταστράφηκε ολοσχερώς. Οπως μετέδωσε η «BILD», η αστυνομία επικεντρώνει τις έρευνές της για τις αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις στην Κολωνία στη μαφία Mocro, που δρα στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Η «Google» προσέφυγε χτες κατά της «Microsoft» ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την κατηγορεί για πρακτικές που παραβιάζουν τους κανόνες του ανταγωνισμού, καθώς η «Microsoft» ωθεί τους πελάτες να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της «cloud» (υπηρεσίες «υπολογιστικού νέφους») εις βάρος των ανταγωνιστών της.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη που σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο στο Ανατολικό Ιράν το Σάββατο στην περιοχή Ταμπάς.


ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Συνέδριο των Εργατικών πριν από την καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων

Αντιδράσεις προκάλεσε στα περισσότερα μέλη του βρετανικού Εργατικού Κόμματος η νέα συνταγή λιτότητας. Χτες στη διάρκεια ψηφοφορίας στο συνέδριο του κόμματος απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης του αρχηγού τους, Κιρ Στάρμερ, για κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης 10 εκατομμυρίων συνταξιούχων.

Το θέμα βάρυνε το ετήσιο συνέδριο των Εργατικών, που διεξάγεται στο Λίβερπουλ, και θεωρείται πλήγμα στο γόητρο της κυβέρνησης, παρότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν είναι δεσμευτικό.

Η εξέλιξη έρχεται στο φόντο της εντεινόμενης λαϊκής δυσφορίας που προκαλούν οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης των Εργατικών για νέα μέτρα λιτότητας προκειμένου να καλυφθεί δημοσιονομικό κενό 22 δισ. στερλινών που άφησε πίσω της, τάχα «αιφνιδιαστικά», η προηγούμενη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση Στάρμερ πιάνει το νήμα ακριβώς από εκεί που το άφησε η προηγούμενη, των Συντηρητικών του Ρίσι Σούνακ, αναδεικνύοντας για πολλοστή φορά πόσο δυσδιάκριτες είναι οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ σοσιαλδημοκρατίας και δεξιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο και πέραν αυτού.

Προχτές, στην κεντρική ομιλία του στο κομματικό συνέδριο, ο Στάρμερ επανέλαβε ότι τα πράγματα «θα γίνουν χειρότερα προτού καλυτερεύσουν». «Γνωρίζω πως ο λαός θέλει να ανασάνει και να ανακουφιστεί, και πως αρκετοί μας ψήφισαν γι' αυτόν τον λόγο. Ομως το σχέδιό μας δεν θα αλλάξει. Αλλαξα το Εργατικό Κόμμα για να αποκαταστήσω τις υπηρεσίες του στον εργαζόμενο λαό, και αυτό είναι που θα κάνουμε για τη Βρετανία», είπε ο Στάρμερ, σε μια προσπάθεια να ξεγελάσει τον βρετανικό λαό για τις επικείμενες καταιγίδες περικοπής των δημοσίων δαπανών χωρίς να θιχτούν στο ελάχιστο οι δαπάνες για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους (με πρώτο εκείνον στην Ουκρανία).

Προετοιμάζοντας με εύσχημο τρόπο τον δρόμο για τις αντιλαϊκές πολιτικές μετά την παρουσίαση του νέου σχεδίου του προϋπολογισμού από την υπουργό Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς, ο Στάρμερ ανέφερε ότι για να διατηρηθεί το κράτος πρόνοιας θα πρέπει να σταματήσουν «οι απάτες σε επιδόματα», και ότι για να εξασφαλιστεί φτηνότερη ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να γίνουν (κοστοβόρα) έργα υποδομών, «αλλιώς θα επιβαρυνθούν περαιτέρω οι φορολογούμενοι».

Αυτά ενώ πρόσφατα ο Στάρμερ στο πλαίσιο εκδήλωσης για τις επιχειρήσεις ζήτησε να «συνεργαστούν» με την κυβέρνησή του, παίρνοντας τα εύσημα του διοικητή της τράπεζας HSBC, ο οποίος εξέφρασε και την αισιοδοξία των επιχειρήσεων για την «επανεκκίνηση» των σχέσεων της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ