ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για το εκρηκτικό πρόβλημα της στέγης

Εκρηκτικό είναι το πρόβλημα της στέγης για χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, αποτέλεσμα τόσο της εκτόξευσης της τιμής ενοικίων και της αγοράς κατοικίας όσο και της μείωσης του πραγματικού μισθού και του διαθέσιμου εισοδήματος, τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην Ερώτησή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος σημειώνει: «Στην Ελλάδα, το 74,2% των ενοικιαστών δαπανούν άνω του 40% του εισοδήματός τους για τη στέγαση, ενώ το 74% των νέων 18 - 34 μένουν ακόμα στο "παιδικό τους δωμάτιο". Τεράστιες είναι οι αυξήσεις και στις τιμές των σπιτιών (66,4% αύξηση σε σχέση με το 2017 και 10,4% σε έναν χρόνο) όπως αποτυπώνουν και τα στοιχεία της Τράπεζας την Ελλάδας, με τη στέγη να έχει γίνει πανάκριβο εμπόρευμα. Η οξυμένη κατάσταση για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, που έχει διαμορφωθεί λόγω και της αύξησης των βραχυχρόνιων μισθώσεων, γίνεται ανυπόφορη με βάση και το συνολικό κόστος στέγασης, δηλαδή συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών "κοινής ωφέλειας", ιδιαίτερα του κόστους της Ενέργειας.

Την ίδια ώρα ετοιμάζεται νέος γύρος χιλιάδων πλειστηριασμών προς χάριν των "κορακιών" των τραπεζών, των funds και των servicers με βάση τους υπαγορευμένους από αυτούς νόμους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και ευρωενωσιακές Οδηγίες.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες όπως το πρόγραμμα "Σπίτι μου ΙΙ" δεν είναι μόνο κυριολεκτικά σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών που έχουν οι εργαζόμενοι, τα νέα ζευγάρια στην Ελλάδα, αφού προορίζεται για μόλις 20.000 δικαιούχους για αγορά πρώτης κατοικίας, αλλά όπως γίνεται και στα άλλα προγράμματα (π.χ. "Αναβαθμίζω το Σπίτι μου") επιβάλλεται ουσιαστικά ο τραπεζικός δανεισμός των "ωφελούμενων" για την απόκτηση κατοικίας ή την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου. Ετσι, οι εργαζόμενοι, τα νέα ζευγάρια εκτός του ότι έρχονται αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις που τροφοδοτούν οι ίδιες οι εξαγγελίες του προγράμματος στο πλαίσιο της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς, παραμένουν και "ενοικιαστές" στα ίδια τους τα σπίτια, όμηροι της επόμενης γενιάς πλειστηριασμών, ενώ οι κατασκευαστικοί όμιλοι, οι εταιρείες real estate και άλλοι "ταΐζονται" με μπόλικο κρατικό χρήμα. Οσο για το πρόγραμμα "Ηρακλής 3", αυτό θα είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των συμφερόντων των τραπεζών και της κερδοφόρας απαλλαγής τους από "κόκκινα" δάνεια».

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-- Στο λαϊκό αίτημα για κανέναν πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας όσο κι επαγγελματικής στέγης αυτοαπασχολούμενων, που εκφράζεται στις μαζικές και διαρκείς κινητοποιήσεις που έχουν αποτρέψει δεκάδες λαϊκές περιουσίες να βγουν στο σφυρί και να ξεσπιτώσουν εργατικές - λαϊκές οικογένειες, συχνά ακόμα και με μέλη τους ΑμεΑ, ανέργους κ.ά.

-- Στο γεγονός ότι τα χρηματοδοτούμενα από το ΤΑΑ προγράμματα ("Σπίτι μου ΙΙ" και "Αναβαθμίζω το Σπίτι μου") με χρήματα προερχόμενα από τη βαριά φορολογία των λαών, στην πράξη αποτελούν φόρτωμα δανείων στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, παράγοντας περαιτέρω εκτόξευση των τιμών στον κλάδο των κατασκευών, της εκμετάλλευσης και διαχείρισης ακινήτων, της βιομηχανίας δομικών υλικών, των τραπεζών και ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων τους.

-- Στην ανάγκη ολοκληρωμένου στεγαστικού σχεδιασμού με ευθύνη του κράτους, με στόχο την κάλυψη των εργατικών - λαϊκών αναγκών, με επανασύσταση του ΟΕΚ και ενίσχυση του αποκλειστικά κρατικού κατασκευαστικού προγράμματος, απαγόρευση των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών, αναβάθμιση και επέκταση των φοιτητικών εστιών και αξιοποίηση διαμερισμάτων και ξενοδοχείων για δωρεάν στέγαση των φοιτητών».

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Μακριά από τις ανάγκες του λαού το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συμπληρωματικές διατάξεις» μίλησε, χτες, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, εκφράζοντας την αντίθεση του Κόμματος στο περιεχόμενό του, που είναι ταξικό και άδικο, ενάντια στις πραγματικές ανάγκες του λαού που τον φοροληστεύουν και υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Επικαλούμενη τις μαρτυρίες περιφερειαρχών από διάφορες περιοχές της χώρας, κατά τη διαδικασία της ακρόασης των φορέων, σημείωσε ότι αναδείχθηκε η ανάγκη της χρηματοδότησης των έργων υποδομής, της συντήρησής τους, κάτι όμως που η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει.

Η Δ. Μανωλάκου αναφέρθηκε σε διάφορα άρθρα, ανάμεσά τους το άρθρο 39, με βάση το οποίο τα έργα που απεντάσσονται από το ΕΣΠΑ μεταφέρονται στις Περιφέρειες, χωρίς όμως την αντίστοιχη αύξηση των πόρων, ρίχνοντας ουσιαστικά την ευθύνη στην Περιφέρεια ενώ είναι της εκάστοτε κυβέρνησης και οδηγώντας ουσιαστικά στη χρεοκοπία.

Οσον αφορά τα άρθρα 52 - 54, σημείωσε ότι συνεχίζουν το καταστροφικό έργο της απολιγνιτοποίησης, μη χρήσης μιας άφθονης ενεργειακής πηγής η οποία θα μπορούσε με τις νέες αντιρρυπαντικές τεχνικές να παράγει φθηνή Ενέργεια για τον λαό που υφίσταται την ενεργειακή φτώχεια. Και, μάλιστα, η κυβέρνηση προχωρά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, παρότι οι ΑΠΕ εμφανίζουν πρόβλημα και δεν μπορούν να διαθέσουν όλη την παραγόμενη Ενέργεια με αποτέλεσμα να πετιέται στα σκουπίδια, ενώ τα τιμολόγια είναι στα ύψη. «Δεν υπάρχει πιο αντιπαραγωγική διαδικασία και είστε σύμφωνοι όλοι σας για να προστατεύσετε τα τεράστια κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων Ενέργειας - ΑΠΕ», τόνισε.

Αναφέρθηκε επίσης στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ σχετικά με μια φορολογική αδικία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες επιβαρύνονται με υπέρογκα πρόστιμα που δεν συνάδουν με τις σχετικές παραβάσεις. «Είναι μία αδικία που πρέπει να αποκατασταθεί», σημείωσε, καλώντας την κυβέρνηση και τα κόμματα να υιοθετήσουν την τροπολογία.

ΟΚΤΑΜΗΝΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2024
Νέα ρεκόρ σε ακρίβεια, φοροληστεία και φτώχεια

Το ένα μετά το άλλο σπάνε μήνα με τον μήνα τα ρεκόρ φοροαφαίμαξης του εισοδήματος των νοικοκυριών, σε συνθήκες ασύλληπτης ακρίβειας και μισθών στα επίπεδα του 2011. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του 8μήνου Ιανουάριος - Αύγουστος 2024, το «ματωμένο» πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 7,567 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,316 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 5,596 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2023. Δηλαδή, η υπέρβαση στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ξεπέρασε τα 4,2 δισ. ευρώ!

Επιπλέον, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 43 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,899 δισ. ευρώ ή 4,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024. Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, «η υπερεκτέλεση αυτή προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2024 (σημειώνεται ότι εκτιμώμενο ποσό ύψους 647 εκατ. ευρώ προσμετράται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του έτους 2023), όσο και την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους. Συνεπώς η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων που προσμετράται δημοσιονομικά στο έτος 2024 ανέρχεται σε 1,252 δισ. ευρώ».

Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 16,796 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 532 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 4,744 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 132 εκατ. ευρώ, χαρακτηριστικό της φοροεπέλασης σε βάρος του λαού, με την ακρίβεια να έχει παίξει καθοριστικό ρόλο.

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο, τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 6,136 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 291 εκατ. ευρώ ή 4,5% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού, γεγονός που σχετίζεται κυρίως με τις αυξημένες εισπράξεις φόρου εισοδήματος, νομικών προσώπων του προηγούμενου μήνα, συνδεόμενο με τον χρόνο λήξης των φορολογικών δηλώσεων. Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής: Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 2,215 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 13 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 698 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 4 εκατ. ευρώ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ
«Ψήνει» διάτρητη διαδικασία και στις βουλευτικές εκλογές

Για το σχέδιο της κυβέρνησης να επεκτείνει την - αποδεδειγμένη πλέον - διάτρητη διαδικασία της επιστολικής ψήφου για τους ομογενείς και στις βουλευτικές εκλογές μίλησε ο Κυρ. Μητσοτάκης σε ομογενείς στην Αστόρια.

Δήλωσε μάλιστα «βέβαιος» πως ό,τι έκαναν στις ευρωεκλογές «θα μπορέσουμε να το κάνουμε ξανά στις εθνικές εκλογές», ποντάροντας και στις ψήφους άλλων αστικών κομμάτων και μορφωμάτων, αφού για να αλλάξει το πλαίσιο χρειάζονται 200 ψήφους στη Βουλή.

«Αλλά, βλέποντας την επιτυχία και την ικανότητα του κράτους να οργανώσει αυτό το σύστημα επιστολικής ψήφου, είμαι βέβαιος ότι ουδείς θα αρνηθεί να παραχωρήσει το δικαίωμα σε εκείνους που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίσουν χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτούν την πρεσβεία ή το προξενείο ή να επιστρέψουν στην Ελλάδα», είπε, αναπτύσσοντας άλλο ένα από τα γνωστά κρύα ανέκδοτα. Στο μεταξύ, όλοι θυμούνται τα στοιχεία επικοινωνίας εκλογέων του εξωτερικού που έγιναν φέιγ βολάν στα χέρια της ΝΔ, την παντελώς διάτρητη διαδικασία που αποτυπώθηκε στη σωρεία καταγγελιών για τις απαράδεκτες διαδικασίες παράδοσης και παραλαβής των φακέλων, τους χιλιάδες που δεν μπόρεσαν τελικά να ψηφίσουν ή απλά ...δεν ξέρουν τι απέγινε η ψήφος τους, λόγω της διαδικασίας (όπως και της απαγόρευσης ψήφου στα προξενεία), τη μη καταμέτρηση χιλιάδων φακέλων την Κυριακή των εκλογών. Ολα αυτά δηλαδή που επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες του ΚΚΕ ότι η επιστολική ψήφος είναι μια καθ' όλα διάτρητη διαδικασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ