ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Παλεύουν για αυξήσεις, διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις και συντονίζουν τον βηματισμό τους

Με στόχο τον συντονισμό των αγωνιστικών πρωτοβουλιών και την κλιμάκωσης της πάλης απέναντι στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία, εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα σχεδιάζουν τη δράση τους, θέτοντας στο επίκεντρο την πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Με την ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης, το κόστος των ενοικίων και τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς να συρρικνώνουν τους έτσι κι αλλιώς καθηλωμένους μισθούς, με τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς να θεωρούνται «κόστος», με αποτέλεσμα ο λογαριασμός τελικά να πληρώνεται με συχνά και σοβαρά εργατικά «ατυχήματα», τα σωματεία οργανώνουν τη συλλογική διεκδίκηση και δράση.

Την ίδια στιγμή, η σχολική χρονιά ξεκίνησε με «λουκέτα» σε σχολεία και τμήματα και η κατάσταση στο εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα Υγείας επιδεινώνεται, με την κυβέρνηση να προωθεί νέες αντιδραστικές αλλαγές όπως η μετατροπή μεγάλων νοσοκομείων σε μονάδες με καθημερινή εφημερία, περιορίζοντας έτσι δραματικά το έργο και τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς.

Στο έδαφος αυτό, με την αγανάκτηση των εργαζομένων να εντείνεται, τα σωματεία σχεδιάζουν πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες διεκδίκησης, ενώ στοχεύουν στην κορύφωση της δραστηριότητας αυτής με απεργία μέσα στον Νοέμβρη, όπου θα συναντηθούν όλα τα μέτωπα πάλης: Κλάδοι και χώροι που μάχονται για τις ΣΣΕ, γιατροί και υγειονομικοί που δίνουν αγώνα για την Υγεία του λαού, δάσκαλοι, γονείς και μαθητές που παλεύουν για το δημόσιο σχολείο των λαϊκών αναγκών κ.ά.

Η πραγματοποίηση απεργίας μέσα στον Νοέμβρη ήταν, εξάλλου, η πρόταση που κατατέθηκε από συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και στη ΓΣΕΕ και έγινε δεκτή.

Στις 30 Σεπτέμβρη η σύσκεψη συντονισμού στην Αθήνα

Σταθμό στην κατεύθυνση του συντονισμού και της κλιμάκωσης αποτελεί η σύσκεψη που οργανώνουν κλαδικά συνδικάτα και επιχειρησιακά σωματεία της Αττικής τη Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21).

Το κάλεσμα έχουν απευθύνει: Τα Συνδικάτα Εργαζομένων Μετάλλου ν. Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Τύπου και Χάρτου, Φαρμάκου Αττικής, Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Οικοδόμων Αθήνας. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», το Σωματείο Εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO (ΕΝΕΔΕΠ), το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο», το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού & Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής - Πειραιά & Νήσων, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων ν. Αττικής.

«Τώρα είναι ώρα οργάνωσης και μάχης των σωματείων ενάντια σε αυτά που μας φέρνουν καθημερινά σε απόγνωση. Τώρα είναι η ώρα του οργανωμένου αγώνα, της μαζικής διεκδίκησης, της μαχητικής απάντησης στις εξαγγελίες της κυβέρνησης στη ΔΕΘ, που για τους επιχειρηματικούς ομίλους κρατάει "μεγάλο καλάθι", τη στιγμή που στους εργαζόμενους επαναλαμβάνει χρεοκοπημένα άλλοθι για να δικαιολογήσει το τσάκισμα της ζωής τους», σημειώνουν τα σωματεία. Θέτουν στόχο «να πλατύνει το μέτωπο του αγώνα, της αγωνιστικής ενότητας με νέες δυνάμεις», να δυναμώσει η διεκδίκηση «για να πάρουμε πίσω τις ΣΣΕ, να καταργήσουμε όλες τις αντεργατικές επιλογές, τους αντεργατικούς νόμους».

Κόντρα στον «εθνικό στόχο» της «ανάπτυξης» και στους «δημοσιονομικούς στόχους» της κυβέρνησης, επισημαίνουν ότι «την ίδια ώρα που υπάρχει τεράστια αύξηση των πολεμικών δαπανών και της πολεμικής εμπλοκής της χώρας, για την προστασία του εφοπλιστικού κεφαλαίου και όχι μόνο, για τις λαϊκές ανάγκες δεν περισσεύει τίποτα». Ενώ οι κίνδυνοι που προκαλεί η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους «είναι τεράστιοι για τον λαό, αν σκεφτεί κανείς το ενδεχόμενο γενικευμένης πολεμικής σύρραξης».

Στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση

Σε Γενική Συνέλευση καλεί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής την Τρίτη 1 Οκτώβρη, στις 4 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Wyndham» (πλατεία Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο). Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στη συνέλευση το Συνδικάτο έχει προκηρύξει στάση εργασίας (3 μ.μ. έως 7 μ.μ.).

«Είναι η ώρα όλα τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου στην Αττική, μαζί με τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και επισιτισμό, να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας», αναφέρει το Συνδικάτο. Σε αντιπαράθεση με τις αξιώσεις της εργοδοσίας αλλά και με «τη λογική του συμβιβασμού και των μειωμένων απαιτήσεων που ακολουθεί χρόνια τώρα η ηγεσία της Ομοσπονδίας», υπογραμμίζει την ανάγκη να δυναμώσει η διεκδίκηση για βελτίωση των όρων αμοιβής και εργασίας, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων που θα εξασφαλίζουν νέες κατακτήσεις στους εργαζόμενους και δεν θα παζαρεύουν τα δικαιώματά τους.

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Συνέλευση αύριο στη Λάρυμνα για τα επόμενα βήματα

Αποφασισμένα να συνεχίσουν τον αγώνα για τη διασφάλιση του εισοδήματος όλων των απολυμένων δηλώνουν τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, που χτες το μεσημέρι είχαν νέα συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, ενώ το Σωματείο της Λάρυμνας καλεί σε συνέλευση - ενημέρωση αύριο, Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του στον οικισμό του εργοστασίου.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έγινε συζήτηση πάνω στα προβλήματα και τα αδιέξοδα που έχουν προκύψει στην απορρόφηση στα προγράμματα απασχόλησης μεγάλης μερίδας των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ ηλικίας κάτω των 55 ετών, χωρίς ωστόσο και αυτήν τη φορά να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις πάνω στα αιτήματα και τις προτάσεις που έχουν καταθέσει τα Σωματεία.

Από την πλευρά των δύο υπουργείων ζητήθηκαν επιπλέον στοιχεία και υπήρξε η δέσμευση ότι θα προωθηθούν λύσεις σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την έλλειψη θέσεων ένταξης σε κοντινή απόσταση με τον τόπο διαμονής των απολυμένων, κάτι που αφορά κυρίως τους εργαζόμενους από το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα μεταλλεία του Νέου Κόκκινου Βοιωτίας.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ δεν έχουν καμία απάντηση από την κυβέρνηση για την καταβολή έκτακτης ενίσχυσης για όσο διάστημα παραμένουν χωρίς εισόδημα.

Επίσης, τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουν τις παρεμβάσεις για να αποτρέψουν το «κοκκίνισμα» δανείων των απολυμένων από τις τράπεζες, αλλά και να λυθούν ζητήματα για όσους έχουν ήδη ενταχθεί στα προγράμματα απασχόλησης, όπως η καταβολή της μισθοδοσίας τους.


Τουλάχιστον μία στις τέσσερις επιχειρήσεις κλέβει ακόμα και από τα ... ψίχουλα

Ούτε τον κατώτερο νομοθετημένο μισθό πείνας δεν πληρώνουν χιλιάδες εργοδότες, αφού σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας τουλάχιστον σε μία στις τέσσερις επιχειρήσεις στη χώρα μας διαπιστώνεται η παραπάνω αυθαιρεσία. Μια αυθαιρεσία των εργοδοτών που πατάει στην ανυπαρξία ελέγχων και έχει αποτέλεσμα ένας πολύ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων να μην καταβάλλει καν τις ελάχιστες νόμιμες αποδοχές στους εργαζόμενους.

Ετσι - ακόμα - και από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας, που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες σε 1.170 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, διαπιστώθηκε ότι στις 286 από αυτές (24,44%) «δεν είχαν αναπροσαρμοστεί οι αποδοχές, με βάση τα νομοθετημένα κατώτατα όρια»!

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέχθησαν, η μη καταβολή του κατώτερου μισθού και ορισμένες φορές και των τριετιών που τον συνοδεύουν, αφορούσαν 1.949 μισθωτούς από τους 8.518 που απασχολούνταν σε αυτές, δηλαδή η καραμπινάτη κλοπή αφορούσε το 22,88% του συνόλου των εργαζομένων.

Πρόκειται για μια αποκαλυπτική εικόνα για την εργασιακή ζούγκλα που έχει γίνει «κανονικότητα» στους χώρους δουλειάς, με την εργοδοσία να απολαμβάνει από τη μία το πλούσιο αντεργατικό οπλοστάσιο και από την άλλη την «ασυλία» λόγω του ξεδοντιάσματος των όποιων ελεγκτικών μηχανισμών. Γι' αυτό και η κυβέρνηση επιστρατεύει προπαγανδιστικά τους λεγόμενους «στοχευμένους ελέγχους» που δήθεν πραγματοποιούνται για να κουκουλώνεται η «μεγάλη εικόνα» της εργοδοτικής ασυδοσίας.

Μάλιστα, στα παραπάνω στοιχεία από «ελέγχους» δεν περιλαμβάνονται όσα αφορούν υπερωρίες, συνθήκες εργασίας, ωράρια, τα οποία με την ελαστικοποίηση που προβλέπουν οι αντεργατικοί νόμοι είναι ...γρίφος το πώς ελέγχονται.

Εντύπωση προκαλεί όμως και το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, με το οποίο καλεί τους ίδιους τους εργαζόμενους να ...διορθώνουν την όποια παρανομία του εργοδότη! Μετά την επισήμανση πως «είναι παράνομο να σας πληρώνει ο εργοδότης σας λιγότερο από τον νομοθετημένο ελάχιστο μισθό», προσθέτει χαρακτηριστικά: «Γι' αυτό ελέγξτε τον μισθό σας και μιλήστε με τον προϊστάμενό σας ή τον υπεύθυνο μισθοδοσίας, για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε την αύξηση του μισθού που δικαιούστε»!

Δηλαδή η διοίκηση της Επιθεώρησης καλεί τους εργαζόμενους να γίνουν οι ίδιοι «ελεγκτές» και να πάνε να βρουν το δίκιο τους σε αυτόν που τους τσακίζει! Λες και το ξεσάλωμα της εργοδοσίας είναι κάποιο «λάθος» που με λίγη ...καλή θέληση μπορεί να διορθωθεί.

Και από αυτά τα στοιχεία που αποτυπώνουν τη βαρβαρότητα επιβεβαιώνεται ότι οι εργαζόμενοι έναν δρόμο έχουν για να υπερασπιστούν τη δουλειά, τον μισθό και τις ζωές τους: Την οργάνωση στα συνδικάτα, τη συλλογική δράση και τη διεκδίκηση, την πάλη για ΣΣΕ με κατοχύρωση αυξήσεων και σύγχρονων δικαιωμάτων.

Σε νέα στάση εργασίας αύριο οι διανομείς της «Wolt»

Με νέα στάση εργασίας (7 μ.μ. - 11 μ.μ.) αύριο Παρασκευή και συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας συνεχίζουν οι διανομείς της «Wolt» τις κινητοποιήσεις τους. Μετά τη στάση εργασίας και τη μοτοπορεία που έκαναν την Τρίτη, οι εργαζόμενοι περιμένουν την απάντηση της εταιρείας στα αιτήματα που έχουν θέσει και προετοιμάζουν τα επόμενα βήματά τους. Στην κατεύθυνση αυτή, έχουν αποφασίσει απεργιακή κινητοποίηση, μαζί με τους συναδέλφους τους στην «e-food», στις 11 Οκτώβρη.

«Μετά την πρώτη επιτυχημένη κινητοποίηση συνεχίζουμε. Η εταιρεία πήρε το μήνυμα. Οι στολάρχες πήραν το μήνυμα», τονίζει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αύξηση των αμοιβών, κάλυψη του εργατικού «ατυχήματος» και των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους freelancers, άμεση χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας χωρίς καμία χρηματική εγγύηση από τους εργαζόμενους. Παλεύουν για πρόσληψη των διανομέων απευθείας από τη «Wolt» και κατάργηση των «στολαρχών - διαχειριστών» που δρουν ως ενδιάμεσοι εργολάβοι, προσλαμβάνουν εργαζόμενους για να εκτελούν παραγγελίες της εταιρείας. Οι συγκεκριμένοι «δουλέμποροι» εκβιάζουν και τρομοκρατούν, ιδιαίτερα τους μετανάστες, δεν καταβάλλουν τον κανονικό μισθό, δεν τους κολλάνε ένσημα, δεν τους δίνουν άδεια, Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ