ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ
Δεν πάει άλλο! Μέτρα τώρα για την ασφάλεια στα τρένα

Συγκεντρώσεις χτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αθήνα, Σταθμός Λαρίσης

Eurokinissi

Αθήνα, Σταθμός Λαρίσης
Σε 24ωρη απεργία, με επίκεντρο το ζήτημα της ασφάλειας εργαζομένων και επιβατών, προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, που προκήρυξαν το Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στον Σταθμό Λαρίσης. Εκεί, απεργοί άνοιξαν πανό που υπενθύμισε το σύνθημα των μεγάλων κινητοποιήσεων που οργανώθηκαν μετά το έγκλημα στα Τέμπη: «Οι νεκροί μας, τα κέρδη τους. Η οργή μας να τσακίσει την πολιτική που μετρά τη ζωή μας ως κόστος».

Ενάμιση χρόνο μετά, όπως κατήγγειλαν, τα κενά και οι ελλείψεις παραμένουν, απειλώντας την ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών. Μόνο τις τελευταίες μέρες, άλλωστε, καταγράφηκαν ένα «ατύχημα», όταν τρένο προσέκρουσε σε πεσμένα δέντρα, και μια παραλίγο τραγωδία μέσα στην Αττική, όταν συρμοί του Προαστιακού βρέθηκαν να κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση σε μονή τροχιά.

Η φωτοσήμανση, η τηλεδιοίκηση, η αξιόπιστη επικοινωνία δεν υπάρχουν σε ένα μεγάλο μέρος του δικτύου. Τα συστήματα ασφαλείας στην κυκλοφορία των τρένων είναι άγνωστο πότε θα λειτουργήσουν. Το προσωπικό μειώνεται ραγδαία, δεν γίνονται προσλήψεις, η ανάγκη για την εκπαίδευση και εξειδίκευσή του υποτιμάται. Οι εγκαταστάσεις στα συγκροτήματα παραμένουν απαρχαιωμένες και το τροχαίο υλικό «γερασμένο».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Η πολιτική που δεν λογαριάζει τις ζωές μας, που δεν έχει την ασφάλειά μας ως προτεραιότητα, ενάμιση χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, έχει δώσει δείγματα γραφής και στον σιδηρόδρομο. Τίποτε ουσιαστικό δεν άλλαξε στη λειτουργία και στην κυκλοφορία των τρένων», σχολιάζει η «Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» Σιδηροδρομικών (ΔΕΣΚ). «Δεν πήραν κανένα μήνυμα. Τώρα πια αποθρασύνθηκαν τόσο πολύ που δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα. Υπουργείο Μεταφορών - ΟΣΕ - "Hellenic Train", με κυνισμό και με αστείρευτο θράσος, ισχυρίζονται πως όλα είναι ασφαλή», καταγγέλλει.

«Την ασφάλεια τη θεωρούν κόστος. Ενώ για να εκσυγχρονίσουν τις γραμμές σύνδεσης με τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, για να μπορεί να μεταφέρεται ο ΝΑΤΟικός στρατιωτικός εξοπλισμός για να σκοτώνονται οι λαοί, βρήκαν και διαθέτουν εκατομμύρια ευρώ», υπογραμμίζει η ΔΕΣΚ.

«Δεν πάει άλλο. Τα τρένα πρέπει να κυκλοφορούν σε ασφαλές δίκτυο και εμείς να εργαζόμαστε σε ασφαλείς συνθήκες», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στην κινητοποίηση και στα αιτήματά της μετέφερε ο πρόεδρός του, Μάρκος Μπεκρής. «Αυτήν τη στιγμή οι εργαζόμενοι και το επιβατικό κοινό είναι αντιμέτωποι με την ίδια κατάσταση και στις αστικές συγκοινωνίες», σημείωσε και αναφέρθηκε σε πρόσφατα περιστατικά. Κατήγγειλε ακόμα τα εργατικά «ατυχήματα», μεταξύ των οποίων το σοβαρό συμβάν στη MOTOR OIL. «Πρέπει να βάλουμε μπροστά την ασφάλεια τη δική μας και των οικογενειών μας, τις δικές μας ανάγκες και αιτήματα», τόνισε. Στην κατεύθυνση αυτή, κάλεσε σε συμμετοχή στη σύσκεψη που οργανώνουν σωματεία της Αττικής τη Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη (βλ. σελ. 15), με στόχο τον συντονισμό και την κλιμάκωση των αγωνιστικών πρωτοβουλιών.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση στο πλαίσιο της απεργίας πραγματοποιήθηκε μπροστά στο κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού, με τους απεργούς να ενημερώνουν πλατιά για το πλαίσιο πάλης που προβάλλουν και να εισπράττουν πλατιά συμπαράσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απεργία η συμμετοχή των εργαζομένων άγγιξε ποσοστά μεγαλύτερα από το 90%, αναδεικνύοντας την απαίτησή τους τα τρένα να κυκλοφορούν σε ασφαλές δίκτυο και οι ίδιοι να εργάζονται σε ασφαλείς συνθήκες.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η συνεχής εμπορευματοποίηση είναι η αιτία των καθημερινών επικίνδυνων περιστατικών

Επιβάτες εγκαταλείπουν όπως όπως τον συρμό μετά την πυρκαγιά
Επιβάτες εγκαταλείπουν όπως όπως τον συρμό μετά την πυρκαγιά
«Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», τονίζει η ΤΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για το νέο επικίνδυνο περιστατικό που σημειώθηκε την Τετάρτη στον ΗΣΑΠ. Υπενθυμίζεται ότι φωτιά εκδηλώθηκε στις γραμμές του Ηλεκτρικού στο Μαρούσι, με τον συρμό να ακινητοποιείται και τους επιβάτες να εγκαταλείπουν όπως όπως το τρένο.

Σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση του Κόμματος σημειώνει:

«Τις άθλιες και εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούν στις αστικές συγκοινωνίες έρχεται να επιβεβαιώσει, για μια ακόμα φορά, το συμβάν με τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε συρμό της γραμμής 1 (του πρώην ΗΣΑΠ), κοντά στον σταθμό "Νερατζιώτισσα". Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι, παρά τις κυβερνητικές φιέστες, τα πανηγύρια και τις εξαγγελίες για τον "εκσυγχρονισμό των αστικών συγκοινωνιών", η πραγματικότητα είναι εντελώς αντίθετη, επικίνδυνη και βασανιστική για όσους έχουν ανάγκη τις δημόσιες συγκοινωνίες για τις μετακινήσεις τους.

Η συνεχής εμπορευματοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, με μοναδικά κριτήρια το κόστος και την παράδοση σημαντικών τμημάτων τους σε επιχειρηματικά συμφέροντα, αποτελεί την αιτία τέτοιων, σχεδόν καθημερινών πλέον, επικίνδυνων περιστατικών που συμβαίνουν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι βρίσκει με άνεση "λεφτόδεντρα" όταν πριμοδοτεί με πακτωλό εκατομμυρίων επιχειρηματικούς ομίλους των μεταφορών, παραδίνοντάς τους ταυτόχρονα σημαντικό τμήμα του έργου των αστικών συγκοινωνιών, όταν χρηματοδοτεί αδρά εργολάβους για μια σειρά από εργασίες συντήρησης του δικτύου της σταθερής τροχιάς.

Η κυβέρνηση λεφτά βρίσκει για να χρηματοδοτεί την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα για τη διαφύλαξη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του διαμετακομιστικού και εφοπλιστικού κεφαλαίου, παίρνοντας ενεργά μέρος στη σφαγή του Παλαιστινιακού και τώρα και του Λιβανέζικου λαού από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, όταν ξοδεύει δισεκατομμύρια για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.

Εκεί που "δυσκολεύεται" να βρει χρήματα είναι για την επαρκή χρηματοδότηση των συγκοινωνιών, για συντήρηση και επισκευή δικτύου και στόλου, για ανανέωση του απαρχαιωμένου στόλου - ειδικά στον πρώην ΗΣΑΠ όπου κυκλοφορούν τρένα ως και 40 χρόνων - για προσλήψεις όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού και για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και ασφάλειας της ζωής επιβατών και εργαζομένων στις συγκοινωνίες.

Καθημερινά, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων κάνουν χρήση των ΜΜΜ. Ολος αυτός ο κόσμος δεν μπορεί να παίζει τη ζωή του στα ζάρια, ούτε "κάθε τρεις και λίγο" να λέμε ότι από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα.

Οι εργαζόμενοι τώρα μπορούν να βγάλουν ξεκάθαρα συμπεράσματα ότι στον βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου οι καπιταλιστές και το κράτος τους μπορούν να θυσιάσουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Τώρα, χωρίς καμιά αναμονή, ο εργαζόμενος λαός να δυναμώσει τον αγώνα για ασφαλείς, σύγχρονες, φθηνές αστικές συγκοινωνίες για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών με αυτές».

Σκοτώθηκε χειριστής κλαρκ σε εργοστάσιο

Ενα ακόμα θανατηφόρο «ατύχημα» συνέβη σε χώρο δουλειάς. Σύμφωνα με καταγγελίες αυτοαπασχολούμενος δούλευε σε άλλη επιχείρηση, στη Ραφήνα, όταν εγκλωβίστηκε από το μηχάνημα κλαρκ που χειριζόταν.

Παρά το γεγονός ότι οι ακριβείς συνθήκες του «ατυχήματος» είναι αδιευκρίνιστες, πρόκειται για έναν ακόμα θάνατο ο οποίος δείχνει την ανεπάρκεια έως παντελή έλλειψη των αναγκαίων μέτρων υγείας και ασφάλειας, που σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας έχει μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε παγίδες θανάτου.

Την ίδια ώρα συμβαίνουν χιλιάδες «ατυχήματα» κάθε χρόνο που έχουν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό εργαζομένων. Ενα από αυτά συνέβη και στη MONOTEZ του Ομίλου RANAGO, στο Τμήμα Επεξεργασίας και Συσκευασίας, με συνέπεια τον ακρωτηριασμό του μικρού δακτύλου εργαζόμενου στην παραγωγή, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Σε ένα ακόμα συμβάν σε χώρο δουλειάς με μεγάλη εντατικοποίηση, 45χρονος που δούλευε ως βοηθός μάγειρα και ζαχαροπλάστη σε πολυτελές 4άστερο ξενοδοχείο στη Λάσση της Κεφαλονιάς υπέστη εγκεφαλικό εν ώρα εργασίας. Ο εργαζόμενος δούλευε μέσα σε υψηλές θερμοκρασίες και με μεγάλη πίεση «να βγει η δουλειά», την ώρα που δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο προστασίας, με ευθύνη της εργοδοσίας.

Ο 45χρονος, που βρέθηκε στο νησί από την Αρτα προκειμένου να δουλέψει εποχικά, νοσηλεύεται στη Νευρολογική κλινική στο Νοσοκομείο του Ρίου, σε πολύ βαριά κατάσταση, ενώ το Σωματείο Εργαζομένων Τουρισμού με παράσταση διαμαρτυρίας στον χώρο απαίτησε να καλυφθούν άμεσα όλα τα νοσήλια και τα έξοδά του αλλά και των συνοδών του.

ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Την Κυριακή ξεκινούν οι αρχαιρεσίες

Σε αρχαιρεσίες προχωρά η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Προσωπικού Χημικής Βιομηχανίας Αττικής από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Οκτωβρίου. Μπροστά στις αρχαιρεσίες του, το σωματείο απευθύνει κάλεσμα ενίσχυσης των γραμμών του, για να δυναμώσει η φωνή του, να γίνουν περισσότεροι χώροι δουλειάς εστίες αντίστασης και διεκδίκησης.

Στη διακήρυξή του το σωματείο συνοψίζει την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι από κυβέρνηση και εργοδοσία, από το χτύπημα μισθών και Συλλογικών Συμβάσεων, μέχρι το ξήλωμα του ωραρίου. «Το χάσμα ανάμεσα στους βιομηχάνους και σε εμάς που παράγουμε όλο τον πλούτο, αποδεικνύει πως για να κερδίσουν αυτοί, οι εργαζόμενοι πρέπει να είμαστε μόνιμα χαμένοι!», τονίζει. «Σήμερα μεγαλώνουν η απαίτηση και η ανάγκη για να δυναμώσουν οι αγώνες μας, η οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση και η συσπείρωση με το σωματείο μας.Ηρθε η ώρα να κάνουμε πράξη το σύνθημα "Ολοι για έναν και ένας για όλους", μόνο έτσι μπορούμε να τα καταφέρουμε», αναφέρει.

Η Ενωση θυμίζει πλευρές από την πείρα των προηγούμενων χρόνων, που, όπως λέει, «φανερώνει πως όπου και όταν οι εργάτες είναι συσπειρωμένοι και μια γροθιά μπορούνε να μετράνε νίκες». Ξεχωρίζει ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τη «ΜΙΝΕΡΒΑ», όπου «οι εργαζόμενοι υπέγραψαν επιχειρησιακή σύμβαση με αυξήσεις και μια σειρά άλλα δικαιώματα», την «UPFIELD», στην οποία «με διμερείς συμφωνίες απέσπασαν σημαντικές αυξήσεις και άλλες κατακτήσεις», αλλά και την «COLGATE», όπου «σταμάτησαν τις αυταρχικές συμπεριφορές στελεχών».

«Δυνατός εργάτης είναι ο οργανωμένος εργάτης! Οπλο μας είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη!», καταλήγει και καλεί σε μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ