ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Τώρα είναι ώρα οργάνωσης και μάχης, κλιμάκωσης των δίκαιων διεκδικήσεων

Τη Δευτέρα η μεγάλη σύσκεψη, στις 6.30 μ.μ. στο «Τριανόν»

Τον αγωνιστικό τους βηματισμό, στην κατεύθυνση του συντονισμού της δράσης και της κλιμάκωσης της απάντησής τους σε κυβέρνηση και εργοδοσία, συζητούν συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αττικής σε πλατιά σύσκεψη που οργανώνεται τη Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21). «Τώρα είναι ώρα οργάνωσης και μάχης», είναι το κάλεσμα που έχουν απευθύνει κλαδικά και επιχειρησιακά συνδικάτα στο σύνολο των σωματείων και των Εργατικών Κέντρων της Αττικής, αλλά και στις Ομοσπονδίες.

Σε μια περίοδο που το εισόδημα των εργαζομένων συρρικνώνεται από την εξοντωτική ακρίβεια, το κόστος των ενοικίων και τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς, εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα σχεδιάζουν τη δράση τους, θέτοντας στο επίκεντρο την πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Στο έδαφος της έλλειψης μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, των συχνών εργατικών «ατυχημάτων», της διαρκούς επιδείνωσης των ωραρίων και της εντατικοποίησης, τα συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους να στείλουν σε εργοδοσία και κυβέρνηση το μήνυμα: «Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε».

Δίπλα στις καθημερινές πρωτοβουλίες συζήτησης και διεκδίκησης, στοχεύουν στην κλιμάκωση της δράσης με απεργία μέσα στον Νοέμβρη. Η απεργιακή κλιμάκωση θα δώσει την ευκαιρία να «συναντηθούν» στον δρόμο κλάδοι και χώροι που μάχονται για τις ΣΣΕ, γιατροί και υγειονομικοί που δίνουν αγώνα για την Υγεία του λαού, δάσκαλοι, γονείς και μαθητές που παλεύουν για το δημόσιο σχολείο των λαϊκών αναγκών, ενώ μπορεί να γίνει βήμα καταδίκης του αιματοκυλίσματος του λαού της Παλαιστίνης και του Λιβάνου από το Ισραήλ, των πολεμικών σχεδιασμών που σηματοδοτούν τεράστιους κινδύνους για όλους τους λαούς.

Η πραγματοποίηση απεργίας μέσα στον Νοέμβρη ήταν, εξάλλου, η πρόταση που κατατέθηκε από συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και στη ΓΣΕΕ, και έγινε δεκτή.

Στην παραπάνω κατεύθυνση θέλει να συμβάλει και η προγραμματισμένη συνδικαλιστική σύσκεψη. Το κάλεσμα έχουν απευθύνει: Τα Συνδικάτα Εργαζομένων Μετάλλου ν. Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Τύπου και Χάρτου, Φαρμάκου Αττικής, Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Οικοδόμων Αθήνας. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», το Σωματείο Εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO (ΕΝΕΔΕΠ), το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο», το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού & Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής - Πειραιά & Νήσων, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων ν. Αττικής.

Την Τετάρτη η σύσκεψη στην Πάτρα

Σε σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης μπροστά στο επόμενο διάστημα και τη μαχητική διεκδίκηση και απάντηση, απέναντι στις εξαγγελίες της κυβέρνησης, καλεί το Εργατικό Κέντρο Πάτρας την Τετάρτη 2 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ. στην έδρα του, τα σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα της πόλης, τους λαϊκούς και νεολαιίστικους φορείς.

ΕΥΒΟΙΑ
Να χρηματοδοτήσει άμεσα η ΔΥΠΑ τη συντήρηση των κτιρίων του Εργατικού Κέντρου

Να αναλάβει η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) τις ευθύνες της και να χρηματοδοτήσει άμεσα τη συντήρηση των κτιρίων του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, στο Αλιβέρι και στην Κύμη, απαιτούν συνδικάτα της περιοχής, καλώντας παράλληλα να σταματήσει κάθε συζήτηση παραχώρησής τους.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή τους προς τη ΔΥΠΑ το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Εύβοιας, το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Περιοχής Κύμης - Αλιβερίου και το Παράρτημα Εύβοιας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου επισημαίνουν ότι τα κτίρια του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας σε Αλιβέρι και Κύμη «είναι χτισμένα εξολοκλήρου και αποκλειστικά με έξοδα των εργαζομένων» και συμπληρώνουν ότι «έχουν περιέλθει στη διαχείριση της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) μετά την κατάργηση της Εργατικής Εστίας το 2012, ως αποτέλεσμα των απαράδεκτων μνημονιακών υποχρεώσεων, που τσάκισαν πολλά ακόμα εργασιακά δικαιώματά μας, τα οποία σταθερά μέχρι και σήμερα παλεύουμε να επαναφέρουμε και να διευρύνουμε».

Τονίζουν ότι η ευθύνη της συντήρησης ανήκει στη ΔΥΠΑ καθώς «οι κρατήσεις στη μισθοδοσία των εργαζομένων είναι που χρηματοδοτούν τη ΔΥΠΑ (από αυτές, για παράδειγμα, πληρώνονται τα επιδόματα ανεργίας)» και απαιτούν «εδώ και τώρα την εκταμίευση χρημάτων για τη συντήρησή τους», αλλά και «να σταματήσουν η κοροϊδία και οι υπαινιγμοί ότι τάχα για την εγκατάλειψη των κτιρίων έχει ευθύνη το Εργατικό Κέντρο!».

Με αφορμή μάλιστα το αίτημα του δήμου Κύμης - Αλιβερίου για παραχώρηση των κτιρίων, τα συνδικάτα ζητούν «να τελειώσει εδώ και τώρα κάθε συζήτηση περί παραχώρησης των κτιρίων αυτών σε οποιονδήποτε» και καταλήγοντας υπογραμμίζουν:

«Εδώ και τώρα σύγχρονες κτιριακές υποδομές ικανές να στεγάσουν τις ανάγκες του συνδικαλιστικού κινήματος και ταυτόχρονα ανοιχτές (όπως ήταν άλλωστε πάντα) για τον λαό και για κάθε πρωτοβουλία ή δραστηριότητα συλλόγων και φορέων της περιοχής».


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Αμοιρη ευθυνών» δηλώνει η Κομισιόν για τον εργασιακό μεσαίωνα

Μνημείο πρόκλησης αποτελεί η απάντηση του σοσιαλδημοκράτη Επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, N. Schmit, σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σχετικά με την «εξαήμερη εργασία στις επιχειρήσεις του Τουρισμού - Επισιτισμού», με αφορμή την ενεργοποίηση της επιβολής εξαήμερης εργασίας από 1η Ιούλη.

Βαφτίζοντας το «μαύρο άσπρο», ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστηρίζει ότι η Οδηγία 2003/88 εξασφαλίζει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, εφόσον θεσπίζει «ένα όριο μέγιστης διάρκειας εργασίας και σε ημερήσιες και εβδομαδιαίες περιόδους ανάπαυσης». Οι εργαζόμενοι πρέπει μάλλον να πουν και ...ευχαριστώ, που ναι μεν θα δουλεύουν 13 ώρες τη μέρα και έξι μέρες την εβδομάδα, αλλά θα έχουν ... «εξασφαλισμένο» ένα 11ωρο ανάπαυσης.

Υλοποιώντας το αντεργατικό οπλοστάσιο της ΕΕ με τις Οδηγίες 2003/88 και 2019/1152, που μεταξύ άλλων άνοιξαν τον δρόμο για τις διαβόητες συμβάσεις γαλέρας των «μηδενικών ωρών», η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε νέο γύρο επίθεσης ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα, εφαρμόζοντας την 6ήμερη εργασία για φθηνό εργατικό δυναμικό, διαθέσιμο όσο, όποτε και όπου θέλει η εργοδοσία.

Η πραγματικότητα που βιώνουν εκατομμύρια εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς ξεσκεπάζει την κυβερνητική και ευρωενωσιακή προπαγάνδα για μια «φιλολαϊκή ΕΕ», υπέρμαχο των δικαιωμάτων. Καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με την εργοδοτική ασυδοσία του ωραρίου - λάστιχου, της 13ωρης εργασίας ακόμη και σε παραπάνω του ενός εργοδότες, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της εξαήμερης απασχόλησης, των πενιχρών μισθών, των απλήρωτων υπερωριών και της άλωσης της Κυριακής αργίας με τη «βούλα» των νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη.

Η εντατικοποίηση αυτή οδηγεί σε εκτόξευση των εργατικών ατυχημάτων, ενώ έχει συνοδευτεί από την υποστελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σύμφωνα με τα «πρότυπα"» της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας. Ηδη, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 7.800 εργατικά ατυχήματα μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024, με έναν νεκρό κάθε τρεις μέρες με την πλειοψηφία των ατυχημάτων να συμβαίνουν σε ώρες υπερεργασίας. Ενδεικτική είναι, τέλος, και η μετατροπή του χαρτοφυλακίου της νέας Κομισιόν από «Απασχόλησης και κοινωνικών δικαιωμάτων» σε «Ανθρώπινου δυναμικού, δεξιοτήτων κι ετοιμότητας», που προμηνύει νέα αντεργατικά τερατουργήματα.

Οπως σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Τα οξυμένα αυτά προβλήματα θα πάρουν αποφασιστική απάντηση από τους ίδιους τους εργαζόμενους και την πάλη μέσα από τα σωματεία τους ενάντια στο εργασιακό μεσαίωνα ΕΕ, κυβερνήσεων, κεφαλαίου. Με οργάνωση του αγώνα τους σε κάθε χώρο δουλειάς, διεκδικώντας δικαιώματα στο ύψος των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων, Συλλογικές Συμβάσεις για μόνιμη και σταθερή εργασία με ουσιαστικές αυξήσεις των μισθών, με μείωση του ημερήσιου κι εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, που θα ενσωματώνουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση την Τρίτη 1 Οκτώβρη

Σε Γενική Συνέλευση καλεί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής την Τρίτη 1 Οκτώβρη, στις 4 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Wyndham» (πλατεία Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο).

Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στη συνέλευση το Συνδικάτο έχει προκηρύξει στάση εργασίας (3 μ.μ. έως 7 μ.μ.). «Είναι η ώρα όλα τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου στην Αττική, μαζί με τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και επισιτισμό, να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας», αναφέρει το Συνδικάτο. Σε αντιπαράθεση με τις αξιώσεις της εργοδοσίας αλλά και με «τη λογική του συμβιβασμού και των μειωμένων απαιτήσεων που ακολουθεί χρόνια τώρα η ηγεσία της Ομοσπονδίας», υπογραμμίζει την ανάγκη να δυναμώσει η διεκδίκηση για βελτίωση των όρων αμοιβής και εργασίας, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων που θα εξασφαλίζουν νέες κατακτήσεις στους εργαζόμενους και δεν θα παζαρεύουν τα δικαιώματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ