ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να διερευνηθεί ο θάνατος μετανάστη σε Αστυνομικό Τμήμα

Nεκρός βρέθηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου μέσα στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα ο 37χρονος μετανάστης από το Πακιστάν Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ που εργάζονταν ως διανομέας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της οικογένειάς του ο άνδρας ήταν εξαφανισμένος από τις 13 Σεπτέμβρη και οι συγγενείς του δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί του. Οπως διαπίστωσαν μεταφέρθηκε σε 4 αστυνομικά τμήματα της Ομονοίας, Πατησίων, Κολωνού και Ν. Ιωνίας έως τις 21 Σεπτέμβρη, για να εντοπιστεί τελικά νεκρός στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα με εμφανείς κακώσεις και τραυματισμούς σε όλο του το σώμα.

Σύμφωνα με προφορικές εξηγήσεις της αστυνομίας στη συνήγορο της οικογένειας του Μοχάμεντ δεν εντοπίστηκε στο κρατητήριο, αλλά στην αίθουσα προσωρινής κράτησης του αστυνομικού τμήματος, που όλως τυχαίως είναι το μόνο σημείο που δεν καλύπτεται από κάμερες ασφαλείας.

Για το περιστατικό έχει ξεκινήσει αυτεπάγγελτη έρευνα από τις εισαγγελικές αρχές και διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από το ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, ενώ πολλά είναι τα ερωτήματα για το πώς ο νέος αυτός άνθρωπος κατέληξε. Οι συγγενείς του καταγγέλλουν βασανιστήρια στο Αστυνομικό Τμήμα κάτι που πρέπει να διερευνηθεί. Οπως διαρρέεται από την αστυνομία με βάση την ιατροδικαστική έκθεση ο θάνατος εμφανίζεται «να οφείλεται σε παθολογικά αίτια, που αποδίδονται σε χρήση ουσιών». Ωστόσο και αυτή εκδοχή αυξάνει τα ερωτήματα πως ένας άνθρωπος που βρέθηκε κρατούμενος πέθανε μέσα σε ένα Αστυνομικό Τμήμα.

Στοιχεία για την αύξηση της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας

Την ένταση της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας διαπιστώνει μελέτη με τίτλο: «Αστυνομία, βία και δικαιώματα» της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση. Οπως επισημαίνεται, παρά τα αναρίθμητα «μεμονωμένα περιστατικά» που λαμβάνουν χώρα καθημερινά, η καταγραφή και η διερεύνησή τους παραμένει ιδιαίτερα ισχνή, το ρυθμιστικό πλαίσιο ερμηνεύεται κατά το δοκούν, ενώ υπάρχει και «κουλτούρα» ανοχής και ατιμωρησίας των δραστών.

Τα κύρια προβλήματα που εντοπίζονται στη δράση της αστυνομίας αφορούν κυρίως: Τη χρήση υπέρμετρης (φυσικής) βίας, την αλόγιστη και μη νόμιμη χρήση των μέσων και των πρακτικών που μεταχειρίζεται για την καταστολή διαδηλώσεων, την εκτεταμένη πρακτική αναιτιολόγητων ελέγχων και προσαγωγών και των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των υπόπτων ή κατηγορούμενων, την τέλεση βασανιστηρίων ή άλλων σοβαρών προσβολών της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την εκτεταμένη χρήση υπηρεσιακών όπλων και τη συχνή χρήση τους εκτός υπηρεσίας, των υφιστάμενων δεσμών με τις ακροδεξιές ομάδες, την επίδειξη ή την ανοχή ρατσιστικής συμπεριφοράς, αλλά και την παραπληροφόρηση.

Γίνονται αναφορές σε γνωστές περιπτώσεις, που ξεκινούν από το 2006 με την υπόθεση της «ζαρντινιέρας» και τον άγριο ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη, την περίπτωση του Ζακ Κωστόπουλου και πολλές άλλες, μέχρι τους πυροβολισμούς σε Ρομά, οι περιπτώσεις των Ν. Σαμπάνη, Κ. Φραγκούλη και βασανιστήρια αστυνομικών. Επίσης γίνεται αναφορά στην καταστολή σε κινητοποιήσεις, σε απαγορεύσεις αλλά και στην υποκίνηση επεισοδίων από την ίδια την αστυνομία.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ

Ανανεωμένο, σε νέο σχήμα και εμφάνιση, κυκλοφορεί το περιοδικό «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» (Τεύχος 202, τρίμηνη έκδοση Απρίλης - Ιούνης 2024) της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ). Στην πλούσια ύλη από τη δράση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και των Παραρτημάτων της σε όλη τη χώρα περιέχονται ρεπορτάζ και άλλα ενδιαφέροντα υλικά για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, και την προσπάθεια της ΕΕ για την παραχάραξη της Ιστορίας του Β' ΠΠ και την υποβάθμιση του πρωταγωνιστικού ρόλου της ΕΣΣΔ. Δημοσιεύονται επίσης ρεπορτάζ για τις δραστηριότητες της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και των Παραρτημάτων της σε όλη την Ελλάδα για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων - πολεμικών αποζημιώσεων που η ΟΔΓ αρνείται να πληρώσει και οι ελληνικές κυβερνήσεις αποφεύγουν, στην πραγματικότητα, να διεκδικήσουν. Ξεχωριστή σημασία έχει η καθιέρωση «Στήλης» για τη ζωή της Πολιτικής Προσφυγιάς στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Οι συναγωνιστές/τριες μπορούν να προμηθευτούν το περιοδικό μας στα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, 2ος όροφος, Πεδίον του Αρεως, τηλ. 2108222952) και στα κατά τόπους Παραρτήματά της σε όλη την Ελλάδα).

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου μου ΚΩΣΤΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ προσφέρω 100 ευρώ στο Κόμμα.

Ρένα

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της πολυαγαπημένης μου συντρόφου στη ζωή και τους αγώνες, ΠΟΠΗΣ ΔΡΙΤΣΑ, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσα από την ΤΟ Εύβοιας, το ποσό των 50 ευρώ για τις ανάγκες του αγώνα.

Γ. Π.

ΠΟΠΗ ΔΡΙΤΣΑ
ΠΟΠΗ ΔΡΙΤΣΑ
Ενοπλη ληστεία σε χρηματαποστολή στο Λαύριο

Ενοπλη ληστεία σημειώθηκε λίγο μετά τις 3.30 μ.μ. το μεσημέρι στο Λαύριο. Tέσσερις άνδρες με φόρμες, καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου με μάσκες και υπό την απειλή όπλων, κατάφεραν να αποσπάσουν από υπάλληλους σε βανάκι ιδιωτικής εταιρείας χρηματαποστολών, λεία που σύμφωνα με εκτιμήσεις φτάνει το 1 εκατ. ευρώ. Στην περιοχή αναπτύχθηκε μεγάλη αστυνομική δύναμη που αναζητεί τους δράστες και πιθανούς συνεργούς τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ