ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ Κ. ΔΡΟΣΟΥ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ
Οι ιμπεριαλιστές όσο και αν δείχνουν ανίκητοι δεν είναι...

Ν. Καραθανασόπουλος: «Οι λαοί έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν την κατάσταση»

Το γεγονός ότι οι ιμπεριαλιστές δεν είναι ανίκητοι όσο ισχυροί και αν δείχνουν, αλλά και την ανάγκη οι εργαζόμενοι, ο λαός, η νεολαία τους να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν οποιονδήποτε κίνδυνο, αγωνιζόμενοι για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού, καπιταλιστικού συστήματος, που γεννά φτώχεια, ανασφάλεια, ακόμη και πολέμους, ανέδειξε η εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, το απόγευμα της Τρίτης, με την προβολή της μαρτυρίας του σ. Κώστα Δρόσου «Η άγνωστη αρματομαχία που απεγκλώβισε 3.000 ανθρώπους».

Στον χώρο του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής» βρέθηκε κόσμος κάθε ηλικίας, παρουσία του σ. Κώστα Δρόσου, παρασημοφορημένου για τη δράση του το 1974 με το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων, ενώ μίλησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας.

Η προβολή πραγματοποιήθηκε με αφορμή και τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την έναρξη της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, καθώς και τη συνεχιζόμενη ως σήμερα κατοχή του 37% των εδαφών της.

Στην παρέμβασή του, μετά την προβολή, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, αφού χαρακτήρισε αποκαλυπτικό το βίντεο και ως προς τα γεγονότα της εποχής, στάθηκε στη σύνδεσή τους με το σήμερα. Αναφέρθηκε στις πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι οξύνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ΗΠΑ -ΝΑΤΟ - ΕΕ από τη μία πλευρά και Ρωσία - Κίνα και τους δικούς τους συμμάχους από την άλλη, ως αποτέλεσμα των τεράστιων αντιθέσεων και ανταγωνισμών για τους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας, τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, με βαθύτερη αιτία τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια που λιμνάζουν αναζητώντας διέξοδο νέων επενδύσεων για ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία.

«Αν δεν φωτίσουμε αυτό το ζήτημα, δεν θα έχουμε ολοκληρωμένη απάντηση στο γιατί και σήμερα σημειώνονται πόλεμοι, εντείνονται οι ανταγωνισμοί», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα, υπογραμμίζοντας και τη «στροφή» των «επενδύσεων» προς την πολεμική οικονομία σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και την «επόμενη μέρα» των καταστροφικών πολεμικών συγκρούσεων, με τους σχεδιασμούς που γίνονται στις κατεστραμμένες από πολέμους περιοχές για την ανοικοδόμησή τους, όπου και πάλι στόχος είναι η αποκόμιση τεράστιων κερδών.

Στάθηκε στον ρόλο της αστικής τάξης της Ελλάδας στην περιοχή για την ενίσχυση της θέσης της, ως σημαιοφόρου για την προώθηση μέσα στη συμμαχία των ΝΑΤΟ - ΕΕ και στους σχεδιασμούς των τελευταίων στον ανταγωνισμό τους με το ευρασιατικό υπό διαμόρφωση μπλοκ, αλλά και στους κινδύνους που προκαλούνται για τον λαό απ' αυτά τα γεγονότα και την αποστολή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων.

Σε αυτό το πλέγμα, της ίδιας συμμαχίας του ΝΑΤΟ και για την ενίσχυση της νοτιοανατολικής του πτέρυγας, σημείωσε ότι διαμορφώνονται και οι ανταγωνισμοί της ελληνικής αστικής τάξης με την τουρκική, υπογραμμίζοντας την επικινδυνότητα για τους λαούς. Παράλληλα, ανέδειξε ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα - μαμούθ που φορτώνεται στις πλάτες του ο ελληνικός λαός, καμιά σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας, αντιθέτως εξυπηρετούν τους επιθετικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ που δεν αναγνωρίζει και τα σύνορα μεταξύ των συμμάχων - μελών του.

«Απέναντι σε όλα αυτά οι λαοί έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν την κατάσταση. Αυτό αποδεικνύει και η μαρτυρία του σ. Κώστα Δρόσου. Σήμερα, είναι ανάγκη να ενισχυθεί μέσα στον λαό η πρόταση του ΚΚΕ για άμεση απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και ανταγωνισμούς, να επιστρέψουν όλες οι αποστολές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από το εξωτερικό, να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου στη χώρα. Αντιπαλεύοντας, επίσης, τα σχέδια της de facto διχοτόμησης της Κύπρου στα πλαίσια των δύο "συνιστώντων κρατών". Να είμαστε συνολικότερα προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε εξέλιξη, παλεύοντας απέναντι στις γενεσιουργούς αιτίες όλων αυτών των γεγονότων, με την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, που είναι η μοναδική προς όφελος της εργατικής τάξης και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Η άρχουσα τάξη δεν είναι ανίκητη, όταν οι εργαζόμενοι και ο λαός στοχεύουν τον πραγματικό αντίπαλο, διευρύνοντας τη συμπόρευση με τους κομμουνιστές. Το 'χει αποδείξει αυτό η Ιστορία και μετά το τέλος των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, όπου ο πρώτος έφερε τη μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση και ο δεύτερος έφερε νέες χώρες να οικοδομούν τον σοσιαλισμό», υπογράμμισε.

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση τόσο για τα γεγονότα του 1974, όσο και για επίκαιρα θέματα.

ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Αύριο η κεντρική εκδήλωση για τα 80χρονα

Ξεκίνησε χτες η έκθεση στον χώρο της Μάντρας

Χτες Πέμπτη συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις της Τομεακής Επιτροπής Πειραιά του ΚΚΕ και του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για τα 80 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς στις 17 Αυγούστου 1944.

Συγκεκριμένα ξεκίνησε τη λειτουργία της η έκθεση στον χώρο της Μάντρας. Η έκθεση είναι διαμορφωμένη σε ενότητες, όπου εκτός από το χρονικό του Μπλόκου και τα γεγονότα της περιόδου στην Κοκκινιά και τον Πειραιά καταπιάνονται συνολικά με τα χρόνια της Κατοχής, την ΕΑΜική Αντίσταση έως την Απελευθέρωση και την ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη. Μέσα από φωτογραφίες, εφημερίδες, σκίτσα και άλλο υλικό ξεδιπλώνονται οι ηρωικές σελίδες που γράφτηκαν από τον λαό μας με μπροστάρη το ΚΚΕ. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή σήμερα και αύριο 5 μ.μ. με 9 μ.μ.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο προβλήθηκε η ταινία «Το Μπλόκο», σκορπώντας ρίγη συγκίνησης σε όσους την παρακολουθήσαν.

Αύριο, Σάββατο 28 Σεπτέμβρη στις 8 μ.μ. θα γίνει η κεντρική συγκέντρωση - εκδήλωση, στην πλατεία της Μάντρας (πλατεία Οσίας Ξένης). Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα σε επιμέλεια Γιάννη Παπαζαχαριάκη. Τραγουδούν: Ασπασία Στρατηγού, Δημήτρης Κανέλλος, Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής

-- Το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ θα πραγματοποιήσει σήμερα Παρασκευή εκδήλωση στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, για να τιμήσει την ίδρυση του ΕΑΜ που έγινε στις 27 Σεπτέμβρη 1941.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Παρουσίαση των μνημείων - τόπων θυσιαστηρίων αγωνιστών 1941 - 1950 νομού Λάρισας. Ομιλία από τον πρόεδρο του Παραρτήματος Θανάση Σερδένη. Κατάθεση στεφανιών στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου.

-- Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Αιγάλεω και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν την Κυριακή 29 Σεπτέμβρη ιστορικό περίπατο στο πλαίσιο της επετείου των 80 χρόνων από την Απελευθέρωση της Αθήνας, αλλά και της μάχης του Αη Γιώργη και της θηριωδίας των ναζί κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους εναντίον του λαού της πόλης στις 29/9/1944. Το σημείο συνάντησης είναι στην πλατεία στη συμβολή Θηβών και Σμύρνης στις 6 μ.μ. Ο τερματισμός του περιπάτου θα γίνει στο μνημείο επί της πλατείας 29ης Σεπτεμβρίου 1944 (Λεωφ. Κηφισού και Σμύρνης), όπου θα πραγματοποιηθεί και κατάθεση στεφάνων.

-- Η ΚΟ Αγ. Βαρβάρας του ΚΚΕ και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποιούν εκδήλωση προς τιμήν των εκτελεσμένων πατριωτών του μαρτυρικού Σεπτέμβρη 1944 στο ρέμα Δούσμανη από γερμανικό απόσπασμα κατοχής. Την Κυριακή 29 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ. στο μνημείο στη συμβολή των οδών Σαράφη και Δούσμανη, θα γίνει ομιλία για το χρονικό της εκτέλεσης και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

-- Η ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ και το ΤΣ της ΚΝΕ τιμούν τα 80 χρόνια της απελευθέρωσης της Πρέβεζας από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατοχής που πέτυχε ο ΕΛΑΣ τον Σεπτέμβρη του 1944, τους αγωνιστές της μάχης της Πρέβεζας και τους εκτελεσθέντες ΕΑΜίτες και ανταρτοΕΠΟΝίτες από τον ΕΔΕΣ στην Παργινόσκαλα, με διήμερο εκδηλώσεων στις 28 και 29 του Σεπτέμβρη.

Το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 8 μ.μ. στην πλατεία Ανδρούτσου θα πραγματοποιηθεί μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα για την απελευθέρωση, τη μάχη της Πρέβεζας και τα γεγονότα της Παργινόσκαλας. Ομιλία από τον Φάνη Παρρή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος του Τμήματος Ιστορίας του ΚΚΕ. Αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι.

Την Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 10.30 π.μ. στο Μνημείο Παργινόσκαλας θα πραγματοποιηθεί ομιλία και κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των πεσόντων.

Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ

Η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ προγραμματίζει συσκέψεις με γενικό τίτλο «Από το σύστημα των πολέμων και της φτώχειας υπάρχει διέξοδος, με το ΚΚΕ στον δρόμο της σύγκρουσης και της ανατροπής».

Αύριο Σάββατο 28/9

Σε πολιτική συγκέντρωση της ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στο πάρκο Κατερίνης, θα μιλήσει ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με τους CANDO ρεμπέτικα.

Κυριακή 29/9

Στις 11 π.μ., στην πλατεία Σκρα (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου) στην Καλαμαριά, με ομιλητή τον Α. Θάνο, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στις 11 π.μ., στο πρώην δημαρχείο του Τριλόφου, με ομιλητή τον Φ. Καρκατζούνη, μέλος του ΤΓ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ στον Χορτιάτη, με ομιλητή τον Σ. Ιορδανίδη, μέλος του ΤΓ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Δευτέρα 30/9

Στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θερμαϊκού, στους Ν. Επιβάτες, με ομιλητή τον Α. Θάνο, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στις 8 μ.μ., στο μπαλκόνι των γραφείων του ΚΚΕ στη Θέρμη, με ομιλήτρια την Χ. Μακρή, μέλος του ΤΓ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του σ. Τάσου Χρονά

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον σύντροφο Τάσο Χρονά, που «έφυγε» από κοντά μας πριν από ενάμιση χρόνο, διοργανώνει η ΤΟ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Λαμίας, (Λεωνίδου 9-11). Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί βίντεο αφιερωμένο στη ζωή και τη δράση του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ