ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την παραχώρηση χώρων του Βυζαντινού Μουσείου για τη γαμήλια δεξίωση των Γλύξμπουργκ

Σήμερα στις 7 το απόγευμα η κινητοποίηση

Σε συγκέντρωση καλεί ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο Βυζαντινό Μουσείο (σημείο συνάντησης πλατεία Ρηγίλλης) ενάντια στην παραχώρηση χώρων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου για γαμήλια δεξίωση της οικογένειας Γλύξμπουργκ.

«Η προνομιακή, προσωρινή παραχώρηση της κιβωτού των βυζαντινών θησαυρών της χώρας, σε ιδιώτες, των οποίων τους τίτλους απέταξε το Σύνταγμα της χώρας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», σημειώνει στο κάλεσμά του ο ΣΕΑ. Θυμίζουμε ότι με έγγραφο που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», υπογεγραμμένο από την γενική διευθύντρια του Μουσείου, η οποία είναι διορισμένη από το υπουργείο Πολιτισμού, κοινοποιήθηκε η απόφαση να παραχωρηθούν χώροι του Μουσείου, έναντι 15.000 ευρώ, στην ...«Αυτής Μεγαλειότητα Βασίλισσα Αννα - Μαρία (Hendes Majestaet Dronning Anne-Marie)», αν και έκπτωτη μετά από την απόφαση του ελληνικού λαού μετά το δημοψήφισμα του 1974.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν πολλά. Υπάρχει ή όχι προσβολή μνημείου με την πράξη αυτή; Υπάρχει τιμολογιακή πολιτική για ιδιωτικές εκδηλώσεις; Γιατί δεν αναφέρεται ποιοι χώροι του Μουσείου θα παραχωρηθούν; Γιατί δεν έχουν τεθεί καν όροι για τη διεξαγωγή ιδιωτικής εκδήλωσης, όροι που αυτονοήτως τίθενται από όλες τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, ακόμη κι όταν ένα Μουσείο ή μνημείο παραχωρείται σε δημόσιο φορέα για οποιαδήποτε εκδήλωση;

Το κυριότερο όμως είναι ότι η παραχώρηση του Βυζαντινού Μουσείου επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο τι σήμαινε η μετατροπή των πέντε μεγαλύτερων Μουσείων σε ΝΠΔΔ. «Επιβεβαιώνεται, δηλαδή - όπως σημειώνει η ΔΑΣ του υπουργείου Πολιτισμού - με τον πιο αισχρό τρόπο πως η κυβέρνηση, το μεγάλο κεφάλαιο και οι υπηρέτες τους, τα διορισμένα από την υπουργό ΔΣ και γενικοί διευθυντές των ΝΠΔΔ μουσείων - μαριονέτες των επιχειρηματικών ομίλων, που ψάχνουν με κάθε αντίτιμο να βρουν χορηγίες για τη λειτουργία μουσείων - επιχειρήσεων, λυμαίνονται την πολιτιστική μας κληρονομιά σαν να είναι το τσιφλίκι τους».

Ιερά Οδός 343

«Ιερά Οδός 343. Μαρτυρίες από το Δρομοκαΐτειο», είναι ο τίτλος της παράστασης που θα ανέβει από τις 13 Οκτώβρη στο Μπάγκειον.

Αποσπάσματα από μαρτυρίες που αντλήθηκαν μέσα από τα βιώματα των ίδιων των πρωταγωνιστών που έζησαν μέσα στο Δρομοκαΐτειο από την περίοδο του Βιζυηνού, του Μητσάκη και του Φιλύρα, καθώς και πολλών άλλων ψυχικά ασθενών που έμειναν στο Ιδρυμα και που πολλές φορές εγκαταλείφθηκαν από τις οικογένειές τους. Οι αφηγήσεις εναλλάσσονται και έρχονται να αναδείξουν, εκτός από τα βιώματα των ίδιων των ασθενών, τις απόψεις, τις εμπειρίες και τα στερεότυπα που κουβαλούν συγγενείς, φίλοι, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό...

Η παράσταση είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Μαρίας Φαφαλιού «ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ 343. Μαρτυρίες από το Δρομοκαΐτειο» (εκδόσεις «Αλεξάνδρεια»). Επιπλέον, έχουν χρησιμοποιηθεί αποσπάσματα από το βιβλίο «Αυτοί οι ωραίοι τρελοί» του Γιάννη Καιροφύλα (εκδόσεις «Φιλιππότη») και μία αφήγηση από το βιβλίο «Ακόμη ένας άγιος» από το «Εικονοστάσι ανωνύμων αγίων» του Γιάννη Ρίτσου (εκδόσεις «Κέδρος»).

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Βασίλης Παχουνδάκης. Δραματουργική επεξεργασία: Χριστίνα Λυκοτσέτα. Μουσική: Φίλιππος Δραγούμης. Σκηνικό - φωτισμοί: Εβης Χρήστου. Κοστούμια: Ελένη Νομίδη.

Ερμηνεία: Φίλιππος Δραγούμης, Χριστίνα Λυκοτσέτα

Παραστάσεις κάθε Κυριακή και Δευτέρα στις 8 μ.μ.

Προπώληση εισιτηρίων ticketservices.gr.

Σήμερα τα εγκαίνια της έκθεσης των Λαρισαίων φωτορεπόρτερ για τον «Daniel»

Η έκθεση φωτογραφίας των Λαρισαίων φωτορεπόρτερ με τίτλο «DANIEL» εγκαινιάζεται σήμερα στις 8.30 μ.μ. στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λαρισαίων, στην αίθουσα «Τάκης Τλούπας».

Η έκθεση αυτή, που πραγματοποιείται έναν χρόνο μετά την καταστροφική πλημμύρα που έπληξε την περιοχή, αποτελεί φόρο τιμής στο έργο των φωτογράφων της Λάρισας, που κατέγραψαν τις καταστροφικές συνέπειες του φαινομένου.

Οι φωτογραφίες που θα παρουσιαστούν στην έκθεση είναι αποτέλεσμα πολλών ημερών έντονης δουλειάς των φωτορεπόρτερ της Λάρισας, οι οποίοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των γεγονότων, καταγράφοντας με τον φακό τους τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες.

Στην έκθεση συμμετέχουν με φωτογραφίες τους οι φωτορεπόρτερ: Θανάσης Καλιακούδας, Δημήτρης Καστανάρας, Βαγγέλης Κουσιώρας, Γιώργος Κυδώνας, Κώστας Μάντζιαρης, Βασίλης Ντάμπλης, Αποστόλης Ντόμαλης, Θάνος Παλούκας, Κώστας Τσιάρας.

Η έκθεση θα έχει διάρκεια έως την Τρίτη 8 Οκτώβρη (ώρες λειτουργίας 11.00 - 13.30 και 17.00 - 20.30, καθημερινά. Κυριακή κλειστά). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

ΕΝΩΣΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ
Η πρεσβεία του Ισραήλ εμπλέκεται σε κινηματογραφικά φεστιβάλ

Μόλις μια βδομάδα πέρασε από την ανακοίνωση των διοργανωτών του Φεστιβάλ Animasyros ότι σταματούν τη συνεργασία με την πρεσβεία του Ισραήλ λόγω αντιδράσεων. Ενώ δεν έχει περάσει μήνας από το κινηματογραφικό Φεστιβάλ στο Καστελόριζο, στο οποίο καταγγέλθηκε από πολλούς συμμετέχοντες το γεγονός ότι συνεργάζεται με την πρεσβεία του Ισραήλ και το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Με αφορμή την «οργανωμένη παρέμβαση» της πρεσβείας του Ισραήλ σε κινηματογραφικά φεστιβάλ της χώρας μας, η Ενωση Σκηνοθετών - Δημιουργών έβγαλε ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει «μαζί με τα εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, την συστηματική γενοκτονία από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, πρώτα και κύρια στη Γάζα, αλλά και ευρύτερα στις άλλες Παλαιστινιακές κατεχόμενες περιοχές».

Στέκονται επίσης και στο ότι «στη χώρα μας εκτυλίσσεται μια ιδιόμορφη παρέμβαση με τη συμμετοχή της ισραηλινής πρεσβείας, ειδικά στον τομέα του κινηματογράφου.

Είχαμε τα γυρίσματα μιας ισραηλινής προπαγανδιστικής ταινίας, όπου οι Ελληνες συμμετέχοντες ηθοποιοί όταν αντιλήφθηκαν τι συμβαίνει, αντέδρασαν και προχώρησαν σε απεργία.

Αυτό το καλοκαίρι, σε αρκετά από τα κινηματογραφικά Φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στη χώρα μας, ανιχνεύεται οργανωμένα η παρουσία της σε αυτά, της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα, αλλά και άλλων κρατικών θεσμών του Ισραήλ, που με χορηγίες τους "στηρίζουν" αυτά τα φεστιβάλ, ενώ δεν διστάζουν να εμπλακούν και στο πρόγραμμά τους, επιλέγοντας ταινίες προπαγανδιστικές της γενοκτονίας που πραγματοποιείται στην Παλαιστίνη ή αποκλείοντας άλλες ταινίες μη αρεστές σε αυτούς.

Ηδη ένα από αυτά τα φεστιβάλ, ύστερα από μαζικές αντιδράσεις, διέκοψε τη συνεργασία του με την ισραηλινή πρεσβεία.

Οι παρεμβάσεις αυτές και η ένοχη σιωπή όσων συνεργάζονται στην προσπάθεια να ξεπλύνουν το αίμα από τα χέρια των δολοφόνων, να είναι σίγουροι ότι θα βρουν μπροστά τους την καταδίκη από το σύνολο των ανθρώπων του κινηματογράφου και όχι μόνο.

Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ η Μαρινέλλα

Σε ιδιωτικό θεραπευτήριο νοσηλεύεται η Μαρινέλλα, μετά την κατάρρευσή της στη συναυλία που έδινε το βράδυ της Τετάρτης στο Ηρώδειο.

Σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν η Μαρινέλλα «νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου "ΥΓΕΙΑ" λόγω εκτεταμένης ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας.

Παραμένει κλινικά σταθερή. Η κατάστασή της είναι κρίσιμη».

ΟΜΑΔΑ «FIREART»
«Πλήγματα ακριβείας» στις Σέρρες

Στις Σέρρες ταξιδεύει η εικαστική έκθεση με τίτλο «Πλήγματα ακριβείας», που πραγματοποιείται σε συνεργασία της καλλιτεχνικής ομάδας «FireArt» και της ΕΔΥΕΘ για τα 25 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν αύριο, Σάββατο 28 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στο Ζιντζιρλί Τζαμί (Ανατολικής Θράκης 12).

Πρόκειται για μια σημαντική έκθεση με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Οκτώβρη. Θα λειτουργεί καθημερινά (εκτός Τρίτης) και τα Σαββατοκύριακα 10.00 - 14.00.

Υπάρχει δυνατότητα για επισκέψεις σχολείων και ξενάγηση στα έργα της έκθεσης κάθε Τετάρτη και Παρασκευή τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ