ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Μεγάλες καταστροφές στο Αλιβέρι

Σε απελπιστική κατάσταση έχουν περιέλθει οι κάτοικοι - αγρότες των κοινοτήτων των Αγίου Λουκά, Αη Γιάννη και Παραμεριτών του δήμου Ταμυναίων, μετά την προχτεσινή καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στις 2.45 το μεσημέρι στην περιοχή. Μέσα σε λίγες ώρες - μέχρι τις 8 το βράδυ - με τη βοήθεια των ισχυρών βόρειων ανέμων, που έπνεαν, κατέκαψε πάνω από 3.000 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης, καθώς και χιλιάδες ελαιόδεντρα, αριθμό αιγοπροβάτων, κάποιες αγροικίες των κατοίκων Αγ. Λουκά και Αη Γιάννη.

Κάλλιστα, μπορούμε να πούμε, ότι η πύρινη λαίλαπα αφού έκαψε ότι βρήκε στο διάβα της, μόνο τότε έγινε δυνατό να τεθεί υπό μερικό έλεγχο, παρά τη μεγάλη κινητοποίηση από τον αέρα (4 πυροσβεστικά αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα) και τον όγκο των επίγειων δυνάμεων (30 πυροσβεστικά οχήματα, 90 πυροσβέστες, 30 πεζοπόρα άτομα, βυτιοφόρα του ΑΗΣ - ΔΕΗ Αλιβερίου) από το Αλιβέρι, τη Χαλκίδα, τη Θήβα, την Αμφίκλεια και την Αθήνα. Η καθυστέρηση, όμως, μέχρι να φτάσουν απ' αυτές τις περιοχές στο Αλιβέρι, η έλλειψη συντονισμού και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η άγνωστη γι' αυτούς περιοχή και η καθυστέρηση πρόσβασης, σε συνδυασμό με το δυνατό βόρειο άνεμο που συνέχιζε μέχρι και χτες, εξουδετέρωναν τις φιλότιμες και κοπιαστικές προσπάθειες των πυροσβεστών.

Τελικά, αργά προχτές, λίγο πριν τα μεσάνυχτα έγινε κατορθωτό να σχηματιστεί περιμετρική ζώνη και να εγκλωβιστεί η φωτιά πριν αγγίξει τα πρώτα σπίτια των χωριών. Ωστόσο και χτες παρέμεναν επιτόπου όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ η πυρκαγιά βρισκόταν σε ύφεση, οι μεγάλοι κορμοί, όμως των ελαιόδεντρων συνέχιζαν να καίγονται.

  • Περισσότερα από 200 στρέμματα δάσους έκαψε η φωτιά που εκδηλώθηκε χτες στις 11 το πρωί στη θέση Λακιά στο Παλιούρι Χαλκιδικής. Η φωτιά έκαιγε σε δύο μέτωπα χωρίς ευτυχώς να απειλήσει κατοικημένες περιοχές. Νωρίς το απόγευμα τέθηκε υπό έλεγχο, μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν δεκάδες άνδρες της πυροσβεστικής με 30 οχήματα από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη και πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, που επιχειρούσαν ρήψεις μέχρι αργά το απόγευμα.
ΣτΕ: Στοπ σε εγκατάσταση κεραιών

Το «κόκκινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στην εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε δασική έκταση και σε πολυκατοικία. Ετσι, δεν μπορεί να εγκαταστήσει κεραίες κινητής τηλεφωνίας η COSMOTE στην περιοχή του Νέου Βουτσά της Αττικής και στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Η πρώτη κεραία επρόκειτο να εγκατασταθεί σε δασική έκταση και η δεύτερη σε πολυκατοικία της Πολίχνης.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο με την υπ' αριθμό 2397/2001 απόφασή του ακύρωσε τις αποφάσεις του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Αττικής για εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε δασική έκταση 500 τετραγωνικών μέτρων.

Στην απόφασή του το δικαστήριο πήρε υπόψη την έκθεση του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας Μάκρης όπου γίνεται αναφορά σε κίνδυνο πυρκαγιάς, λόγω του χώρου που έχει εγκατασταθεί (πευκόφυτη δασική περιοχή), αλλά και λόγω της λειτουργίας της γεννήτριας, καθώς λειτουργεί χωρίς την παρουσία υπαλλήλου και χωρίς να έχουν ληφθεί τα ανάλογα πυροσβεστικά μέτρα.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε προσφύγει ο «Εξωραϊστικός Σύλλογος Νέου Βουτσά "Πρόοδος"» που ζητούσε να ακυρωθούν οι αποφάσεις της διοίκησης.

Παρόμοια τύχη είχε και η υπόθεση με την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε πολυώροφη οικοδομή συνοικισμού της Πολίχνης. Από τη Νομαρχία θεσσαλονίκης και τη Διεύθυνση Πολεοδομίας είχαν εκδοθεί αρχικά σχετικές αποφάσεις για την κατασκευή του έργου.

Ωστόσο, μετά από διαμαρτυρίες των κατοίκων ακυρώθηκαν οι άδειες για την εγκατάσταση της κεραίας, με αποτέλεσμα η COSMOTE να προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας την αναστολή των αποφάσεων της Νομαρχίας και της Πολεοδομίας.

Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ απέρριψε το αίτημα της COSMOTE, ενώ η συζήτηση επί της κύριας προσφυγής αναμένεται να συζητηθεί στις 27 Νοέμβρη 2001.

ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Αναχώρησαν χτες οι πρώτοι κατασκηνωτές

Στη μαγευτική Μυτιλήνη βρίσκονται από χτες οι δεκάδες νέοι και νέες που φέτος θα κάνουν διακοπές στο κάμπινγκ της ΚΝΕ στο νησί, που λειτουργεί από σήμερα μέχρι τις 12 Αυγούστου. Η κεφάτη παρέα αναχώρησε χτες από το λιμάνι του Πειραιά κι από σήμερα το πρωί βρίσκεται στην παραλία Χαραμίδα, της περιοχής Λουτρών του Δήμου Μυτιλήνης, όπου η ΚΝΕ φρόντισε να διαμορφώσει κατάλληλα ώστε να υπόσχεται μοναδικές εναλλακτικές διακοπές.

Απόψε, πρώτη μέρα παραμονής τους στο κάμπινγκ, οι κατασκηνωτές θα απολαύσουν τη Λεσβιακή φιλοξενία καθώς ο δήμαρχος Μυτιλήνης Νάσος Γιακαλής, πρόκειται να τους υποδεχτεί το βράδυ με μια εκδήλωση - προσφορά του δήμου. Νησιώτικα, σμυρναίικα και παραδοσιακά τραγούδια της Λέσβου, θα συνθέσουν το γλέντι της πρώτης μέρας, κι αντίστοιχα θα κυλήσουν κι οι υπόλοιπες.

Αύριο, Κυριακή, η παρέα των κατασκηνωτών θα μεγαλώσει καθώς θα προστεθούν κι αυτοί που θα φτάσουν από τη Θεσσαλονίκη, απ' όπου αναχωρούν στη 1 π.μ. Αύριο βράδυ, οι διοργανωτές έχουν ετοιμάσει ένα λάτιν πάρτι, που θα πραγματοποιηθεί στην παραλία. Τη Δευτέρα 6/8, θα πραγματοποιηθεί εκδρομή στο μαγευτικό Μόλυβο. Την Τετάρτη 8/8 οργανώνεται εκδρομή στη γραφική Αγιάσο. Το βράδυ της Πέμπτης 9/8, θα δοθεί στο χώρο του κάμπινγκ συναυλία από ερασιτεχνικά συγκροτήματα. Την Παρασκευή 10/8, γλέντι με τοπικούς μεζέδες, κρασί και ούζο, που θα προσφέρει η Κομματική Οργάνωση Λέσβου του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 11/8, θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Μυτιλήνης εκδήλωση του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που για τους κατασκηνωτές θα συνδυαστεί με εκδρομή και περιήγηση στην πόλη.

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του κάμπινγκ, περιλαμβάνεται και ένα αφιέρωμα στο Λέσβιο ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, με τη συμμετοχή τοπικών πολιτιστικών φορέων. Βέβαια, όλες αυτές οι εκδηλώσεις και τα γλέντια θα εμπλουτιστούν με τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την έμπνευση των κατασκηνωτών, οι οποίοι θα έχουν παράλληλα όλο το χρόνο για να χαρούν τις ομορφιές του νησιού, τον ήλιο, τη θάλασσα, τα παιχνίδια κι ό,τι άλλο φανταστούν.

27ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Σε πολλές γωνιές της χώρας

Διήμερο εκδηλώσεων στο πλαίσιο του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ξεκινάει απόψε στον Κερατόκαμπο Ηρακλείου Κρήτης. Πρόκειται για εκδηλώσεις αφιερωμένες στην ειρήνη. Την ίδια στιγμή η καρδιά του Φεστιβάλ, αυτού του μοναδικού νεανικού, πολιτικού - πολιτιστικού γεγονότος χτυπάει σε πολλές γωνιές όλης της χώρας. Από την Κρήτη ως τη Θάσο κι από την Κεφαλονιά ως τη Χίο. Συγκεκριμένα, οι υπόλοιπες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται είναι:

Σήμερα Σάββατο

-- Αργοστόλι, στις 9 μ.μ., κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ στην Κεφαλλονιά, για τις πολιτικές εξελίξεις.

-- Παλιά Ρούματα Χανίων Κρήτης, στις 8 μ.μ., για τους νέους αγρότες.

-- Φοινικούντα Μεσσηνίας, στις 8.30 μ.μ., για την παγκοσμιοποίηση.

-- Αγ. Θεόδωροι Κορινθίας, στις 9 μ.μ., για τη δράση της ΚΝΕ στο κίνημα της νεολαίας.

-- Λιμενάρια Θάσου, στις 8.30 μ.μ.

Αύριο Κυριακή

-- Χίος, κεντρική εκδήλωση στο νησί, αφιερωμένη στην ειρήνη, όπου θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης, στις 8 μ.μ., για την ειρήνη.

-- Αστρος Κυνουρίας, στις 8 μ.μ., για τα δημοκρατικά δικαιώματα.

-- Νέα Κίος Αργολίδας, στις 8.30 μ.μ., για τον πολιτισμό, θα μιλήσει ο Φώτης Ρηγανάκος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Ζαγορά Πηλίου, στις 9 μ.μ., για την Παιδεία.

-- Λιμένας Θάσου (στην πλατεία), στις 8.30 μ.μ.

-- Βουκολιές Χανίων Κρήτης, στις 8 μ.μ., για τους νέους αγρότες.

ΛΟΥΤΡΑ ΛΕΣΒΟΥ
Απαράδεκτες ρατσιστικές αντιδράσεις

Αναστάτωση έχει δημιουργηθεί στο χωριό Λουτρά της Λέσβου, όπου την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε δολοφονική επίθεση σε μπαρ από Αλβανούς υπήκοους που ξυλοκόπησαν άγρια τον υπάλληλό του Παναγιώτη Γκαγκάνη. Οι τέσσερις από τους εφτά δράστες της επίθεσης, δικάστηκαν την Πέμπτη και καταδικάστηκαν σε 37 μήνες φυλάκισης ενώ διατάχθηκε η απέλασή τους από τη χώρα. Η επίθεση αυτή και το γεγονός της μη έκτισης της ποινής στη χώρα οδήγησε κάποιους από τους κατοίκους του χωριού να προβούν σε ρατσιστικές συμπεριφορές εναντίον όλων των συμπατριωτών των δραστών, φτάνοντας το σημείο να ζητούν το άμεσο διώξιμο όλων από το χωριό.

Οι απαράδεκτες αυτές συμπεριφορές, δείχνουν ότι το σαράκι του ρατσισμού μπορεί να γιγαντωθεί εύκολα μέσα στον πληθυσμό και να φτάσει σε ακραίες καταστάσεις. Η δράση εγκληματικών στοιχείων χαρακτηρίζει τα συγκεκριμένα άτομα και δεν μπορεί να συσχετίζεται με την εθνική τους προέλευση.

Σε απεργία πείνας 8 Ιρανοί

Με κίνδυνο της ζωή τους, συνεχίζουν για 6η μέρα σήμερα την απεργία πείνας οι 8 Ιρανοί που κρατούνταν στο τμήμα συνοριακής φύλαξης στα Πορόια Σερρών, μαζί με άλλους 37 λαθρομετανάστες, σε απάνθρωπες συνθήκες.

Χτες οι Ιρανοί λαθρομετανάστες που εισήλθαν στη χώρα μας ελπίζοντας σε καλύτερο μέλλον, λόγω της εξάντλησης από την πολυήμερη ταλαιπωρία τους και στη συνέχεια την αποχή από φαγητό και νερό, οδηγήθηκαν στο Κέντρο Υγείας της περιοχής για τις πρώτες βοήθειες, ενώ δεν αποκλείεται να κριθεί αναγκαία η μεταφορά τους και στο νοσοκομείο Σερρών.

Οι παραπάνω πληροφορία προέρχεται από ανεπίσημη πηγή, εφόσον οι αρμόδιες υπηρεσίες αρνούνταν να δώσουν οποιοδήποτε στοιχείο. Συγκεκριμένα στην προσπάθειά μας χτες το απόγευμα, να επιβεβαιώσουμε την πληροφορία, βρεθήκαμε μπροστά σε κλειστές πόρτες. Η αστυνομική Διεύθυνση Σερρών δήλωσε πως δε γνωρίζει το συμβάν και μας παρέπεμψε στο Α.Τ Πορόιων, το οποίο με τη σειρά του δήλωσε άγνοια και παρέπεμψε στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Πορόιων. Και εκεί όμως δε βρέθηκε αρμόδιος να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία.

Το γεγονός της επανειλημμένης άρνησης των υπηρεσιών να επιβεβαιώσουν ή έστω να διαψεύσουν το συμβάν, γεννά πολλά ερωτηματικά, τόσο για τις συνθήκες σύλληψης και κράτησης όσο και για τα αίτια που οδήγησαν τους 8 Ιρανούς να προχωρήσουν σε απεργία πείνας. Τι έχουν να κρύψουν τα σώματα «ασφαλείας»;

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
Επέτειοι
  • Το Παράρτημα Ελευσίνας της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος Μάνδρας αύριο Κυριακή 5-8-01, στις 10.30 π.μ., στην Αγία Σωτήρα Μάνδρας, διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για τους 50 αγωνιστές, ήρωες - θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Και καλούν το λαό της περιοχής, τους φίλους και συγγενείς, τα παραρτήματα των αντιστασιακών οργανώσεων, να πάρουν μέρος στην εκδήλωση, αποτίοντας έτσι ελάχιστο φόρο τιμής στους πεσόντες πατριώτες.
  • Το Παράρτημα Καλαμάτας της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει αύριο Κυριακή 5-8-01 στις 10 π.μ. εκδήλωση μνήμης και τιμής για την επέτειο της μάχης της Αρτεμησίας(εργοστάσιο ξυλείας), που έγινε στις 5-8-1943.
  • Το Παράρτημα Σπερχειάδας της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει, την Κυριακή 12-8-01 στις 10 π.μ., μνημόσυνο για τους πεσόντες μαχητές των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και ΔΣΕ στο Γαρδίκι Ομιλέων Φθιώτιδας.
  • Το Παράρτημα Καλαβρύτων της ΠΕΑΕΑ και ο εκπολιτιστικός σύλλογος Ανω Σουσών «ΤΑ ΣΟΥΔΕΝΑ» διοργανώνουν, την Κυριακή 12-8-01 στις 11.30 π.μ. στα Ανω Σουδενά, εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ (1941-'49).

- Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.30 π.μ. Για πληροφορίες τηλ.: 82.34.296.

  • Το Δημοτικό Διαμέρισμα Σαϊδόνας (Μεσσηνιακή Μάνη)και ο Σύλλογος των Απανταχού Σαϊδονιτών, την Κυριακή 12-8-01 στις 10.30 π.μ., διοργανώνουν εκδήλωση προς τιμήν των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, στο χώρο του μνημείου (Σαϊδόνα). Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 36.14.159, 97.15.136 και 99.50.375.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ