ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΑΡΑΔΕΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
Φουντώνουν η οργή και η αγανάκτηση

Μαζί τους βρέθηκε χτες ο Α. Τζέκης, βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

Χωρίς ψαριές επιστρέφουν μήνες τώρα, από τη μάχη του μεροκάματου, οι παράκτιοι αλιείς του Θερμαϊκού Κόλπου από την Πιερία, τη Θεσσαλονίκη ως και τη Χαλκιδική. Το πρόβλημα ξεκίνησε από το Μάϊο, την περίοδο που εμφανίστηκαν σε μεγάλες ποσότητες στη θάλασσα τα γνωστά σε όλους μας γυαλιά (πλαγκτόν διάφανο σε μέγεθος πιάτου). Ομως, η κατάσταση επιδεινώθηκε τις τελευταίες 20 μέρες, με την πρωτόγνωρα μαζική εμφάνιση μεδουσών σε όλο τον κόλπο. Κάθε φορά που βγαίνουν για ψάρεμα, γυρίζουν με δίχτυα κατεστραμμένα και γεμάτα από τους ανεπιθύμητους οργανισμούς της θάλασσας.

Η ζημιά που έχουν υποστεί εκτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές, χωρίς σ' αυτά να υπολογίζουν τα χαμένα μεροκάματα και τα καύσιμα που καίνε για κάθε επιχείρηση αλίευσης. Οι ίδιοι οι ψαράδες ζητούν από το υπουργείο, να τους αποζημιώσει τουλάχιστον για τα εργαλεία, δηλαδή τα κατεστραμμένα δίχτυα, ενώ ακόμη περιμένουν να εισπράξουν τις αποζημιώσεις που τους έταξε προεκλογικά η κυβέρνηση για τη ζημιά που υπέστησαν την περίοδο απαγόρευσης αλίευσης των οστρακοειδών.

Οπως αναφέρουν, η ζημιά, στην παρούσα φάση, σε κάθε καΐκι, υπολογίζεται σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο δραχμές, αφού τα κατεστραμμένα δίχτυα ξεπερνούν τα 100. Αρκεί να υπολογίσει κανείς την τιμή του ενός, για να αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής. Κάθε γαριδόδιχτο κοστίζει 20.000 δραχμές και κάθε απλάδι (σκουμπριόδιχτο) 12.000 δραχμές.

Οι παράκτιοι αλιείς της Θεσσαλονίκης, από την Κρίνη, τους Νέους Επιβάτες, το Αγγελοχώρι, μέχρι και την Επανωμή, άρχισαν από χθες να υποβάλουν αιτήσεις στη Διεύθυνση Αλιείας της Νομαρχίας, προκειμένου να εκτιμηθεί η ζημιά και στη συνέχεια να διεκδικηθούν χρηματικές αποζημιώσεις.

Στο πλευρό των ψαράδων το ΚΚΕ

Στο πλευρό των ψαράδων, στο λιμανάκι του Αγγελοχωρίου, βρέθηκε χθες το πρωί ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, μεταφέροντας τη στήριξη του Κόμματος στο αίτημά τους και τη δέσμευση πως το ΚΚΕ θα σταθεί στο πλάι τους, μεταφέροντας το πρόβλημα στη Βουλή, και θα είναι δίπλα τους σε κάθε βήμα αγωνιστικής διεκδίκησης όσων υποχρεούται να τους παρέχει η κυβέρνηση μέσω των υπηρεσιών της.

Στη συζήτηση που έγινε, εκεί δίπλα στα καΐκια, οι αλιείς άφησαν να ξεχειλίσει η αγανάκτησή τους, για την εγκληματική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που, όπως είπαν, οδηγεί τους μικρομεσαίους ψαράδες σε ξεκλήρισμα. Μίλησαν με οργή για την εγκατάλειψη του Θερμαϊκού, που μέρα με τη μέρα μετατρέπεται σε νεκρή θάλασσα, εξαιτίας της μόλυνσης από τα βιομηχανικά λύματα, τα λύματα των βυρσοδεψείων, τη μεταφορά χημικών αποβλήτων μέσω του Αξιού από τα Σκόπια κλπ. Ενώ παράλληλα κατήγγειλαν και τη συστηματική υπεραλίευση από τους μεγάλους, που τελικά αποβαίνει σε βάρος του κλάδου και της ισορροπίας της φύσης.

«Παλιότερα είχαμε δυνατότητα να ψαρέψουμε σε όλο το Θερμαϊκό. Τώρα, κάθε τρεις και λίγο απαγορεύουν την αλίευση, μία λόγω μόλυνσης του κόλπου, μια για διοξίνες στα όστρακα, μια γιατί πρέπει να προστατέψουμε τα δελφίνια. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Θα πάρουμε τα καΐκια να πάμε στο λιμάνι να τους τα παραδώσουμε», δηλώνει ο Θράσος Παζαρόπουλος, πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Παράκτιων Αλιέων Αγγελοχωρίου.

«Ούτε μια ψαριά δεν κάνουμε, όμως πρέπει υποχρεωτικά να πληρώσουμε ΦΠΑ», αναφέρει ο Γιώργος Κανταλάς από τον Αλιευτικό Σύλλογο Παράκτιων Αλιέων Ν. Επιβατών. Και εξηγεί πως ΦΠΑ πληρώνουν υποχρεωτικά όσοι έχουν σκάφη πάνω από 6 μέτρα, δηλαδή όλοι οι παράκτιοι. «Ετσι ξεκινάμε από 80.000 δραχμές ΦΠΑ και ανεβαίνουμε».

«Αν γυρίσετε όλα τα χωριά, δε θα δείτε νέο ψαρά», συμπληρώνει ο Λάμπρος, δείχνοντας πως το επάγγελμα εγκαταλείπεται, αφού δεν αφήνει πλέον μεροκάματο.

Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν μέτρα στήριξης, κάλεσε τους ψαράδες ο Α. Τζέκης, προειδοποιώντας, παράλληλα, πως οι κατευθύνσεις της ΕΕ στόχο έχουν να περιορίσουν και να σπρώξουν και την αλιεία στα χέρια λίγων μεγάλων. «Εκεί οδηγεί, άλλωστε, η στήριξη της ιχθυοκαλλιέργειας, οι μεγάλες εισαγωγές, κλπ. Εμείς λέμε πως πρέπει ο κλάδος να παραμείνει στην παραγωγή και μάλιστα να δοθούν ιδιαίτερα κίνητρα για να πλαισιωθεί από νέο κόσμο».

Συνεχίζει να «διψάει» η Πέλλα

Κουβέντα για τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος και την παντελή απουσία έργων υποδομής, δεν είχε να πει ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γ. Πασχαλίδης στη διάρκεια επίσκεψής του στην Πέλλα, όπου οι κάτοικοι στενάζουν από την έλλειψη νερού, ως αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής των κυβερνήσεων τις τελευταίες δεκαετίες. Οπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο δημοσίευμα, οι 2.500 κάτοικοι της έδρας του Δήμου Πέλλας δεν μπορούν να χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου που προέρχεται από γεωτρήσεις, διότι βρέθηκαν αυξημένα νιτρικά, δύο φορές πάνω από το όριο επικινδυνότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το γεγονός αποδόθηκε στην αλόγιστη χρήση γεωργικών λιπασμάτων, αφού το πρόβλημα - που εμφανίστηκε από το Μάρτη- επιδεινώθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε υπήρξε ταχύτατη υπεράντληση του νερού και άρχισε να εμφανίζεται στα λίγα αποθέματα των γεωτρήσεων, η αρνητική επίδραση των νιτρούχων λιπασμάτων που χρησιμοποιούν οι αγρότες για τις καλλιέργειές τους.

Ετσι λοιπόν, ο Γ. Πασχαλίδης περιορίστηκε να κάνει συστάσεις για την αλόγιστη χρήση γεωργικών λιπασμάτων, αγνοώντας τη σπατάλη των υδάτινων πόρων που προκύπτει ως αποτέλεσμα της έλλειψη έργων υποδομής για τη συγκέντρωση αποθεμάτων με παράλληλο εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων. Και είπε πως η οριστική λύση του προβλήματος «θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του νερού, που η κυβέρνηση προωθεί με τη δημιουργία του ενιαίου φορέα διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού».

Στο μεταξύ και μέχρι να λυθεί το πρόβλημα δηλαδή σε διάστημα περίπου 20 ημερών, οπότε αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία δύο νέες γεωτρήσεις σε περιοχή όπου το νερό είναι κατάλληλο, οι 2.500 κάτοικοι της Πέλλας, θα τροφοδοτούνται με νερό από υδροφόρες.

Εξάλλου, τις επόμενες μέρες αναμένονται τα αποτελέσματα έρευνας σε νέα δείγματα νερού από τις γεωτρήσεις της Πέλλας, όπου το νερό εμφάνισε αυξημένα νιτρικά. Πάντως, ο Δήμος Πέλλας, με ανακοίνωσή του, έκανε γνωστό ότι ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΑΠΘ, οι παλιές γεωτρήσεις θα εγκαταλειφθούν. Και αυτό «διότι ακόμη και αν τα αποτελέσματα δείξουν χαμηλότερα ποσοστά νιτρικών αλάτων, η απόσταση από τα επιτρεπτά για τον ανθρώπινο οργανισμό όρια είναι τόσο μεγάλη που δε μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τη χρήση των παλαιών γεωτρήσεων».

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Κριτήριο το συμφέρον των εργαζόμενων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη της Αγωνιστικής Δημοτικής Ενότητας (ΑΔΕ) Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο της οποίας καθορίστηκαν οι στόχοι δράση της για το επόμενο διάστημα. Η σύσκεψη έγινε στο Εμπορικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και συμμετείχαν μαζικά, φίλοι της δημοτικής κίνησης και παράγοντες της δημόσιας ζωής της πόλης.

Στη διάρκεια της δημόσιας εκδήλωσης, ο Τάσος Βλισίδης, επικεφαλής της ΑΔΕ, υποψήφιος Δήμαρχος στις προηγούμενες εκλογές, παρουσίασε τον απολογισμό πεπραγμένων της κίνησης και μίλησε για τους στόχους της στο επόμενο διάστημα. Από τη συζήτηση που ακολούθησε επιβεβαιώθηκε η ορθότητα των θέσεων της ΑΔΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που βρίσκονται ακριβώς στον αντίποδα της κυρίαρχης λογικής που τη θέλει μηχανισμό εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ. Μιας λογικής που θέλει την ΤΑ επιχείρηση, να λειτουργεί με διαχειριστική πρακτική, να ιδιωτικοποιεί τους τομείς της, να επιβάλλει νέους φόρους και ανταποδοτικά τέλη στον ήδη υπερφορτωμένο φορολογικά πολίτη.

«Σε αντίθεση μ' αυτή τη λογική, η ΑΔΕ αγωνίζεται για μια Αυτοδιοίκηση που βασικό της κριτήριο είναι το τι συμφέρει στους εργαζόμενους κι όλους όσοι πλήττονται από την πολιτική που ασκείται και βιώνουν τις τραγικές της συνέπειες. Και με βάση αυτό το κριτήριο να εκφράζει τα προβλήματά τους, να είναι σύμμαχος και υπερασπιστής στους αγώνες που κάνουν για τα προβλήματά τους», ανέφερε ο Τ. Βλισίδης και κατέληξε: «Αγωνιζόμαστε για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση, μαχητική, διεκδικητική, με το λαό, για το λαό»..

Οι εργασίες της σύσκεψης ολοκληρώθηκαν με την εκλογή νέας 7μελούς Γραμματείας που θα διευθύνει από εδώ και πέρα της δουλιά της ΑΔΕ, στην κατεύθυνση του στόχου που τέθηκε από όλους τους συμμετέχοντες. Δηλαδή να βρεθεί η ΑΔΕ στο επίκεντρο ως πόλος της άλλης αντίληψης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Εκτονώνονται τα κρούσματα μηνιγγίτιδας

Προς εκτόνωση βαίνει η ιογενής μηνιγγίτιδα στην Κεφαλλονιά, που τις δυο τελευταίες βδομάδες έχει προσβάλει 25 παιδιά, καθώς εδώ και δυο μέρες δεν έχει σημειωθεί ανάλογο περιστατικό. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο Βαγγέλης Ευαγγελάτος, διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής, ο οποίος είναι καθησυχαστικός για την εξέλιξη της νόσου και συστήνει την τήρηση κανόνων υγιεινής με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται δέκα παιδιά στο νοσοκομείο του Αργοστολίου, με το χρόνο νοσηλείας να μην ξεπερνά τις έξι μέρες.

Τα συμπτώματα της νόσου έχουν τα χαρακτηριστικά έντονου πονοκεφάλου, ταλαιπωρίας, πυρετού και εμετού. Από τον εργαστηριακό έλεγχο που έγινε, προέκυψε ότι τα παιδιά πάσχουν από ιογενή μηνιγγίτιδα, με τους γιατρούς να πιθανολογούν πως ο αιτιολογικός παράγοντας της νόσου είναι ο εντεροϊός. Το γεγονός ότι η εποχή δεν «προσφέρεται» για τη διασπορά επιδημιών έχει προβληματίσει τους γιατρούς, που ακόμα δεν έχουν εντοπίσει την αιτία της νόσου.

Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά τις δυσκολίες, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες, προκειμένου να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στη νοσηλεία των παιδιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ