Η Ρωσία ξεκαθάρισε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση και έδειξε τις προθέσεις της εκτοξεύοντας έναν νέο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο, που σε 15 λεπτά χτύπησε την Ουκρανία, καθώς επίσης δηλώνοντας διά στόματος Πούτιν το «δικαίωμά» της να χτυπήσει «δυτικούς» στόχους σε χώρες που εμπλέκονται στις επιθέσεις κατά της Ρωσίας, και ότι ο πόλεμος έχει λάβει «παγκόσμιο χαρακτήρα».
Μετά από 1.000 μέρες πολέμου η στρατιωτική σύγκρουση έχει μπει σε νέα, πιο επικίνδυνη φάση απρόβλεπτης κλιμάκωσης, με το ενδεχόμενο επέκτασής της στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο να κρέμεται από μια κλωστή.
Τους τελευταίους μήνες, και ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις υποχωρούν στο μέτωπο και ο ρωσικός στρατός σημειώνει εδαφικά κέρδη, οι εξελίξεις δείχνουν προς ένα «σπιράλ» ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης, που μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για τους λαούς:
ΗΠΑ και Βρετανία έδωσαν το «πράσινο φως» για πυραυλικά χτυπήματα στη Ρωσία - πριν μερικούς μήνες στη μεθοριακή περιοχή του Χαρκόβου και στη συνέχεια «πιο βαθιά». Ο ουκρανικός στρατός εισέβαλε στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, ενώ η Ρωσία υπέγραψε στρατηγική συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα για «αμοιβαία άμυνα» σε περίπτωση επίθεσης και Βορειοκορεάτες στρατιώτες πολεμούν στο πλευρό της στο Κουρσκ.
Η πυρηνική απειλή βρίσκεται σταθερά στο τραπέζι. ΝΑΤΟ και Ρωσία διεξάγουν συνεχώς πυρηνικές ασκήσεις. Η Μόσχα επέκτεινε το πυρηνικό της δόγμα και μια συμβατική επίθεση από ένα μη πυρηνικό κράτος (π.χ. Ουκρανία), αν υποστηριχθεί από μια πυρηνική δύναμη (π.χ. ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία), θα αντιμετωπιζόταν ως κοινή επίθεση στη Ρωσία η οποία μπορεί να απαντηθεί και με πυρηνικά όπλα. Επίσης, μια επίθεση στη Λευκορωσία θεωρείται πλέον επίθεση στη Ρωσία.
Η πειραματική εκτόξευση του ρωσικού υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου με θεωρητικό βεληνεκές στα 5.500 χλμ. και δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών, ο οποίος - σύμφωνα με τη Μόσχα - δεν μπορεί να αναχαιτιστεί από τα ΝΑΤΟικά συστήματα αεράμυνας, αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο σε αυτήν την πορεία κλιμάκωσης της σύγκρουσης.
Εξάλλου, ολοένα και περισσότερα μέτωπα ξεπηδούν στην Ανατολική Ευρώπη και στον Νότιο Καύκασο, εντείνεται δε ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός στη Μολδαβία, στη Γεωργία, στην Αρμενία, σε τέτοιο βαθμό, που χαρακτηρίζονται «οι επόμενες Ουκρανίες».
Στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, στην Κορεατική Χερσόνησο, στην Ταϊβάν αλλά και στην Αφρική συγκρούονται δύο παγκόσμια στρατόπεδα που αποτελούνται από τις ισχυρότερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του κόσμου, με τα μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια: Από τη μία πλευρά το ευρωατλαντικό μπλοκ ΝΑΤΟ - ΕΕ και από την άλλη το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό στρατόπεδο Ρωσίας - Κίνας - Ιράν - Β. Κορέας (η διαμόρφωση του οποίου έχει επιταχυνθεί, ακριβώς μέσα από τις πολεμικές συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή).
Αυτή η πραγματικότητα πολλαπλασιάζει τα φιτίλια ανάφλεξης, ενώ συσσωρεύεται «μπαρούτι» σε κάθε γωνιά του χάρτη.
Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε την Παρασκευή ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντ. Τουσκ, και ενώ η Βαρσοβία είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Κιέβου: «Η σύγκρουση λαμβάνει δραματικές διαστάσεις. Οι τελευταίες ώρες έχουν δείξει ότι η απειλή για μια παγκόσμια σύγκρουση είναι σοβαρή και πραγματική». Και συνέχισε: «Ο πόλεμος στην Ανατολή εισέρχεται σε μια καθοριστική φάση, νιώθουμε ότι το άγνωστο πλησιάζει»...
Το «διάγγελμα προς το έθνος» του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν το βράδυ της Πέμπτης έστειλε μηνύματα για την εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με το ευρωατλαντικό στρατόπεδο.
«Μετά την έγκριση της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, η Ουκρανία χτύπησε τη Ρωσία με αμερικανικής κατασκευής ATACMS στις 19 Νοέμβρη και με βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow και αμερικανικής κατασκευής Himars στις 21 Νοέμβρη», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι έχουμε δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων εκείνων των χωρών που επιτρέπουν να χρησιμοποιηθούν όπλα τους (σε επιθέσεις) εναντίον δικών μας εγκαταστάσεων».
Οι αμερικανικοί ATACMS και οι βρετανικοί «Storm Shadow» έχουν βεληνεκές μέχρι 300 χλμ. και φέρεται να χτύπησαν στόχους στις ρωσικές περιοχές Mπριάνσκ και Κουρσκ.
Ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε στο διάγγελμά του και στο ρωσικό πλήγμα στην πόλη Ντνίπρο την Πέμπτη το πρωί, που η ουκρανική πλευρά είχε ισχυριστεί ότι έγινε με διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο. Οπως είπε ο Πούτιν, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν εγκατάσταση της ουκρανικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας που κατασκευάζει βαλλιστικούς πυραύλους, με τον νέο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς «Oreshnik», ο οποίος έφερε μη πυρηνική κεφαλή.
Μάλιστα, ο Πούτιν ανέφερε επίσης ότι ο νέος πύραυλος δεν μπορεί να αναχαιτιστεί από τα ΝΑΤΟικά συστήματα αεράμυνας και πως σε ενδεχόμενο ενός νέου αντίστοιχου πλήγματος από μέρους της Ρωσίας θα «ειδοποιήσει εκ των προτέρων τους πολίτες».
Η επίθεση, είπε, έγινε στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ρωσικής αποτρεπτικής ικανότητας, κάνοντας λόγο για «μια δοκιμή σε συνθήκες μάχης ενός από τα νεότερα συστήματα πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς της Ρωσίας».
Σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης, η Ρωσία «θα απαντήσει αποφασιστικά και συμμετρικά», είπε ο Πούτιν, δηλώνοντας «έτοιμος» για οποιοδήποτε σενάριο.
Μία μέρα μετά, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε σχετικά με τον πύραυλο «Oreshnik» ότι «θα συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε αυτό το νεότερο σύστημα» και «είναι απαραίτητο να καθιερωθεί η σειριακή παραγωγή».
Οταν το 2018 η τότε κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ ανακοίνωνε ότι θα αποχωρήσει από τη Συνθήκη INF για τον περιορισμό των πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι την παραβιάζει, όλοι έκαναν λόγο για μια σοβαρή κλιμάκωση και επιδείνωση της «κατάστασης ασφαλείας» στην Ευρώπη.
Αυτό που τότε δεν ήταν ξεκάθαρο ήταν η επερχόμενη πλήρους κλίμακας ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, αν και τα δυο στρατόπεδα προετοιμάζονταν για αυτήν την εξέλιξη και αυτή η κίνηση εντασσόταν στην προβλεπόμενη κλιμάκωση. Τώρα φαίνονται ολοκάθαρα οι συνέπειες και το νόημα της κατάργησης της INF.
Ενα από τα σημεία που τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος στο διάγγελμά του ήταν πως η ανάπτυξη του νέου υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου «Oreshnik» αποτελεί «απάντηση στα σχέδια των ΗΠΑ για παραγωγή και ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς» στην Ευρώπη και την Ασία.
«Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ έκαναν λάθος καταστρέφοντας μονομερώς τη συνθήκη για την εξάλειψη των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς το 2019 με ένα τραβηγμένο πρόσχημα», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, αναφερόμενος στην INF.
Εξάλλου, αναλυτές και «δεξαμενές σκέψεις» υπενθυμίζουν ότι ο Πούτιν είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Ρωσία θα ολοκληρώσει την ανάπτυξη ενός συστήματος βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς (IRBM), αφότου Ουάσιγκτον και Βερολίνο συμφώνησαν το καλοκαίρι να αναπτύξουν αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία από το 2026.
«Ο τροποποιημένος πύραυλος RS-26 ήταν πάντα βασικός υποψήφιος», είπε ειδικός σε θέματα μη διάδοσης στο Middlebury Institute of International Studies στην Καλιφόρνια. Η νέα παραλλαγή του πυραύλου θεωρήθηκε «πειραματική» από το Πεντάγωνο επειδή «είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε να χρησιμοποιείται στο πεδίο της μάχης».
Μια νέα αμερικανική βάση βαλλιστικών πυραύλων στη βόρεια Πολωνία στη Βαλτική έχει ήδη προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από τη Μόσχα, που την πρόσθεσε στη «λίστα» με τους «στόχους» της. Η αμερικανική βάση στο Redzikowo, μέρος της ευρύτερης αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ «Aegis Ashore», έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού έως μέσου βεληνεκούς.
Πάντως, ο Πούτιν είπε ότι η εκτόξευση του νέου IRBM την Πέμπτη δεν ήταν απάντηση στη βάση στην Πολωνία.
Ο Τ. Ράιτ από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών εκτίμησε ότι η ανάπτυξη νέων πυραύλων από τη Ρωσία μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις στις χώρες του ΝΑΤΟ σχετικά με το τι συστήματα αεράμυνας θα αγοράσουν και ποιες επιθετικές ικανότητες θα επιδιώξουν να αποκτήσουν.
Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία θα έχουν συνομιλίες την Τρίτη στις Βρυξέλλες αναφορικά με την εκτόξευση του πειραματικού υπερηχητικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς από τη Ρωσία. Τη συνεδρίαση ζήτησε το Κίεβο και θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο πρεσβευτών.
Η Ουκρανία θα επιδιώξει «συγκεκριμένα και ουσιαστικά αποτελέσματα» κατά της Ρωσίας σε συνάντηση την επόμενη βδομάδα με εκπροσώπους του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Αντρ. Σίμπιχα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του G7 στην Ιταλία το Σαββατοκύριακο, «εν μέσω αυξανόμενης έντασης στον πόλεμο στην Ουκρανία».
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε επισκέπτεται τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ στην κατοικία του στη Φλόριντα, ανέφερε την Παρασκευή η ολλανδική εφημερίδα «De Telegraaf».
«Τρομερή κλιμάκωση» χαρακτήρισε ο Γερμανός καγκελάριος, Ο. Σολτς, την εκτόξευση του νέου υπερηχητικού πυραύλου, προσθέτοντας πως η ανάπτυξη του νέου όπλου έδειξε «πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο πόλεμος». Επανέλαβε πως η Γερμανία δεν θα στείλει στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus, ούτε θα επιτρέψει χτυπήματα στη Ρωσία με τα γερμανικά όπλα που έχει αποστείλει.
Η Σουηδία δεν θα επιτρέψει να την εκφοβίσουν οι απειλές του Πούτιν προς τη «Δύση» και θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Παλ Γιόνσον, σε συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό του Ρ. Ουμέροφ.
Υπερασπιζόμενος το δικαίωμα της Ουκρανίας να «προασπίζεται τον εαυτό της εντός και εκτός του εδάφους της», ο Γιόνσον ανακοίνωσε ότι η Σουηδία είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει σημαντικά την αγορά πυραύλων και drones μεγάλου βεληνεκούς για την Ουκρανία.
Η Στοκχόλμη θα χρηματοδοτήσει τη μαζική παραγωγή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και drones από την ουκρανική αμυντική βιομηχανία. «Θα κατασκευάζονται στην Ουκρανία από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, αλλά θα χρηματοδοτούνται από τη Σουηδία», εξήγησε ο Γιόνσον.
Η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει δύο δόσεις 2,25 δισ. δολαρίων στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο το 2025-2026.
Η Κίνα επανέλαβε τις εκκλήσεις για «αυτοσυγκράτηση» από όλα τα μέρη στον πόλεμο της Ουκρανίας και «να εργαστούν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων προκειμένου να δημιουργήσουν συνθήκες για μια έγκαιρη κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Τζιάν.
Στην άμεση εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο Ρώσος πρεσβευτής στο Λονδίνο, Αντρ. Κέλιν, έπειτα από την επίθεση σε ρωσικό έδαφος με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow».
Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «αυτή η πυροδότηση δεν μπορεί να συμβεί χωρίς το προσωπικό του ΝΑΤΟ, το βρετανικό προσωπικό επίσης», ενώ τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί μισθοφόροι από διάφορες χώρες που πολεμούν αυτή τη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας και μάλιστα ισχυρίστηκε ότι υπάρχει παρουσία πολωνικής στρατιωτικής μονάδας στο Κουρσκ.
Την ίδια στιγμή, έτοιμη για πόλεμο δηλώνει η Βρετανία, καθώς ο αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αμυνας, όταν ερωτήθηκε από βουλευτές σχετικά με το πόσες βρετανικές ταξιαρχίες θα μπορούσαν να φτάσουν στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ σε περίπτωση μεγάλης κλιμάκωσης από τη Ρωσία, δήλωσε ότι «αν ζητηθεί από τον βρετανικό στρατό να πολεμήσει απόψε, θα πολεμούσε απόψε» και «αν οι Ρώσοι εισέβαλλαν στην Ανατολική Ευρώπη απόψε, τότε θα τους συναντούσαμε σε αυτήν τη μάχη».
«Εχουμε ακούσει αυτού του είδους την ανεύθυνη ρητορική από τον Πούτιν στο παρελθόν. Προσπαθεί να σταματήσει τα κράτη να υποστηρίζουν την Ουκρανία, ενώ δεν φαίνεται να τον απασχολεί τόσο πολύ η υποστήριξη που λαμβάνει από τη Βόρεια Κορέα και άλλα κράτη. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να αποσυρθούμε από το να στηρίξουμε την Ουκρανία και δεν θα το κάνουμε», δήλωσε η εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.
Μπορεί η απόφαση της Μόσχας να ενημερώσει την Ουάσιγκτον 30 λεπτά πριν για τη δοκιμή του ρωσικού υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου να είχε σκοπό να αποφευχθεί μια «παρερμηνεία» και να μετριάσει τους κινδύνους «άμεσης πυρηνικής κλιμάκωσης», ωστόσο διεθνείς αναλυτές εκλαμβάνουν την εκτόξευση του «Oreshnik» ως «υπενθύμιση» στις ΗΠΑ ότι «οι κίνδυνοι της πυρηνικής κλιμάκωσης παραμένουν παρόντες», όπως είπε ο Τζέιμς Ακτον, συνδιευθυντής του Προγράμματος Πυρηνικής Πολιτικής για τη Διεθνή Ειρήνη.
Αν και θα θεωρούνταν ένα φοβερό στρατηγικό λάθος εκ μέρους της Ρωσίας να κάνει χρήση πυρηνικών σε αυτήν τη συγκυρία, ενόψει της αλλαγής ηγεσίας στις ΗΠΑ, και με τον κίνδυνο να απομονωθεί από «εταίρους» που τη στηρίζουν, όπως η Κίνα και η Ινδία, παρ' όλα αυτά, όταν συγκρούονται μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις αυτές είναι «ισορροπίες του τρόμου».
Ο επικεφαλής της CIA, Μπιλ Μπερνς, σε μια επίσκεψη στο Λονδίνο μαζί με τον επικεφαλής της MI6, τον Σεπτέμβρη, είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν «ξεπεράσει» από το φθινόπωρο του 2022 έναν «ρωσικό πυρηνικό φόβο» που είχαν προηγουμένως, και ότι οι απειλές από τη Μόσχα «δεν πρέπει πάντα να λαμβάνονται κυριολεκτικά».
Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για κλιμάκωση της έντασης και των προκλήσεων, υποστηρίζοντας ότι η Κορεατική Χερσόνησος βρίσκεται σήμερα - περισσότερο από ποτέ - αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου.
Κατά την ομιλία του σε «αμυντική» έκθεση στην Πιονγιάνγκ, την Πέμπτη, υποστήριξε ότι είχε επιδιώξει διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον, αλλά το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε την «επιθετική και εχθρική» πολιτική των ΗΠΑ εναντίον της Βόρειας Κορέας.
Τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των οπλικών συστημάτων της Βόρειας Κορέας, ενώ δεσμεύτηκε πως θα συνεχίσει να αναπτύσσει τις «αμυντικές» δυνατότητες της χώρας ώστε να ενισχύσει τη στρατηγική της θέση.
Στο μεταξύ, αξιωματούχοι πληροφοριών στη Νότια Κορέα ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να στέλνει πυραύλους αεράμυνας και άλλη στρατιωτική τεχνολογία στη Βόρεια Κορέα, σε αντάλλαγμα για την ανάπτυξη «άνω των 10.000 Βορειοκορεατών στρατιωτών» στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων.
Προετοιμασία της ΕΕ για γενικευμένο πόλεμο
Ορισμένες αναλύσεις αναφέρουν ότι οι προσπάθειες αυτές «υπονομεύονται» από τις αποφάσεις της προεδρίας Μπάιντεν, όπως η άδεια για χτυπήματα με «δυτικούς» πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία, ενώ υπάρχει και αρθρογραφία που κάνει αντιθέτως λόγο για «δώρο Μπάιντεν στον Τραμπ», υποστηρίζοντας ότι με τις κινήσεις αυτές τού προσφέρει «επιπλέον χαρτιά» ενόψει πιθανών διαπραγματεύσεων.
Και στις δύο περιπτώσεις αυτό που μένει «εκτός κάδρου» είναι η ουσία: Η συνεχής πορεία κλιμάκωσης της σύγκρουσης, το «άπλωμά» της σε ολοένα περισσότερα μέτωπα σε όλο τον κόσμο, οι εντατικές πολεμικές προετοιμασίες των ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων για γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση - στοιχεία που δεν αναιρούνται από διαφοροποιήσεις τακτικής ή από ενδεχόμενα μελλοντικά παζάρια για ορισμένους προσωρινούς και αβέβαιους συμβιβασμούς.
Αρχικά να σημειωθεί ότι στη συνάντηση Μπάιντεν - Τραμπ, την προηγούμενη βδομάδα στον Λευκό Οίκο, θεωρείται μάλλον απίθανο ο απερχόμενος Πρόεδρος να μην τον ενημέρωσε σχετικά με την επικείμενη έγκριση για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς των ΗΠΑ και της Βρετανίας.
Τους τελευταίους μήνες της θητείας του, ο Μπάιντεν πρόσφερε στην Ουκρανία διάφορες στρατιωτικές δυνατότητες: Εκτός από το δικαίωμα χρήσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας, την περασμένη βδομάδα έδωσε στρατιωτικό πακέτο με νάρκες ξηράς κατά προσωπικού. Η χρήση τους απαγορεύεται από περισσότερες από 150 χώρες, αλλά όχι από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε επίσης την αποστολή στρατιωτικών εργολάβων των ΗΠΑ στην Ουκρανία, για να επισκευάζουν κρίσιμο στρατιωτικό υλικό. Οι ΗΠΑ «ανέχτηκαν» την επίθεση των ουκρανικών στρατευμάτων στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, ενώ ΝΑΤΟικά κράτη, όπως η Δανία, η Ολλανδία κ.ά., επίσπευσαν την αποστολή αμερικανικών μαχητικών F-16.
Καμία από όλες αυτές τις κινήσεις στρατιωτικής κλιμάκωσης των ΗΠΑ δεν πρόκειται να «αλλάξει το παιχνίδι» στο πεδίο της μάχης, όπου τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν σταθερά, παραδέχονται Αμερικανοί και άλλοι «Δυτικοί» αξιωματούχοι - ωστόσο όλες αυτές οι κινήσεις συσσωρεύουν κι άλλο μπαρούτι, όπως επιβεβαιώνει όλη η πορεία του πολέμου, αλλά και οι πυκνές εξελίξεις των τελευταίων ημερών.
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν θεωρείται ταυτόχρονα ότι μπορεί να δημιουργήσουν ένα νέο στάτους κβο για τη θητεία Τραμπ, ώστε να διαπραγματευτεί μια «διευθέτηση» με τη Ρωσία στην Ουκρανία. Σύμφωνα με ορισμένες αναλύσεις, οι αποφάσεις αυτές ενδέχεται να αξιοποιηθούν ως ένα «χρήσιμο εργαλείο» στις όποιες διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν, και να μην παραχωρηθεί τίποτα από τα παραπάνω χωρίς αντάλλαγμα.
Ηδη διατυπώνονται «εικασίες» και γίνονται βολιδοσκοπήσεις σχετικά με το πώς θα έμοιαζε ένας συμβιβασμός στην Ουκρανία, και ιδιαίτερα τι είδους «εγγυήσεις ασφαλείας» θα δίνονταν στο Κίεβο και πώς θα διαμορφωνόταν η «αρχιτεκτονική ασφαλείας» στην Ευρώπη.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις, για να διασφαλίσουν οποιαδήποτε «ειρηνευτική συμφωνία» μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας για την οποία θα μεσολαβήσει ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, δήλωσε ο Εσθονός ΥΠΕΞ Μ. Τσάκνα.
Η ένταξη στο ΝΑΤΟ για το Κίεβο «θα ήταν η καλύτερη εγγύηση ασφαλείας», είπε, αλλά «χωρίς τις ΗΠΑ αυτό είναι αδύνατο». Ετσι, η αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία για τη διασφάλιση μιας συμφωνίας θα ήταν «η δεύτερη καλύτερη λύση».
Ορισμένοι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σκέφτονται να δώσουν πίσω στην Ουκρανία τα πυρηνικά όπλα από τα οποία παραιτήθηκε μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, ανέφεραν την Παρασκευή οι «New York Times».
Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η αύξηση των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία είναι απίθανο να αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο μάχης βραχυπρόθεσμα, αλλά μπορεί να βοηθήσει το Κίεβο να ενισχύσει τη στάση του σε περίπτωση που επιτευχθεί εκεχειρία, γράφει το δημοσίευμα.
Η Ουκρανία ανέπτυξε το «σχέδιο νίκης» λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ, επεσήμανε δημοσίευμα των «Financial Times», υπογραμμίζοντας ότι στη σύνταξη του σχεδίου συμμετείχαν «σύμμαχοι της Ουκρανίας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων Ρεπουμπλικάνων».
Μάλιστα, σύμφωνα με τους FT, όταν ο Ζελένσκι παρουσίασε το «σχέδιο νίκης» στον Tραμπ, τον περασμένο Σεπτέμβρη, αυτός έδειξε ενδιαφέρον τουλάχιστον για δύο σημεία του: Την αντικατάσταση ορισμένων αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη με ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες μετά το τέλος του πολέμου, και τη χρησιμοποίηση των πλούσιων φυσικών πόρων της Ουκρανίας από «δυτικούς» επιχειρηματικούς ομίλους. Μάλιστα παρουσιάστηκε στον Tραμπ η δυνατότητα της Ουάσιγκτον να ελέγχει τους επενδυτές στην Ουκρανία, προκειμένου να αποφευχθεί η εισροή κινεζικών κεφαλαίων.
Σε κάθε περίπτωση η ΕΕ προετοιμάζεται για γενικευμένο πόλεμο, ακόμα κι αν επιτευχθεί ένας προσωρινός συμβιβασμός στην Ουκρανία.
Είναι ενδεικτικό ότι οι στρατιωτικές δαπάνες των κρατών - μελών της ΕΕ πρόκειται να φτάσουν το 2024 στο δυσθεώρητο ποσό των 326 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 2% του ΑΕΠ της ΕΕ, όπως δείχνουν στοιχεία που δημοσίευσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αμυνας.
«Το 2% του ΑΕΠ δεν θα είναι αρκετό για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», τόνισε χαρακτηριστικά την περασμένη βδομάδα ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ.
Οι κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες ενδέχεται να χρειαστεί να διπλασιάσουν τις «αμυντικές» δαπάνες «για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία, καθώς και το ενδεχόμενο μιας μικρότερης αμερικανικής στήριξης υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ», σύμφωνα με έκθεση του «Bloomberg Intelligence».
Ειδικότερα, τα 15 μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ πιθανώς θα χρειαστεί να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους επενδύσεις, από 320 δισ. ευρώ ετησίως, έως και σε 700 δισ. ευρώ.
Η Κομισιόν υπογραμμίζει την «ανάγκη» πρόσθετων 500 δισ. ευρώ σε «αμυντικές» επενδύσεις μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Προ ημερών η Κομισιόν αποφάσισε τα κεφάλαια από τα λεγόμενα Ταμεία Συνοχής (το 1/3 του τρέχοντος κοινού προϋπολογισμού της ΕΕ 2021 - 2027, περίπου 392 δισ. ευρώ) να ανακατευθυνθούν προς επενδύσεις σε εξοπλισμούς και στρατιωτικές υποδομές.
Η ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει να ενισχύει το καθεστώς Ζελένσκι
Σε δήλωσή του για την κλιμάκωση του πολέμου NATO - Ρωσίας στην Ουκρανία, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε τα εξής:
«Μετά τη χρήση αμερικανικών και βρετανικών όπλων κατά της Ρωσίας από το καθεστώς Ζελένσκι, την τροποποίηση του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας από τον Πούτιν και τις σχετικές δηλώσεις τους, είναι φανερό πλέον ότι υπάρχει μεγάλη κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Ο κίνδυνος άμεσης γενίκευσης είναι περισσότερο από ορατός.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να ενισχύει το καθεστώς Ζελένσκι, να στέλνει όπλα, να ενισχύει οικονομικά, να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους και να συντηρεί και να διατηρεί τις αμερικανικές βάσεις του θανάτου.
Ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός για τη χώρα μας, θα πάρει αμπάριζα όλους τους λαούς της περιοχής, όλα τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, και την Ελλάδα».
Στις 11:30 π.μ. στα Προπύλαια
«Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο! Ούτε γη - ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!»:
Με το σύνθημα αυτό η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ καλούν τον λαό και τη νεολαία σε συλλαλητήριο την Τρίτη 26 Νοέμβρη, στις 11:30 π.μ. στα Προπύλαια, με αφορμή τον ερχομό του γγ του ΝΑΤΟ Μ. Ρούτε.
Συγκεκριμένα, ο γγ του ΝΑΤΟ θα βρεθεί στην Αθήνα, την ώρα που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται, προκειμένου να έχει «συνάντηση εργασίας» με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς επίσης με τον υπουργό Αμυνας Ν. Δένδια και τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη.
Σημειωτέον, ένα εικοσιτετράωρο πριν ο Ρούτε θα μεταβεί στην Αγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, τον ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν και τον υπουργό Αμυνας Γ. Γκιουλέρ.