Αποκαλυπτικά στοιχεία: Τραγικές ελλείψεις λόγω υποστελέχωσης και εργασιακή ομηρία
Πρόκειται για τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) και το Εθνικό Ιδρυμα Κωφών (ΕΙΚ). Εκεί οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (τελευταία προκήρυξη πριν το 2024 η 7Κ/2019, με 317 θέσεις που ακόμα δεν έχουν καλυφθεί) είναι μηδαμινές μπροστά στις συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων δεκαετιών και σε αυτές που έπονται.
Αποκαλυπτικά είναι δε τα στοιχεία κάλυψης των οργανικών θέσεων, από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών (όπως αποτυπώνονται στις 18-11-2024), με τα ποσοστά να είναι ακόμα και κάτω του 30%. Συγκεκριμένα:
Κάλυψη ΚΚΠΠ Αττικής: 35%. Κεντρικής Μακεδονίας: 39%. Κρήτης: 32%. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 26%. Δυτικής Ελλάδας: 30%. Στερεάς Ελλάδας: 33%. Θεσσαλίας: 47%. Ιονίων Νήσων: 24%. Βορείου Αιγαίου: 53%. Ηπείρου: 46%. Δυτικής Μακεδονίας: 31%. ΘΧΠΕ: 41%. ΕΚΚΑ: 59%. ΚΕΑΤ: 70%. ΕΙΚ: 22%.
«Η έλλειψη μόνιμου προσωπικού λειτουργεί εις βάρος της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της απαιτούμενης εξειδικευμένης φροντίδας, φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας, αισθητηριακής ολοκλήρωσης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των περιθαλπόμενων - φιλοξενούμενων των δομών», σημειώνεται στην Ερώτηση του Κόμματος, ενώ αναδεικνύεται μία ακόμα πλευρά:
«Το κενό του μόνιμου προσωπικού καλύπτουν εργαζόμενοι σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας, με διαφορετικά είδη συμβάσεων: ΣΟΧ, Συμβάσεις Μίσθωσης Εργου, υπάλληλοι με παρατάσεις συμβάσεων τρίμηνες, εξάμηνες, ετήσιες, επικουρικοί παλαιότεροι (κάποιοι εκ των οποίων εργάζονται συνεχόμενα από το 2014, το 2016 ή απολύθηκαν και επανέρχονται με νέες συμβάσεις) ή νεότεροι με συμβάσεις ενός ή δύο ετών, επικουρικοί για την αντιμετώπιση της COVID-19 από το 2020, εργαζόμενοι με ασφαλιστικά μέτρα, από προγράμματα της ΔΥΠΑ (55 και άνω ή από τα εκάστοτε κοινωφελή προγράμματα), εργολαβικοί εργαζόμενοι. Κενά καλύπτουν ακόμα και μαθητές ή σπουδαστές σε πρακτική άσκηση.
Οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πολλές φορές σε θέσεις καίριες και νευραλγικές, χωρίς την ύπαρξη μόνιμου υπαλλήλου. Αυτή η πανσπερμία συμβάσεων, η συνεχής εναλλαγή του προσωπικού με τη λήξη των συμβάσεων και την πρόσληψη νέου προσωπικού, εξοντώνει εργασιακά το μόνιμο προσωπικό, πλήττει την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία των φορέων Πρόνοιας και έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιεχόμενο της περίθαλψης και στην προστασία της ζωής των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού (βαριά αναπήρων, χρονίως πασχόντων και παιδιών)».
Τονίζεται ακόμα στην Ερώτηση ότι «η κατάσταση εργασιακής ομηρίας κρατάει εδώ και πολλά χρόνια και συνεχίζεται, στο όνομα των δημοσιονομικών αντοχών και των επιταγών της καπιταλιστικής οικονομίας, που θεωρεί την προνοιακή περίθαλψη βαρίδι που πρέπει να ξεφορτωθεί, ικανοποιώντας το αίτημα επιχειρηματικής δραστηριότητας των κάθε λογής εργολάβων. Την ίδια στιγμή, το δίκαιο αίτημα μονιμοποίησης των συμβασιούχων αποκαλείται αντισυνταγματικό και παράνομο, σε αντίθεση με τις επιταγές της επιστήμης: Η Πρόνοια είναι ένα ευαίσθητο πεδίο, που δεν ευνοείται απλώς αλλά έχει απόλυτη ανάγκη από σταθερούς εργαζόμενους οι οποίοι έρχονται σε επαφή και παρέχουν υπηρεσίες σε ανθρώπους που έχουν τεράστιες ανάγκες και πολύ χαμηλό επίπεδο λειτουργικότητας και ανεξαρτησίας. Αντίθετα, η συχνή εναλλαγή των φροντιστών τους και άλλων ειδικών αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπών και διακόπτει την πρόοδο στη φροντίδα και αγωγή των ανθρώπων με αναπηρίες».
Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση τη λήψη άμεσων μέτρων για:
Την Τρίτη 3 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Μέρα των ΑμεΑ, τιμά μαχητικά η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) στους δρόμους της αξιοπρέπειας και του αγώνα και καλεί σε συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στον πεζόδρομο της Κοραή και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.
Η ΣΕΑΑΝ καλεί τους συλλόγους, τα σωματεία, τις οργανώσεις των γονιών και των ΑμεΑ σε όλη την Ελλάδα με αποφάσεις τους να μπουν μπροστά στη διοργάνωση του αγώνα, να αφήσουν στο χτες συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που έχουν ταυτίσει τα συμφέροντά τους με αυτήν τη βάρβαρη αντιαναπηρική πολιτική και να διεκδικήσουν μια σειρά μέτρων στήριξης και προστασίας, όπως για την ακρίβεια, τους πλειστηριασμούς κ.ά. Επίσης, για την επέκταση επιδομάτων ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια.
Με τον αγώνα τους εναντιώνονται στην υποβάθμιση και στην εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας, της Πρόνοιας και της Αποκατάστασης, όπως γίνεται με την υπομετάγγιση, τη διάλυση των μεταμοσχευτικών κέντρων, την ιδιωτικοποίηση των παιδοογκολογικών τμημάτων κ.ά. και απαιτούν μαζικές προσλήψεις, μονιμοποιήσεις κ.λπ.
Στη συγκέντρωση της Τρίτης 3 Δεκέμβρη καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). «Ενώνουμε τη φωνή μας με το αναπηρικό κίνημα για να καταδικάσουμε τη βάρβαρη αντιλαϊκή, αντιαναπηρική πολιτική της κυβέρνησης, για να απαιτήσουμε να δοθούν λεφτά για Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία, για μισθούς και συντάξεις και όχι για πολεμικούς εξοπλισμούς και για στρατιωτικές αποστολές χιλιάδες μίλια μακριά από τη χώρα μας», αναφέρει στο κάλεσμά της.
Σε κινητοποίηση στην 6η ΥΠΕ στην Πάτρα καλεί για την Τρίτη 3 Νοέμβρη (12 μ.) και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων Αχαΐας, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την Αναπηρία.
Απαιτώντας τώρα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, τις περικοπές, το σμπαράλιασμα και την εμπορευματοποίηση Υγείας, Πρόνοιας, Ειδικής Αγωγής, προβλήματα που «πνίγουν» τα ΑμεΑ και ρημάζουν τις οικογένειές τους, η ΣΕΑΑΝ καταδικάζει και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, που καλούσε τα παιδιά με αυτισμό να είναι χειριστές πολεμικών drones «κατά τα πρότυπα του στρατού του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ».
Καλεί σε ξεσηκωμό όλους τους συλλόγους ΑμεΑ και χρονίως πασχόντων στον νομό, απέναντι στην εφαρμοζόμενη βάρβαρη πολιτική να απαιτήσουν μεταξύ άλλων και τοπικά όλες τις απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την πλήρη και ασφαλή κάλυψη των ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία, την ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό της Κλινικής Αποκατάστασης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου στο Ρίο, των δομών για τους ασθενείς Μεσογειακής Αναιμίας, των ογκολογικών τμημάτων και συνολικά στα νοσοκομεία του νομού.
Οι τεράστιες ευθύνες τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την απουσία δημόσιου νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, αλλά και για την ένδεια στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην περιοχή την ώρα που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως πρόληψη αποσπασματικά μέτρα, αναδεικνύονται από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο χρόνια η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να σταματήσει την 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Λαυρίου, κάτι που τελικά αποφεύχθηκε μετά τις δυναμικές παρεμβάσεις του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Σωματείων, άλλων φορέων και των κατοίκων της περιοχής.
Ομως, όπως αναδεικνύει το Εργατικό Κέντρο, «η τραγική κατάσταση της υποστελέχωσης, της απαξίωσης και της υποβάθμισής του παραμένει στο «κόκκινο», δυσχεραίνοντας έτσι τη ζωή του λαού της περιοχής, που είτε δεν βρίσκει τρόπο να γιατρευτεί, είτε αναγκάζεται να ξεπαραδιάζεται ακόμα και για βασικές και απλές εξετάσεις (αιματολογικές, ακτινογραφίες κ.ά.), την ίδια στιγμή που η ανακαίνιση του κτιρίου χρονοτριβεί ανεξήγητα, δίνοντας χώρο και χρόνο στο ιδιωτικό διαγνωστικό Κέντρο να κερδοφορεί σε βάρος των ασθενών.
Η υποβάθμιση είναι τέτοια που εδώ και αρκετούς μήνες δεν υπάρχει ούτε καρδιολόγος και τα περιστατικά τα εξετάζουν οι παθολόγοι. Κάτι που σημαίνει ότι εάν χρειαστεί ο ασθενής κάποιες εξειδικευμένες εξετάσεις αυτές δεν μπορούν να συνταγογραφηθούν από τους παθολόγους! Αρα, οι ασθενείς είτε θα πρέπει να αναζητήσουν ιδιώτη είτε να κάνουν τις εξετάσεις με αποκλειστικά δική τους δαπάνη, άρα και με τους δύο τρόπους να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μάθουν τι έχουν, αφού έχουν υποστεί τεράστια ταλαιπωρία», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο, επισημαίνοντας την τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης για την παραπέρα υποβάθμιση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλη την Ανατολική Αττική. «Γιατί την ίδια ώρα που δεν βρίσκει λεφτά για τα πιο σημαντικά προβλήματα των εργαζομένων όπως είναι αυτά της υγείας τους, την ίδια ώρα σκορπίζει δισεκατομμύρια ευρώ για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και για τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους πολέμους των ιμπεριαλιστών».
Το Εργατικό Κέντρο, το επόμενο διάστημα, θα αναλάβει μαζί με σωματεία και φορείς της περιοχής νέες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ουσιαστικής ενίσχυσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην περιοχή, αλλά και για την κατασκευή δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική. Καλεί τον λαό της περιοχής να πάρει την υπόθεση της Υγείας στα χέρια του. Με τη δράση του μέσα στα σωματεία, τους συλλογικούς φορείς, με αποφάσεις και μαζικές διαδικασίες «να χτίσουμε ένα μέτωπο υπεράσπισης της υγείας του λαού, να απαιτήσουμε να δοθεί άμεσα λύση σε αυτά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και μας αφορούν όλους», διεκδικώντας: