Ο Κύπριος Πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι τρέχουν συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την άμεση ένταξη του νησιού στην ιμπεριαλιστική συμμαχία
«Συζητούμε με τις ΗΠΑ - και χαίρομαι για τη θετική ανταπόκριση - σε τρία επίπεδα που προσφέρει η ιδιότητα του κράτους - μέλους του ΝΑΤΟ, για το πώς μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να αξιοποιήσει αυτές τις ευκαιρίες, έτσι ώστε, όταν όλα είναι στη θέση τους, η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να γίνει κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ», ξεκαθάρισε ο Κύπριος ηγέτης, για να διευκρινίσει στη συνέχεια ότι φουντώνουν καθημερινά τα παζάρια για την ακόμα μεγαλύτερη και πιο συγκεκριμένη εμπλοκή του νησιού στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.
«Η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι για εμάς ύψιστης σημασίας και έτσι αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία, τόσο προς την κατεύθυνση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ όσο και προς την ΕΕ, όπου υπάρχουν αρκετά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας, στα οποία συμμετέχουμε, για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο» είπε, μιλώντας για «συγκριτικό πλεονέκτημα που συνοψίζεται στη γεωγραφική μας θέση, σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας».
Διευκρινίζοντας περαιτέρω, είπε ότι «για τις υποδομές που έχουμε, είτε ναυτική βάση είτε αεροπορική βάση, έχει ήδη ληφθεί απόφαση για ενίσχυση και αναβάθμισή τους, και σε αυτό το πλαίσιο είμαστε σε προχωρημένες διαβουλεύσεις για τη ναυτική βάση με την ΕΕ και για την αεροπορική βάση με τις ΗΠΑ», αναφερόμενος στις βάσεις «Ανδρέας Παπανδρέου» (στην Πάφο) και «Ευάγγελος Φλωράκης» (στο Μαρί) αντίστοιχα.
Εξέφρασε δε ικανοποίηση για το ότι «βλέπουμε μια πολύ θετική ανταπόκριση και από τις ΗΠΑ», αναγγέλλοντας ξανά - όπως έκανε και πριν λίγες βδομάδες, μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν - ότι «σύντομα θα ακούσετε κι άλλες σημαντικότατες εξελίξεις που αφορούν τον τομέα της Αμυνας και της Ασφάλειας, και όχι μόνο, και που θα ενισχύουν την αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ερωτηθείς πότε θα ωριμάσουν οι συνθήκες που θα επιτρέπουν επίσημη υποβολή της αίτησης ένταξης, ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε ότι «όσο πιο λίγα λέμε γι' αυτό το θέμα, τόσο πιο κοντά είμαστε στον στόχο».
Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσονται πλέον και μια σειρά στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγει η κυπριακή Εθνική Φρουρά. Για παράδειγμα η πρόσφατη διακλαδική άσκηση «Ιρις 2024», που εξέτασε «αντικείμενα που αφορούσαν την εκτέλεση συνδυασμένων και διακλαδικών επιχειρήσεων, για αντιμετώπιση τόσο συμβατικών όσο και ασύμμετρων απειλών», έγινε παρουσία «ακόλουθων Αμυνας, παρατηρητών και άλλων εκπροσώπων φίλων χώρων». Αν και δεν δόθηκαν άλλες πληροφορίες, σε σχετικά πλάνα εικονίζονταν και στελέχη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε υποδομές που φιλοξένησαν την άσκηση.
Σημειωτέον, με αφορμή και τη συγκεκριμένη άσκηση το κυπριακό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς επεσήμανε ότι «σε εξέλιξη είναι και η παροχή διευκολύνσεων σε φίλες χώρες, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται λόγω της επιδείνωσης των συγκρούσεων στην περιφέρειά μας».
Θυμίζουμε ότι τις διεργασίες γύρω από την επέκταση του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με άμεση ένταξη και της Κύπρου, ενισχύουν τα κλιμακούμενα παζάρια για τη συνδιαχείριση του ενεργειακού πλούτου και όχι μόνο στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή, στην οποία ΗΠΑ - ΝΑΤΟ τονίζουν διαρκώς τον «πολύτιμο ρόλο της συμμάχου Τουρκίας».
Μόλις στις αρχές της βδομάδας ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, συναντώντας τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν επισήμαινε ότι «σε έναν όλο και πιο απρόβλεπτο κόσμο η Τουρκία κάνει ανεκτίμητες συνεισφορές στη Συμμαχία μας, ενισχύοντας την αποτροπή στη νότια πλευρά μας».
Αλλά και χτες, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση για τις διαφωνίες που παραμένουν με την Αγκυρα (π.χ. για τους όρους πώλησης F-35 ή τη χρήση του ρωσικού συστήματος S-400), επανέλαβε ότι «οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην επίλυσή τους με παραγωγικό τρόπο», αλλά και ότι «παραμένει κρίσιμη προτεραιότητα των ΗΠΑ η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας».
Στο μεταξύ, πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας σχολίαζαν χτες ανώνυμα για τα σχέδια ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ότι «οι αποφάσεις επέκτασης της Συμμαχίας λαμβάνονται ομόφωνα» και πως «η Τουρκία υποστηρίζει ότι αυτές οι διαδικασίες πρέπει να πραγματοποιούνται λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια οποιασδήποτε χώρας».
Πρόσθεταν δε ότι «επί του παρόντος, η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) δεν έχει καταθέσει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά ακόμα και οι προσπάθειές της είναι μια απαράδεκτη εξέλιξη για την Τουρκία. Η πρωτοβουλία αυτή θα διαταράξει τη λεπτή ισορροπία στο Κυπριακό και θα επηρεάσει αρνητικά τις διαπραγματευτικές διαδικασίες για λύση»...
Παρέμβαση στη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, στην ομιλία του τόνισε τα εξής:
«Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, όπως και κάθε χώρας, μόνο δεινά θα προσθέσει στον λαό της, όπως αυτά που υποφέρουν και οι λαοί των σημερινών κρατών - μελών της από την αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων. Η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας όλα αυτά τα χρόνια εξελίσσεται σε βάρος τόσο του τουρκικού όσο και των άλλων λαών της περιοχής. Η ΕΕ μαζί με το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας σταθερότητας - όπως ψεύτικα προβάλλεται - αλλά αποσταθεροποίησης και κινδύνων για τα λαϊκά συμφέροντα στην περιοχή.
Στη διαδικασία των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων η τουρκική πλευρά επιδιώκει μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης και θέτει διαρκώς απαράδεκτες διεκδικήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο σε βάρος των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού, που θέλει να ζήσει ειρηνικά με τον τουρκικό λαό.
Θέτει ζητήματα αμφισβήτησης κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων των ελληνικών νησιών και αποστρατιωτικοποίησης, με βάση το κατασκεύασμα της "Γαλάζιας Πατρίδας" και των "γκρίζων ζωνών", περί "τουρκικής μειονότητας" στη Θράκη, "δύο κρατών" στην Κύπρο, που διαιωνίζουν τις συνέπειες της 50χρονης κατοχής, ενώ η τουρκική κυβέρνηση και η τουρκοκυπριακή πλευρά προχώρησαν σε μερικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, μεθοδεύοντας αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι με ευρωατλαντική εποπτεία έχει δρομολογηθεί ένας απαράδεκτος συμβιβασμός στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με στόχο να προωθηθεί η συνεκμετάλλευση - συνδιαχείριση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, προς όφελος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, για να ισχυροποιηθεί η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Η ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου δημιουργεί νέους μεγάλους κινδύνους, με επιδίωξη να μετατραπεί σε ΝΑΤΟικό προγεφύρωμα, σε συνθήκες δύο ιμπεριαλιστικών πολέμων που κλιμακώνονται.
Παρά την επιχείρηση εφησυχασμού που επιχειρείται και από την ελληνική και από την τουρκική κυβέρνηση, θέλουμε να καλέσουμε τον λαό να αντιμετωπίσει όλη αυτήν την προσπάθεια ωραιοποίησης των συνομιλιών, να επιδείξει ετοιμότητα και επαγρύπνηση απέναντι σε κάθε είδους μεθοδεύσεις και επιζήμιες για τους λαούς εξελίξεις σε Αιγαίο, Κύπρο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο».
- Οι εξελίξεις στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΝΑΤΟ - Ρωσίας, η κλιμάκωση της ελληνικής συμμετοχής στον πόλεμο και η στάση της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων
- Τι κινεί τα νήματα στις διεργασίες αναπαλαίωσης του αστικού πολιτικού συστήματος;
- Θυμίζει η σημερινή κατάσταση στο αστικό πολιτικό σύστημα την αντίστοιχη κατάσταση την περίοδο των μνημονίων;
- Τα απομνημονεύματα της Μέρκελ και οι «δικαιωμένοι» του ΣΥΡΙΖΑ...
- Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να ασκήσει ουσιαστική, στρατηγική αντιπολίτευση στη ΝΔ;
- Τα «έργα και οι ημέρες» της σοσιαλδημοκρατίας εντός κι εκτός συνόρων
- Τι... ελπιδοφόρο κρύβει για τον λαό η «αναπαλαίωση» του αστικού πολιτικού συστήματος;
Διαθέσιμο σε Spotify, Apple Podcasts και YouTube
Παρουσίαση - επιμέλεια: Κώστας Πασακυριάκος
Ηχοληψία: Σωτήρης Γκέκας
Μουσική: Γιάννης Μπαλλούς
Στη χτεσινή «Αποψη» της εφημερίδας μας, εκ παραδρομής γράφτηκε ότι η Πλεύση Ελευθερίας έχει «υπογράψει» τον «Στρατηγικό Διάλογο» Ελλάδας - ΗΠΑ, πράγμα που δεν ισχύει.
Μετά τον Γ. Σαρακιώτη, που είχε προχωρήσει σε ανεξαρτητοποίηση νωρίτερα, και ο Ευ. Αποστολάκης αποχώρησε χτες το βράδυ από τον ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας την έδρα του, αν και εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετράει πλέον 27 βουλευτές, με 8 να έχουν ανεξαρτητοποιηθεί, ενώ ορισμένοι έχουν προσχωρήσει ήδη στο νεότευκτο κόμμα Κασσελάκη.
Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργός επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε δήλωσή του αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Η απόφασή μου να παραμείνω ανεξάρτητος βουλευτής και να διατηρήσω την έδρα μου είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την υποχρέωση που έχω απέναντι στους πολίτες και στη δημοκρατία. Ο θεσμός του βουλευτή Επικρατείας διασφαλίζει τη συνολική εκπροσώπηση της κοινωνίας και όχι μικροκομματικές ισορροπίες». Για «ντροπιαστική αποστασία» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.