ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2024 - Κυριακή 15 Δεκέμβρη 2024
Σελ. /48
ΝΑΤΟ
Πολεμικό διάγγελμα για μεγάλη αναμέτρηση με Ρωσία - Κίνα και τους «συμμάχους» τους

Το ευρωατλαντικό στρατόπεδο «δεν είναι έτοιμο για αυτό που έρχεται», τόνισε ο Μ. Ρούτε, καλώντας τους λαούς να αποδεχτούν θυσίες

Το πολεμικό διάγγελμα του γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, την περασμένη Πέμπτη για μια «στροφή σε νοοτροπία πολέμου», με κατακόρυφη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και νέες «θυσίες» από τους λαούς, ήταν ξεκάθαρο και συγκεκριμένο.

Ο γγ του ΝΑΤΟ έδειξε τον αντίπαλο του ευρωατλαντικού στρατοπέδου, τον «άξονα» Ρωσίας - Κίνας - Ιράν - Βόρειας Κορέας, και διατύπωσε ουσιαστικά χωρίς περιστροφές το «διακύβευμα», που είναι η απειλή της οικονομικής και γεωπολιτικής πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι θέμα που θα λυθεί στρατιωτικά. Με τα λεγόμενά του επιβεβαίωσε ότι ανεξάρτητα από «διαρροές» και σενάρια για έναν ενδεχόμενο προσωρινό συμβιβασμό στη σύγκρουση στην Ουκρανία, στην πραγματικότητα όλα τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα προετοιμάζονται για μια μεγάλη πολεμική αναμέτρηση, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους. Μάλιστα, καθόρισε και χρονικά αυτήν την αναμέτρηση, κάνοντας λόγο γι' «αυτό που έρχεται στον δρόμο μας σε 4 - 5 χρόνια».

Κάλεσε τις βιομηχανίες όπλων να «πάρουν το ρίσκο» και να επενδύσουν μαζικά σε νέες γραμμές παραγωγής και στην καινοτομία, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να «πετάξουν» τα κεφάλαιά τους, αντίθετα η κερδοφορία είναι εξασφαλισμένη σε αυτό το γεωπολιτικό «τοπίο».

Οπως σημείωσε, εξάλλου, οι βιομηχανίες όπλων θα χρηματοδοτούνται αδρά από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και θα διασφαλιστούν μακροπρόθεσμες παραγγελίες από τα ΝΑΤΟικά κράτη.

Γι' αυτόν τον σκοπό τόνισε ότι θα πρέπει να αντληθούν κεφάλαια από τις ήδη πετσοκομμένες κρατικές δαπάνες για την Υγεία, την Ασφάλιση, την Παιδεία και άλλους κοινωνικούς τομείς.

Και, τέλος, απευθύνθηκε στα θύματα, στους λαούς, κυρίως της Ευρώπης. Από αυτούς θα προέλθουν τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της πολεμικής βιομηχανίας, αυτοί θα κληθούν να δώσουν το αίμα τους για να ξαναμοιραστούν αγορές, πρώτες ύλες, να χαραχτούν νέοι δρόμοι για εμπορεύματα και Ενέργεια.

Κάλεσε, λοιπόν, τους λαούς όχι μόνο να αποδεχτούν νέες «θυσίες» αλλά και να «πιέσουν» τις κυβερνήσεις τους να εντείνουν την πολεμική οικονομία...

Ολα αυτά πάντα στο όνομα της «διατήρησης της ειρήνης» και της «ευημερίας»...

Τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα προετοιμάζονται εντατικά

Στην ομιλία του, την Πέμπτη, σε εκδήλωση του «Carnegie Europe», ο Ρούτε υπογράμμισε τον πραγματικό «κίνδυνο» για το ΝΑΤΟ και τους «δυτικούς» μονοπωλιακούς ομίλους: «Η Ρωσία, η Κίνα, αλλά και η Βόρεια Κορέα και το Ιράν εργάζονται σκληρά για να προσπαθήσουν να αποδυναμώσουν τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Θέλουν να αναδιαμορφώσουν την παγκόσμια τάξη πραγμάτων (...) για να εξασφαλίσουν τις δικές τους σφαίρες επιρροής».

Προειδοποίησε, δε, ότι η «Δύση» κινδυνεύει να «μείνει πίσω».

«Η οικονομία της Ρωσίας έχει τεθεί σε πολεμική βάση. Το 2025, οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες θα είναι 7% - 8% του ΑΕΠ, αν όχι περισσότερο. Αυτό είναι το 1/3 του κρατικού προϋπολογισμού», είπε, προσθέτοντας ότι «η ρωσική αμυντική βιομηχανία παράγει τεράστιες ποσότητες αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων και πυρομαχικών (...) με τη βοήθεια της Κίνας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας».

Οπως είπε, τα ρωσικά εργοστάσια όπλων παράγουν όλο το 24ωρο και επίσης η Ρωσία ανασυντάσσει τις δυνάμεις της «πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε», ενώ έχει αποκτήσει και εμπειρία από το πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

Η Κίνα μπήκε, επίσης, ξεκάθαρα στο «κάδρο». Σύμφωνα με τον γγ του ΝΑΤΟ, «η Κίνα ενισχύει ουσιαστικά τις δυνάμεις της, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών της όπλων. Από 200 πυρηνικές κεφαλές το 2020, αναμένεται να έχει περισσότερες από 1.000 μέχρι το 2030. Οι επενδύσεις της στο Διάστημα εκτοξεύονται στα ύψη».

«Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η Κίνα αποκτά οπλικά συστήματα και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας 5 έως 6 φορές ταχύτερα από τις ΗΠΑ», συνέχισε.

«Η Κίνα αμφισβητεί επίσης το τεχνολογικό μας πλεονέκτημα, επενδύοντας μαζικά στις ανατρεπτικές τεχνολογίες του αύριο, συμπεριλαμβανομένων της τεχνητής νοημοσύνης, της κβαντικής και του Διαστήματος. Ολα αυτά θα βοηθήσουν την Κίνα στον σχεδιασμό, στη διοίκηση και στον έλεγχο και τη στόχευση», πρόσθεσε.

«Σίγουρα δεν είμαστε σε ειρήνη»

Στον ανταγωνισμό για την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία σε νέες τεχνολογίες, νέα πεδία επενδύσεων και κερδοφορίας, που σε τελευταία ανάλυση θα κριθεί στο πεδίο της μάχης, ο γγ του ΝΑΤΟ τόνισε ότι «δεν είμαστε σε πόλεμο, αλλά σίγουρα δεν είμαστε σε ειρήνη».

«Οι αμυντικές δαπάνες των μελών του ΝΑΤΟ έχουν αυξηθεί. Η καινοτομία έχει επιταχυνθεί. Εχουμε περισσότερες δυνάμεις σε υψηλότερη ετοιμότητα. Μεγαλύτερες και συχνότερες στρατιωτικές ασκήσεις. Περισσότερα στρατεύματα και εξοπλισμό στην ανατολική πλευρά. Και, με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, περισσότερους συμμάχους στο ΝΑΤΟ», τόνισε.

Παρ' όλη αυτήν την πολεμική προπαρασκευή του ΝΑΤΟ, ωστόσο, τόνισε ότι «δεν είμαστε έτοιμοι για αυτό που έρχεται σε 4 - 5 χρόνια». «Αυτό απαιτεί να είμαστε όλοι πιο γρήγοροι και πιο άγριοι. Είναι καιρός να στραφούμε σε μια νοοτροπία καιρού πολέμου. Και να "φουλάρουμε" την αμυντική μας παραγωγή και τις αμυντικές δαπάνες».

«Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι Ευρωπαίοι δαπανούσαν πολύ περισσότερο από το 3% του ΑΕΠ τους στην Αμυνα. Με αυτήν τη νοοτροπία κερδίσαμε τον Ψυχρό Πόλεμο», είπε, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την αύξηση του στόχου του ΝΑΤΟ για στρατιωτικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ που πρόκειται να υιοθετηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιούνη, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

«Μπορώ να σας πω ότι θα χρειαστούμε πολύ περισσότερο από 2%», ανέφερε ο Ρούτε.

Οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν, στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνη του 2023, στο Βίλνιους, να δαπανούν πλέον τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για στρατιωτικούς σκοπούς, ωστόσο ήδη η πρόβλεψη αυτή κρίνεται ανεπαρκής για τις ΝΑΤΟικές πολεμικές ανάγκες.

Μάλιστα, είπε ότι η Ουκρανία θα διαθέσει σχεδόν το 1/4 του ΑΕΠ της για στρατιωτικούς σκοπούς το 2025, δηλαδή «10 φορές περισσότερο» από τις δαπάνες των ευρωπαϊκών κρατών του ΝΑΤΟ...

«Υπάρχουν χρήματα στο τραπέζι»

Μελλοντικά το ΝΑΤΟ θα χρειαστεί «από πλοία, τανκς, μαχητικά αεροσκάφη, πυρομαχικά και δορυφόρους έως νέες τεχνολογίες drones», είπε ο Ρούτε, υπογραμμίζοντας ότι «οι Ουκρανοί πολεμούν ενάντια σε ρωσικά σμήνη drones».

«Στις κυβερνήσεις λέω: Δώστε στις βιομηχανίες μας τις μεγάλες παραγγελίες και τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια που χρειάζονται για να παράγουν γρήγορα περισσότερες και καλύτερες στρατιωτικές δυνατότητες», τονίζοντας πως είναι απαραίτητοι οι εξοπλισμοί που βασίζονται στις «πιο προηγμένες τεχνολογίες».

Κάλεσε μάλιστα τις κυβερνήσεις να βάλουν χέρι και στα συνταξιοδοτικά ταμεία: «Λέω επίσης στις κυβερνήσεις: Σταματήστε να δημιουργείτε εμπόδια μεταξύ σας και μεταξύ βιομηχανιών, τραπεζών και συνταξιοδοτικών ταμείων».

Απευθυνόμενος στην «αμυντική» βιομηχανία είπε: «Υπάρχουν χρήματα στο τραπέζι και μόνο θα αυξάνονται. Τολμήστε λοιπόν να καινοτομήσετε και να ρισκάρετε. Βρείτε λύσεις για τα σμήνη των drones και άλλες νέες πολεμικές τακτικές. Βάλτε επιπλέον βάρδιες και νέες γραμμές παραγωγής».

«Αποδεχτείτε τις θυσίες»

«Και, τέλος, στους πολίτες των χωρών του ΝΑΤΟ, ειδικά στην Ευρώπη, λέω: Πείτε στις τράπεζες και στα συνταξιοδοτικά σας ταμεία ότι είναι απλώς απαράδεκτο να αρνούνται να επενδύσουν στην αμυντική βιομηχανία. Η επένδυση στην άμυνα είναι επένδυση στην ασφάλειά μας. Είναι απαραίτητο», συνέχισε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Και από πού θα βρεθούν τα εκατοντάδες δισ. που θα δοθούν στην παραγωγή όπλων; Ο Ρούτε ήταν και εδώ ξεκάθαρος και πολύ συγκεκριμένος: Από την Υγεία, τις συντάξεις, την Κοινωνική Ασφάλιση.

Οπως είπε, οι ευρωπαϊκές χώρες «ξοδεύουν εύκολα έως και το 1/4 του ΑΕΠ του εισοδήματος σε συντάξεις, συστήματα Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης» - συστήματα που είναι ήδη ρημαγμένα σε όλη την Ευρώπη! - επομένως υπάρχουν περιθώρια για περικοπές για «να κάνουμε την Αμυνά μας πολύ πιο δυνατή».

«Οι άνθρωποι πρέπει να υποστηρίξουν αυτές τις αποφάσεις. Είναι στα χέρια σας. Σήμερα, καλώ για την υποστήριξή σας. Πείτε (σ.σ. στους πολιτικούς και στις κυβερνήσεις) ότι δέχεστε να κάνετε θυσίες» «για να παραμείνουμε ασφαλείς». Κάλεσε, δε, τους λαούς να υποστηρίξουν «περισσότερες δαπάνες για την Αμυνα» με το ψευδές επιχείρημα ότι έτσι «θα συνεχίσουμε να ζούμε ειρηνικά» και με «ασφάλεια»...


Ε. Μ.


Συσσωρεύεται διαρκώς περισσότερο μπαρούτι για γενίκευση της σύγκρουσης

Την ίδια ώρα που τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα προετοιμάζονται για γενικευμένη πολεμική αναμέτρηση, η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία συσσωρεύει συνεχώς ακόμα περισσότερο μπαρούτι που απειλεί διαρκώς με άμεση γενίκευση στη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξαπολύθηκαν και αυτήν τη βδομάδα πλήγματα από την Ουκρανία στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, με τη Μόσχα να ανακοινώνει ότι πύραυλοι ATACMS έπληξαν ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη Ταγκανρόγκ και να δηλώνει ότι θα υπάρξει «υποχρεωτική» απάντηση της Ρωσίας.

Μία μέρα μετά από αυτήν τη δήλωση, ακολούθησε μπαράζ ρωσικών επιθέσεων (γίνεται λόγος για επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους και drones) σε κομβικές ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Οι δε ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους στην ανατολική Ουκρανία, φτάνοντας μόλις 1,5 χλμ. έξω από το Ποκρόφσκ, κόμβο με μεγάλη στρατιωτική σημασία για το μέτωπο στο Ντονμπάς. Η πόλη διαθέτει επίσης το μοναδικό ουκρανικό ορυχείο κοκ που εξακολουθεί να τροφοδοτεί τη χαλυβουργία της χώρας.

Σε ένα τέτοιο φόντο, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα ακόμα πακέτο στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου, ύψους 500 εκατ. δολαρίων. Είναι ήδη το τρίτο τέτοιο πακέτο μέσα στον Δεκέμβρη, καθώς η απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση επιταχύνει τις παραδόσεις όπλων στο καθεστώς Ζελένσκι, επιδιώκοντας να αποτρέψει την κατάρρευση του μετώπου και να «προλάβει» ενδεχόμενη μείωση στις αποστολές όπλων μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντ. Τραμπ.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Time», ο Τραμπ τάχθηκε ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν για «αποστολή πυραύλων για πλήγματα εκατοντάδες χιλιόμετρα μέσα στη Ρωσία». Δήλωσε ξανά ότι τάσσεται υπέρ μιας εκεχειρίας στη σύγκρουση στην Ουκρανία (η οποία, ακόμα κι αν επιτευχθεί, στην πραγματικότητα θα είναι ένας προσωρινός και αβέβαιος συμβιβασμός), εκφράζοντας ουσιαστικά εκείνα τα τμήματα του αμερικανικού κεφαλαίου που εκτιμούν ότι η συνέχισή της σε αυτήν τη φάση δεν εξυπηρετεί τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους και τις προτεραιότητές τους.

Με αυτά τα δεδομένα, στο ευρωπαϊκό σκέλος του ΝΑΤΟ εντείνονται διαβουλεύσεις για την ενίσχυση της «ευρωπαϊκής στήριξης» του Κιέβου «στο νέο διατλαντικό πλαίσιο» που διαμορφώνεται, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν πριν επισκεφτεί τη Βαρσοβία την περασμένη Πέμπτη.

Με «διαρροές» και δημοσιεύματα διατηρείται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο αποστολής ΝΑΤΟικών στρατιωτών από χώρες της Ευρώπης στην Ουκρανία - στο οποίο είχε αναφερθεί ο Μακρόν ήδη από τον Φλεβάρη - στο όνομα της εφαρμογής μιας ενδεχόμενης συμφωνίας εκεχειρίας.

Σύμφωνα με τον Ελι Τένενμπαουμ, ειδικό αμυντικών θεμάτων στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ifri), «η Γαλλία και η Βρετανία από τη μια πλευρά και μετά οι Πολωνοί, οι χώρες της Βαλτικής, οι σκανδιναβικές χώρες (...) και πιθανώς άλλοι σύμμαχοι, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο» θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε μια τέτοια «ειρηνευτική αποστολή», που θα αποτελείται από «40.000 άνδρες».

Η δε επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, σε συνέντευξή της στον «Guardian» τάχθηκε υπέρ της χρήσης των ίδιων των ρωσικών κεφαλαίων που έχουν «παγώσει» στην ΕΕ, στο πλαίσιο των αντιρωσικών κυρώσεων, και όχι μόνο των αποδόσεων που προέρχονται από αυτά, για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας - κάτι που εφόσον προχωρήσει θα οξύνει ακόμα περισσότερο την αντιπαράθεση με τη Ρωσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ