ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Αυγούστου 2001
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις κατά κυβέρνησης - ΔΝΤ

Διαδηλώτριες κρατούν μαύρα μπαλόνια, σύμβολο «πένθους» για τις περικοπές μισθών και συντάξεων

Associated Press

Διαδηλώτριες κρατούν μαύρα μπαλόνια, σύμβολο «πένθους» για τις περικοπές μισθών και συντάξεων
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η πρωτεύουσα της Αργεντινής είδε χτες άλλη μια μαζική διαδήλωση εναντίον της οικονομικής πολιτικής του αμετανόητου Φερνάντο ντε λα Ρούα και της (ανασχηματισμένης, από την Πέμπτη) κυβέρνησής του, που επιμένουν στη μείωση κατά 13% των μισθών και συντάξεων. Δεκάδες χιλιάδες εργάτες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, φοιτητές, συνταξιούχοι, αλλά και άνεργοι κατέβηκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο στο Μπουένος Αϊρες εναντίον των μέτρων λιτότητας που έχει λάβει η κυβέρνηση, κατόπιν των απαιτήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

«Σταματήστε τις περικοπές, σταματήστε το νεοφιλελευθερισμό», φώναζαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, σύμφωνα με μια ανταπόκριση. Στη διαδήλωση συμμετείχαν εργάτες, φοιτητές, δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι που πλήττονται από την αυξανόμενη ανεργία και την απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει κατά 13% μισθούς και συντάξεις στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας.

Λιτότητα σε μια χώρα όπου η οικονομική κατάσταση είναι τραγική: στο Μπουένος Αϊρες, το 33% των 12 εκατομμυρίων κατοίκων του ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Κάπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εισόδημα μόλις 150 δολάρια το μήνα και ένα 10% των κατοίκων δεν παίρνουν πάνω από 60 δολάρια μηνιαίως. Η χώρα είχε αντιμετωπίσει τέτοια κρίση στα τέλη της δεκαετίας του '80, όταν η οικονομία της Αργεντινής καταστράφηκε από τον υπερπληθωρισμό.

Παρ' όλα αυτά, οι απεσταλμένοι της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον και ο ίδιος ο ντε λα Ρούα ικέτευαν το ΔΝΤ για νέα δάνεια 6 έως 9 δισ. δολαρίων (ήδη έχουν συμφωνήσει για 14 δισ. δολάρια που αποδεσμεύονται με το σταγονόμετρο), υποσχόμενοι ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας και άγρια νεοφιλελεύθερα μέτρα...

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
«Υπερεξουσίες» στο στρατό!

Αντάρτες του FARC. Ο Πρόεδρος δίνει υπερεξουσίες στο στρατό, για να «εξοντώσει» το αντάρτικο...

Associated Press

Αντάρτες του FARC. Ο Πρόεδρος δίνει υπερεξουσίες στο στρατό, για να «εξοντώσει» το αντάρτικο...
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Αγνοώντας προκλητικά τις έντονες διαμαρτυρίες, ο Πρόεδρος της Κολομβίας Αντρες Παστράνα ενέκρινε χτες ένα «πολεμικό νόμο», διά του οποίου παραχωρούνται εκτεταμένες υπερεξουσίες στο στρατό, προκειμένου να εξοντώσει τις αντάρτικες οργανώσεις της χώρας - με την αγαστή συνεργασία των ΗΠΑ, εννοείται.

Παρατηρητές του ΟΗΕ, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι ίδιες οι αντάρτικες οργανώσεις, ακόμη και Αμερικανοί πολιτικοί ασκούν οξύτατη κριτική στην απόφαση, που αποτελεί σοβαρό ολίσθημα εκ μέρους της κυβέρνησης.

Ο νόμος, που υπεγράφη αθόρυβα από τον Παστράνα τη Δευτέρα, θα εξεταστεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο τις επόμενες ημέρες. Ο νόμος αυτός, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν ως τώρα γίνει γνωστές, επιτρέπει στον πρόεδρο να κηρύσσει το στρατιωτικό νόμο σε οποιαδήποτε περιοχή κρίνει, θέτοντας την πολιτική εξουσία και Τοπική Αυτοδιοίκηση υπό τις διαταγές του στρατού (!). Ακόμη, ο νόμος επιτρέπει στο στρατό να κρατά για περισσότερο χρόνο «υπόπτους» για συνεργασία με τις αντάρτικες ομάδες πριν αυτοί παραδοθούν σε δικαστήρια, καθώς και να συλλέγουν στοιχεία για υποθέσεις και να διεξάγουν αυτοψίες και νεκροψίες. (Ετσι, όταν κάποιος κρατούμενος πεθαίνει, το πράγμα θα μπορεί να «κουκουλώνεται» ευκολότερα...).

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν ευθέως τον Παστράνα πως «ευνοεί τη χρήση βασανιστηρίων», και φροντίζει για την ατιμωρησία τους - αφού συντομεύει το χρόνο έρευνας για καταγγελίες βασανισμών και δολοφονιών πολιτών από στρατιωτικούς. Κολομβιανή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρθηκε στο νόμο χαρακτηρίζοντάς τον «φασιστικό», και προειδοποιώντας ότι θα μετατρέψει τη χώρα σε τσιφλίκι του στρατού: «θα γίνονται συλλήψεις χωρίς εντάλματα, ανακρίσεις πολιτών σε στρατιωτικές βάσεις, και οι αστυνομικοί και οι στρατιωτικοί που παραβιάσουν ανθρώπινα δικαιώματα θα μένουν ατιμώρητοι», δήλωσε ο Γουστάβο Γκαγιόν της Επιτροπής Νομικών.

Παρατηρητές του ΟΗΕ έχουν υποβάλλει σοβαρές ενστάσεις για 69 διατάξεις του νόμου, είτε χαρακτηρίζοντάς τες αντισυνταγματικές είτε επειδή παραβιάζουν το διεθνές δικαιικό πλαίσιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Παστράνα δεν έκανε κανένα δημόσιο σχόλιο για το νόμο Εθνικής Αμυνας και Ασφάλειας, που είχε ήδη περάσει από τη Βουλή τον Ιούνη.

«Καταιγίδα» απολύσεων σε «Φορντ» και «Μπόινγκ»

ΝΤΙΤΡΟΪΤ.-

Ολοένα και διευρύνεται ο κύκλος των απολυμένων ή υπό απόλυση εργαζομένων στα μεγαθήρια της αμερικάνικης βιομηχανίας...

Χτες, η αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία ΦΟΡΝΤ ανακοίνωσε πως θα απολύσει μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου κάπου 4.000 με 5.000 εργαζόμενους (κυρίως διοικητικό και υπαλληλικό προσωπικό) στο πλαίσιο του προγράμματός της για αύξηση των κερδών της εταιρίας.

Αν και οι περισσότερες «περικοπές θέσεων εργασίας» λέγεται πως θα προέλθουν από υπαλλήλους που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν, εντούτοις, ο αριθμός των 4.000 έως 5.000 επικείμενων απολυμένων αποτελεί το 10% του υπαλληλικού και εργατικού δυναμικού που απασχολεί η ΦΟΡΝΤ σε βιομηχανικές μονάδες των ΗΠΑ. Οι προαναγγελθείσες απολύσεις των 4.000 με 5.000 εργαζομένων στη Φορντ δεν είναι παρά το τελευταίο κύμα στον ωκεανό των εκατοντάδων χιλιάδων απολύσεων στις οποίες έχουν προβεί ή έχουν ανακοινώσει πως θα προβούν οι διοικήσεις πολυεθνικών βιομηχανιών. Μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, οι λεγόμενες «ατμομηχανές» της βαριάς βιομηχανίας παγκοσμίως έχουν ανακοινώσει τις απολύσεις 837.000 εργαζομένων, ενώ οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ηλεκτρονικών έχουν γνωστοποιήσει τις απολύσεις περισσότερων από 358.000 εργαζομένων...

Αλλωστε, είναι ενδεικτικό πως πριν περάσουν δύο ώρες από την ανακοίνωση της ΦΟΡΝΤ, η βιομηχανία αεροναυπηγικής «ΜΠΟΪΝΓΚ» ανακοίνωσε τις απολύσεις άλλων 600 εργαζομένων από τη μονάδα παραγωγής στο Λονγκ Αϊλαντ λόγω των χαμηλών κερδών που προβλέπεται να έχει φέτος η εταιρία. Μόλις τον περασμένο Μάη, η ΜΠΟΪΝΓΚ είχε απολύσει άλλους 600 στη βιομηχανική μονάδα παραγωγής των «Μπόινγκ» τύπου 717, στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας.

ΗΠΑ
Αχανές το πύρινο «μέτωπο» στις δυτικές πολιτείες...

ΜΟΝΟΥΜΕΝΤ - ΟΡΕΓΚΟΝ (ΗΠΑ).-

Στη μάχη κατάσβεσης των εκατοντάδων εστιών πυρκαγιάς που κατατρώγει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης σε τουλάχιστον δέκα δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ ρίχτηκαν και χτες πάνω από 21.000 Αμερικανοί πυροσβέστες και χίλιοι στρατιώτες.

Οι εστίες φωτιάς, που έχουν εκδηλωθεί σε τουλάχιστον δέκα δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, εκτιμάται πως ξεπερνούν τις 2.200(!) και πως απειλούν πλέον κατοικημένες περιοχές τριών κωμοπόλεων του βορειοανατολικού Ορεγκον.

Το μέτωπο των πυρκαγιών, που έχουν εκδηλωθεί από το περασμένο Σάββατο, εκτείνεται σε τουλάχιστον 256.563 εκτάρια δασικής έκτασης...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νοσηλεύονται άλλοι 30 Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Σε τριάντα περιορίζεται πλέον ο αριθμός των Αμερικανών αλεξιπτωτιστών που νοσηλεύονται σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Βερολίνου, μετά τον τραυματισμό τόσο αυτών όσο και άλλων πέντε συναδέλφων τους από την Εβδομη Μονάδα Εκπαίδευσης και Διοίκησης, κατά τη διάρκεια προχτεσινής άσκησης στο Γκραφενβάουερ της νότιας Γερμανίας.

Χτες δόθηκε εξιτήριο σε πέντε από τους 35 Αμερικανούς αλεξιπτωτιστές τραυματίες, εκ των οποίων οι περισσότεροι εξακολουθούν να νοσηλεύονται με ελαφρά και λιγότερο σοβαρά τραύματα. Μόνον η κατάσταση ενός απ' τους 35 αλεξιπτωτιστές είναι ανησυχητική, καθώς αυτός υπέστη σοβαρές, αλλά όχι κρίσιμες για τη ζωή του, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κατά τη διάρκεια της άσκησης άλματος που επιχείρησε αυτός και οι υπόλοιποι 34 Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές από αεροσκάφη τύπου C-130 σε ύψος 365 μέτρων. Εως χτες δεν ήταν γνωστές οι ακριβείς αιτίες και συνθήκες του ατυχήματος καθώς η σχετική έρευνα παραμένει σε εξέλιξη.

Αποχώρησε το κόμμα του Κοστούνιτσα από τη σερβική κυβέρνηση

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Η χτεσινή ανακοίνωση του Γιουγκοσλάβου Προέδρου και ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, πως απομακρύνει τα στελέχη της παράταξής του που συμμετέχουν στη σερβική κυβέρνηση έφερε ακόμη πιο κοντά την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, καταγράφοντας ένα ακόμη περιστατικό στις από καιρό ταραγμένες σχέσεις με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ζόραν Τζίτζιντς.

Η απόφαση της παράταξης του Κοστούνιτσα να αποχωρήσει από τη σερβική κυβέρνηση, αν και δεν προκαλεί αυτή καθεαυτή έκπληξη, εντούτοις προκαλεί αίσθηση ο τρόπος κοινοποίησής της, που δεν είναι άλλος από τη σχετική ανακοίνωση του «Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας» που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση χτες το βράδυ.

Στην ανακοίνωση η απόφαση αποδίδεται στην «αποτυχία» του παρόντος κυβερνητικού σχήματος στη Σερβία «να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα» και αναφέρεται πως το «Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας» «δεν είναι πλέον ούτε έτοιμο ούτε πρόθυμο να λάβει μέρος στην αυταπάτη της κυβέρνησης και στην παραπλάνηση του κόσμου». «Αυτό το έργο της κυβέρνησης διακυβεύει τα εθνικά συμφέροντα», καταλήγει η ανακοίνωση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ