ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Αυγούστου 2001
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΔΟΛΑΡΙΟΥ - ΕΥΡΩ
Μικρό το όφελος για την οικονομία

Με φόντο την ύφεση που εξαπλώνεται στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία, η υποχώρηση του δολαρίου ως προς το ευρώ και το γιεν, είχε ευεργετικές επιδράσεις στις αμερικανικές εξαγωγές

Οι εξελίξεις στη διεθνή οικονομία, με την πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου, γίνονται δεκτές με ενθουσιασμό από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από μεγάλη μερίδα του Τύπου, αν και τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά... Η αισιοδοξία των κρατούντων στηρίζεται στην άποψη ότι η μείωση της ισοτιμίας του δολαρίου ως προς το ευρώ - και τη δραχμή - θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στις εισαγωγές της χώρας που εκφράζονται σε δολάρια - κύρια πετρέλαιο - και κατά συνέπεια και στο πληθωρισμό, όσο και στο εξωτερικό χρέος που εκφράζεται σε δολάρια. Ηταν όμως η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδας, που επισήμανε πρόσφατα ότι οι τιμές των βασικών πρώτων υλών - εκτός πετρελαίου - είχαν μειωθεί σημαντικά το 2001, υποστηρίζοντας με έμμεσο τρόπο ότι η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται στην πολιτική κερδοσκοπίας των επιχειρήσεων. Οσον αφορά στις επιπτώσεις του δολαρίου στο εξωτερικό χρέος, δε θα πρέπει να είναι σημαντικές, δεδομένου ότι πάνω από το 85% του εξωτερικού χρέους εκφράζεται σήμερα σε ευρώ.

Οι αντιδράσεις, όμως, που προκαλεί η υποτίμηση του δολαρίου ως προς τα δύο ανταγωνιστικά νομίσματα, του ευρώ και του ιαπωνικού γιεν, είναι αρκετά αντιφατικές. Κοινός παρονομαστής, βέβαια, των εξελίξεων στα τρία ιμπεριαλιστικά κέντρα του πλανήτη, η κατάσταση ύφεσης, στην οποία έχει περιέλθει η διεθνής οικονομία, γεγονός που οδηγεί σε αρνητικές και απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων, την οικονομική μεγέθυνση κλπ.

Η ισοτιμία του δολαρίου ως προς το ευρώ, διατηρήθηκε και χτες στα επίπεδα 0,9101 - 0,9166 σενς. Το... ασθενέστερο όμως δολάριο είχε σαν αποτέλεσμα να αναζωπυρώσει τις αμερικανικές εξαγωγές προς την ευρωπαϊκή και ιαπωνική αγορά, με συνέπεια να υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές αμερικανικών εξαγωγικών επιχειρήσεων. Η αντίθετη ακριβώς εικόνα υπήρξε στα δύο άλλα ανταγωνιστικά κέντρα, καθώς η σχετική ισχυροποίηση του ευρώ και του γιεν είχε αρνητικές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές και ιαπωνικές εξαγωγές προς την αμερικανική αγορά κάτι που επέδρασε αρνητικά και στα χρηματιστήρια των χώρων αυτών.

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η άνοδος των δεικτών της Wall Street οφείλεται στο αγοραστικό ενδιαφέρον μετοχών εταιριών που πραγματοποιούν πωλήσεις στην Ευρώπη. Ετσι ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,45%, όπως με κέρδη 0,59% έκλεισε και ο δείκτης Nasdaq, των εταιριών υψηλής τεχνολογίας. Αντίθετα, σε νέο ναδίρ δεκαεξαετίας έκλεισε ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei, γεγονός που αποδίδεται στην υποχώρηση του δολαρίου ως προς το γιεν. Ολες οι μετοχές των ιαπωνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων σημείωσαν υποχώρηση, μετά τη διαπίστωση ότι η αξία των πωλήσεών τους μειώνεται στις διεθνείς αγορές. Επικεφαλής της πτωτικής τάσης τέθηκαν οι μετοχές επιχειρηματικών κολοσσών, όπως η Toyota και η Toshiba, μετά τις εκτιμήσεις της εταιρίας ότι ο κλάδος παραγωγής ημιαγωγών θα σημειώσει λειτουργικές ζημίες το α' εξάμηνο του 2001. Αλλά και στην Ευρώπη, πιέσεις δέχτηκαν οι τιμές μετόχων, μεγάλων εξαγωγικών επιχειρήσεων προς τις ΗΠΑ. Πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές της φαρμακοβιομηχανίας Roche, της εταιρίας ηλεκτρονικών Thomson Multimedia, του ιταλικού οίκου ειδών πολυτέλειας Bulgari, ο οποίος παραδοσιακά πραγματοποιεί μεγάλες εξαγωγές στις ΗΠΑ, της αυτοκινητοβιομηχανίας Daimler- Chrysler (άνω του 50% των πωλήσεων στις ΗΠΑ το 2000), καθώς και της φιλανδικής εταιρίας παραγωγής κινητών τηλεφώνων Nokia.

Ετσι τα μηνύματα από την πολυπόθητη πτώσης της τιμής του δολαρίου και η αντίστοιχη ανάκαμψη του ευρώ, φαίνεται να προκαλούν ανάμεικτες αντιδράσεις. Να σημειώσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είχε θέσει ως στόχο για το 2001, ισοτιμία 1/1 ευρώ - δολαρίου, αν και ο στόχος αυτός τους πρώτους επτά μήνες του έτους κάθε άλλο παρά εφικτός φαινότανε, καθώς το ευρώ είχε κατρακυλήσει μέχρι και στα 0,84 σενς του δολαρίου. Με ενδιαφέρον αναμένεται εξ άλλου η στάση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), την ερχόμενη βδομάδα, για το αν ανακοινωθεί και νέα μείωση του παρεμβατικού της επιτοκίου, με στόχο την αναθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι οι νομισματικοί - συναλλαγματικοί χειρισμοί, απλώς μπορούν να επουλώσουν προσωρινά η και να οξύνουν από ατυχείς κινήσεις την κατάσταση οικονομικής ύφεσης που εξαπλώνεται στον καπιταλιστικό κόσμο. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά, μια και τα αίτια που την προκαλούν είναι πολύ βαθύτερα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΟΤ
Τη Δευτέρα αρχίζει η διανομή των δελτίων

Με το... τέλος περίπου της τουριστικής περιόδου θα ξεκινήσει η εφαρμογή του φετινού προγράμματος κοινωνικού τουρισμού του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ). Η διανομή των δελτίων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 20 και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 23 του Αυγούστου από συγκεκριμένα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας σε όλη τη χώρα.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι:

  • Μόνιμοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι του δημοσίου και ΝΠΔΔ
  • Μισθωτοί και συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού της Εργατικής Εστίας
  • Μόνιμοι υπάλληλοι του ΟΣΕ, των ΕΛΤΑ, του ΟΓΑ, του ΟΤΕ, του ΟΛΠ και του ΟΛΘ
  • Συνταξιούχοι ΝΑΤ, ΟΓΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και άλλες μικρότερες κατηγορίες συνταξιούχων
  • Ατομα με ειδικές ανάγκες με αναπηρία 67% και πάνω ανεξάρτητα από το φορολογητέο εισόδημα, για τους οποίους προβλέπεται η διάθεση και δεύτερου δελτίου για συνοδό
  • Ανεργοι εφόσον έχουν ενημερωμένη κάρτα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι το φορολογητέο εισόδημα με βάση το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας για τα εισοδήματα του 1999 να μην ξεπερνάει τα 4,5 εκατ. δρχ. για μεμονωμένο εργαζόμενο ή συνταξιούχο, τα 6 εκατ. δρχ. για παντρεμένους εκ των οποίων ο ένας μισθωτός ή συνταξιούχος και τα 7 εκατ. δρχ. για ζευγάρι δύο μισθωτών ή συνταξιούχων. Για κάθε παιδί το εισόδημα θα προσαυξάνεται κατά 800.000 δρχ. και για τα λοιπά προστατευόμενα μέλη το αρχικό ποσό θα προσαυξάνεται κατά 500.000 δρχ. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι δε θα πρέπει να έχουν κάνει χρήση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού το 2000.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα και κάμπινγκ, εκτός όμως από την Αθήνα, τη Ρόδο, την Κω, τη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, τη Λευκάδα, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τη Χαλκιδική. Το ποσό της επιδότησης κατ' άτομο τη μέρα ανέρχεται σε 3.000 δρχ. για ξενοδοχεία, 2.000 δρχ. για ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα και 1.000 δρχ. για κάμπινγκ. Για την Πιερία, τη Σάμο, την Καβάλα, τη Θάσο και τη Σκύρο η επιδότηση είναι κατά 1.000 δρχ. υψηλότερη για τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η διάρκεια των διακοπών των δικαιούχων είναι από πέντε μέχρι επτά διανυκτερεύσεις, που μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Για πληροφορίες και για τα ξενοδοχεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μπορεί κανείς να απευθύνεται στις νομαρχίες και στα γραφεία του ΕΟΤ στην Αθήνα (Σταδίου 4), στην Αρτα, στο Βόλο, στο Γύθειο, στο Ηράκλειο, στη Θεσσαλονίκη (Μητροπόλεως 34), στα Γιάννενα, στην Καβάλα, στην Καλαμάτα, στην Κέρκυρα, στην Κεφαλονιά, στην Κομοτηνή, στη Λαμία, στη Λάρισα, στη Μυτιλήνη, στην Πάτρα (Φιλοποίμενος 26), στον Πειραιά (Διοικητήριο Μαρίνας Ζέας), στο Ρέθυμνο, στη Ρόδο, στη Σάμο, στη Σύρο και στα Χανιά.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας 2000 (το πρωτότυπο και ένα φωτοαντίγραφο), βιβλιάρια υγείας του ιδίου του δικαιούχου και όλων των προστατευόμενων μελών, πρόσφατη βεβαίωση ΟΑΕΔ για ανέργους, πιστοποιητικό αναπηρίας 67% και άνω για άτομα με ειδικές ανάγκες, για τα οποία μπορεί να προσέρχεται τρίτο άτομο με τα δικαιολογητικά για την παραλαβή του δελτίου, αποδεικτικό κατάθεσης προκαταβολής για κράτηση σε τουριστικό κατάλυμα που συμμετέχει στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.

Καταγγελίες για παράνομη λειτουργία σφαγείου

Την άμεση διακοπή λειτουργίας του σφαγείου ΡΟΥΠΕΛ ΑΕ (πρώην ΚΡΕΣΕΡ ΑΕ) που βρίσκεται στο Χορτερό Σερρών, ζητούν με εξώδικό τους στο Νομάρχη Σερρών 17 απολυθέντες εργαζόμενοι, οι οποίοι διεκδικούν επίσης δεδουλευμένους μισθούς και αποζημιώσεις ύψους τουλάχιστον 100 εκατ. δραχμών.

Στο εξώδικο αναφέρεται πως «κατά το διάστημα το οποίο η ΚΡΕΣΕΡ ΑΕ ευρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης, μετά από σχετική απόφασή σας δραστηριοποιείται σήμερα προκλητικά και παράνομα η ΡΟΥΠΕΛ ΑΕ με ίδιο αντικείμενο εργασίας με την ΚΡΕΣΕΡ ΑΕ και χρησιμοποιεί όλο τον εξοπλισμό, τις εγκαταστάσεις και τα αυτοκίνητά της, έχοντας μάλιστα το ίδιο Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο ουσιαστικά πτώχευσε την ΚΡΕΣΕΡ ΑΕ». Επίσης στο εξώδικο επισημαίνεται πως το συγκεκριμένο σφαγείο δεν έχει την απαραίτητη άδεια λειτουργίας και καταπατά τους βασικούς κανόνες υγιεινής, αλλά και τους κανόνες προστασίας των εργαζομένων.

Ακόμα οι 17 απολυθέντες στο εξώδικό τους καταγγέλλουν ότι «με στημένες και θεατρικές συσκέψεις» γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης και τονίζουν πως αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση θα μηνύσουν προσωπικά το Νομάρχη Σερρών.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί με βάση τα όσα έγιναν γνωστά ότι στο σφαγείο αυτό σφάχτηκαν οι αγελάδες από την Ποντοηράκλεια Κιλκίς όπου βρέθηκε το πρώτο κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (τρελές αγελάδες) στην Ελλάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ