ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Αυγούστου 2001
Σελ. /24
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το περιβάλλον και η «παγκοσμιοποίηση»

«Κι ύψωσε τη δική μας κόκκινη σημαία / πλέοντας στ' απάνεμα βάθη / δείχνοντας το δρόμο προς την ελευθερία». (Νίκος Δεληγιάννης)

Μιλούσε ο μικροβιοτέχνης Γιώργος για το περιβάλλον. Στα ιδρωμένα χέρια του, τα χνούδια, πιο δυνατά απ' όλες τις κουβέντες που 'χα ακούσει, για το νερό, τον ήλιο, τον αέρα. Τα μυστικά της φύσης. Τη Γη και την κάθε μεταβολή απ' την κανονική σύσταση, τη χαρακτήριζε ρύπανση, που έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε κάθε ζώντα οργανισμό. Οι μεταβολές που υπερβαίνουν τα όρια «προσαρμοστικότητας» της φύσης, των εμβρύων οργανισμών, δημιουργούν βιοθανάτους. Την εξαφάνιση του φυτικού - ζωικού κόσμου. Οι βίαιες μεταβολές και η καταστροφική μανία, του κεφαλαίου, για το κέρδος είναι «αναπόφευκτες»! Οπως και η υποβάθμιση του πλανήτη! Η τρύπα του όζοντος, το κόψιμο των δασών (στον Αμαζόνιο), η ερήμωση εδαφών, η μόλυνση των υδάτινων πόρων, η όξινη βροχή, η άναρχη οικοδόμηση, τα απόβλητα των αναπτυγμένων κρατών εις βάρος των αδυνάτων κρατών, οι ρυπάνσεις των βιομηχανικών κρατών, το πώς ζούνε σ' αυτή τη «θάλασσα από μπετόν» κατοικία, με τους φούρνους των καλοκαιριών, να «σπάει» το θερμόμετρο στις μεγάλες πόλεις, είναι το αποτέλεσμα της ασυδοσίας του κεφαλαίου. Της «παγκοσμιοποίησης». Οι επιπτώσεις είναι τεράστιες. Το στρες, η αγωνία, τα κοινωνικά προβλήματα, η ίδια η ζωή στο στόχαστρο. Πρωταθλητές στην παγκόσμια ρύπανση, με παραπλανητικές ιαχές - τα πρωτόκολλα, του Κιότο, της Χάγης, του Ρίο, οι προτάσεις... Ολα για το θεαθήναι.

Υπονομεύουν, απ' την ίδια την εκμεταλλευτική τους δράση τα πράγματα: Αλληλένδετα, τα ποσοστά κερδών των τραπεζών - χρηματιστηρίων με τις εκπομπές των ρυπογόνων αερίων, της απληστίας του κέρδους. Προσπαθούν να ζυγιάσουν τα «δάση» απ' τις καμινάδες της Αμερικής και της Ευρώπης με τα δάση της Ασίας και του Τρίτου Κόσμου, τη φτώχεια. Ειδικά για τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, όπου οι ΗΠΑ είναι πρωταθλητές. Ακολουθούν οι δορυφόροι της, Ιαπωνία, Ευρωπαϊκή Ενωση. Ακόμη κι αυτή η μείωση του 5% παγκοσμίως δεν υλοποιήθηκε από τα αδηφάγα καπιταλιστικά κράτη. Οι ΗΠΑ (5% του παγκόσμιου πληθυσμού) εκπέμπουν ρύπους επτά - οκτώ φορές περισσότερους απ' την Κίνα του 1,2 δισ. ανθρώπων. Εκατό μεγάλες πολυεθνικές ευθύνονται για το 82% του διοξειδίου του άνθρακα! Οι ΕΧΧΟΝ, MOBIL, BP, TEXACO, SHELL, CHEVRON, εταιρίες πετρελαίου, μαζί με τις υπόλοιπες «δύο αδελφές» του μονοπωλιακού γκρουπ, ευθύνονται για το 10%! Απ' τα 25 περίπου δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα το 2000, οι χώρες του ΟΟΣΑ ευθύνονται για τους μισούς ρύπους. Οι Αμερικανοί, Ιάπωνες, Καναδοί, Αυστραλοί, Ευρωπαίοι και οι άλλοι σκληροί της παγκοσμιοποίησης ζητούν για το διάστημα μέχρι το 2012 να αυξήσουν τις ρυπογόνες εκπομπές τους, εξαιτίας της μελλοντικής ύφεσης - κρίσης ή βιομηχανικής συρρίκνωσης, για να μη χάσουν το λογαριασμό για τα κέρδη τους! Δε δίνουν δεκάρα για τις επιπτώσεις της ασυδοσίας. Η κλιματική ωρολογιακή βόμβα, η διαιώνιση της οικονομικής κυριαρχίας αποδεικνύουν περίτρανα την ταυτότητα της παγκόσμιας δράσης του κεφαλαίου. Ο ιμπεριαλισμός δεν έχει σύνορα στη ρύπανση: «γαία πυρί μειχθήτω»! Ο «πράσινος καπιταλισμός» που σχεδιάζεται απ' τα ιμπεριαλιστικά ινστιτούτα είναι το πρόσχημα, άλλοθι, για τα εγκλήματα που σχεδιάζουν: να λεηλατήσουν τη φύση με κάθε τρόπο. Τον άνθρωπο. Με την καθήλωση στη φτώχεια - για τους λαούς - των υπανάπτυκτων χωρών.

Μιλούσε ο μικροβιοτέχνης κι η γλώσσα του στέγνωνε. Το νερό ή η ξηρασία της φύσης, μας ορίζουν:

«Ορίζω το χρυσάφι αυτού του νησιού / Γιατί γεννήθηκα να φυλάττω το μέλλον» (Θ. Ασίκης).

Το περιβάλλον είναι ο πιο ευαίσθητος δέκτης.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


ΤΗΛΕΠΑΘΗ

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Γιατί δεν ενώνεστε, εσείς της αριστεράς, για να στηρίξετε το ΠΑΣΟΚ, να μην έρθει η δεξιά; Ε, αφού δεν ενώνεστε για να στηρίξετε το ΠΑΣΟΚ, πάμε να το ψηφίσουμε κατευθείαν! Για να μάθετε, άλλη φορά, να μένετε διασπασμένοι»! Φωνή ΠΑΣΟΚτζή αδιόρθωτου (ίσως και Σπ. Καρατζαφέρη)... Ζήτωωωωωωωω!!!

***

Ακην, καλοκαιριάτικα! Η δική σου ατυχία δεν είναι ο Σημίτης! Είναι το ότι ο Αντρέας ήθελε να είναι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ακόμη και πεθαμένος!..

***

Χριστόδουλον: Αρχιεπίσκοπε, έκαναν την εμφάνισή τους καμπόσα θαύματα! Το Γενικό Χημείο του Κράτους φαντάζομαι να λειτουργεί! Μήπως πρέπει, σύμφωνα με τα λεγόμενά σου, να αναλάβει δράση; Οχι για τίποτ' άλλο! Μόνο για την αξιοπιστία των εικόνων! Και όχι, βεβαίως, για την αξιοπιστία όσων βάζουν μπογιές και υγρά στις εικόνες, για να εμφανίζουν Παναγίες κλαίουσες και αιμάσσουσες...

***

Είδατε τους ΠΑΣΟΚτζήδες συνδικαλιστές; Χρόνια τώρα, που το ΚΚΕ φώναζε κατά των ιδιωτικοποιήσεων, εκείνοι ειρωνεύονταν! Τώρα που ήρθε η ώρα του ξεπουλήματος (ΕΛΤΑ, διόδια κλπ.), κάνουν τους κοκόρους! Οχι για να μη γίνουν (οι ιδιωτικοποιήσεις - τις έχουν ψηφίσει εξάλλου στα ΠΑΣΟΚικά όργανα), αλλά για τα μάτια του ντουνιά! Και προσέξτε: Εστω και στο και πέντε, δε συντονίζουν τους αγώνες αυτούς! Οχι! Μεμονωμένα, σου λέει! Μεμονωμένα εδώ, μεμονωμένα εκεί, μεμονωμένα παραπέρα, ρίχνουμε και μερικές απεργίες (τι έχουμε να χάσουμε;) και στο τέλος θα πούμε: «Τι να γίνει; Παλέψαμε, αλλά...»!

Καμαρώστε τους!...

Υ.Γ. Θα ξέρετε ότι ο καθένας από αυτούς έχει διορίσει μέχρι 60 συγγενείς του...

***

Το βιολί τους οι της αμερικανικής προπαγάνδας, αλλά και οι εδώ TV, φερέφωνα της αμερικανικής (κυρίως όσον αφορά στις ταινίες), αλλά και των συνεταίρων τους Ευρωπαίων: Να κάνουν, ως προς τον πόλεμο στο Βιετνάμ, το μαύρο άσπρο! Δε φτάνει που ισχυρίζονται ότι τότε διεξήγαγαν έναν δίκαιο πόλεμο, κι ας τους έχει κράξει η ανθρωπότητα για το αντίθετο! Πάνε και να δημιουργήσουν, μέσω των κινηματογραφικών - τηλεοπτικών ταινιών, την ψευδή εντύπωση ότι στον βρώμικο πόλεμο κατά του βιετναμέζικου λαού και μιας χώρας, που έκαψαν ολόκληρη, νικητής βγήκαν οι ΗΠΑ!


Παπαγεωργίου Βασίλης

Δείτε τα κανάλια, που συχνά πυκνά προβάλλουν τέτοιους ήρωες, που εξολοθρεύουν τους πάντες και τα πάντα! Στο Βιετνάμ, όπου τους πήραν και τα σώβρακα...

***

Καθυστερημένο, αλλά καλό! Μας το μετέφεραν και το δημοσιεύουμε: «Ο Κοστούνιστα υποστήριξε ότι δε γνώριζε τίποτα για την παράδοση του Μιλόσεβιτς από τον Τζίντζιτς στο Δικαστήριο της Χάγης! Ετσι;;» «Ετσι», του απάντησα του φίλου μας. «Γιατί;»

«Περίεργο», μουρμούρισε. «Δεν είναι στη φάση που διαβάζει κι αυτός πολύ, ώστε να μην παίρνει είδηση τι γίνεται κάτω από τη μύτη του»!!!

***

Ας ετοιμαστούμε να υποδεχτούμε την κοινωνική πολιτική που θα εξαγγείλει ο Σημίτης! Θα μας φλομώσουνε με τα προβληματικά κόκαλα που θα πετάει στα μούτρα των πιο εξαθλιωμένων! Για να «βουτήξει» την ψήφο τους! Για να περάσει τα ακόμη πιο αντιλαϊκά μέτρα, που ετοιμάζει η κυβέρνηση!

Ας ετοιμαστούμε! Αλλά να ετοιμαστούμε σωστά! Η υποδοχή πρέπει να είναι ίση σε μέγεθος με την προσβολή της αξιοπρέπειας του ανθρώπου! Δηλαδή, να είναι καταλυτική...

***

Στο ΤΕΜΠΟ, κάθε τόσο, εμφανίζεται (πρωί συνήθως) μια κυρία, που λέει τ' άστρα! Εν πλήρει σοβαρότητι, καθότι... επιστήμων, όπως ισχυρίζονται όλες οι κυρίες του είδους! Και προφητεύει για όλους μας, ανάλογα με το πού μας έχουν κατατάξει!!


Παπαγεωργίου Βασίλης

Τ' άστρα, λοιπόν, ρυθμίζουν το μέλλον μας! Τ' άστρα και όχι οι άνθρωποι... Δηλαδή, κάποιες υπερφυσικές δυνάμεις... Αρα, ανίκητες! Αρα, τι να κάνουμε; Τ' άστρα βλέπετε, φταίνε! Μας ευνοούν ή μας αδικούν! Δεν έχουμε, λοιπόν, παρά να κοιτάζουμε τ' άστρα...

***

Αντε γεια σας και χαρά σας και για σήμερα και καλό Σαββατοκύριακο με το «Ριζοσπάστη» στο χέρι. Κι από Δευτέρα πάλι μαζί.


Associated Press

Θλιβερή δεύτερη επέτειος

Αλλοι μιλούν για 17.000 νεκρούς, άλλοι ότι ξεπέρασαν τους 20.000... Κανείς ποτέ ίσως δε θα μάθει με ακρίβεια πόσοι θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια του σεισμού στο Μαρμαρά στις 17 Αυγούστου του 1999.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ