ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ξεχειλίζει η παλαιστινιακή οργή μετά και από την ανακατάληψη εδαφών
  • Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι θρήνησαν και ορκίστηκαν εκδίκηση για τον δολοφονημένο ΓΓ του Λαϊκού Μετώπου
  • Νέα κατοχή επέβαλε ο ισραηλινός στρατός μετά από εισβολή του στην πόλη Μπέιτ Τζάλα

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι στην κηδεία του ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου

Associated Press

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι στην κηδεία του ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου
ΡΑΜΑΛΑ-ΜΠΕΪΤ ΤΖΑΛΑ-ΡΑΦΑ-ΧΕΒΡΩΝΑ-ΓΑΖΑ.-

Οργή και θρήνος, χτες, σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη, με επίκεντρο τη Ραμάλα, όπου πραγματοποιήθηκε η κηδεία του δολοφονημένου ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Μαζικότατες διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σχεδόν σε όλα τα παλαιστινιακά προσφυγικά στρατόπεδα στη Συρία, στην Ιορδανία και στο Λίβανο. Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός διαμήνυε ότι θα «παραμείνει επ' αόριστον» στην παλαιστινιακή πόλη Μπέιτ Τζάλα, μέρος της οποίας κατέλαβε τα ξημερώματα πυροδοτώντας περαιτέρω την ήδη έκρυθμη κατάσταση. Εισβολή πραγματοποιήθηκε και στην πόλη Ράφα, ενώ σφοδρή μάχη σημειώθηκε στην πόλη Ντούρα, λίγο έξω από τη Χεβρώνα.

Πλήθος δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων παρακολούθησαν, χτες, στη Ραμάλα την κηδεία του ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Μουσταφά Ζιμπρί (ή Αμπού Αλί Μουσταφά), που δολοφονήθηκε στο γραφείο του από ρουκέτες ισραηλινών ελικοπτέρων. Η ατμόσφαιρα βαριά και το σύνθημα κοινό: Εκδίκηση για τη δολοφονία και τέλος της κατοχής. Με τα πρόσωπα καλυμμένα με κόκκινες μάσκες, μέλη του Λαϊκού Μετώπου και άνδρες των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας συνόδευαν τη σορό του δολοφονημένου ηγέτη, που κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές ανάμεσα στις κόκκινες σημαίες του Μετώπου.

Στους τοίχους των σπιτιών της Ραμάλα φρεσκογραμμένη εικονιζόταν η δήλωση που είχε κάνει ο Μουσταφά Ζιμπρί επιστρέφοντας, μετά από 30 χρόνια, στα αυτόνομα εδάφη: «Επιστρέψαμε για να αντισταθούμε στην κατοχή». Μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεχόταν, ως είθισται, συλλυπητήρια στα γραφεία της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα εκ μέρους της ΟΑΠ, της οποίας ο Ζιμπρί ήταν σημαίνον στέλεχος ως ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου.

Ισραηλινό τανκ περιπολεί στους έρημους δρόμους της Μπέιτ Τζάλα, που τέθηκε υπό νέα κατοχή

Associated Press

Ισραηλινό τανκ περιπολεί στους έρημους δρόμους της Μπέιτ Τζάλα, που τέθηκε υπό νέα κατοχή
Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση στη μνήμη του δολοφονημένου Αμπού Αλί Μουσταφά και στη Γάζα με τη συμμετοχή χιλιάδων Παλαιστινίων. Μιλώντας στο πλήθος, ο Ζακαρία αλ Αγκχα, εκπρόσωπος της ΟΑΠ, τόνισε ότι η δολοφονία του Μουσταφά Ζιμπρί «άνοιξε τις πύλες της κόλασης για ολόκληρη την περιοχή, και θα καεί πρώτο το Ισραήλ». Απειλές για νέες βομβιστικές επιθέσεις και εκδίκηση της δολοφονίας του Ζιμπρί εξαπέλυσαν, τουλάχιστον, 10 παλαιστινιακές οργανώσεις, μετά από συνάντηση αντιπροσωπειών τους στη Δαμασκό.

Οργή και όρκοι εκδίκησης κυριάρχησαν και στις μεγάλες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα παλαιστινιακά προσφυγικά στρατόπεδα στην Ιορδανία, στο Λίβανο και στη Συρία, ενώ καταδικαστικές ανακοινώσεις έγιναν από τις κυβερνήσεις της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και του Ιράν. Η κυβερνητική εφημερίδα της Δαμασκού «Τισρίν» τόνιζε ότι η δολοφονία του ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου «αποκαλύπτει τις τρομοκρατικές, επιθετικές και επεκτατικές διαθέσεις και τακτικές του Ισραήλ», ενώ επιρρίπτει μεγάλες ευθύνες στη διεθνή κοινότητα και στις ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι με τη στάση τους υποθάλπουν το ξέσπασμα ενός γενικευμένου πολέμου στην περιοχή.

Τη δολοφονία του Μουσταφά Ζιμπρί σχολίασε και ο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπογραμμίζοντας ότι «για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση θα πρέπει το Ισραήλ να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της πίεσης, της σκληρότητας αλλά και την ταπείνωση του παλαιστινιακού λαού». Εσπευσε, όμως, να επιρρίψει ευθύνες και στην Παλαιστινιακή Αρχή, που δεν έχει καταφέρει να ελέγξει τη δράση των «τρομοκρατικών στοιχείων». Διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους και Αμερικανούς διπλωμάτες είχε, χτες, τηλεφωνικώς ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Ρενάτο Ρουτζιέρο, που αναχωρούσε, αργά το απόγευμα, για τα παλαιστινιακά εδάφη, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Γιάσερ Αραφάτ και σήμερα με την ισραηλινή ηγεσία. Την ίδια στιγμή, η βελγική προεδρία της ΕΕ έκανε λόγο για «κατεπείγουσα αναγκαιότητα επανέναρξης του διαλόγου».

Σπίτια ήταν ο στόχος της νέας ισραηλινής εισβολής στη Ράφα

Associated Press

Σπίτια ήταν ο στόχος της νέας ισραηλινής εισβολής στη Ράφα
Οπως σχολίαζαν ανταποκριτές και αναλυτές διεθνών πρακτορείων, η δολοφονία του Αμπού Αλί Μουσταφά έχει προκαλέσει σοκ στον παλαιστινιακό λαό αλλά και στην ηγεσία του, μια και είναι ο πρώτος τόσο υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος που δολοφονείται από τον ισραηλινό στρατό τα τελευταία χρόνια καθώς η τελευταία τόσο σημαντική δολοφονία ήταν του Κχαλίλ Ουαζίρ (ή Αμπού Τζιχάντ), το 1988 στην Τύνιδα. Σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, η δολοφονία του Ζιμπρί σηματοδοτεί αλλαγή της κατάστασης και πυροδοτεί έναν, άνευ προηγουμένου, κύκλο βίας αφού είναι η πρώτη δολοφονία πολιτικού ηγέτη, καθώς μέχρι σήμερα οι δολοφονίες ακριβείας στόχευαν στρατιωτικούς ηγέτες. Την ίδια στιγμή, η δολοφονία εκτιμάται ότι ωθεί στα άκρα τους, ήδη, εξοργισμένους Παλαιστινίους καθώς, όπως χαρακτηριστικά τόνιζαν αναλυτές, η κλιμάκωση της ισραηλινής βίας εκμηδενίζει τις διαφορές ανάμεσα στις παλαιστινιακές οργανώσεις και παρατάξεις και οξύνει την απόγνωση και την οργή ενός, ήδη, απογοητευμένου και αποφασισμένου για όλα λαού.

Εισβολή και νέα κατοχή

Τις πρώτες πρωινές ώρες, χτες, ισραηλινά τεθωρακισμένα και οχήματα μεταφοράς προσωπικού εισέβαλαν στην πόλη Μπέιτ Τζάλα, κοντά στη Βηθλεέμ, κατέστρεψαν κτίρια και κατέλαβαν το 10% της πόλης μετά από σκληρή μάχη με την παλαιστινιακή αστυνομία. Είχε προηγηθεί πολύωρη μάχη και ανταλλαγές πυρών και ρουκετών από και προς τον εβραϊκό εποικισμό Γκίλο, στα προάστια της Ιερουσαλήμ. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Αβί Πάζνερ, ανακοίνωνε, με το πρώτο φως της μέρας, ότι η πόλη Μπέιτ Τζάλα «έχει μετατραπεί σε φωλιά των σκοπευτών και το Ισραήλ έπρεπε να την καθαρίσει», διαμηνύοντας ότι ο ισραηλινός στρατός θα παραμείνει στην πόλη, όπου επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας και αποκλεισμός, «επ' αόριστον», όπως και στο γειτονικό κατειλημμένο προσφυγικό στρατόπεδο Αϊντα.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ντόρε Γκολντ, ενώ δε δόθηκε απάντηση από την ισραηλινή κυβέρνηση στις διαμαρτυρίες χριστιανών κληρικών για την εισβολή και κατοχή που επιβλήθηκε στη λουθηρανική εκκλησία της πόλης και στο ορφανοτροφείο της. Κατά τη διάρκεια της νυχτερινής εισβολής έχασε τη ζωή του ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός και τραυματίστηκαν 10 ακόμη Παλαιστίνιοι, ενώ τη μέρα σποραδικά πυρά αντηχούσαν στους έρημους δρόμους της πόλης, με τον ισραηλινό στρατό να έχει πάρει θέσεις στα κατειλημμένα κτίρια και να έχει αρχίσει να διαμορφώνει τα καταλύματά του.

«Ο Αριέλ Σαρόν στρώνει το δρόμο στον πόλεμο», σχολίαζε οργισμένος ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, αναφερόμενος στην κατάληψη μέρους της χριστιανικής πόλης Μπέιτ Τζάλα, των 15.000 κατοίκων. «Ο παλαιστινιακός λαός, όπως και όλοι οι λαοί, έχει δικαίωμα αντίστασης στην κατοχή», κατέληγε. Τους τελευταίους μήνες, ο ισραηλινός στρατός έχει εισβάλει σε αρκετά σημεία των παλαιστινιακών εδαφών, αλλά αποσυρόταν λίγη ώρα αργότερα, αφού «κατέστρεφε θέσεις που χρησιμοποιούνται από τρομοκράτες», όπως αναφέρει η συνήθης ανακοίνωσή του.

Με τανκς και εκσκαφείς εισέβαλε ο ισραηλινός στρατός, κατά τη διάρκεια της νύχτας, και στη, συνοριακή με την Αίγυπτο, πόλη της Ράφα, όπου κατέστρεψε 15 κτίρια, αφήνοντας άστεγους περισσότερους από 100 Παλαιστινίους. Κατά τη διάρκεια της εισβολής τραυματίστηκαν, τουλάχιστον, 12 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένης μίας εγκύου. Μάχη ξέσπασε και στην πόλη Ντούρα, δίπλα από τη Χεβρώνα, όπου έχασε τη ζωή του ένας νεαρός Παλαιστίνιος αστυνομικός και τραυματίστηκε αδιευκρίνιστος αριθμός πολιτών.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ
Ο Πάουελ δε θα πάει στο Ντέρμπαν...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΤΕΡΜΠΑΝ.-

Τα έγγραφα και κείμενα της επικείμενης διάσκεψης του ΟΗΕ για το ρατσισμό στο Ντέρμπαν της Ν. Αφρικής που ταύτιζαν το σιωνισμό με το ρατσισμό ήταν το πρόσχημα των ΗΠΑ προκειμένου να μποϊκοτάρουν τη σύνοδο που αρχίζει τις εργασίες της την ερχόμενη Παρασκευή. Ωστόσο, οι πραγματικοί λόγοι βρίσκονται πολύ πιο πέρα και δεν είναι ασύνδετοι με την πεποίθηση - πρόβλεψη οργανώσεων, κυβερνήσεων και πολιτικών παρατηρητών πως η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το ρατσισμό θα εξελιχθεί σε μία - διεθνούς επιπέδου... - κραυγή διαμαρτυρίας για τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ετσι, μετά από ένα πολυήμερο μαραθώνιο πυρετωδών διαπραγματεύσεων μεταξύ των ομάδων εργασιών που είχαν συγκροτήσει αντιπροσωπείες από διάφορες χώρες - μέλη του ΟΗΕ για το ρατσισμό και τις επίμονες προσπάθειες των ΗΠΑ να απαλειφθεί κάθε ρητή ή έμμεση αναφορά σε βάρος του Ισραήλ και και της πρακτικής σφαγών που ακολουθεί σε βάρος των Παλαιστινίων, ήρθε η χτεσινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρμεντ πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ δε θα παραστεί στις εργασίες της διεθνούς διάσκεψης για το ρατσισμό. Ο δε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ αρνήθηκε επίμονα να αποκαλύψει εάν τελικώς οι ΗΠΑ θα στείλουν έστω και μία υποβαθμισμένη αντιπροσωπεία στις εργασίες της διάσκεψης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Ουάσιγκτον «δυσανασχετεί με την αντιισραηλινή "ρητορεία" της διάσκεψης αυτής, αλλά και "με άλλα στοιχεία της" που έχουν περιέλθουν σε γνώση της αμερικανικής κυβέρνησης» και πως «το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζεται με αποκλεισμό».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί το γεγονός πως ελάχιστη ώρα πριν τις δηλώσεις Μπάουτσερ, η Επίτροπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μέρι Ρόμπινσον, είχε αναγγείλει μιλώντας στο Γιοχάνεσμπουργκ πως απαλείφτηκε από τα επίσημα έγραφα της διάσκεψης η ταύτιση του «σιωνισμού με το ρατσισμό». Η ίδια είχε πει πως «ενθαρρύνθηκε από τις εποικοδομητικές στάσεις των ξένων αντιπροσωπειών όσον αφορά τις συμβιβαστικές προσπάθειες» για εκτόνωση των αμερικανικών αντιδράσεων, προσθέτοντας πως «είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων των χωρών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο για να καταγραφεί η αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας στη μάχη κατά του ρατσισμού».

Τουλάχιστον 7.000 εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων απ' όλο τον κόσμο συμμετείχαν χτες στην έναρξη εργασιών του φόρουμ τέτοιων οργανώσεων κατά του ρατσισμού. Οι επίσημες εργασίες της διάσκεψης, στην οποία συμμετέχουν αντιπροσωπείες από δεκάδες χώρες - μέλη του ΟΗΕ, αρχίζουν την Παρασκευή και ολοκληρώνονται στις 7 Σεπτέμβρη.

ΗΠΑ - «ΕΘΝΙΚΗ ΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΜΥΝΑ»
Περιβαλλοντικές οργανώσεις μηνύουν το υπουργείο Αμυνας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μια ομάδα περιβαλλοντικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων κατέθεσε χτες μήνυση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο εναντίον του υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ, αξιώνοντας τη διακοπή των δοκιμών για το νέο Εθνικό Πυραυλικό Σύστημα (NMD), καθώς όπως λένε οι δοκιμές θα έχουν καταστρεπτικές επιπτώσεις για το περιβάλλον, μεταδίδει το «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Στη μήνυση οι οργανώσεις ζητούν τη διεξαγωγή μελέτης για τις επιπτώσεις που το πρόγραμμα, γνωστό και ως «γιος του πολέμου των Αστρων» θα έχει στο περιβάλλον, και ειδικά στην περιοχή των ακτών του Ειρηνικού που ξεκινά από την Αλάσκα και φθάνει ως τη Χαβάη, την Καλιφόρνια και τα νησιά Μάρσαλ. Το Πεντάγωνο σχεδιάζει εγκατάσταση επιμέρους συστημάτων του NMD στην Αλάσκα ως το 2004.

Εάν το δικαστήριο δικαιώσει τις οργανώσεις και διατάξει μελέτη, το πρόγραμμα της κυβέρνησης Μπους θα ανασταλεί για 18 μήνες που θα απαιτηθούν για τη διεξαγωγή της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ