ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
«Εντατικοποίηση» ενόψει του ελέγχου της ΔΟΕ

Συνεδρίασε χτες η διυπουργική επιτροπή που διαπίστωσε «καθυστερήσεις και μετακυλίσεις χρονοδιαγραμμάτων»

Η προετοιμασία της κυβέρνησης και της «Αθήνα 2004» ενόψει της επίσκεψης του κλιμακίου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) με επικεφαλής τον νέο πρόεδρο Ζακ Ρογκ από τις 25 έως τις 28 Σεπτέμβρη, απασχόλησε τη διυπουργική επιτροπή που συνεδρίασε χτες, μετά από περίπου δύο μήνες.

Από τη χτεσινή συνεδρίαση δεν έλειψαν οι τριβές σχετικά με την έγκαιρη αποπεράτωση των Ολυμπιακών έργων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου, αφού άκουσε τις παρουσιάσεις των υπουργών από τις οποίες προέκυπτε ότι όλα βαίνουν καλώς, σημείωσε ότι «έχουμε καθυστερήσεις και μετακυλίσεις χρονοδιαγραμμάτων». Αυτό αφορά τα έργα στον Αγιο Κοσμά, στο Φλοίσβο, στη Νίκαια, στο Γαλάτσι, στο Σχοινιά και το Μαρκόπουλο.

Η επίσκεψη του κλιμακίου της ΔΟΕ θα έχει χαρακτήρα εκτάκτου ελέγχου και για αυτό ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ζήτησε από τα μέλη της επιτροπής «εντατικοποίηση του έργου», όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο υφυπουργός Τύπου Τηλ. Χυτήρης. Βέβαια, οι εκκρεμότητες είναι πολλές (αθλητικά και οδικά έργα κ.ά.) και αποτελούν πεδίο σύγκρουσης οικονομικών συμφερόντων.

Για να διαπιστωθεί εάν όλα είναι έτοιμα για τον έλεγχο των «Αθανάτων» (σ.σ. το κλιμάκιο της ΔΟΕ θα αποτελείται από 43 άτομα που θα επισκεφθούν τουλάχιστον πέντε υπό κατασκευήν Ολυμπιακά έργα) η διυπουργική θα συνεδριάσει λίγες μέρες πριν την επίσκεψή τους, στις 18 Σεπτέμβρη.

Κατά τη συνεδρίαση της διυπουργικής συζητήθηκε η πρόοδος της κατασκευής των δημοσιογραφικών χωριών. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν πολεοδομικά προβλήματα στο Ελληνικό, στην Αμυγδαλέζα και το Μαρούσι (ΣΕΛΕΤΕ) και για αυτό το λόγο εκεί θα είναι λυόμενα. Οριστικοποιήθηκε ακόμα ο αριθμός των δωματίων σε κάθε ένα από τα Χωριά Τύπου. Συγκεκριμένα, στον Αγιο Ανδρέα θα φιλοξενηθούν 4.000 δημοσιογράφοι, στην Αμυγδαλέζα 1.000, στην Παλλήνη 1.600, στο Ελληνικό 1.600, στο Μαρούσι - ΣΕΛΕΤΕ 770. Ενώ ακόμα 800 θα φιλοξενηθούν στου Ζωγράφου αν υλοποιηθεί η πρόταση του ΕΜΠ για ανακαίνιση των φοιτητικών εστιών.

Ακόμα, συζητήθηκε το θέμα του Ολυμπιακού Χωριού, όπου τις τελευταίες βδομάδες υπάρχει ανταλλαγή επιστολών μεταξύ ΟΕΚ και αναδόχων για την αναπροσαρμογή στο κόστος ορισμένων έργων. Σύμφωνα με τον Τηλ. Χυτήρη, η απόφαση της διυπουργικής είναι να μην υπάρξει καμία αύξηση του κόστους ούτε να αλλάξει η ποιότητα των κατασκευών. Κάτι που μοιάζει ανέφικτο αν οι εργολάβοι θελήσουν να εκμεταλλευτούν τα δεδομένα χρονοδιαγράμματα του έργου.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, έκανε γνωστό ότι οι πρόδρομες εργασίες για την κατασκευή του κωπηλατοδρομίου στο Σχοινιά έχουν ολοκληρωθεί κατά 90%, το έργο του Σλάλομ θα γίνει οριστικά στο Ελληνικό, ενώ ο διαγωνισμός για την κατασκευή του ιστιοπλοϊκού κέντρου στον Αγιο Κοσμά θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο και πως η οριστική έξωση των «Δειλινών» θα γίνει στις 17 Σεπτέμβρη.

Στη συνεδρίαση της διυπουργικής ο γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων Κ. Καρτάλης, παρουσίασε από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού, ένα ενιαίο πρόγραμμα δράσης για την προβολή (σ.σ. προπαγάνδα) των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σύμφωνα με την εισήγηση, στην προβολή των Αγώνων θα εμπλέκονται - μέσω μιας υπό σύσταση επιτροπής - τα υπουργεία Πολιτισμού, Εθνικής Αμυνας, Ανάπτυξης, Εξωτερικών, Τύπου, ο ΕΟΤ και η «Αθήνα 2004».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Πολιτισμού να παρουσιάσει σε επόμενη συνεδρίαση μια ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα, γεγονός που από αρκετούς ερμηνεύεται από την ένταξη στην επιτροπή των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Παιδείας, οι οποίοι δε συμπεριλαμβάνονταν στα σχέδια...

Τέλος, ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος, δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο Ολυμπιακό νομοσχέδιο.

ΕΛΑΙΩΝΑΣ - ΑΛΣΟΣ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
Θύματα αθλητικών επενδύσεων

Το δρόμο για την τσιμεντοποίηση του Ελαιώνα ανοίγει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Οπως ενημέρωσε χτες το Γραφείο Τύπου του υπουργείου, το Προεδρικό Διάταγμα του ΥΠΕΧΩΔΕ, με το οποίο η εταιρία «ΠΑΕ Ολυμπιακός» μπορεί να κατασκευάσει γήπεδο στην περιοχή του Ελαιώνα στα όρια των Δήμων Ρέντη και Ταύρου, βρίσκεται για έγκριση στο ΣτΕ.

Και βέβαια, η ανακοίνωση που όμοιά της δε θα εξέδιδε ούτε το Γραφείο Τύπου της εταιρίας του Σωκράτη Κόκκαλη, κάνει λόγο ακόμα και για τα γήπεδα των εταιριών «ΠΑΕ Παναθηναϊκός» και «ΠΑΕ ΑΕΚ» που είναι στα σκαριά..

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Είναι γνωστό ότι, με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της "ΠΑΕ Ολυμπιακός" έχουν σχεδιαστεί και θα λειτουργήσουν μετά την κατασκευή τους, ολοκληρωμένες σύγχρονες εγκαταστάσεις Αθλητικού Κέντρου. Σύμφωνα με τον Πολεοδομικό και Χωροταξικό Σχεδιασμό του ΕΛΑΙΩΝΑ στην περιοχή του Δήμου Ρέντη, προβλέπεται και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα των αθλητικών δραστηριοτήτων της "ΠΑΕ Ολυμπιακός", στους ιδιόκτητους χώρους, εδώ και πολλά χρόνια, του "Ολυμπιακού" και σε όποιες εκτάσεις απαλλοτριωθούν με καταβολή χρηματικής αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων, από την ΠΑΕ "Ολυμπιακός"».

Το Αθλητικό Κέντρο θα περιλαμβάνει αθλητικές υποδομές, όπως γήπεδο ποδοσφαίρου, κλειστό γυμναστήριο και ανοιχτό κολυμβητήριο. Αυτό το σύγχρονο «Αθλητικό Κέντρο» θα καταλαμβάνει τους ιδιόκτητους χώρους του «Ολυμπιακού» στο Οικοδομικό Τετράγωνο που οριοθετείται από τις οδούς Αγίας Αννης, Μακρυγιάννη, Προφήτη Δανιήλ και Ειρήνης. Το συγκεκριμένο ΟΤ έχει χαρακτηριστεί ως χώρος ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού.

Ομως το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν αφήνει παραπονούμενες τις δύο άλλες αθλητικές εταιρίες της Αθήνας, τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ. «Είναι γνωστό - αναφέρει στην ανακοίνωση - ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης όλων των ιστορικών συλλόγων και μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο, αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ να αποκτήσουν σύγχρονα Αθλητικά Κέντρα, που θα είναι χρήσιμα και για τους Ιστορικούς Συλλόγους τους, αλλά και για την αθλητική προετοιμασία των Αθλητών του 2004».

Ως γνωστόν, ο μεν Παναθηναϊκός έχει δεχτεί πρόταση από την κυβέρνηση για να φτιάξει γήπεδο σε άλλο χώρο του Ελαιώνα στα όρια του Δήμου της Αθήνας, ενώ η ΑΕΚ θέλει να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του γηπέδου της στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, με αποτέλεσμα να «φάει» αρκετά στρέμματα πρασίνου.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον προσφιλή μας σύζυγο, πατέρα και παππού

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟ ΑΪΒΑΖΗ

Ετών 70

αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ

που πέθανε χτες, κηδεύουμε σήμερα και ώρα 5.30 μ.μ. στο νεκροταφείο Καισαριανής.

Η σύζυγος, τα παιδιά του, τα εγγόνια του

Εγκρίθηκε η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Εργων

Νόμιμο κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο διευρύνονται οι αρμοδιότητες της προσωρινής «Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Εργων, μελέτης και κατασκευής Ολυμπιακών Εργων» του ΥΠΕΧΩΔΕ που συστάθηκε πριν από ένα χρόνο. Η θητεία της εν λόγω υπηρεσίας θα είναι πενταετής, καθώς θα καταργηθεί μετά την Ολυμπιάδα του 2004.

Στις αρμοδιότητες της Ειδικής Υπηρεσίας υπάγονται η μελέτη, κατασκευή, επίβλεψη και εποπτεία των εξής ολυμπιακών έργων: 1) Ολυμπιακό κέντρο κωπηλασίας - κανό - καγιάκ στο Σχοινιά Μαραθώνα. 2) Ολυμπιακό κέντρο κανό - σλάλομ. 3) Ολυμπιακό κέντρο ιστιοπλοΐας στον Αγιο Κοσμά. 4) Ολυμπιακές εγκαταστάσεις beach volley, πυγμαχίας, tackwondo και χειροσφαίρισης (προκριματικοί) στο ολυμπιακό συγκρότημα του Φαληρικού Ορμου και της ευρύτερης περιοχής του. 5) Ολυμπιακές εγκαταστάσεις baseball, hockey, καλαθοσφαίρισης (προκριματικοί) χειροσφαίρισης (τελικοί) και ξιφασκίας στο ολυμπιακό συγκρότημα του Ελληνικού. 6) Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του μοντέρνου πεντάθλου και της αντιπτέρισης στο ολυμπιακό συγκρότημα στο Γουδί.

Η ίδια υπηρεσία θα είναι, επίσης, υπεύθυνη για τις απαιτούμενες αναπλάσεις και τα αναγκαία έργα υποδομής σε σχέση με τα παραπάνω έργα.

Ολυμπιακά έργα 84 δισ. δρχ.

Αναπλάσεις περιοχών της Αττικής και έργα ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων, συνολικού προϋπολογισμού 84 δισ. δρχ., περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ «2004 - Η Αλλη Αττική - Η Αλλη Αθήνα».

Οπως ανακοινώθηκε χτες, οι παρεμβάσεις που θα ολοκληρωθούν λίγους μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, αφορούν: Την ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου της Αθήνας από τις δυτικές συνοικίες του Πειραιά μέχρι τον Αγιο Κοσμά (προϋπολογισμός 8,3 δισ. δρχ.). Αναπλάσεις οδικών πυλών εισόδου στην πόλη (Πειραιώς, Λεωφ. Αθηνών, Ιερά Οδός κ.ά.), με προϋπολογισμό 18,9 δισ. δρχ. Εργα ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων Αθήνας (15,4 δισ. δρχ.). Εργα ανάδειξης του Ιστορικού Κέντρου και του Εμπορικού Τριγώνου, συμπεριλαμβανομένης και της Πλατ. Μοναστηρακίου (9,4 δισ. δρχ.). Αναπλάσεις αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων του Πειραιά (5,9 δισ. δρχ.). Εργα για τη βελτίωση της εικόνας της πρωτεύουσας, ώστε να αποκτήσει αρχιτεκτονική ταυτότητα (11,7 δισ. δρχ.) και τέλος, αναπλάσεις γύρω από τα Ολυμπιακά Εργα και στις πέντε Ολυμπιακές πόλεις, προϋπολογισμού 12,1 δισ. δρχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ