ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καλλιεργούν το έδαφος για τον Γλύξμπουργκ

Κλίμα για την «επιστροφή» του Γλύξμπουργκ καλλιεργείται συστηματικά από ορισμένους κύκλους στο έδαφος του εξόφθαλμου συμβιβασμού της κυβέρνησης Σημίτη στο θέμα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας. Φανερή επιδίωξη είναι να αποτελέσει η επιστροφή ή μη του έκπτωτου μονάρχη αντικείμενο ενός νέου παρατεταμένου γύρου αποπροσανατολισμού του λαού, αλλά και τεχνητού «διχασμού» του που θα ορθώσει νέα εμπόδια στους ενωτικούς και ταξικούς αγώνες των εργαζομένων.

Το θέμα έχει αναλάβει να προωθήσει «εργολαβικά» η ναυαρχίδα του συγκροτήματος Λαμπράκη, το «Βήμα», ενώ η κυβέρνηση Σημίτη διά του εκπροσώπου της έσπευσε να αυτοαναγορευτεί ως «υπερασπιστής της δημοκρατικής νομιμότητας» τη στιγμή που εμφανίζεται έτοιμη να αποζημιώσει τον Γλύξμπουργκ για την «περιουσία του» μετά την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου(!). Ο Δ. Ρέππας κληθείς να σχολιάσει το προχτεσινό δημοσίευμα του «Βήματος», σύμφωνα με το οποίο ο Γλύξμπουργκ «έρχεται για μόνιμη εγκατάσταση»(!) και ούτε λίγο ούτε πολύ το ζήτημα έχει περιοριστεί τι θα γίνει με το σπίτι που ψάχνει στο Ψυχικό(!), περιορίστηκε να δηλώσει ότι «αυτό που έχει σημασία είναι ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης με απόφασή του έχει απαγορεύσει στον τέως βασιλιά να επικαλείται μια τέτοια βασιλική ιδιότητα, όπως επίσης του έχει στερήσει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τίτλους, πράγμα άλλωστε το οποίο απαγορεύει και το Σύνταγμα της χώρας μας». Ταυτόχρονα επιδόθηκε σε φραστικούς λεονταρισμούς λέγοντας ότι «εμείς θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατική νομιμότητα και βεβαίως δε θα επιτρέψουμε, ακόμη και σε επίπεδο συμβολισμών, να δημιουργούνται εντυπώσεις». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ο έκπτωτος να επιστρέψει με δανέζικο διαβατήριο, που φέρεται ότι κατέχει, είπε ότι «το διαβατήριο που διαθέτει ένας πολίτης, πρέπει να είναι σύμφωνο και σε αρμονία με τις διατάξεις του Συντάγματος της χώρας που ενδεχομένως υποδέχεται έναν τέτοιο πολίτη».

Στο σχετικό ρεπορτάζ του «Βήματος» αναφερόταν ότι ο Γλύξμπουργκ «έχει αποφασίσει» (!) την επιστροφή και μόνιμη εγκατάστασή του στην Ελλάδα και σχεδιάζει να έρθει στην Αθήνα αμέσως μετά την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για το ύψος της αποζημίωσης για τη λεγόμενη βασιλική περιουσία. Από την πλευρά της η κυβέρνηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «αποδέχεται μια αποζημίωση της τάξεως των 20 δισ. δρχ.»(!), ενώ ο τέως διεκδικεί αποζημίωση ύψους 187 δισ. δρχ.(!). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου θα δημοσιοποιηθεί το Φλεβάρη και μέχρι τότε και κυρίως αργότερα θα σηκωθεί μπόλικος κουρνιαχτός για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Στο «στόχαστρο» θα βρεθεί βέβαια η ΝΔ, τα στελέχη και οι βουλευτές της οποίας δεν μπορούν να κρύψουν τις «γαλάζιες» προτιμήσεις τους, κονιορτοποιώντας, με τη βοήθεια του φιλοκυβερνητικού Τύπου, τα περί «μεσαίου χώρου».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αθήνα και Λευκωσία συντονίζονται

Προετοιμάζονται για τις επερχόμενες διαβουλεύσεις οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου

Ο καθιερωμένος, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στόχος, περί «συντονισμού» των κινήσεων μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, «ενόψει σημαντικών διαβουλεύσεων γύρω από το Κυπριακό», είναι ο πρώτος που - εκτός από το εσωκομματικό παιχνίδι της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ - απασχολεί τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

Ετσι λοιπόν, τα θέματα τακτικής στο Κυπριακό, ενόψει ενδεχόμενης επανέναρξης των συνομιλιών, θα συζητήσει με την κυπριακή κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία της Κύπρου ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος φτάνει σήμερα στην Κύπρο.

Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου θα συζητήσει με την κυπριακή πλευρά ζητήματα τα οποία άπτονται της ενταξιακής πορείας της Κύπρου και την τακτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί τους τελευταίους μήνες πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης, κληθείς ν' αναφερθεί στην επίσκεψη Παπανδρέου, είπε ότι «η κάθοδος ομολόγου του στην Κύπρο θα δώσει την ευκαιρία στον Ελληνα ΥΠΕΞ να συνομιλήσει και με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του τόπου, αλλά και να επικοινωνήσει με τον κυπριακό λαό, για να αναφερθεί στην πολιτική, την οποία ακολουθεί η Ελλάδα, μέσα στο πλαίσιο της πλήρους στήριξης και συμπαράστασης, που προσφέρει ως μητέρα πατρίδα στον κυπριακό λαό».

Διαβουλεύσεις...

Εν τω μεταξύ νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, είχε, χτες, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλβάρο Ντε Σότο.

Μετά τη συνάντηση, που κράτησε 45 λεπτά, δεν έγιναν δηλώσεις. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ενδεχόμενο ο αξιωματούχος του ΟΗΕ να συναντηθεί και με τον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο, τις ημέρες που θα βρίσκεται στο νησί ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

Στο μεταξύ, το Σάββατο, ο Αλβάρο ντε Σότο πέρασε την ημέρα του στα Κατεχόμενα με το Ραούφ Ντενκτάς, ενώ την Κυριακή ήταν προσκεκλημένος του Προέδρου Κληρίδη σε κρουαζιέρα στη θαλάσσια περιοχή του Ακάμα.

Χτες Δευτέρα ο Αλβάρο Ντε Σότο αναμενόταν να συναντηθεί στα Κατεχόμενα με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Ομιλία εφ' όλης της ύλης

Συνεδρίασε το προηγούμενο Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΚΙ

Τις τελευταίες εξελίξεις στα εξωτερικά και εσωτερικά θέματα της χώρας, αλλά και το πρόγραμμα δράσης του ΔΗΚΚΙ για το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι και το τέλος του χρόνου, ήταν τα δυο θέματα που ανέπτυξε στην ομιλία του ο πρόεδρός του Δ. Τσοβόλας κατά τη διάρκεια της συνόδου της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο.

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ την «απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, για συμμετοχή στην αποπροσανατολιστική ΝΑΤΟική Δύναμη ελληνικών ενόπλων δυνάμεων», ειδικά, ανέφερε, «όταν είναι πλέον γνωστό, ότι το ΝΑΤΟ χρησιμοποιείται κυρίως από τις ΗΠΑ για αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια».

Παράλληλα, ο ίδιος στη συνέχεια, έκανε λόγο «για παταγώδη αποτυχία της οικονομίας και ειδικότερα της δημοσιονομικής πολιτικής». Συγκριμένα, μεταξύ άλλων, είπε ότι «διογκώνεται η ανεργία» και «μειώνεται το κοινωνικό κράτος» και ανέφερε ότι «ο αγροτικός πληθυσμός βρίσκεται σε τραγική κατάσταση». Συγχρόνως στην ομιλία του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις σχέσεις κυβέρνησης και ιεραρχίας της Εκκλησίας, λέγοντας ότι «η νέα όξυνση στην ανούσια αντιπαράθεση κυβέρνησης και αρχιεπισκόπου, ολοκληρώνουν το αρνητικό κλίμα και την απογοήτευση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».

Απευθυνόμενος προς τα μέλη της ΚΠΕ, ο Δ. Τσοβόλας είπε ότι το ΔΗΚΚΙ «αγωνίζεται για να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό και για να πετύχει στην κατεύθυνση αυτή» χρειάζονται τρεις βασικές προϋποθέσεις: «Να δίνει το ΔΗΚΚΙ ενιαία εικόνα. Να οικοδομήσει οργανώσεις μάχης, πρωτοβουλίας και λαϊκής συμμετοχής. Να αναδείξει και να εμπιστευτεί τον ανθρώπινο παράγοντα». Τέλος, ξεκαθάρισε ότι η τακτική που θα ακολουθήσει το ΔΗΚΚΙ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, θα δημοσιοποιηθεί μετά τη σύσκεψη «του Εθνικού Κοινωνικού Συμβουλίου Προγραμματισμού», που θα γίνει στις 22 και 23 του Σεπτέμβρη, και σύμφωνα με τον Δ. Τσοβόλας «εκεί θα συζητηθεί η τακτική που θα ακολουθήσουμε».

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ
«Πιλότος» για την κυβέρνηση

Να αποδείξει τη χρησιμότητά του ως προπομπού των πλέον νεοφιλελεύθερων επιλογών που «πρέπει» να ακολουθήσουν και τα άλλα αστικά κόμματα επιχειρεί το κόμμα των Φιλελευθέρων του Στ. Μάνου. Επιχειρώντας να «προλάβει» τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, απέστειλε στους αρχηγούς των κομμάτων τις σκληρές νεοφιλελεύθερες προτάσεις του κόμματός του για κρίσιμα θέματα που βρίσκονται στην «ατζέντα» των επόμενων μηνών. Ουσιαστικά ο Στ. Μάνος με τον τρόπο του δείχνει τι πρόκειται να γίνει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, από την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα σε αυτούς τους τομείς και σίγουρα το δρόμο που «νομοτελειακά» θα ακολουθήσει. Συγκεκριμένα για το φορολογικό ζητά μείωση του φορολογικού συντελεστή όλων των κάθε είδους εταιριών στο 20%(!), παραγραφή φορολογικών υποχρεώσεων μετά 4ετία, ώστε να πάψουν οι επιχειρήσεις να είναι όμηροι των φορολογικών αρχών(!), κατάργηση του φόρου 5% μεταβίβασης μετοχών μη εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιριών και εξομοίωση του σχετικού φόρου με τις εισηγμένες (0,3%), ενώ για την απώλεια των εσόδων που θα προκύψει από τα παραπάνω φιλομονοπωλιακά μέτρα ζητά να αντισταθμιστούν με τη μείωση των κρατικών δαπανών... Για το ασφαλιστικό επαναλαμβάνει τη γνωστή πρόταση για «σταδιακή μετάβαση από το σημερινό αναδιανεμητικό σύστημα σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα», ενώ επιμένει στις ιδιωτικοποιήσεις και την απελευθέρωση των αγορών, προτείνοντας μεταξύ άλλων την άμεση απελευθέρωση της ακτοπλοΐας, την πώληση του 100% της «Ολυμπιακής», την ιδιωτικοποίηση όλων των μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, των λιμανιών και των αεροδρομίων κ.ο.κ. Ακόμα υποδεικνύει τη «νομοθετική ή ερμηνευτική παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος», ώστε να αναγνωριστούν τα πτυχία των ιδιωτικών ΑΕΙ που λειτουργούν στην Ελλάδα, την «ισότιμη πρόσβαση στην κρατική χρηματοδότηση κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων», την κατάργηση της μονιμότητας των εκπαιδευτικών, αλλά και τη μείωση του συνολικού αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με κατάργηση των οργανικών τους θέσεων κ.ά.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΙΕΡΑΡΧΙΑ
Χαμηλοί τόνοι, αλλά πάντα στη δημοσιότητα

Με χαμηλότερους τόνους αλλά με την πρόθεση να συντηρήσουν τη δημοσιότητα για το θέμα των ταυτοτήτων, συνέχισαν τη μεταξύ τους ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση η κυβέρνηση και η ιεραρχία της Εκκλησίας. Από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος σε κήρυγμά του σε ναό του Μοσχάτου έκανε λόγο για «μαύρη προπαγάνδα» με την οποία επιχειρείται να αποδοθούν πολιτικές βλέψεις και φιλοδοξίες στο πρόσωπό του. Με στόχο να διατηρήσει τη συσπείρωση του πληρώματος της Εκκλησίας γύρω από την ιεραρχία, επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί διωκόμενης πίστης και «αποχριστιανοποίησης».

Από την κυβερνητική πλευρά, ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» δεν απέκλεισε μια συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο, υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί προπαρασκευαστική συνεργασία της Ιεράς Συνόδου με το υπουργείο Παιδείας για τα θέματα που θα συζητηθούν. Ο κ. Ευθυμίου επανέλαβε ότι το θέμα των ταυτοτήτων «έχει κλείσει, τόσο νομικά, όσο και ουσιαστικά».

Σήμερα, η Συνοδική Επιτροπή για τις ταυτότητες θα συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας, ενώ θα αρχίσουν και οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με τη νέα της σύνθεση. Το ενδιαφέρον γι' αυτή τη συνεδρίαση εστιάζεται στη διαμόρφωση των συσχετισμών στη Σύνοδο καθώς στη νέα της σύνθεση περιλαμβάνονται μητροπολίτες της «αντιπολίτευσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ