ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πυρετός δουλιάς για την επιτυχία του συλλαλητηρίου

Πραγματοποιείται το Σάββατο, 8 Σεπτέμβρη, στις 7.30 το απόγευμα, στην κεντρική πύλη του Λιμανιού

Αποφασισμένοι αγωνιστικά να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα όσα νέα αντιλαϊκά μέτρα έρχεται να ανακοινώσει από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, δηλώνουν οι εργαζόμενοι της πόλης που συσπειρώνονται γύρω από τα πρωτοβάθμια σωματεία και θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πύλη του Λιμανιού.

Οσα και να πουν, όσα και να τάξουν, οι εργαζόμενοι γνωρίζουν το βαθύ αντιλαϊκό χαρακτήρα των εξαγγελιών του. Τον έχουν ζήσει από πρώτο χέρι και κάθε μέρα μετρούν τις συνέπειές του. Και σε όσους επιχειρούν μέχρι και την τελευταία ώρα την εκτόνωση της λαϊκής αγανάκτησης, προειδοποιούν πως ο λαός της Θεσσαλονίκης που διατηρεί τα πρωτεία στους δείκτες της ανεργίας, ο λαός που βλέπει την παραγωγική ερήμωση και τις κλειστές επιχειρήσεις να τον περικυκλώνουν, ο λαός που ζει τη ΝΑΤΟική κατοχή εδώ και 2 χρόνια και καθημερινά βλέπει την πόλη του να έχει μετατραπεί σε ορμητήριο θανάτου για τους γειτονικούς λαούς, αυτός ο λαός δε θα σκύψει το κεφάλι. Θα αντιδράσει αγωνιστικά και θα παλέψει για να προβάλει το δικό του πλαίσιο διεκδικήσεων. Το δικό του όραμα για την παραγωγική ανάπτυξη της πόλης και της περιοχής που θα στηρίζεται στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

«Εχουμε μπροστά μας ανοιχτά μέτωπα, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών και γνωρίζουμε καλά πως η κυβέρνηση δε θα υποχωρήσει στις επιλογές της, αν οι εργαζόμενοι δε συνεχίσουμε αγωνιστικά να παλεύουμε», δήλωσε ο Αχιλλέας Κωστόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, εξηγώντας το λόγο που το Συνδικάτο συμμετέχει στην Επιτροπή Αγώνα Πρωτοβάθμιων Σωματείων που διοργανώνει το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο Λιμάνι. Επίσης αναφέρει πως από σήμερα κλιμάκια συνδικαλιστών θα ξεκινήσουν περιοδείες στους χώρους δουλιάς, στα γιαπιά, προκειμένου να καλέσουν τους οικοδόμους να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο αντίστασης. Εξάλλου από σήμερα ξεκινούν και συσκέψεις στα περιφερειακά καταστήματα του Συνδικάτου, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία της συγκροτημένης συμμετοχής του κλάδου.

Αντίστοιχες εξορμήσεις και περιοδείες ξεκινούν από σήμερα εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα, σε χώρους δουλιάς του κλάδου του Δέρματος. Περιοδεία οργανώνεται σήμερα το πρωί στο Λιμάνι και την ΕΥΑΘ, ενώ οι Συνταξιούχοι θα πραγματοποιήσουν εξορμήσεις στα καταστήματα του ΙΚΑ στο κέντρο, αλλά και στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Εξάλλου, το πρωί του Σαββάτου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνουν και οι υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος, στο πλαίσιο των αγωνιστικών αντιδράσεων των εργαζομένων της πόλης. Η Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καλεί τους πυροσβέστες να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει στις 11 το πρωί στα εγκαίνια του Πυροσβεστικού Περιπτέρου της ΔΕΘ και να καταγγείλουν την αναλγησία της κυβέρνησης, που δεν μπήκε στον κόπο ούτε να μελετήσει τα προβλήματα του κλάδου και φυσικά τα αιτήματά τους.

ΣΗΜΙΤΗΣ - ΓΣΕΕ
Νέες εξαγγελίες, ίδια πολιτική

Την ίδια πολιτική, διανθισμένη με μπόλικες δόσεις «κοινωνικής ευαισθησίας», πρόκειται ν' ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην 66η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, χωρίς ν' αμφισβητούν το «κεκτημένο» της ΟΝΕ, θα προσαρμοστούν στις ανάγκες της προπαγανδιστικής επιχείρησης για τόνωση του «κοινωνικού προσώπου» του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα θα υπερασπίζουν το έργο που άσκησε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη συνάντηση που είχε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ. Διαφορετικά αντέδρασαν στα λεγόμενα του πρωθυπουργού οι συνδικαλιστικές της παρατάξεις. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Χρ. Πολυζωγόπουλος κινήθηκε στη γραμμή αποδοχής και στήριξης της κυβέρνησης, ενώ στον αντίποδα ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της ΕΕ και επικεφαλής της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κάλεσε την εργατική τάξη σε επιφυλακή και τους εργαζόμενους στη Βόρεια Ελλάδα ν' απαντήσουν αγωνιστικά, διαδηλώνοντας το Σάββατο έξω από την Εκθεση Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της.

Στη συνάντηση όπου συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γκ. Χαρδούβελης, ο Κ. Σημίτης υπεραμύνθηκε της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, ενώ για το ασφαλιστικό επέμεινε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι ανατροπές μέσω διαλόγου. «Δε θα μπει στο ντουλάπι», είπε χαρακτηριστικά.

Δίνοντας μια πρόγευση προς τα πού θα κινηθεί η γραμμή προπαγάνδας της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός είπε στους συνδικαλιστές ότι αυξήθηκαν οι δαπάνες για την κοινωνική πολιτική και τις δημόσιες επενδύσεις, ενώ εξήρε τη στάση της πλειοψηφίας για την «εργασιακή ειρήνη» που επιτεύχθηκε το προηγούμενο διάστημα. Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο πραγματικός μισθός αυξήθηκε την τελευταία 6ετία κατά 2,3% το χρόνο και πως η κυβέρνησή του ενίσχυσε τον κοινωνικό μισθό. Ακόμα ότι εξετάζει τη φορολογική μεταρρύθμιση και «ανακάλυψε» τη βελτίωση των έμμεσων και άμεσων φόρων.

«Οι συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στο εισόδημα, στις εργασιακές σχέσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην κοινωνική ασφάλιση, τις δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα είναι γνωστές - σχολίασε μετά το τέλος της συνάντησης ο Γ. Μαυρίκος - οι εργαζόμενοι τις γνωρίζουν. Αυτή η πολιτική δεν παίρνει γιατρειά. Οι εξαγγελίες τους δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματική κατάσταση». Γι' αυτό ο συνδικαλιστής κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν μαχητικά μέρος στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης το Σάββατο. Ο Γ. Μαυρίκος άσκησε κριτική και στην τακτική της ΝΔ, η οποία είπε ότι «μέσα σ' αυτά τα πλαίσια δημαγωγεί και λαϊκίζει, ενώ κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση "στον ίδιο θεό πιστεύουν"». Υπογράμμισε επίσης τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που αποδεχόμενη τις γνωστές αστικές θεωρίες περί «ανταγωνιστικότητας» και «παραγωγικότητας» γίνεται συνένοχη με τη στάση της στα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

«Νερό στο μύλο» της κυβερνητικής προπαγάνδας έριξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος είδε τον πρωθυπουργό «έτοιμο να ενισχύσει τα κοινωνικά κονδύλια». Ταυτόχρονα όμως φρόντισε να ελαχιστοποιήσει τα εργατικά αιτήματα στο να «καλυφθούν οι απώλειες» και να μην είναι ίδια με τα προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον επανέλαβε τα περί φορολογικής μεταρρύθμισης και τη σύνδεσή της με το ασφαλιστικό που πρέπει, όπως είπε, «να έχουν κοινωνική ταυτότητα». Μια ταυτότητα που βεβαίως αναζητείται όχι στους ταξικούς αγώνες των συνδικάτων, αλλά στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου», που όπως φαίνεται θα πάρει επίσημη μορφή μετά τη διάσκεψη που διοργανώνει η ΓΣΕΕ στις 26 Σεπτέμβρη.

Είναι τέτοια μάλιστα η αλλεργία του Χρ. Πολυζωγόπουλου σε τέτοιους αγώνες, που, απαντώντας σε ερώτηση αν η ΓΣΕΕ «καλύπτει» τα συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη, απάντησε σε απαξιωτικό ύφος ότι «η ΓΣΕΕ δεν είναι για να καλύπτει κινητοποιήσεις άλλων», υπονοώντας την πρωτοβουλία των πρωτοβάθμιων σωματείων της πόλης.

Αναξιοπιστία στην πολιτική και στους πολιτικούς, διαπίστωσε ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ Γ. Μανώλης, ο οποίος σχολίασε με αυτό τον τρόπο τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού ότι υπάρχει αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου και ότι η πολιτική του ενισχύει τους φτωχούς. Για βαθύ κοινωνικό ρήγμα έκανε λόγο ο Α. Καλύβης εκ μέρους της «Αυτόνομης Παρέμβασης» και περιγράφοντας τη συζήτηση είπε ότι «μιλούσαμε σε ώτα μη ακουόντων».

Αγωνιστική απάντηση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Συγκέντρωση έξω από το πρώην στρατόπεδο Κόδρα την Παρασκευή, 7 Σεπτέμβρη, στις 8.00 το βράδυ, με την ευκαιρία της παρουσίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

Με αντιπολεμική συγκέντρωση έξω από το πρώην στρατόπεδο Κόδρα στις 8 το βράδυ της Παρασκευής, 7 του Σεπτέμβρη, απαντά το φιλειρηνικό κίνημα της Θεσσαλονίκης στην ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Τη συγκέντρωση διοργανώνουν με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού στην πόλη, η Αντιπολεμική Επιτροπή, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη (ΝΔΕ).

«Το λιμάνι, το αεροδρόμιο και ο σιδηροδρομικός σταθμός της Θεσσαλονίκης, μετατρέπονται ξανά σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών ράμπο, το Γ` Σώμα Στρατού έγινε ΝΑΤΟικό στρατηγείο. Στην πόλη μας έχουν εγκατασταθεί νεοταξικοί μηχανισμοί οικονομικής και πολιτικής επιβολής στους λαούς της περιοχής, η παραγωγική της βάση διαρκώς συρρικνώνεται, η ανεργία αυξάνεται αλματωδώς», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι φορείς που διοργανώνουν τη συγκέντρωση, περιγράφοντας την εικόνα της πόλης, όπως διαμορφώθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης. Και καλούν το λαό να «υποδεχτεί» όπως ταιριάζει, «τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης που ενέπλεξε τη χώρα μας ακόμη βαθύτερα στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, που κουρέλιασε το Σύνταγμα και παρέδωσε τις υποδομές της περιοχής στους ΝΑΤΟικούς νεοβάρβαρους δολοφόνους».

Μάλιστα, οι φορείς υπενθυμίζουν και καταγγέλλουν πως τόσο ο Κ. Σημίτης όσο και η κυβέρνησή του είναι χρεωμένοι με βαρύτατες ευθύνες. «Για το βρώμικο πόλεμο των 78 ημερών σε βάρος του Γιουγκοσλάβικου λαού. Για την ανυπολόγιστη τοξική και ραδιενεργό μόλυνση των Βαλκανίων. Για την ανάμειξη στη βρώμικη ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης ηγεσίας της Γιουγκοσλαβίας. Για την άκρως επικίνδυνη συμμετοχή της χώρας μας στη νέα επέμβαση του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ. Για τη μετατροπή των Ελλήνων στρατευμένων πολιτών σε μισθοφόρους, αποικιοκράτες και την αποστολή τους έξω από τα σύνορα της χώρας για να τρομοκρατούν τους φίλους, γειτονικούς λαούς».

Γι' αυτό καλούν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, τη νεολαία, όλο το λαό, να αντιδράσει και να καταδικάσει την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων κυρίαρχων πολιτικών και οικονομικών δυνάμεων του τόπου που ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις επιταγές των ΝΑΤΟικών και θέλουν να παίξουν το ρόλο του μικρού ιμπεριαλιστή και του χωροφύλακα των λαών της περιοχής. Να αντιδράσουν και μαζικά, συσπειρωμένοι γύρω από το φιλειρηνικό - αντιπολεμικό κίνημα, να απαιτήσουν: Να σταματήσει το διαρκές ΝΑΤΟικό έγκλημα στα Βαλκάνια. Να φύγει το ΝΑΤΟ και οι δολοφονικές του ορδές από τα Βαλκάνια. Απεμπλοκή της χώρας από τα σχέδια της Νέας Τάξης. Να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες από τη Βοσνία, το Κόσσοβο, την ΠΓΔΜ. Καμία διευκόλυνση στους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους. Εξω το ΝΑΤΟικό στρατηγείο από το Στρατόπεδο Κόδρα, ο χώρος να αποδοθεί στο λαό της περιοχής.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κωλυσιεργεί η ΠΑΣΚΕ

Σήμερα αναμένεται να γίνει γνωστή η τακτική που θα επιλέξει να ακολουθήσει η ΠΑΣΚΕ απέναντι στο αίτημα που υπέβαλαν τα 16 από τα 31 μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, για έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας χτες Δευτέρα, προκειμένου να αποφασιστεί η διοργάνωση συλλαλητηρίου το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη.

Το αίτημα υποβλήθηκε εγγράφως χτες το πρωί και φέρει τις υπογραφές των 16 εκλεγμένων συνδικαλιστών της Εργατικής Ενότητας, της ΔΑΚΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης. Στο κείμενό τους οι 16 συνδικαλιστές σημειώνουν πως είναι άκυρη η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, που λήφθηκε το πρωί της περασμένης Πέμπτης, βάσει της οποίας το ΕΚΘ δεν προχωρά σε διοργάνωση συλλαλητηρίου. Χαρακτηριστικά αναφέρουν πως «βάσει του άρθρου 12, η Εκτελεστική Επιτροπή μόνο προετοιμάζει και εισηγείται τα θέματα προς τη διοίκηση του ΕΚΘ».

Μέχρι και χθες πάντως ο πρόεδρος του ΕΚΘ Ν. Γιαννόπουλος, μέσα από δηλώσεις του στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, άφηνε να εννοηθεί πως δε θα προχωρήσει έγκαιρα στη σύγκληση της ολομέλειας. Αντίθετα θα εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια που προβλέπονται από το καταστατικό, δηλαδή τις 8 ημέρες.

Παράλληλα, όμως, εντείνεται η πίεση από τους εργαζόμενους και τα πρωτοβάθμια σωματεία, για διοργάνωση συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας από το ΕΚΘ, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 66ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό.

Χτες το ΔΣ της Ενωσης Λογιστών Θεσσαλονίκης, με επίσημη ανακοίνωσή του, κάλεσε τη διοίκηση του ΕΚΘ να μπει μπροστά στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που οργανώνονται: «Θεωρώντας ότι πρέπει να ακουστεί αγωνιστικά η φωνή των εργαζομένων ενόψει των άνευ αντικρίσματος και επαναλαμβανομένων κάθε χρόνο πρωθυπουργικών εξαγγελιών, τώρα που το σύνολο των δικαιωμάτων μας ισοπεδώνεται, αλλά και τα άλυτα προβλήματα της πόλης μας οξύνονται, καλούμε το ΕΚΘ να ηγηθεί των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων και των πολιτών, δίνοντας την πρέπουσα απάντηση στη χρονίζουσα κυβερνητική αναλγησία».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΘ
Μονόδρομος η ιδιωτικοποίηση της Εκθεσης

Την κυβερνητική απόφαση να χωριστεί ο εθνικός εκθεσιακός φορέας σε επικερδή «φιλέτα» που θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον των αγοραστών προκειμένου να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, ο πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ, Β. Κουρτέσης, τη θεωρεί μονόδρομο. Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη από τη Διοίκηση της ΔΕΘ, ο πρόεδρός της ισχυρίστηκε, ότι η δημιουργία της HELEXPO ΑΕ ήταν απαραίτητη, καθώς «δεν ήταν δυνατόν να δοθούν μετοχές της Εκθεσης με αντίκρισμα τα ακίνητα της ΔΕΘ, η αξία των οποίων δεν έχει καν προσδιοριστεί».

Ο Β. Κουρτέσης δήλωσε ακόμη ότι κοντά στην εξεύρεση του χώρου, όπου θα στεγαστούν οι εκθεσιακές δραστηριότητες της HELEXPO ΑΕ στην Αθήνα, κατά το διάστημα 2003-2004, οπότε το Εκθεσιακό Συνεδριακό Κέντρο Αττικής (ΕΣΚΑ) θα αξιοποιηθεί για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, βρίσκεται η διοίκηση της εταιρίας.

Συνάντηση Σημίτη - ΣΕΒ

Τη διαβεβαίωση ότι η οικονομική πολιτική που έχει καθορίσει η κυβέρνηση και που ωφελεί το μεγάλο κεφάλαιο, δεν πρόκειται να αλλάξει, έδωσε χτες ο Κ. Σημίτης στην ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντησης. Παράλληλα, εξήρε το έργο των μεγαλοβιομηχάνων, για την επίτευξη της ...σύγκλισης. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Λ. Αντωνακόπουλος, εξερχόμενος από το μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση και οι μεγαλοβιομήχανοι έχουν πλέον «ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας», ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρωθυπουργός «δεσμεύτηκε» για την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Μεταξύ των άλλων θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν τα ζητήματα της παραπέρα ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου μέσω των προγραμμάτων για την ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και του μοιράσματος των τρισεκατομμυρίων από τα κονδύλια του Γ` ΚΠΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ