ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο ύψος τους τα επιτόκια των τραπεζών

Οι διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών στην Ελλάδα, συνεχίζουν την τοκογλυφική τους πολιτική και δείχνουν απρόθυμες να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων, ανάλογη με εκείνη που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Την πρόθεσή τους, να συνεχίσουν -προκλητικά και... με το αζημίωτο- την πολιτική μεγιστοποίησης των κερδών τους με τους τοκογλυφικούς όρους αγοράς (καταθέσεις) και πώλησης (χορήγηση δανείων) χρήματος, εκφράζουν οι διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα (ελληνικών και ξένων, κρατικών και ιδιωτικών). Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει και το γεγονός, ότι ενώ πέρασε σχεδόν μια βδομάδα από τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,25 που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (το θεσμοθετημένο όργανο της ΕΕ που αποφασίζει για τη νομισματική πολιτική), οι εμπορικές τράπεζες στην Ελλάδα κρατούν ακόμα «σιγήν ιχθύος», καθώς δεν προχώρησαν σε ανάλογη μείωση των επιτοκίων. Οι διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών μεταφέροντας στο «Ρ» την πρόθεσή τους να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια των δανείων, κάνουν λόγο «για εξάντληση των περιθωρίων» ενώ παράλληλα, σε κάποιες περιπτώσεις, εκδήλωναν το προβληματισμό τους για ενδεχόμενο νέας μείωσης στα επιτόκια... καταθέσεων.

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν, πως τα αναγραφόμενα τις τελευταίες μέρες «για νέο γύρο μείωσης» δεν ευσταθούν, τουλάχιστον για τα δάνεια που αφορούν τα πλατιά λαϊκά στρώματα (καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια). Ετσι, οι όποιες αναπροσαρμογές στις χορηγήσεις των τραπεζών, εάν και εφόσον υπάρξουν, θα έχουν στόχο απλά και μόνο τη δημιουργία εντυπώσεων, θα είναι αμελητέες και θα περιορίζονται σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες (όπως για παράδειγμα στα κεφάλαια κίνησης των επιχειρήσεων).

Ενδεικτικές, από αυτή την άποψη, είναι και οι ανακοινώσεις των Τραπεζών Πειραιώς και Citibank, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, αναζητώντας πελάτες για να τους πουλήσουν τα «προϊόντα» τους (σ.σ. δηλαδή δάνεια), με «ευνοϊκούς» υποτίθεται όρους. Στα πλαίσια αυτά:

  • Η Τράπεζα Πειραιώς, ανακοίνωσε ότι καθιερώνει ένα νέο προϊόν, το «πολυ-δάνειο ΣΠΟΥΔΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», για να... «υποστηρίξει τους νέους και νέες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους». Ετσι, αξιοποιώντας την κυβερνητική πολιτική που οδηγεί στην υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας (μια πολιτική που αναγκάζει τους γονείς να βάζουν χρόνο με το χρόνο όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη τους για τη μόρφωση των παιδιών τους), η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει 3 διαφορετικά δάνεια για σπουδές (για τα «πρώτα έξοδα σπουδών», για «συμπληρωματική ενίσχυση» και για «κάλυψη των διδάκτρων και σημαντικών αγορών», με επιτόκιο 9,6%).
  • Η Citibank, ανακοίνωσε μαζί με τις «ευχές της» για «Καλό Φθινόπωρο», ότι «προσφέρει» στους πελάτες της, «Προσωπικά δάνεια του 1.000.000 δραχμών ή 2.934,70 ευρώ με... «μειωμένο» επιτόκιο 9,5% αποκλειστικά για το μήνα Σεπτέμβρη»! Πρόκειται δηλαδή για τα συνήθη κόλπα που χρησιμοποιούν οι τράπεζες.

Το δήθεν μειωμένο επιτόκιο των δανείων που προσφέρουν οι δύο τράπεζες, παραμένει τοκογλυφικό, αφού είναι υπερτριπλάσιο του πληθωρισμού και σχεδόν τετραπλάσιο του ισχύοντος επιτοκίου καταθέσεων.

  • Η Τράπεζα Αττικής υπενθυμίζοντας ότι οι επιταγές που έχουν ημερομηνία έκδοσης από την 1η Γενάρη 2002 και μετά θα πρέπει να εκδίδονται μόνο σε ευρώ και δίνει στους πελάτες τους την ευχέρεια προμήθειας καρνέ επιταγών σε ευρώ από το δραχμικό τους λογαριασμό. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως «έτσι δίνεται η δυνατότητα έκδοσης μεταχρονολογημένων επιταγών σε ευρώ, χωρίς να ανοιχτεί νέος λογαριασμός»...
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Διευκρινίσεις για τις βεβαιώσεις αποδοχών και συντάξεων

Μέχρι τις 15 Φλεβάρη του 2002 οι επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να παραδώσουν στους εργαζόμενους και συνταξιούχους τις βεβαιώσεις αποδοχών και συντάξεων που αποκτήθηκαν μέσα στο 2001, προκειμένου οι φορολογούμενοι να μπορέσουν να υποβάλουν έγκαιρα τη φορολογική τους δήλωση. Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία διευκρινίζεται ότι όλα τα αναγραφόμενα ποσά θα εμφανίζονται σε δραχμές. Με την ίδια εγκύκλιο, καλούνται οι υπεύθυνοι των εταιριών να προχωρήσουν στις αναγκαίες προπαρασκευαστικές ενέργειες και να υποβάλουν τα ερωτήματα, που τυχόν έχουν, στη Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος το αργότερο μέχρι τις 10 Γενάρη του 2002.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

  • Τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και των ταμείων καλούνται να εκδώσουν έγκαιρα μια και μοναδική βεβαίωση αποδοχών για κάθε δικαιούχο στην οποία θα περιλαμβάνονται όλα τα εισοδήματα από μισθούς, υπερωρίες, επιδόματα κλπ. Οι φορείς που δε χρησιμοποιούν μηχανογραφικά μέσα για τη μισθοδοσία ή τη χορήγηση συντάξεων πρέπει να εκδώσουν σε δυο αντίτυπα τη μοναδική βεβαίωση και να αποστείλουν το ένα από αυτά στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών το αργότερο μέχρι τις 31 Μάρτη του 2002.
  • Οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας των υπηρεσιών και επιχειρήσεων που υποβάλουν οριστική δήλωση πρέπει να διενεργούν την εκκαθάριση του φόρου για το σύνολο των αμοιβών, ανεξάρτητα από τον τρόπο υπολογισμού του φόρου που παρακράτησαν και να υπολογίσουν πάλι το φόρο που αναλογεί στο σύνολο των αμοιβών.
  • Το υπουργείο Οικονομικών εφιστά την προσοχή στους υπεύθυνους των λογιστηρίων σε περίπτωση αναδρομικής καταβολής κάθε είδους καθαρών αποδοχών, πρόσθετων αμοιβών, αποζημιώσεων και συντάξεων, με βάση νόμο, δικαστική απόφαση, ή συλλογική σύμβαση, καθώς και δεδουλευμένων καθαρών αποδοχών που εισπράχτηκαν καθυστερημένα και ανάγονται σε προηγούμενο έτος. Τα ποσά αυτά που καταβλήθηκαν αναδρομικά μέσα στο 2001 και για τα οποία παρακρατήθηκε φόρος με συντελεστή 20%, θα αναγραφούν στην ίδια βεβαίωση αποδοχών, αλλά σε ξεχωριστή σειρά από τις αποδοχές του τρέχοντος έτους.
  • Κάθε παροχή που παίρνουν οι εργαζόμενοι θεωρείται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και υπάγεται στη φορολογία, ανεξάρτητα αν αποτελεί ή όχι οργανικό μισθό και ανεξάρτητα από την ονομασία που δίνεται από τους εργοδότες. Κάθε επίδομα ή παροχή, προκειμένου να απαλλαγεί από τη φορολογία, θα πρέπει να αναφέρεται ρητά στο νόμο που τα χορηγεί.
  • Τα ποσά των αποζημιώσεων που δε θεωρούνται εισόδημα, επειδή οι εργαζόμενοι προσκόμισαν στους εργοδότες τους τα σχετικά παραστατικά στοιχεία που προβλέπονται από τις διατάξεις του ΚΒΣ δεν εμφανίζονται στις βεβαιώσεις αποδοχών.
ΛΑΡΙΣΑ
Προβλήματα για τους τευτλοπαραγωγούς

Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι τευτλοπαραγωγοί της Λάρισας, καθώς έχει μπλοκάρει η διαδικασία μεταφοράς των προϊόντων τους στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Το εργοστάσιο έχει αναστείλει τη λειτουργία του, καθώς οι τευτλοεξαγωγείς, ζητώντας τη νομιμοποίηση του μεταφορικού τους έργου έχουν σταματήσει την τροφοδοσία της μονάδας και υπάρχει έλλειψη πρώτης ύλης. Μεταξύ των άλλων ζητούν, την άμεση τροποποίηση σχετικής απόφασης που αφορά στα ρυμουλκά και στη διαγραφή των τροχαίων παραβάσεων. Επιπλέον, οι αγρότες, των οποίων η παραγωγή παραμένει στα χωράφια, ζητούν από τους αρμόδιους φορείς να μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους με αγροτικά οχήματα, καθώς τώρα δεν έχουν αυτό το δικαίωμα.

Επίσης, τη λειτουργία τους έχουν αναστείλει και τα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Πύλη και στις Σέρρες, ενώ σήμερα αντιπροσωπεία των τευτλοεξαγωγών αναμένεται να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας.

ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ 5.7.2001
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Στην 1η θέση τα παράπονα για ακατάλληλα τρόφιμα

Τις 72.110 έφτασαν τα παράπονα και οι καταγγελίες των καταναλωτών στο Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) μέσα στο οκτάμηνο Γενάρη - Αυγούστου 2001. Για μια ακόμα φορά τα περισσότερα παράπονα (9.942) συγκεντρώνει ο τομέας των ακατάλληλων τροφίμων. Ακολουθεί το κόστος ζωής που συγκέντρωσε 5.238 καταγγελίες, οι υπηρεσίες υγείας με 5.184 παράπονα ή καταγγελίες και ο τουρισμός - ψυχαγωγία (4.793 παράπονα).

Τα τελευταία 30 χρόνια στο ΙΝΚΑ έχουν καταγραφεί πάνω από ένα εκατομμύριο καταγγελίες καταναλωτών. Από αυτά τα περισσότερα συγκεντρώνει η ποιότητα και η ασφάλεια των τροφίμων και το κόστος ζωής.

ΕΝΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ
Σε μεγαλοεπιχειρηματίες η μερίδα του λέοντος

Στο 1,3 τρισ. δρχ. περίπου έχει ανέλθει μέχρι στιγμής το ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών. Μέσα στον Ιούνη υπογράφτηκαν συνολικά 57 συμβάσεις ύψους 9,4 δισ. δρχ., ενώ τον Ιούλη ο αντίστοιχος αριθμός των συμβάσεων ήταν 61 ύψους 8,9 δισ. δρχ.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση των προσφορών για τρία πιλοτικά έργα με αντικείμενο την επίδειξη τριών διαφορετικών μεθόδων στο χώρο των «ηλεκτρονικών κρατικών προμηθειών».

Χτες δόθηκαν, επίσης, στη δημοσιότητα από τη Γραμματεία στατιστικά δεδομένα που αφορούν στις προμήθειες μεταφορικών μέσων και μηχανολογικού εξοπλισμού από το 1998 μέχρι το 2000. Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία στο παραπάνω διάστημα πάνω από το 50% των ποσών που διατέθηκαν για την προμήθεια τέτοιων ειδών «μοιράστηκαν» τρεις εταιρίες σε σύνολο είκοσι τριών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις Π. Κοντέλης, Promote Λαϊνόπουλος, και η Ν. Θεοχαράκης, ενώ για αγορά τετράτροχων οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ και του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος διατέθηκε το 69% των συνολικών δαπανών που διατέθηκαν για 15 φορείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ