ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Προετοιμάζονται για τις κινητοποιήσεις

Την Τρίτη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Αγοράς θα πραγματοποιηθεί το αγροτικό συλλαλητήριο στα Φάρσαλα με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα. Το συλλαλητήριο πραγματοποιείται στα πλαίσια των νέων κινητοποιήσεων, που ξεκινούν οι αγρότες της Θεσσαλίας συνεχίζοντας το μακροχρόνιο αγώνα τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματά τους.

Ακολουθούν, στις 24 Σεπτέμβρη, τα νομαρχιακά αγροτικά συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες των νομών Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων. Με τη συμμετοχή τους στις νέες κινητοποιήσεις οι αγρότες της Θεσσαλίας θα προειδοποιήσουν την κυβέρνηση ότι δε θα κάνουν ούτε βήμα πίσω από τον αγώνα τους αν δε δικαιωθούν.

Τις αποφάσεις για τη διοργάνωση των συλλαλητηρίων πήραν στη Λάρισα και στην Καρδίτσα οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των δύο νομών και στα Τρίκαλα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη» και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, οι οποίες καλούν όλους τους αγρότες να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος στις κινητοποιήσεις και να διεκδικήσουν αγωνιστικά:

  • Την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβέρνησης και να επιβάλουν με τον αγώνα:

α) Να παράγουν με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας.

β) Να παράγουν με βάση τις διατροφικές ανάγκες της χώρας μας και της μεταποιητικής βιομηχανίας.

  • Μέσα από την παραγωγή να συμβάλουν στην επίλυση του παγκόσμιου διατροφικού προβλήματος, κάνοντας εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.
  • Η παραγωγή να γίνεται από τους μικρομεσαίους αγρότες και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, χωρίς περιορισμούς και πρόστιμα συνυπευθυνότητας.

Για την επιτυχία των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων πραγματοποιούνται περιοδείες και ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά των νομών της Θεσσαλίας. Επίσης, αύριο στις 10 μ.μ., η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη» συγκαλεί σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων και αγροτών στην Ενωση Συνεταιρισμών για τον καλύτερο συντονισμό της αγωνιστικής δράσης.

Γ' ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Μεγάλα - μικρά έργα όλα στους ιδιώτες

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επεξεργασία Σχεδίου Νόμου για συμβάσεις παραχώρησης στους ιδιώτες, με τα ληστρικά και αποικιοκρατικά συστήματα της «αυτοχρηματοδότησης» και της «συγχρηματοδότησης»

Ολες οι επενδύσεις του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Γ' ΚΠΣ) που συγχρηματοδοτούνται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, παραδίδονται για μακροχρόνια εκμετάλλευση στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η παράδοσή τους πρόκειται να γίνει με το ληστρικό, για τα δημόσια συμφέροντα, πλαίσιο συμβάσεων παραχώρησης με τις μορφές της «συγχρηματοδότησης» και «αυτοχρηματοδότησης» έργων και υπηρεσιών του δημοσίου, στα πρότυπα των αποικιοκρατικών όρων κατασκευής του αεροδρομίου των Σπάτων και της Αττικής Οδού.

Αυτά προκύπτουν από τη χτεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο τα συγχρηματοδοτούμενα έργα του Γ' ΚΠΣ με τη συμμετοχή των υπουργών Γ. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκη, Κ. Λαλιώτη, Ε. Βενιζέλο, Χ. Βερελή, Ε. Παπαζώη και του αρμόδιου υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτα.

Η παράδοση των μεγάλων και μεσαίων επενδύσεων του Γ' ΚΠΣ στο ιδιωτικό κεφάλαιο, είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, από το 1999 με την κατάθεση στις Βρυξέλλες των προτάσεων για το νέο Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2000 - 2006. Η κυβέρνηση επαναφέρει το θέμα, λίγες ημέρες μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου υποσχέθηκε εκ νέου στους επιχειρηματίες, ότι οι πολιτικές και κοινωνικές αναφορές της κυβέρνησης θα γίνονται με αποκλειστικό γνώμονα τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη υπουργοί κατέθεσαν στον πρωθυπουργό τις προτάσεις τους, για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα που θα περάσουν στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου. Αποφασίστηκε, επίσης, να εκπονηθεί Σχέδιο Νόμου, «για όλες τις πτυχές του Γ` ΚΠΣ που θα ρυθμίζει τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση των ιδιωτικών κεφαλαίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό». Προφανώς, το Σχέδιο Νόμου θα αποτελέσει τη νομιμοποιητική βάση, ώστε επενδύσεις που θα χρηματοδοτούνται στην πολύ μεγάλη τους πλειοψηφία από τις δημόσιες δαπάνες, να περνάνε στη συνέχεια για μακροχρόνια εκμετάλλευση στους ιδιώτες, οι οποίοι συμμετέχουν συνήθως με ένα ελάχιστο ποσοστό χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με την πρωθυπουργική ανακοίνωση, στο Σχέδιο Νόμου «θα πρέπει να καταγράφεται ένα ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο», στο όνομα της αντιμετώπισης των μεγάλων προκλήσεων της ερχόμενης δεκαετίας. Ομως, η «ευελιξία» που ευαγγελίζονται δεν προοιωνίζεται τίποτα περισσότερο από τους ευνοϊκούς, για τους επιχειρηματίες, όρους κατάρτισης των συμβάσεων παραχώρησης. Από την ανακοίνωση, επίσης, προκύπτει ότι το δρόμο της ληστρικής παράδοσης των επενδύσεων αυτών στο ιδιωτικό κεφαλαίο το έδειξε στην ομιλία του ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο τελευταίος φέρεται να δήλωσε ότι «η χώρα μας στηριζόμενη στην εμπειρία της από τις συμβάσεις παραχώρησης στον εξειδικευμένο τομέα των οδικών μεταφορών, θα αξιοποιήσει περαιτέρω αυτή τη δυνατότητα, προκειμένου να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια που θα διατεθούν για την αναβάθμιση και άλλων τομέων και υπηρεσιών...» Σαν τέτοιο παράδειγμα ανέφερε τα «συγχρηματοδοτούμενα» έργα του αεροδρομίου των Σπάτων, της Αττικής Οδού και της γέφυρας Ρίου - Αντίρριου.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η διοίκηση περιορίστηκε στις διαπιστώσεις

Πρόγραμμα κινητοποιήσεων προτείνει η «Αγωνιστική Ενότητα Βιοτεχνών»

Παρά τις διαπιστώσεις των προβλημάτων και των αρνητικών επιπτώσεων της κυβερνητικής πολιτικής, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης δεν προχώρησε στον καθορισμό ενός πλαισίου αγωνιστικών διεκδικήσεων του κλάδου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε συνέντευξη Tύπου που δόθηκε με αφορμή την ετήσια Πανελλήνια Σύσκεψη Ομοσπονδιών των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων της χώρας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της ΟΒΣΘ Σ. Ζαχαρέλης κατήγγειλε πως ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτε στην ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ, για τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποκαλούνται η «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας. Και πρόσθεσε «συνεχίζουμε έτσι να βιώνουμε μια καθημερινή και παρατεταμένη κρίση και αγωνία, καθώς σοβαρά προβλήματα των επιχειρήσεών μας ...εξακολουθούν να μας ταλανίζουν και να στέκονται εμπόδια στην επιβίωσή μας».

Παρέθεσε, επίσης, στατιστικά στοιχεία, που δείχνουν με δραματικό τρόπο την κρίση της αγοράς. Το πρώτο επτάμηνο του 2001, υπογράμμισε, είχαμε «138.376 απλήρωτες συναλλαγματικές, που αντιστοιχούν σε 37.597 δισ. δραχμές και 40.205 ακάλυπτες επιταγές, που αντιστοιχούν σε 100.560 δισ. δραχμές. Οι δε πτωχεύσεις έφτασαν σε ποσοστό 44,62 και κατατέθηκαν συνολικά 698 αιτήσεις πτώχευσης».

Η «Αγωνιστική Ενότητα Βιοτεχνών», σε γραπτή δήλωσή της που μοιράστηκε στη συνέντευξη, εκφράζει την άποψη πως «οι Ομοσπονδίες και τα σωματεία έχουν τη δύναμη να παρακάμψουν τις συμβιβαστικές και συναινετικές τάσεις των ηγεσιών (ΓΣΕΒΕΕ) και να υιοθετηθεί στη Σύσκεψη ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων με τα συγκεκριμένα προβλήματα που χρόνια μαστίζουν τον κλάδο».

Σε δήλωσή του στο «Ρ», μετά το τέλος της συνέντευξης, ο Νίκος Σουγγανίδης, πρόεδρος της ΔΕΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης, τόνισε: «Για μια ακόμα φορά, η διοίκηση της Ομοσπονδίας στάθηκε στις διαπιστώσεις χωρίς να μπει στην ουσία, που είναι το "διά ταύτα". Είναι φανερό ότι δεν παίρνει η ίδια πρωτοβουλία να προτείνει το μόνο σωστό δρόμο, που είναι η ένταση της αγωνιστικής διεκδίκησης λύσεων, αλλά περιμένει να δει τι θα κάνει η ΓΣΕΒΕΕ για να πράξει ανάλογα. Είναι γνωστό, όμως, ότι εκεί κυριαρχούν οι δυνάμεις που θέλουν να μην υπάρχει στην ουσία συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ...».

ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ 14.9.2001
ΛΑΡΙΣΑ
Αποκλείουν το εργοστάσιο ζάχαρης

Σε αποκλεισμό του εργοστασίου της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης» προχωρούν από την Κυριακή οι ιδιοκτήτες των ΔX φορτηγών. Ζητούν από τους νομάρχες της Κεντρικής Ελλάδας την απόσυρση απόφασής τους, σύμφωνα με την οποία επιτρέπουν τη μεταφορά των τεύτλων με ή χωρίς κόμιστρο σε όλα τα νόμιμα κυκλοφορούντα γεωργικά μηχανήματα και χωρίς κόμιστρο σε όλα τα νόμιμα ΙΧ φορτηγά αυτοκίνητα από τον τόπο συγκομιδής μέχρι το εργοστάσιο της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης».

ΠΑΣΥ
Μονόδρομος ο αγωνιστικός συντονισμός των αγροτοκτηνοτρόφων

Σύσκεψη για την κτηνοτροφία την Κυριακή 16 Σεπτέμβρη στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων

Σύσκεψη για το συντονισμό του αγώνα αγροτοκτηνοτρόφων ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, καθώς και ενάντια στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις ιδιωτικοποίησης της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» διοργανώνεται μεθαύριο Κυριακή 16 Σεπτέμβρη και ώρα 10 π.μ., στην αίθουσα του Πνευματικού κέντρου στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων, με πρωτοβουλία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ).

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα της ΠΑΣΥ, προς τους αγρότες, κτηνοτρόφους, εργαζομένους και εκπροσώπους μαζικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ηπείρου και όχι μόνο, αναφέρονται τα παρακάτω: «Τα τελευταία χρόνια έχουμε μια αρνητική πορεία της αγροτικής οικονομίας. Υπάρχει στασιμότητα στην αγροτική παραγωγή συνολικά, αλλά και στην κτηνοτροφία. Οι ποσοστώσεις, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας και οι αθρόες εισαγωγές πλήττουν την κτηνοτροφία. Επιπλέον η κυβέρνηση, με την ιδιωτικοποίηση που προωθεί της ΑΤΕ και βασικών μονάδων που ελέγχονται από αυτήν, θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην κτηνοτροφία. Μετά την ιδιωτικοποίηση της "ΟΛΥΜΠΟΣ" στη Θεσσαλία, προωθεί την ιδιωτικοποίηση της "ΔΩΔΩΝΗΣ" στην Ηπειρο. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει την πιο φτωχή περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ακόμα χειρότερη θέση.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση - τονίζεται στην ανακοίνωση - δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Στην επίθεση που δεχόμαστε, πρέπει να απαντήσουμε με αγώνες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ