ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μέτωπο πάλης ενάντια στο ξεπούλημα του ΟΛΠ

Κάλεσμα των κομμουνιστών του Πειραιά για ενιαίο αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, ώστε να μείνει 100% στο δημόσιο

Αποψη από το λιμάνι του Πειραιά
Αποψη από το λιμάνι του Πειραιά
«Τη διαμόρφωση ενός πλαισίου εκμετάλλευσης των πιο σημαντικών τμημάτων του λιμανιού του Πειραιά, για το μεγάλο κεφάλαιο και τους εφοπλιστές, επιδιώκει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ».

Τα παραπάνω κατήγγειλαν χτες τα στελέχη της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου και παρουσίασαν τις θέσεις της Κομματικής Οργάνωσης για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Τα στελέχη του ΚΚΕ απηύθυναν κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους του Πειραιά για τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου πάλης ενάντια στο ξεπούλημα του λιμανιού, για να παραμείνει 100% στο δημόσιο.

Τις βασικές θέσεις του Κόμματος παρουσίασε στη συνέντευξη Τύπου ο Σήφης Κωτσαντής, γραμματέας της ΚΟΠ, ο οποίος κατήγγειλε ως έγκλημα το ξεπούλημα του λιμανιού, το οποίο - όπως χαρακτηριστικά είπε - «αντρώθηκε» με τον ιδρώτα των εργαζομένων και τη συμβολή όλου του λαού. Σημείωσε, παράλληλα, ότι «η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ αποτελεί μέρος των γενικότερων ιδιωτικοποιήσεων, τομέων στρατηγικής σημασίας και άξονα της γενικευμένης επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων. Θα πλήξει ευρύτερα λαϊκά συμφέροντα, πέρα των εργατοϋπαλλήλων και μικροεπιχειρηματιών που συνδέονται με τις δραστηριότητες του χώρου».

Ο Σ. Κωτσαντής κατήγγειλε ακόμα ότι από τη «σύμβαση παραχώρησης», ανοίγει ο δρόμος για παραπέρα τεμαχισμό χώρων και λειτουργιών του λιμανιού και απευθείας ξεπουλήματος από το υπουργείο, με την ευκαιρία της ευρωενωσιακής «απελευθέρωσης των λιμενικών υπηρεσιών». Κατήγγειλε τη ΝΔ ότι ζητάει την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ το ΣΥΝ ότι συμφώνησε στη μετατροπή του ΟΛΠ σε Ανώνυμη Εταιρία.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για τον ΟΛΠ, σημείωσε ότι προβλέπεται: Τεμαχισμός του λιμανιού και αυτονόμηση των τμημάτων σε επιχειρησιακές μονάδες. Ανταποδοτική λειτουργία των επιχειρηματικών μονάδων με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Παραγωγικές λειτουργίες (ΣΙΛΟ), δεξαμενές, αποθήκες κ.ά. παραδίδονται στο ξενοδοχειακό κεφάλαιο. Ο σταθμός εμπορευματοκιβωτίων τεμαχίζεται και παραδίδεται στις πολυεθνικές των μεταφορών και τους εφοπλιστές. Η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη ξεπουλιέται και μπαίνει στη λογική της αμφισβήτησης έως και κατάργησης. Ακόμα, προβλέπεται πολλαπλασιασμός των τιμολογίων στο επιβατηγό λιμάνι. Ανατροπή θεμελιακών εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στο λιμάνι, στη ναυπηγοεπισκευαστική και στους ναυτεργάτες, χάσιμο χιλιάδων θέσεων σταθερής εργασίας και επέκταση της «μαύρης εργασίας». Τέλος, στον τελωνειακό μηχανισμό και εκτελωνισμό θα υπάρχει πλήρης ασυδοσία στην κίνηση εμπορευμάτων με φούντωμα του λαθρεμπορίου.

Καταλήγοντας ο Σ. Κωτσαντής κατέθεσε τις θέσεις του Κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι το λιμάνι πρέπει να παραμείνει 100% στο δημόσιο, χωρίς μετοχοποιήσεις και παραχώρηση των δραστηριοτήτων του σε ιδιώτες. Να στηρίζει και να υπηρετεί την απασχόληση οργανικά δεμένη με την παραγωγή, βοηθώντας τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Να στηρίζει το νησιώτικο σύμπλεγμα, την οικονομία του. Να βοηθά την οικονομική και παραγωγική ανάπτυξη της περιοχής του Πειραιά με κριτήριο τον εργαζόμενο και τις ανάγκες του και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

Παρεμβαίνοντας στη συνέντευξη, εκπρόσωποι φορέων δήλωσαν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Ο Γ. Ζωγράφος από την Ομοσπονδία Εκτελωνιστών τόνισε ότι ο κλάδος θα αντιδράσει στον τεμαχισμό του ΟΛΠ. Η Σ. Πολυζωγοπούλου από την παράταξη «Πειραιάς Αναγέννηση» κατήγγειλε ότι ο δήμαρχος Πειραιά έχει συμβάλει συνειδητά στο ξεπούλημα του ΟΛΠ. Ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος κατήγγειλε με τη σειρά του την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, ενώ υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι περιθωριοποιείται και η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Ο Δ. Μουρίκης από τη Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Κερατσινίου τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν αγωνιστικές αντιδράσεις ενάντια στο ξεπούλημα του λιμανιού.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΟΦΤΕΞ
Να καταγγελθεί η σύμβαση πώλησης

Μετά και τις νέες διαθεσιμότητες στο εργοστάσιο της Δράμας, οι εργαζόμενοι ζητούν να επιστρέψει η επιχείρηση στο δημόσιο

Αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την εργασία τους, δηλώνουν οι περίπου 400 εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ στο εργοστάσιο της Δράμας, οι οποίοι θα τεθούν για άλλη μια φορά σε δίμηνη διαθεσιμότητα από τις 17 Σεπτέμβρη. Με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη, το σωματείο των εργαζομένων της Δράμας επαναφέρει το αίτημα της καταγγελίας της σύμβασης πώλησης της εταιρίας στην πολυεθνική στην οποία ανήκει τώρα.

Για το ίδιο θέμα, η διοίκηση της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου καταγγέλλει την εργοδοσία της ΣΟΦΤΕΞ για τη συνέχιση των αντεργατικών ενεργειών της, σε βάρος των εργαζομένων και της ίδιας της επιχείρησης, με την απόφασή της να θέσει σε διαθεσιμότητα όλο το προσωπικό, στο εργοστάσιο της Δράμας.

Στην επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, το σωματείο εργαζομένων, αφού ζητάει συνάντηση μαζί του, καταγγέλλει ότι υπάρχει απαξίωση των εγκαταστάσεων της εταιρίας με ευθύνη της διοίκησής της, εκτεταμένες φθορές εξοπλισμού, καθώς και απολύσεις οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις συμβατικές υποχρεώσεις που ανέλαβε η πολυεθνική ιδιοκτήτρια μέσω της σύμβασης αγοράς της ΣΟΦΤΕΞ, για διατήρηση του αριθμού του προσωπικού.

Επίσης καταγγέλλει ότι δε γίνεται καμιά ενέργεια για να εξασφαλιστούν οι άδειες λειτουργίας των εργοστασίων μετά τις 2.6.2002, όπως απαιτεί ο νόμος, ενώ διαλύουν το τμήμα πωλήσεων και δημιουργούν νομικές και οικονομικές προϋποθέσεις για ν' αποδείξουν ότι η επιχείρηση είναι ζημιογόνα!

Η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου

«Ενα βήμα προς το οριστικό κλείσιμο», χαρακτηρίζει τις διαθεσιμότητες η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου και σημειώνει ότι «η επιχείρηση έχει ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή με τις μεθοδευμένες ενέργειές της, για το λόγο αυτό πρέπει να καταγγελθεί η σύμβαση πώλησης της ΣΟΦΤΕΞ και να τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, στην κατεύθυνση εξασφάλισης της βιωσιμότητας της εταιρίας και των θέσεων εργασίας».

H Ομοσπονδία εκφράζει τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της προς τους εργαζόμενους και τους διαβεβαιώνει ότι θα σταθεί δίπλα τους σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση.

Αφέθηκε ελεύθερος ο Σαμπρί Τοπτσού

Υστερα από τις αντιδράσεις των συνδικάτων και το κύμα αλληλεγγύης

Ελεύθερος αφέθηκε τελικά χτες το βράδυ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταφορών της Τουρκίας, Σαμπρί Τοπτσού, που είχε συλληφθεί πριν μερικές μέρες ενώ ο κλάδος του βρισκόταν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Αργά χτες το βράδυ έγινε γνωστό, ότι κάτω από την πίεση του εργατικού κινήματος και την αλληλεγγύη των συνδικάτων απ' όλο τον κόσμο ο συνδικαλιστής απελευθερώθηκε και ορίστηκε τακτική δικάσιμος.

Στο μεταξύ, και χτες συνέχιζαν να φτάνουν διαμαρτυρίες για τη σύλληψη του Τούρκου συνδικαλιστή. Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου (ΠΟΕΜ) με ανακοίνωσή της προς την τουρκική πρεσβεία καταγγέλλει την «παράνομη σύλληψη» που, όπως αναφέρει, έχει στόχο «να χτυπήσει τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στο εργοστάσιο ΕΡΠΑ που καθοδηγεί η TUMTIS, αλλά και να τρομοκρατήσει τους Τούρκους εργαζόμενους, ώστε να μην αγωνίζονται μέσα από τα συνδικάτα τους».

Ψήφισμα-καταγγελία για τη σύλληψη του Τούρκου συνδικαλιστή εξέδωσε και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής, η οποία έγινε «μετά από υπόδειξη-"καταγγελία" της εργοδοσίας». Επίσης, αναφέρεται στο ψήφισμα ότι μετά τη σύλληψη του συνδικαλιστή στάλθηκε στα παραρτήματα της εταιρίας «μήνυμα των αφεντικών, που πανηγυρίζουν γιατί επιτέλους "απαλλαχτήκαμε από αυτή τη λαίλαπα και τη φωτιά, που λέγεται συνδικάτο"». Ενώ επισημαίνεται ότι εκτός του Σαμπρί Τοπτσού και άλλα μέλη της TUMTIS έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό.

ΙΚΑ ΡΟΔΟΥ
Λειτουργία με ελλείψεις

Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζει το Παράρτημα του ΙΚΑ στη Ρόδο, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό. Το θέμα φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Παναγιώτης Κοσιώνης με Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Οπως σημειώνουν χαρακτηριστικά στο κείμενο της Ερώτησης, «λόγω των ελλείψεων σε διοικητικό προσωπικό, συχνά χρησιμοποιούνται σε διοικητικές υπηρεσίες μέλη του ιατρικού προσωπικού...». Οπως τονίζουν οι βουλευτές: «Οι ασφαλισμένοι και οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος, υποστηρίζουν ότι για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα χρειάζεται να χωριστούν οι υγειονομικές από τις διοικητικές υπηρεσίες, να καλυφθούν τα κενά σε διοικητικό προσωπικό, καθώς και εκείνα που υπάρχουν στο Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό Τμήμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ