ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαπιστώνουν «μεσοπρόθεσμα σύννεφα»

Τη γραμμή της προετοιμασίας του εδάφους για ενδεχόμενες συνέπειες ακολουθεί τώρα η κυβέρνηση

Οι «ρωγμές» στα σενάρια και τις αρχικές εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στη διεθνή και την ελληνική οικονομία ομολογούνται πλέον και από την ίδια την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία με δηλώσεις κορυφαίων υπουργών και παραγόντων προϊδεάζει τον ελληνικό λαό για τα χειρότερα. Ακόμη και το διαβόητο «Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», που μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν «ευαγγέλιο» για τις κυβερνήσεις των κρατών της ΟΝΕ, τίθεται τώρα υπό επανεξέταση, από τη σκοπιά της λήψης ακόμα πιο αντιλαϊκών μέτρων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χτες πως «κατ' αρχήν, δε μας αφορά η όποια συζήτηση γίνεται γύρω από το θέμα αυτό, αλλά αντιλαμβάνεστε πως τα θέματα αυτά, επειδή φαίνεται πως θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης για την επόμενη περίοδο θα τα παρακολουθήσουμε». Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, δήλωσε χτες πως «υπάρχουν σύννεφα, μεσοπρόθεσμα», αναφέροντας ότι στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή με την παρουσία των διοικητών των κεντρικών τραπεζών «θα γίνει γενικότερη αξιολόγηση της κατάστασης και θα διαγραφεί η παραπέρα πορεία». Είναι φανερό ότι όλες οι σταθερές και οι προσδοκίες των κυβερνώντων και της ΕΕ τίθενται πλέον στην κρησάρα των απειλούμενων αλυσιδωτών επιπτώσεων μετά τα γεγονότα της προηγούμενης Τρίτης. Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν, οικονομικοί παράγοντες και κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τους φόβους για το ενδεχόμενο συνεπειών στην ελληνική οικονομία. Ανάμεσα στις άλλες επιπτώσεις αναφέρουν ότι:

  • Το σημερινό κλίμα στη διεθνή οικονομική σκηνή δεν ενδείκνυται για συνεργασίες και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων. Σαν «ανασταλτικό παράγοντα» θεωρούν και την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Σοφοκλέους. Η συγκυρία δεν ευνοεί τέτοιου είδους συμφωνίες, στις οποίες το μεγάλο κεφάλαιο είχε στηρίξει πολλές από τις προσδοκίες του.
  • Αμεσο πρόβλημα διαπιστώνεται για τους κλάδους του τουρισμού και των μεταφορών. Σαφής αποτίμηση δεν μπορεί να γίνει κάτω από αυτές τις συνθήκες. Το βέβαιο είναι ότι οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και στην Ελλάδα είχαν ήδη αλλάξει προς τα χειρότερα, αρκετούς μήνες πριν από τα χτυπήματα στις ΗΠΑ. Τα πρόσφατα γεγονότα λειτουργούν προσθετικά στη διαδικασία αυτή, παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται σαν τη μοναδική αιτιολογική βάση.
  • Στον ένα ή στον άλλο βαθμό ο προϋπολογισμός που κατάρτισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το 2002, ίσως να είναι και μοναδικός που κινδυνεύει να «πέσει έξω» πριν ακόμη έρθει στη Βουλή. Τα κρατικά έσοδα, όπως προϋπολογίστηκαν, βασίστηκαν στις εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ και είναι αβέβαια κάτω από τις σημερινές συνθήκες. Το ίδιο συμβαίνει και με τις δαπάνες, οι οποίες, με τις σημερινές συνθήκες πάντα, αναγκαστικά θα αναθεωρηθούν, προς όφελος των νέων αναγκών και προτεραιοτήτων του μεγάλου κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει στρέψει για τα καλά το αυτί της στις νέες οδηγίες που θα πάρει από τις Βρυξέλλες, ειδικά για τις πιθανότητες αναθεώρησης του «Προγράμματος Σταθερότητας». Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει το λεγόμενο «εναλλακτικό σενάριο», το οποίο είναι ενσωματωμένο στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας» και έχει ήδη εγκριθεί από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με αυτό, η κυβέρνηση θα πετσοκόψει κατά 5% τις ετήσιες επενδυτικές δαπάνες, προκειμένου, λένε, να πετύχουν με κάθε τρόπο πλεονάσματα στους προϋπολογισμούς...

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, που προοιωνίζεται χειροτέρευση της κατάστασης για την εργατική τάξη της χώρας η κυβέρνηση ελάχιστα έχει να ψελλίσει. Ο Παπαντωνίου το μόνο που βρήκε να πει χτες ήταν ότι «τώρα, γίνονται περισσότερα ορατά τα οφέλη από την έγκαιρη ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, η οποία και αποτελεί τη μεγαλύτερη ασπίδα για τη χώρα μας στις επερχόμενες εξελίξεις»...

ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Τα «κοράκια» άρπαξαν την ευκαιρία

Διακόπηκε η συνεδρίαση όταν ο δείκτης έχανε 8,2%. Στο -1,8% τελικά οι απώλειες. Δεκάδες μετοχές με ημερήσια διακύμανση πάνω από 35%

Ενα απίστευτο παιχνίδι τζόγου φαίνεται πως στήθηκε χτες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με αφορμή την καταβαράρθρωση των τιμών που σημειώθηκε στην αρχή της συνεδρίασης. Μια συνεδρίαση που διακόπηκε για να επαναληφθεί δυο ώρες αργότερα και στάθηκε αφορμή να αποφασιστεί τροποποίηση του ωραρίου λειτουργίας του ΧΑΑ για ολόκληρη τη βδομάδα. Ιδού πώως έχουν τα πράγματα με τη σειρά:

Η συνεδρίαση της οδού Σοφοκλέους ξεκίνησε με έντονα πτωτικές τάσεις, που έφτασαν μέχρι και το -9%. Το σύνολο των μετοχών διαπραγματευόταν με αρνητικό πρόσημο, ενώ πολλές από τις μετοχές εμφάνιζαν τεράστιες απώλειες. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΧΑΑ αποφάσισε τη διακοπή των συναλλαγών και την επανέναρξή τους στις 2.15 το μεσημέρι, με το αιτιολογικό ότι «το μέγεθος της πτώσης των τιμών των μετοχών του ΧΑΑ δεν ανταποκρίνεται στα διεθνή δεδομένα». Τη στιγμή της διακοπής ο δείκτης ήταν στις 2.064 μονάδες και οι απώλειες στο -8,21%, ενώ 162 μετοχές παρουσίαζαν ζημιές πάνω από το -15% και 300 μετοχές πάνω από 10%.

Είναι βέβαιο ότι οι αρμόδιοι αξιοποίησαν τη διακοπή της συνεδρίασης για επαφές και συνεννοήσεις κύρια με κάποιους θεσμικούς επενδυτές, τραπεζίτες και μεγαλοεπιχειρηματίες να προχωρήσουν σε αγορές ιδίων μετοχών. Οι συνεννοήσεις αυτές φαίνεται να απέδωσαν, αφού αμέσως μετά εκδηλώθηκε κάποιο αγοραστικό ενδιαφέρον κύρια για τα «βαριά χαρτιά», γεγονός που οδήγησε στη σχετική ανάκαμψη των τιμών. Με την επανεκκίνηση των συναλλαγών ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε σταδιακά σημάδια ανάκαμψης, για να κλείσει τελικά στις 2.207,9 μονάδες με πτώση τιμών στο -1,8%. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης - και γι' αυτό υποθέτει κανείς ότι εκδηλώθηκαν κινήσεις κερδοσκοπίας - είναι ότι δεκάδες μετοχές που στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης είχαν σημαντικές απώλειες, στη συνέχεια βελτίωσαν αισθητά - ως και προκλητικά - τη θέση τους. Από αυτή την άποψη είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 80 μετοχές παρουσίασαν στα πλαίσια της χτεσινής και μόνο συνεδρίασης διακύμανση τιμής που ξεπερνά το 20%!

Ο όγκος των συναλλαγών στη χτεσινή συνεδρίαση έφτασε τα 79,2 δισεκατομμύρια δραχμές, χωρίς ωστόσο το σχετικό ποσό να υποδηλώνει κάτι, αφού πάνω από 25 δισεκατομμύρια αφορούν αγοραπωλησίες ...4 μόλις μετοχών (ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα, Πίστεως, Ιντεραμέρικαν).

Τέλος με το σκεπτικό «των εκτάκτων περιστάσεων», η διοίκηση του Χρηματιστηρίου αποφάσισε ότι μέχρι και την Παρασκευή η συνεδρίαση θα αρχίζει στις 12 το μεσημέρι και θα λήγει στις 6 το απόγευμα. Με αυτό τον τρόπο οι αρμόδιοι πιστεύουν ότι οι ασχολούμενοι με την οδό Σοφοκλέους θα μπορούν πριν αποφασίζουν τις κινήσεις τους να έχουν εικόνα και από τις διεθνείς χρηματαγορές.

Οι συνέπειες

Από την προηγούμενη Τρίτη μέχρι και την Παρασκευή το βράδυ, όλοι οι οικονομικοί παράγοντες σφύριζαν αδιάφορα και υποστήριζαν ότι «για την ελληνική οικονομία, τώρα που είμαστε στην ΟΝΕ, οι εξελίξεις στην οικονομία των ΗΠΑ φαντάζουν πολύ απόμακρες». Λίγο πριν την εκπνοή, όμως, της βδομάδας, βγήκε ο Γ. Παπαντωνίου και διατύπωσε την - ορθή εν πολλοίς - άποψη ότι το ξέσπασμα μιας οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ θα θίξει και την Ευρώπη και κατ' επέκταση και την οικονομία της δικής μας χώρας. Μόλις, λοιπόν, ο Γ. Παπαντωνίου ομολόγησε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις και στην Ελλάδα - προετοιμάζοντας το έδαφος άφησε ανοιχτό το θέμα των επιπτώσεων και στη χώρα μας - λύθηκε η γλώσσα των πάντων.

Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας μιλά τουλάχιστον για «βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις, αν και κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις». Ο πρόεδρος της τράπεζας Πίστεως, ο οποίος προφανώς γνωρίζει πολύ καλά ότι ο καπιταλισμός αναπτύσσεται μέσα από εντάσεις και καταστροφές, υποστηρίζει ότι «στην οικονομία θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις, αλλά όχι κατ' ανάγκην στο σύνολό τους αρνητικές». Ο επικεφαλής της Εμπορικής Τράπεζας θέτει διαφορετικά το θέμα: «Αν υπάρξουν, λέει, βίαιες και απρόβλεπτες αντιδράσεις, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να οχυρωθεί ο καθένας στην αγορά του».

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις, αυτό έλειπε. Να έχουν προσδέσει τόσο ασφυκτικά την ελληνική οικονομία στο διεθνές σύστημα του ιμπεριαλισμού, να βρισκόμαστε στις παραμονές της απόσυρσης της δραχμής και να μην κινδυνεύει η ελληνική οικονομία από τις εξελίξεις στην οικονομία των ΗΠΑ και της ΕΕ. Το αυτονόητο, δηλαδή. Ετσι, η πολυθρυλούμενη σταθερότητα που επαγγέλλονταν οι κυβερνώντες όταν χάραζαν το μονόδρομο της ΟΝΕ, ενδέχεται σύντομα να αποδειχτεί ακόμα ένας εφιάλτης για τους εργαζόμενους. Οι οποίοι, στην περίπτωση μιας οικονομικής κρίσης, θα είναι και πάλι οι μοναδικοί που θα κληθούν να πληρώσουν το ...μάρμαρο.


Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ