ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Την Παρασκευή η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής

Αναμένεται να υιοθετηθούν μέτρα που, ουσιαστικά, θα θέτουν σε κατάσταση πολιορκίας τους λαούς των χωρών - μελών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ)

Οι 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) συνέρχονται έκτακτα σε Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη στις Βρυξέλλες για την εξέταση της «παγκόσμιας κατάστασης», μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες στις ΗΠΑ, ενώ αύριο Τετάρτη η Κομισιόν αποφασίζει τις προτάσεις περί αστυνομοκρατίας, που θα υιοθετηθούν την Πέμπτη από το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Το Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών, που συνήλθε το περασμένο Σάββατο αποφάσισε να προτείνει στην παγκόσμια συνέλευση πολιτικών αερομεταφορών στον Καναδά (24 Σεπτέμβρη) σειρά μέτρων για περαιτέρω έλεγχο, μεταξύ των οποίων την ψηφιακή αναγνώριση του πιλότου και το απαραβίαστο του πιλοτηρίου των αεροσκαφών.

Χτες, στις Βρυξέλλες συναντήθηκαν αστυνομικοί και δικαστές από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία για έναν πρώτο συντονισμό των αντιτρομοκρατικών ενεργειών στις χώρες αυτές, όπου έχουν εξαπολυθεί ήδη μαζικές επιχειρήσεις συλλήψεων «υπόπτων», ενώ ο ευρωπαϊκός Τύπος διοχετεύει πληθώρα «διαρροών» για σχεδιαζόμενες τρομοκρατικές ενέργειες στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΕ) στο Στρασβούργο και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η βελγική προεδρία της ΕΕ θα χρησιμοποιήσει αυτή την ανταλλαγή πληροφοριών στην εισήγησή της, την ερχόμενη Πέμπτη, στο κρίσιμο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Την Τετάρτη αναμένονται οι επίσημες, συγκεκριμένες προτάσεις της Κομισιόν για τα μέτρα κατάστασης πολιορκίας στην ΕΕ. Η Κομισιόν στις προτάσεις της θα εξειδικεύσει τις εντολές της «κοινής δήλωσης» των 15 αρχηγών - κρατών και κυβερνήσεων (14 Σεπτέμβρη). Το σημαντικότερο είναι ο ορισμός από την Κομισιόν της έννοιας της «τρομοκρατίας», κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά σε επίπεδο ΕΕ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ως άμεση συνέπεια των «ορισμών» δεν αποκλείεται και η κατάρτιση καταλόγου «υπόπτων» σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, για το οποίο πιέζουν, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία. Παραμένει αδιευκρίνιστο, αν η λίστα «υπόπτων» θα συμπεριλαμβάνει τον ιρλανδικό ΙΡΑ και τη βασκική ΕΤΑ, ενώ δεν υπάρχουν ενδοιασμοί για την ελληνική «17Ν».

Η Κομισιόν θα προτείνει πακέτο μέτρων και συγκεκριμένα τα εξής:

1) Επιτάχυνση της δημιουργίας «κοινού» ευρωπαϊκού δικαστικού χώρου,

2) Υιοθέτηση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης,

3) Εναρμόνιση διαδικασιών έκδοσης σ' όλα τα κράτη - μέλη, και

4) Αμοιβαία αναγνώριση δικαστικών αποφάσεων.

Τα μέτρα αυτά θα υιοθετηθούν από το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής.

Η βελγική προεδρία ανακοίνωσε χτες επίσημα τη σύγκληση Εκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θ' αρχίσει την Παρασκευή το απόγευμα (18.00 ώρα τοπική), με τη συμμετοχή και των 15 Υπουργών Εξωτερικών. Η Σύνοδος Κορυφής θα εξετάσει τις «εξελίξεις της διεθνούς κατάστασης» στα πλαίσια της «κοινής δήλωσης» των 15 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της περασμένης Παρασκευής.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του ΝΑΤΟ, ο νέος Αμερικανός πρέσβης Νίκολας Μπερνς «ενημέρωσε» χτες τους ομολόγους του για την πορεία των αντιτρομοκρατικών ερευνών που δεν έχουν καταλήξει, αλλά εκτιμάται ότι οι ΗΠΑ ενεργούν σε διμερή βάση, παρ' όλο που «θεωρητικά» έχουν εμπλέξει το ΝΑΤΟ (άρθρο 5), από το οποίο όμως δεν έχουν ζητήσει συνδρομή. Το κλίμα που διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες προδιαθέτει για ξαφνική αμερικανική επιχείρηση, που δεν πρόκειται να προειδοποιήσει τους «συμμάχους» του ΝΑΤΟ και θα ανακοινωθεί (...) μέσω του τηλεοπτικού δικτύου CNN. Υπάρχει και το προηγούμενο των βομβαρδισμών στο Κόσσοβο, την ώρα που οι 15 Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδρίαζαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Βερολίνου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η Ελλάδα θ' ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της...

Η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να ευθυγραμμιστεί με τις κατευθύνσεις των Αμερικανών υιοθετώντας πλήρως και αναπαράγοντας τις δηλώσεις της ηγεσίας των ΗΠΑ περί πολέμου κατά της τρομοκρατίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την ενεργό εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς. Το πλαίσιο στο οποίο κινούνται κυβερνητικοί παράγοντες είναι ότι η Ελλάδα, χωρίς συζήτηση, θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, όπως αυτές απορρέουν από τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Η «γραμμή» που τείνει να διαμορφωθεί στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η Ελλάδα ως χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ έχει καταστατικές υποχρεώσεις, οι οποίες μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 5, πιθανότατα θα βαραίνουν ολοένα και περισσότερο. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Π. Μπεγλίτη, όταν ρωτήθηκε σχετικά: «Η Αθήνα θα εκπληρώσει στο ακέραιο και χωρίς συζήτηση τις συμβατικές της υποχρεώσεις».

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, ερωτηθείς εάν θα συγκληθεί Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για το Συμβούλιο που ζητούσαν παλιά τα κόμματα και τόνισε ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί μόλις συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής. Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν κοινοβουλευτικές διαδικασίες για ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων εκτός της χώρας, απάντησε ότι «το Σύνταγμα δίνει το πλαίσιο», επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ».

Εξάλλου, τις θέσεις αυτές αναμένεται να αναπτύξει ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, που θα ξεκινήσει από σήμερα την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. Σήμερα το πρωί στις 11.30 θα συναντηθεί με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, θα προηγηθεί στις 10 π.μ. συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο. Ο κύκλος της ενημέρωσης θα ολοκληρωθεί αύριο με την ενημέρωση του προέδρου της ΝΔ.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί συζητήθηκε και κατά τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο, που επίσημα είχε σαν αντικείμενο την προετοιμασία του ΚΥΣΕΑ που συνέρχεται στις 10 το πρωί της Πέμπτης με θέμα τη λεγόμενη Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση (ΑΣΑ) δηλαδή την πλήρη αναπροσαρμογή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, αλλά και την πορεία υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση αναπαράγοντας την αμερικάνικη φρασεολογία υποστήριξε ότι «η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών και των λαών εντείνεται, εκφράζεται ολοένα και πιο ισχυρά για να δοθεί μια συλλογική απάντηση σ' αυτή τη στρατιωτικής μορφής και πολεμικού χαρακτήρα επιχείρηση ενάντια σε θεσμούς ενάντια σε χιλιάδες ανθρώπους, αθώους πολίτες, αλλά και ενάντια σε θεσμούς και ενάντια στην ελευθερία και τη δημοκρατία». Κληθείς ο υπουργός Αμυνας να σχολιάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα, είπε ότι το ενδεχόμενο αυτό θα απασχολήσει εν καιρώ τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα. Πρόσθεσε επίσης ότι όλες οι χώρες προβληματίζονται για τον τρόπο που θα αντιδράσουν προκειμένου να μην καταπατηθούν οι θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου.

ΝΔ
Πλειοδοσία υποτέλειας

Να πλειοδοτήσει σε υποταγή απέναντι στις ΗΠΑ επιχειρεί η ηγεσία της ΝΔ, η οποία στηρίζει αναφανδόν κάθε απόφαση συμμετοχής της χώρας ακόμα και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας». «Απερίφραστη καταδίκη της τρομοκρατίας, ενεργός συμμετοχή στον αγώνα για το ξερίζωμά της».

Αυτό είναι το «διά ταύτα» της χτεσινής σύσκεψης που έγινε στη Ρηγίλλης υπό τον Κ. Καραμανλή. Μάλιστα καταλήχθηκε να ζητηθεί σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, διότι «για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας χρειάζεται συντονισμός, κοινή δράση και ,πάνω απ' όλα, συνεννόηση». Ο εκπρόσωπος Τύπου Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε μετά τη σύσκεψη ότι «ο πολιτισμένος κόσμος στο σύνολό του αντιδρά για να υπερασπίσει τις αξίες και τα ιδανικά του» και στο πλαίσιο αυτό «η Ελλάδα του πολιτισμού και του ανθρωπισμού ενώνει τις δυνάμεις της με τους εταίρους και συμμάχους της». Είναι τέτοια η πρεμούρα της Ρηγίλλης να υπερακοντίσει σε υποτέλεια, ώστε όταν κλήθηκε ο εκπρόσωπος να σχολιάσει τις προβοκατόρικες δηλώσεις του Αμερικανού στρατηγού Γ. Κλαρκ, που κατηγόρησε την Κύπρο ότι εμπλέκεται στη διεθνή τρομοκρατία, απάντησε ότι «δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για τον οποιονδήποτε»!.

Αύριο το μεσημέρι ο Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου.

Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής», εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σωστή γραμμή που τήρησε η κυβέρνηση και τόνισε ότι «η ΝΔ στηρίζει απόλυτα αυτή την πολιτική». Υιοθετώντας τον τίτλο της γαλλικής εφημερίδας «Μοντ» «είμαστε όλοι μας Αμερικανοί», ο επίτιμος επιτίθεται στο «θολό και επιζήμιο αντιαμερικανισμό που δείχνουμε σε ορισμένα κανάλια» και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «ο πληγωμένος γίγαντας ξυπνά και αυτή την ώρα μετρά τους φίλους του, τα κράτη και τα άτομα ακόμη, αν θέλετε»(!).

Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ

Με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, συναντάται σήμερα Τρίτη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η συνάντηση θα γίνει στο υπουργείο Εξωτερικών, στις 11.30 το πρωί, προκειμένου ο υπουργός να ενημερώσει την Αλέκα Παπαρήγα για τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ