ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
«Νευρικό» άνοιγμα της Γουόλ Στριτ

Από το άνοιγμα της Γουόλ Στριτ

Associated Press

Από το άνοιγμα της Γουόλ Στριτ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μετά από 6 ημέρες και τέσσερις εργάσιμες, χτες το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εδώ και 70 χρόνια, δηλαδή από την περίοδο του κραχ, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η Γουόλ Στριτ παρότι λαβωμένη, ξανάνοιξε τις πύλες της.

Μέχρι αργά το βράδυ και εννοείται πριν το κλείσιμο των αγορών, ο δείκτης - βαρόμετρο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης Ντάου Τζόουνς της βιομηχανίας υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 9.000 μονάδων - στις 8.995,51 μονάδες. Εκείνη την ώρα ο δείκτης έχανε 618 μονάδες - στις 19 Οκτωβρίου 1987 «Μαύρη Τρίτη» έχασε σχεδόν 510 - και σε ποσοστό -6,35% σε σύγκριση με το τελευταίο του κλείσιμο. Λίγο αργότερα φαίνεται ότι είχε κάποια άνοδο κερδίζοντας κάποιο έδαφος και όλοι ανέμεναν στο κλείσιμο ο δείκτης να έχανε ποσοστό μόνο 5%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, για πρώτη μέρα το πολυαναμενόμενο άνοιγμα της Γουόλ Στριτ, θεωρήθηκε «καλό σε σύγκριση με το τι προηγήθηκε», αλλά τόσο οι δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Αλαν Γκρίνσπαν για νέα μείωση, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, των επιτοκίων όσο και η δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ ότι «πιστεύει ακράδαντα στο μέλλον της αμερικανικής οικονομίας», δε φαίνεται να έδωσαν στο χρηματιστήριο την «ανάσα» που θεωρείται ότι έχει απόλυτη ανάγκη. Απλώς η συνεδρίαση ήταν τέτοια, που απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκληθεί ακόμη μεγαλύτερος πανικός.

Ετσι, το άνοιγμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ότι «αποφεύχτηκε το μοιραίο», αφού σύμφωνα με την πλειοψηφία των αναλυτών, τα αποτελέσματα όχι μόνο του χρηματιστηρίου αλλά και η συνολική πορεία της οικονομίας το πρώτο διάστημα θα είναι κακή, δεδομένης και της επιβράδυνσης η οποία παρατηρείται για ένα χρόνο τώρα. Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, πιστεύουν - πάντα οι αναλυτές - ότι οι επιπτώσεις αυτών των γεγονότων ίσως θα είναι και ευεργετικές, καθώς αναμένεται μεγάλη προώθηση της βαριάς βιομηχανίας, και κυρίως της πολεμικής, ταυτόχρονη δημιουργία θέσεων εργασίας, και αναζωογόνηση εν των συνόλω της οικονομίας, εξαιτίας της ανοικοδόμησης και της αναζωπύρωσης της κατανάλωσης.

Πάντως, τα πρώτα δείγματα των επιπτώσεων έγιναν αντιληπτά κυρίως στο χώρο των αεροπορικών εταιριών, καθώς η μία μετά την άλλη οι αμερικανικές εταιρίες ανακοινώνουν όχι μόνο περικοπή των πτήσεων αλλά και συνεπακόλουθη περικοπή των θέσεων εργασίας, με πρώτη και κύρια τη μεγαλύτερη αμερικανική αεροπορική εταιρία «USair». Παράλληλα, και η βρετανική αεροπορική εταιρία «Virgin Atlantic» ανακοίνωσε χτες την περικοπή 1.200 θέσεων εργασίας και τη μείωση κατά 20% των πτήσεών της προς τις ΗΠΑ, εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων της περασμένης βδομάδας στις ΗΠΑ. Εξαιτίας των «εξαιρετικών συνθηκών», η εταιρία, της οποίας το 51% ανήκει στον Βρετανό δισεκατομμυριούχο Ρίτσαρντ Μπράνσον και το 49% στην «Singapour Airlines», θα ζητήσει από ορισμένους εργαζομένους να αποχωρήσουν εκούσια, αλλά τόνισε ότι και πάλι θα χρειαστεί να μειώσει το δυναμικό της.

Τέλος, υπενθυμίζεται, ότι η επανέναρξη του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, έγινε εφικτή, καθώς καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρξαν πυρετώδεις εργασίες από συνεργεία για την αποκατάσταση του ηλεκτρικού και του τηλεπικοινωνιακού δικτύου, τα οποία εργάζονταν δίπλα και πάνω στα καπνίζοντα ακόμη ερείπια, όπου ήταν και τα σωστικά συνεργεία, που ακόμη αναζητούν τους 4.957, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του δημάρχου Ρούντολφ Τζουλιάνι, ο οποίος για πρώτη φορά μάλιστα δήλωσε ότι οι ελπίδες για να ανευρεθούν κάποιοι επιζώντες εξανεμίζονται.

Μερικές πρώτες σκέψεις σε ένα θολό ακόμη τοπίο

Τα τελευταία γεγονότα στις ΗΠΑ ξάφνιασαν όλους και ίσως όχι άδικα χαρακτηρίστηκαν από πολλούς αναπάντεχα. Μέσα από τις φλόγες και τις στάχτες του φλεγόμενου Μανχάταν αυθόρμητα ξεπηδούν κάποιες πρώτες σκέψεις και ερωτήματα, που έχουν να κάνουν με τα τεκταινόμενα, εκεί στον τόπο των εξελίξεων, αλλά και μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, εδώ στη γειτονιά μας κι αλλού.

Ερώτημα πρώτο: Είναι δυνατόν να πιστέψουμε ότι η επίθεση και καταστροφή ενός μεγάλου τμήματος του Πενταγώνου θα μπορούσε να είχε γίνει χωρίς τη συγκατάθεση (αν όχι τη συνεργασία) τουλάχιστον ενός τμήματος της Αμερικάνικης Διοίκησης (από τον κρατικό μηχανισμό, την κυβέρνηση και διάφορες μυστικές υπηρεσίες); Είναι δυνατόν να μας πείσουν ότι κινδύνεψε κατ' αυτόν τον τρόπο το κέντρο, η καρδιά της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ από μια επίθεση απλά θερμοκέφαλων (άσχετα από το φανερό γεγονός ότι αξιοποιήθηκαν τέτοιοι «θερμοκέφαλοι» καμικάζι); Αλήθεια πόσο αφελής πρέπει να είναι κανείς για να πιστέψει κάτι διαφορετικό;

Ερώτημα δεύτερο: Αναρωτιέται αβίαστα ο κάθε άνθρωπος καλής θέλησης, που όμως δε θέλει να τον θεωρούν «Αμερικανάκι»: ποιος ωφελείται από τις τρομοκρατικές επιθέσεις; Ποιος είναι αυτός που θα αξιοποιήσει τα γεγονότα για να προωθήσει νέους αντιτρομοκρατικούς νόμους και νέες επιθέσεις; Η αμερικάνικη κυβέρνηση άδραξε άμεσα την ευκαιρία και επέβαλε την απόλυτη συμμόρφωση των συμμάχων της, ενώ οι ιαχές για στρατιωτική επέμβαση στο Αφγανιστάν για να τιμωρηθεί και να παταχτεί αυτό το κέντρο της διεθνούς τρομοκρατίας, ακούγονται ολοένα και δυνατότερα. Μόνο που όλοι θυμόμαστε ότι αυτούς τους τρομοκράτες τους δημιούργησαν, τους εκπαίδευσαν και τους εξόπλισαν οι ίδιες οι ΗΠΑ. Κάποτε τους είχαν φανεί αρκετά χρήσιμοι, μήπως το ίδιο συμβαίνει και τώρα;

Ερώτημα τρίτο: Οταν πριν από δέκα χρόνια ξεκίνησε η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και η ΝΑΤΟική επέμβαση στα Βαλκάνια, μερικοί είχαν αναδείξει από την πρώτη στιγμή τα αίτια αυτής της ανάμειξης. Το ΚΚΕ, το Ελληνικό Κίνημα Ειρήνης, πολλοί έγκυροι και έντιμοι αναλυτές είχαν προειδοποιήσει από τότε ότι η εισβολή αυτή γίνεται για να μπορέσουν οι ισχυρές δυνάμεις της Νέας Ιμπεριαλιστικής Τάξης Πραγμάτων να ελέγξουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της ευρύτερης περιοχής και να εξασφαλίσουν τους δρόμους μεταφοράς του πετρελαίου. Σήμερα, μετά από δέκα χρόνια ΝΑΤΟικής εισβολής που έχει αφήσει πίσω της εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες, που έχει πλήξει θανάσιμα το περιβάλλον όλης της χερσονήσου, που προκάλεσε αλλαγή των συνόρων και τη δημιουργία νέων ανίσχυρων κρατών στη θέση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, σήμερα που το ΝΑΤΟ πάτησε το πόδι του σε όλα τα Βαλκανικά κράτη, πληθαίνουν καθημερινά οι άνθρωποι που αναρωτιούνται: μέχρι πού θα φτάσουν οι ιμπεριαλιστές για να εξασφαλίσουν την κυριαρχία τους στις πηγές του πετρελαίου;

Ετσι μία σύντομη ματιά στο χάρτη θα μας δείξει πόσο κοντά στις πετρελαιοπηγές και τα κοιτάσματα της Κασπίας Θάλασσας βρίσκεται το Αφγανιστάν και τα ανάκατα κομμάτια ενός θολού ψηφιδωτού ίσως αρχίσουν να παίρνουν τη θέση τους. Ετσι ίσως πολύ γρήγορα θα καταλάβουμε ποιες χρήσιμες υπηρεσίες προσφέρουν οι διάφοροι «αγωνιστές» - τρομοκράτες στα ιμπεριαλιστικά αφεντικά τους. Αραγε τυχαία δημιουργήθηκαν οι Ταλιμπάν και ο Μπιν Λάντεν, για ποιο λόγο και από πού τροφοδοτούνται και εξοπλίζονται οι αποσχιστές στην Τσετσενία, όσο για τα «καλά παιδιά της Μαντλίν Ολμπράιτ», τους τρομοκράτες του UCK, δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία για το ποιοι είναι και γιατί υπάρχουν (μόνο οι Ελληνες υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας δεν το ξέρουν).

Θα πει κανείς «μα καλά, είναι δυνατόν να συνέργησε η Αμερικάνικη Διοίκηση στην εξόντωση τόσων αθώων, Αμερικανών πολιτών»; Ας θυμηθούμε όμως τη δολοφονία του Προέδρου Κένεντι και το ρόλο του «ευαγούς» ιδρύματος CIA, ας θυμηθούμε τον πόλεμο του Βιετνάμ και τις χιλιάδες σκοτωμένους, σωματικά και ψυχικά σακατεμένους Αμερικανούς στρατιώτες. Ας θυμηθούμε τον πόλεμο στον Κόλπο και τις χιλιάδες μολυσμένους με ραδιενέργεια Αμερικανούς και Βρετανούς στρατιώτες. Ας σκεφτούμε τα εκατομμύρια των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, θύματα κι αυτοί της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής, που μόνο ως επίσημη κρατική τρομοκρατία μπορεί να χαρακτηριστεί.

Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού, μπροστά στο κέρδος των λίγων δεν έχει κανένα ηθικό φραγμό να σκοτώσει, να κάψει και να ρημάξει. Ας μην υπάρξει καμία αυταπάτη για την πραγματική ουσία του και για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι λαοί να τον αντιμετωπίσουν - με την καθημερινή, μαζική, ανειρήνευτη πάλη τους μακριά από τις σειρήνες της προβοκατόρικης τρομοκρατίας.


Νίκος ΖΩΚΑΣ
Γραμματέας της ΕΔΥΕΘ

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - M. ΣΑΠΕΝ
Καταδίκη της επίθεσης - Σκεπτικισμός για την αντίδραση

Την επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και στο Πεντάγωνο καταδίκασαν η υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Β. Παπανδρέου και ο Γάλλος ομόλογός της για ζητήματα Δημόσιας Διοίκησης Μ. Σαπέν, με την ευκαιρία της χθεσινής κοινής τους συνέντευξης Τύπου. Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν, επίσης, τη συμπαράστασή τους στον αμερικανικό λαό και στην κυβέρνησή του. Ταυτόχρονα, όμως, εξέφρασαν ορισμένες σκέψεις για τον τρόπο που οι ΗΠΑ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα.

«Δεν πρέπει - είπε η Ελληνίδα υπουργός - να οδηγηθούμε σε καταστάσεις αμφισβήτησης των ατομικών δικαιωμάτων, ούτε σε μέτρα που μπορούν να προκαλέσουν αντιπαράθεση πολιτισμών. Αυτό θα ήταν επικίνδυνο και γι' αυτό θεωρώ ότι η Ενωμένη Ευρώπη που σέβεται και υποστηρίζει τη δημοκρατία, τα ατομικά δικαιώματα, αλλά και όλος ο δυτικός κόσμος... όχι μόνο θα πατάξει την τρομοκρατία, αλλά θα κοιτάξει να εξαλείψει ή να μειώσει τα αίτια, τα οποία δημιουργούν ή για κάποιους δικαιολογούν τέτοια φαινόμενα...».

Συμφωνώντας με την Β. Παπανδρέου, ο Μ. Σαπέν πρόσθεσε ότι «οι απαντήσεις που θα δοθούν να είναι απαντήσεις δίκαιες. Κι όταν λέω δίκαιες - διευκρίνισε - θέλω να πω να είναι αποτελεσματικές, να χτυπήσουν το σωστό στόχο, στην κατάλληλη θέση, αλλά επίσης να είναι δίκαιες οι απαντήσεις απέναντι στο λαό, στις σχέσεις με το λαό. Να μη δημιουργήσουν οι αντιδράσεις αυτές άλλες αδικίες με τη σειρά τους». Καταλήγοντας, σημείωσε πως τόσο τα ευρωπαϊκά κράτη, όσο και οι ΗΠΑ συμφωνούν με αυτήν την προσέγγιση και πράττουν ανάλογα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ